Ebola-viruset herjer, helsearbeiderne truer med streik

(Dagbladet): Helsearbeidere i Liberia truer nå med å forlate ebola-pasienter ved landets klinikker, behandlingssenter og sykehus mandag, hvis de ikke får bedre arbeidsforhold og smittevernutstyr.

Mandag kan flere hundre helsearbeidere gå ut i streik, og dermed ramme det allerede skjøre helsesystemet hardt.

- Helsearbeidere dør fordi de ikke blir beskyttet. Det er ikke meningen at de som redder liv, skal dø i prosessen. Vi har lenge bedt myndighetene om å gi oss bedre smittevernutstyr, men de gjør det ikke, sier lederen for fagforeningen National Health Workers Association, George Williams, til Reuters.

På jobb med høy risiko

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika har så langt krevd livet til 232 helsearbeidere, og har overbelastet helsesystemene i både Liberia, Sierra Leone og Guinea. Men spesielt ille har det vært i Liberia, hvor klinikker og sykehus har måttet sende hjem pasienter fordi det ikke er plass på behandlingssentrene.

Lokale helsemyndigheter sier de trenger 2930 senger til ebola-syke, men de har bare 620. Og problemet stopper ikke der, for inne på sykehusene og klinikkene er behovet for smittevernutstyr stort.

Det dødelige ebola-viruset smitter gjennom kroppsvæsker, og pasientene er mest smittsomme like før og etter døden. Da har immunforsvaret gitt opp og viruset tar over. Det er derfor ofte de som steller og begraver de døde, som blir smittet.

Mange av disse er helsearbeidere.

- Ondskapen i denne sykdommen er at den tar livet av de som steller med andre. Nettopp derfor var mange helsearbeidere som døde i starten av utbruddet, forklarte Itta Helland-Hansen i et intervju med Dagbladet lørdag.

Blir ikke enige

Nå sier helsearbeidere i Liberia at de ikke har trygge og gode nok rammer, til å utføre en så risikofylt jobb.

Ved midnatt mandag, truer flere tusen helsearbeidere med streik, hvis de ikke får bedre smittevernutstyr, lønn og arbeidsforhold. Et møte mellom partene fredag, endte med brudd i forhandlingene. Liberias helseminister har imidlertid fortalt Reuters at partene ble enige om bedre lønnsvilkår. Det benekter fagforeningen. 

- Myndighetene i Liberia har ikke forandret standpunkt. Tiden renner ut. Innen midnatt mandag morgen, så vil vi starte en gå sakte-aksjon, sier lederen i fagforeningen til Reuters.

Hardt rammet

Liberia er landet som har hatt flest ebola-tilfeller og flest dødsfall: Over halvparten av de nå 4024 døde er fra Liberia.

I tillegg til at hjelpearbeiderne ikke føler seg trygge på jobb og noen senter ikke har plass til de syke, får ikke befolkningen lenger behandling for vanlige sykdommer. Sykehusene har ikke kapasitet.

- Ebola er kanskje ikke det største problemet lenger. For nå får ikke folk kvalifisert hjelp til malaria, fødsler eller enkle beinbrudd. Slike ting behandles ikke, sier Helland-Hansen i intervjuet med Dagbladet.

Totalt har 8376 personer blitt smittet av dødsviruset ebola siden desember i fjor. Og tallet stiger.Â

- Det høye antallet smittede helsearbeidere er fortsatt en stor grunn til bekymring, skriver Verdens Helseorganisasjon i sin situasjonsrapport 8. oktober.

• Les også: 12 myter og fakta om ebola: Dette må du vite om dødsviruset

Monday, October 13th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments