Elbil? Her er det komplette utvalget

DinSide: Aldri før er det blitt solgt flere nye elbiler enn nå, for markedet har eksplodert. Flere enn noen gang tar turen i butikken for å finne seg et elektrisk drevet framkomstmiddel, men hva har de å velge i?

I perioder har faktisk kundene tømt markedet for det som har kunnet oppdrives av elbiler.

Totalt teller vi 16 modeller, men med utstyr- og motoralternativer er det samlet rundt 25 modeller og versjoner å velge mellom.

I den seinere tid har diskusjonen handlet mye om verditapet av elbiler, og dermed også den totale kostnaden ved å eie og drifte en elbil. Tilsiget av nye modeller på markedet er med på å presse eksisterende modeller ned i pris. Dette har for flere modeller medført et prisras, noe som naturligvis gjør vondt verre for verdien på bruktbiler.

Dette har vi tatt opp tidligere: Elbilene raser i pris

Her er utvalget du har av elbiler gjennom offisielle kanaler i dag:

BMW i3

Denne kom på andreplass i kåringen av Årets Bil 2014, både i vår egen kåring, og i den europeiske Car of the Year. Bilen byr på mye ny teknologi, først og fremst med tanke på materialer, og er den desidert rimeligste serieproduserte bilen som er bygget av CRP, et karbonmateriale.

Dessverre fikk den noe skuffende resultater i Euro NCAPs kollisjonstester, men de tingene som ble påpekt er under retting.

Les mer om i3

Citroën Berlingo electric/Peugeot Partner

Dette er rett og slett en elektrifisert versjon av den opprinnelige Berlingo og Partner. Bilen egner seg ypperlig som pizza-racer i urbane strøk, eller til andre typer budbilvirksomheter.

I enkelte land blir det strengere å bevege seg i bykjernen i pressperioder, og slike små varebiler uten utslipp vil derfor være å foretrekke for mange.

Berlingo og Partner er allianseprodukter innen PSA, og byr på omtrent akkurat det samme, også i elektrisk versjon.

Citroën C-Zero, Mitsubishi i-Miev, Peugeot i-On

Dette er de tre kjente trillingene som nå har vært på markedet en stund. Bilene er enkle boksbiler med lav vekt, små hjul, og elendig komfort. Kan du klare deg med dette, så gjør de en ypperlig jobb i bymiljøer.

På under tre år har nybilprisen sunket med rundt 100 000 kroner, noe som igjen presser prisen på de brukte. Tapet for de som kjøpte ny for bare kort tid siden, er med andre ord formidabelt.

Men de gjør nytten for den som skal ha en matpakkebil som duger til det og litt til.

Les test av bilene

Ford Focus Electric

Skuffelsen over en ny elbil har aldri vært større, da det lå an til at Ford kunne gjort det VW nå kommer til å gjøre med Golf. Focus ble dessverre ingen umiddelbar suksess, noe produsenten kan takke seg selv for.

Focus Electric har sitt opphav i ordinære Focus, og Ford har ikke engang forsøkt å gjemme bort batteripakken, men valgt å legge den i en diger boks i bagasjerommet.

Når flere av de viktigste fasilitetene og funksjonene også mangler, så er den rett og slett et for dyrt og for uinteressant produkt i konkurranse med de øvrige modellene på markedet.

Les test av Focus Electric

Mercedes-Benz SLS

At AMG-divisjonen til Mercedes-Benz har turt å lage et slikt villdyr, er imponerende. Designen er som den ordinære SLS, inkludert måkeving-dørene. Bilen er også like upraktisk som sitt opphav, men det er da også noe av sjarmen med denne typen bil.

Med skremmende 1000 Nm dreiemoment får du en akselerasjon til 100 km/t som er unnagjort på bare 3,9 sekunder. Dette koster deg den nette sum av nesten tre millioner kroner.

Til sammenligning kan Tesla Model S i enkelte utgaver gjøre det samme på 4,4 sekunder, men til en brøkdel av prisen. Verdt å vurdere.

Les mer om SLS Electric

Mercedes-Benz B-klasse electric

B-klasse er en slags liten MPV, og en svært praktisk bil. Dette blir en av dens store fortrinn når den i løpet av året kommer på markedet.

Utvendig måler den ikke mer enn en Golf, men plassen er svært god, i tillegg til at man sitter det lille ekstra høyere enn normalt.

Rekkevidde og spesifikasjoner for øvrig er også på plass, så det eneste vi da venter på er prisen. Vil den bli konkurransedyktig? Ja, lover importøren.

Les mer om B-klasse Electric

Nissan Leaf

Til nå er Leaf Norges desidert mest solgte elbil.

Den traff så til de grader med både størrelse og pris, så for mange ble ikke dette bare bil nummer to, men førstevalget.

Også Leaf har innsett at rimeligere versjoner er blitt nødvendig, ettersom konkurrentene har strømmet til.

Plassen i Leaf er god, prisen er riktig, og ytelsene er gode nok. Det samme med rekkevidden. For mange er derfor Leaf blitt det beste kinderegget blant elbiler, forståelig nok.

Les test av Nissan Leaf

Renault Kangoo Z.E.

I motsetning til Partner og Berlingo, som er rene varebiler, så har Kangoo lansert bilen som 5-seter. Dermed er den langt mer fleksibel enn konkurrentene, og bilen kan fungere som en praktisk familiebil.

Renault har også funnet ut at deres løsning med å selge bilene uten batteri, for deretter å leie ut batteriene, ikke fungerte. Ikke at tanken ikke var god, for det la det meste av risikoen på Renault, ikke kunden, og kunden kunne når som helst velge en bedre batteriløsning når dette eventuelt dukket opp.

Kangoo er likevel å anse som en enkel skapbil, og i elektrisk versjon er også dette en urban løsning for kortere turer.

Testet: Renault Kangoo ZE

Renault Twizy

Ego-maskinen Twizy tar liten plass, og er kanskje det egentlige svaret på hva vi kommer til å frakte oss selv i innen ikke altfor lang framtid.

Det er plass til fire Twizy på plassen til en normal bil, og den har heller ikke veldig strømkrevende struktur.

For tettbygde strøk er fartsressursene mer enn gode nok, og du får den med hele dører som tilbehør. Den bør med andre ord ikke undervurderes.

Her er mer om Twizy

Renault Zoe

Bilen er akkurat lansert i Norge, og vi har testet den. Heller ikke her trenger du leie batterier, slik Renault bedyret en gang i tida.

Bilen er en anelse mindre enn Nissan Leaf, men byr på mye av det samme. De to er som kjent i et partnerskap.

Zoe har fire dører og fungerer for barnefamilier. Et av ankepunktene er en noe begrenset lademulighet. Vi håper dette løser seg på sikt, for Renault mener det norske strømnettet ikke er godt nok uten ekstra remedier.

Prøvekjørt: Renault Zoe

Tesla Model S

Selv om Model S begynner å eldes, så er det først det siste året den virkelig har gjort suksess her hjemme. Den har toppet registreringsstatistikken flere ganger, og har etter hvert begynt å bli et veldig vanlig syn på veiene.

Nøkkelen til suksessen er at den forsvarer prisen med rekkevidde, ytelser og lekent utstyr. I tillegg har den et design som tiltrekker mange, og den har høy «vil-ha» faktor.

Mange venter spent på hva Tesla kommer til å by på når de kommer med Model E, en bil i kompaktklassen en gang i 2017.

Les mer om Tesla Model S

Volkswagen e-Golf

Her er nettopp det mange venter på, en kompaktklassebil med elektrisk drift. Når det i tillegg er en versjon av Norges mest solgte bil det er snakk om, så må det bli en suksess.

Mange venter nok til høsten med å kjøpe, for da kommer den også med varmepumpe-teknologi, som på de tidlige modellene ikke lar seg ettermontere.

Prisen er per i dag omtrent det samme som for en annen Golf, og plassen er også den samme, både i bagasjerommet og i baksetet. Her har Ford noe å lære i sin Focus.

Testet: VW e-Golf

Volkswagen e-Up

Ikke alle trenger en bil som er like stor som en Golf. Mange bruker elbilen som bil nummer to, noe som betyr småkjøring.

Up er egentlig en ypperlig størrelse i så måte, og er på mange måter en bedre utgave av det i-Miev og dens like er med nesten samme størrelse.

Ytelse, rekkevidde, plass og pris henger i høyeste grad sammen, og VW kommer til å selge mange e-Up også etter at e-Golf har kommet på markedet.

Les mer: Vi har kjørt e-UP

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Saturday, April 26th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments