En av tre uføretrygdede menn har kjøpt sex

Flere hundre menn tok kontakt da Magasinet la ut annonser for seksuelle tjenester på nettet, og seks av dem møtte opp i en leilighet i Oslo for å kjøpe sex.

Jentene som tok dem imot var journalister.

• Les om møtet med sexkjøperne ansikt til ansikt i dagens utgave av Magasinet eller på Dagbladet Pluss (krever innlogging).

Hver tredje uføretrygdede

I 2010 ble en undersøkelse publisert av professor Berit Schei ved NTNU og seniorforsker Hein Stigum ved Folkehelseinstituttet, basert på materialet fra de tre siste store kartleggingene av nordmenns seksualvaner.

Undersøkelsen viste at hver tredje uføretrygdede mann har kjøpt seksuelle tjenester.

Svarene ble innhentet før forbudet mot kjøp av sex trådte i kraft i 2008.

Are Saastad, leder av Reform, et ressurssenter for menn, kjenner seg ikke umiddelbart igjen i tallene. Reform har ledet Kast-prosjektet de siste tre årene, et frivillig tilbud med rådgivning og smittesjekk for menn som kjøper sex.

– De vi har møtt i løpet av de siste årene er representanter for meg og deg, det. Vanlige menn med ulik bakgrunn. Men så kan det jo hende det er noen som ikke kommer til oss, en gruppe sexkjøpere uten behov for å endre praksis, sier han.

- På siden av samfunnet

- Hvorfor tror du andelen som har kjøpt sex så høy blant uføretrygdede menn?

- Det er rundt 300 000 uføretrygdede i Norge i dag, så man skal være forsiktig med å generalisere innenfor en gruppe som på ingen måte er homogen.

Han kan likevel tenke seg en sammenheng.

– Å kjøpe sex er marginalisert i samfunnet i seg selv, og at det også er kriminalisert fører til enda større grad av stigma. Da kan være naturlig at en del av dem som allerede føler seg på siden av samfunnet, også har en lavere terskel på dette området, sier han.

- Men det aller viktigste jeg kan si, er at vi vet altfor lite til å kunne svare godt på spørsmålet ditt.

- For lite kunnskap

Saastad etterlyser flere tiltak.

- Det er bare Kast som systematisk har snakket med dem som kjøper sex. Vi har for lite kunnskap, kanskje fordi vi generelt har en tendens til å lukke øynene for avvik. Myndighetene må være villige til å i større grad skaffe seg kunnskap om prostitusjon, ikke bare diskutere lovverket, sier han.

- Her har samfunnet har en jobb å gjøre.

Han forteller at forslaget fra samtlige organisasjoner på dette feltet er å nedsette et offentlig utvalg til å utrede norsk prostitusjonspolitikk, med en derav følgende stortingsmelding.

- Jeg syns det er en bra start, sier han.

Reforms tilbud til menn som kjøper sex ble avsluttet 1. januar i år, men prosjektet Kast vil videreføres også i 2014. Formen på det nye prosjektet er foreløpig ikke avklart.

• Les intervjuene med sexkjøperne Magasinet møtte ansikt til ansikt i dagens utgave av Magasinet eller på Dagbladet Pluss (krever innlogging).

Sunday, April 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments