Er det farlig å bruke teflon?


DinSide.no: Fra juni i år blir det forbudt å produsere, importere, eksportere og omsette forbrukerprodukter og tekstiler som inneholder PFOA i EU.

PFOA, eller plerfluorert oktansyre, er ifølge erdetfarlig.no et giftig kjemisk stoff som tilhører gruppen perfluorerte stoffer. Slike stoffer har gode vann- og fettavstøtende egenskaper, og brukes i en rekke smarte produkter vi omgir oss med, som ulike non-stick-belegg, GoreTex og impregnering.

Da vi skrev om rengjøring av teflonbelagte produkter i fjor, var det flere lesere som påpekte at man kan bli syk av teflon, og at det nå skal forbys.

Det skal det ikke. Det er derimot stoffet PFOA som ofte har blitt brukt i flere non-stick-belegg, også teflon, som skal forbys.

Her gjelder det altså å holde tunga rett i munnen.

Ny teflon er helt trygt

Selv om PFOA ikke forbys i EU før i juni, er det allerede faset ut i en rekke produkter. Dette gjelder spesielt produsenter i EU og EØS.

DuPont, firmaet som eier varemerket Teflon, som for mange er synonymt med slipp-lett-produkter, har kuttet bruken av PFOA i sine teflonprodukter, men stoffet er ikke helt faset ut fra alle produktene de har i porteføljen.

- Målet er å verken lage, kjøpe eller bruke PFOA innen 2015, skriver selskapet på nettsidene sine. DuPont har en rekke kjente merkenavn i portfolioen som setter standarden innen sine varegrupper, som Teflon (slipp-lettbelegg), Corian (komposittstein) og Kevlar (beskyttelsestekstil).

Teflonproduktene skal altså være helt greie å bruke, men selskapet bruker fortsatt PFOA i enkelte andre produkter.

Høyang Polaris har merket alle sine slipp-lett-produkter som PFOA-frie.

- Vi har ikke hatt PFOA i belegget vårt på flere år, sier Gro Flisnes, markedssjef i Høyang Polaris til DinSide. Dette skal komme tydelig fram på emballasjen.

Det er imidlertid ikke sikkert dette gjelder alle produsenter, så før du kjøper ny stekepanne, anbefaler vi å sjekke med forhandler eller produsenten.

Det samme gjelder om du allerede har en gryte, stekepanne, kakeform eller muffinsbrett du er usikker på om kan inneholde farlige stoffer.

Er teflonpanna di for dårlig? Setter maten seg fast, kan det hende det er din feil. Heldigvis er det enkelt å fikse

Slik bruker du det sikkert

Folkehelseinstituttet har tidligere risikovurdert teflon på oppdrag fra Statens Forurensningstilsyn (SFT) og Mattilsynet, og konklusjonen er at det ikke er helsefarlig å bruke teflonprodukter. Og til tross for at EU nå strammer inn på hvilke stoffer som kan være i teflonbeleggene, er det imidlertid ingen grunn til å kaste ut alle non-stick-produktene fra kjøkkenskapet helt ennå, skal vi tro Kristine Gutzkow i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Men man må passe på å bruke teflonpanna på riktig måte. Man skal ikke steke maten veldig hardt, og holder man seg innenfor anbefalt temperatur, skal det ikke lekke noe PFOA ut av noen som helst betydning, sier Gutzkow til DinSide.

- Men flasser stekepanna, ville jeg byttet den ut.

Selv bruker hun gjerne en stekepanne i jern i stedet.

Er det farlig?

Nøyaktig hvor giftig og farlig PFOA er er fortsatt ikke fastslått, men det som er kjent er at stoffet brytes svært sakte ned i naturen, og hoper seg opp jo høyere i næringskjeden man kommer.

- Det er gjort en del tiltak for å finne nye flurorerte stoffer med kortere karbonkjeder eller alternative stoffer som ikke skal være like farlige, sier Gutzkow.

Ulempen er at de nye stoffene som brukes, ikke alltid har blitt testet like grundig.

- Det man foreløpig vet om de nye stoffene som brukes, er at de fortsatt vil være persistent i naturen, men at halveringstida i mennesker vil være raskere.

Nøyaktig hvor farlig PFOA kan være, er ikke fastslått, men studier i USA har påvist assosiasjoner mellom PFOA og dårlig kolesterol, forteller Gutzkow. Andre studier har sett på forplantningsevne til barn som har vært utsatt for PFOA i mors mage, men dette er ennå ikke endelig bevist.

- Det man er mest bekymret for er at det hoper seg opp i kroppen og at dette kan være bekymringsfullt, spesielt hos gravide. Blodprøver målt i den generelle norske befolkningen viser at vi har lave PFOA-nivåer, men forbudet er føre var, sier Gutzkow.

Les mer på erdetfarlig.no.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les flere saker her:

Stekepanne med livstidsgaranti på non-stickbelegget.

Monday, January 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments