Dødens VM: En dør hver dag for å lage fotballfest

(Dagbladet): Åtte år før første avspark er fotball-VM 2022 allerede en tragedie:

Den indiske ambassaden i Qatar offentliggjorde nylig tall som viser at 89 indiske arbeidere har mistet livet siden januar i år under arbeidet med VM-anleggene. Totalt har 567 indere mistet livet siden januar 2012.

Ifølge britiske The Guardian er tilsvarende tall for Nepal at 53 arbeidere har mistet livet i Qatar i år – og 430 siden 2012.

Ekstrem hete

Arbeiderne har omkommet både i arbeidsulykker og som følge av hjerteproblemer og fysisk stress. De jobber ofte svært lange dager i den ekstreme heten som herjer Qatar.

Heten er isolert sett også blitt en verkebyll for 2022-VM: Det er blitt snakket om både gigantiske aircondition-anlegg på arenaene, og å flytte mesterskapet til vinteren.

Etter at situasjonen for arbeiderne ble omtalt i britiske medier har Qatar, smått om senn, vist vilje til å foreta hyppigere inspeksjoner av anleggene og bedring av arbeidsforholdene. Men bare for VM-arenaene, og ikke for andre byggeprosjekter.

Norsk frustrasjon

Etter at kvalifiseringa til årets VM i Brasil gikk i toalettet, er det de kontroversielle mesterskapene i Russland i 2018 og i Qatar i 2022 Norges neste sjanser til å hevde seg på landslagsfotballens aller øverste arena.

Etter det Dagbladet erfarer finnes det en frustrasjon over manglende handlekraft hos FIFA blant flere sentrale skikkelser i toppen av den såkalte «fotballfamilien» i Norge.

- FIFA tar nok situasjonen alvorlig, men det er en del i Norge som likevel ville ønsket seg strengere krav til Qatar, sier en høytstående kilde til Dagbladet.

Ingen ønsker imidlertid å målbære kritikken utad.

- Fælt å høre

Assisterende generalsekretær Kai-Erik Arstad i Norges Fotballforbund gjør det likevel klart overfor Dagbladet at forholdene i Qatar gjør inntrykk.

- De rapportene som kommer gjør sterkt inntrykk. Dette setter mesterskapet i et negativt lys, og det bekymrer fotballforbundet, sier Arstad til Dagbladet.

- Selv om vi ikke har fått bekreftet tallene som er blitt framsatt, er det fælt å høre om de mange dødsfallene som har vært, sier Arstad.

Uansett bismak ved norsk deltagelse i VM 2022, blir det ingen norsk boikott av mesterskapet.

- Vi forholder oss til FIFA og bruker de inngangene vi har fotballpolitisk, og har også dialog med UD, sier Arstad.

Vil drøfte reaksjoner

Mina Gerhardsen, styremedlem i NFF og tidligere statssekretær ved statsministerens kontor, sier dødsfallene kaster en skygge over VM.

- Rapportene om arbeidsvilkår og dødsfall knyttet til VM-anleggene i Qatar gjør selvsagt sterkt inntrykk, og kaster skygge over VM-arrangementet, sier Gerhardsen til Dagbladet.

- Norge har ikke tradisjon for å boikotte idrettsarrangementer. Jeg tror vi kommer lengre ved å bruke de arenaene vi har for å fremme vårt syn og våre holdninger. Det er langt fram til 2022, men det er naturlig at vi innad i fotballfamilien drøfter hva som er akseptabelt og hvilke reaksjonsmuligheter vi har i forhold til VM-arrangørene i Qatar, sier Gerhardsen.

UD vil stille krav

- De kritikkverdige arbeidsforholdene for utenlandske arbeidere er et alvorlig menneskerettighetsproblem for Qatar, skriver
statssekretær Bård Glad Pedersen i UD i en e-post til Dagbladet.

- Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO har kritisert landet for flere alvorlige forhold, og bedt Qatar om å endre sin nasjonale lovgivning for blant annet å følge internasjonale menneskerettighetsbestemmelser når det gjelder arbeidsliv, skriver Glad Pedersen og gjør det klart at

Norge støtter ILOs arbeid med denne saken.

- Det er også naturlig at vi følger opp saken i landhøringen av Qatar i FNs Menneskerettighetsråd 

7. mai. Her vil vi legge stor vekt på forholdene utenlandske arbeidere jobber og lever under, og at Qatar må ta kritikken fra ILO til følge.

- Ikke FIFAs jobb

I en e-post til Dagbladet skriver FIFA at de tar situasjonen i Qatar på alvor, og at de har samarbeidet med både Amnesty, ILO og Human Rights Watch siden 2011.

- FIFAs syn har alltid vært at dette ikke kan endres uten ved et samarbeid mellom alle relevante parter, inkludert byggefirmaene og de ansvarlige myndigheter i Qatar. Qatar har selv innsett mangler på dette området, og har iverksatt konkrete tiltak, skriver Delia Fischer, leder for FIFAs informasjonsavdeling, til Dagbladet.

Hun sier det er styrekomitémedlemmet Theo Swanziger som er ansvarlig for å følge opp dette. I februar uttalte han dette:

- Systemet i Qatar eksisterte før VM ble et tema. Hva forventer du av en fotballorganisasjon? FIFA er ikke lovgivende makt i Qatar.

Fanget av arbeidsgiver

FN har oppfordret Qatar til å endre visumreglene for utenlandske arbeidere. Visumsystemet Kafala, som også eksisterer blant annet i Saudi-Arabia og Libanon, gir arbeidsgiver makt til å nekte arbeiderne sine utreisevisum.

- Systemet er et blankt brudd på menneskerettighetene, sier Audrey Gaughran, internasjonal sjef i Amnesty International.

Den mest kjente saken gjelder den franske fotballspilleren Zahir Belounis, som spilte for klubben El Jaish SC i Qatar. Etter en langvarig disputt om lønnsutbetalinger ville han forlate landet, noe han ble nektet. Belounis har sagt at han vurderte å ta sitt eget liv før han etter 19 måneder fikk utreisevisum.

Saturday, May 10th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments