- Det var flere som drakk seg kanon dritings

SOTSJI (Dagbladet): 95 verdenscupseirer, tidenes mestvinnende vinterolympier, første nordmann med seks vinter-OL under beltet — og nå også valgt av verdens fremste vinteridrettsutøvere til å være deres stemme i utøverkomitéen i IOC.

Det kan føles som om Ole Einar Bjørndalen «alltid» har stått der framme i mesternes fremste rekker, men det var en tid da også han var en ung kar med lys stemme og prøvende skritt i skiskytternes verdenscupsirkus.

- Ikke så farlig med en pils

Dagens OL-stafett blir hans 85. i rekken for Norge i mesterskaps- og verdenscupsammenheng.

Den første var helt tilbake i slovenske Pokljuka i desember 1993.

Da han gikk han sammen med en annen som slo seg opp på samme tid, Frode Andresen (40), Sylfest Glimsdal (47) og Jon Åge Tyldum.

Norge endte på niendeplass, men en ny generasjon var i ferd med å sette nye standarder i sporten.

- Med Ole Einar og Frode kom det inn en holdningsendring i laget. Vi gamlegutta syntes ikke at det var så farlig om vi tok oss en pils på lørdagskvelden for å slappe av, sier Jon Åge Tyldum til Dagbladet.

- Han husker feil

Han vant verdenscupen sammenlagt i 1992 og 1995 — og han vant to verdenscupseirer.

- Hehe, ja, det var en helt annen tid, minnes Ole Einar Bjørndalen.

- Men Tyldum tar feil om lørdagen.

- Det var nemlig på torsdagene det var fest. På den tiden var det løp torsdag, lørdag og søndag, og det var alltid bankett etter løpet på torsdagene. Fredagen var en utsovingsdag. Det var ikke akkurat fylleparty, men det var noen som drakk seg kanon dritings også, sier Bjørndalen til Dagbladet.

Var med på festene

Men de unge som kom opp, med Ole Einar, Frode og Liv Grete Skjelbreid (39) i spissen, så ble hele verdenscupsirkuset nødt til å ta et oppgjør med kulturen.

- Vi var med på festene og danset og hadde det gøy, men vi var totalavholdsfolk under sesongen. Da vi begynte å prestere bra, så la jo folk merke til at vi ikke var fyllesjuke på fredagene. Da tok det ikke lang tid før det endret seg, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

- Visste hva han ville

Tyldum la kjapt merke til at denne Bjørndalen var en meget seriøs unge herremann.

- Han var utrolig fokusert og målbevisst. Han visste hva han ville, og han skaffet seg raskt en posisjon i systemet med holdningene og prestasjonene sine, sier Jon Åge Tyldum.

- Men han var ingen god skytter den gangen. Det var mye bom på standplass. Han sleit fælt med å få skytingen på plass, og så spurte og diskuterte han hele tiden. Jeg håper han lærte noe av oss eldre karene, sier Tyldum og humrer.

- Skilte seg ut

Sylfest Glimsdal har tre verdenscupseirer, han var på det norske laget som tok VM-sølv i lagkonkurranse i 1992 og han har VM-bronse i stafett fra 1989.

Han så tidlig at Bjørndalen ville nå langt.

- Første gang jeg så Bjørndalen var under et norgescuprenn, jeg tror han var 13-14 år den gangen. Allerede da så man at denne karen
var ekstremt seriøs og han slurvet ikke med noe. Selv da han børstet skiene for å klargjøre dem for start, så var det med et blikk og en konsentrasjon som skilte seg ut, sier Sylfest Glimsdal til Dagbladet.

Bjørndalens inntog på landslaget løftet også de rundt han, mener Glimsdal.

- Ole Einar kom inn med nye og friske impulser, og han utfordret de eldre og etablerte. Alle måtte løfte seg når han kom inn i miljøet.

- Kanonene drønnet

Frode Andresen fikk også sitt inntog i laget samtidig, men det han husker mest fra desemberdagene i Slovenia i 1993 var hvor nære de var krigen på Balkan.

- Vi kunne høre kanonene drønne i Kroatia mens vi gikk verdenscup i Slovenia. Det var helt surrealistisk, minnes Frode Andresen.
Ringeriksmannen mener at de unge som kom inn på laget den gangen satte en ny standard for trening.

- Vi trente mer og hardere enn de hadde gjort tidligere, sier mannen som vant 15 verdenscupseirer og har gull (stafett 2002), sølv (sprint 1998) og bronse (sprint 2006) i olympiske leker.

- Hvordan var Bjørndalen da dere kom inn på landslaget tidlig på 90-tallet?

- Han var ikke supergod den gangen, det tok et par år før han slo skikkelig gjennom, men da han først begynte å vinne ofte, så var han ustoppelig, sier Frode Andresen.

- Vekslet først

Og Bjørndalen, hva husker han fra sin første av 85 stafetter for Norge?

- Jeg husker den så vidt. Da jeg kom inn som verdenscupløper fikk jeg muligheten til å gå mange førsteetapper. Jeg var ganske rask og passet bra som førsteløper og hadde lite respekt i forhold til det som skjedde rundt. Og jeg tror jeg vekslet som nummer én faktisk, så jeg gikk en bra etappe, sier Ole Einar Bjørndalen.

Og veksler han som nummer én på sine tredjeetappe i dag, så kan han gi Emil Hegle Svendsen en hyggelig reise mot den perfekte avslutningen på OL-eventyret.

• Stafetten starter klokken 15.30. Du kan følge den i Dagbladets OL-studio.

Saturday, February 22nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments