Derfor mener Mads Gilbert det aldri har vært verre i Gaza

Da Mads Gilbert ved 13-tida i går kom ut fra et Gaza som siden 8. juli har vært under tungt bombardement fra Israel, var det til en avveksling forholdsvis rolig.

Så brøt stormen av nye angrep løs igjen, med bombardementet av Gazas eneste elektrisititetsverk som noe av det mest dramatiske.

- Nytt og verre

Mads Gilbert, som i en årrekke jevnlig har vært på Gaza for å yte helsehjelp, mener at Israels krigføring nå rammer sivilbefolkningen på Gaza hardere enn under krigsoperasjonene i 2008/2009 og 2012.

- Dette er noe nytt og verre, sier han på telefonen fra Brüssel, hvor han onsdag skal holde en pressekonferanse før han kommer til Norge.

Ifølge Gilbert er det særlig tre grunner til at krisen har blitt så alvorlig nå: Blokaden, angrepene på helseinstitusjoner og -faciliteter, og bombingen av boligområder.

Overfor Dagbladet utdyper han hva han mener.

- Systematisk brutalitet

- Siden 2012, som var det siste israelske angrepet, har det vært to år med knallhard blokade, sier Gilbert. Han forklarer at dette skapte en forsyningssituasjon som i utgangspunktet var svært vanskelig – og som ble dramatisk da angrepene begynte.

Situasjonen tilspisset seg av at også sykehus ble rammet av offensiven.
- Angrepene på sykehus, helseinstitusjoner og ambulanser er verre enn de har vært tidligere. Åtte av 32 sykehus er ifølge WHO ødelagt, sier han.

Den tredje kritiske årsaken han peker på er denne:
- Den systematiske bombingen av boligområder er mye mer omfattende enn før, sier Gilbert, og oppsummerer slik:

- Måten Israel farer fram på nå, er på et annet nivå av systematisk brutalitet overfor sivilbefolkningen.

Siste utvei

Den norske legen har en rekke ganger opp gjennom årene jobbet på Shifa-sykehuset, som er Gazas største og viktigste. Mens han snakker med Dagbladet, vender han flere ganger tilbake til de 215000 internflyktningene som ikke lenger vet hvor de skal gjøre av seg.

Mange av dem føler nå at Shifa-sykehuset er deres siste alternativ, etter at hjemmene deres er bombet og heller ikke FN-skoler har vist seg å være trygge for bomber.

- Sykehusledelsen bestemte i begynnelsen av forrige uke at familier som kommer med sine sårede også får være på sykehuset, for de kommer fra områder som er bombet, sier han. Dette har ført til store plassproblemer på sykehuset.

- Kan koste liv

Etter at Gazas elektrisitetsverk nå er rammet, står sykehuset overfor en tøff utfordring. Pasienter, leger og sykepleiere blir dermed prisgitt sykehusets egne strømaggregater, som gir en mer ustabil elektrisitet som stadig svikter.

- Du kan tenke deg om Ullevål eller Rikshospitalet hadde vært under konstant pågang av tusenvis av skadde og hardt sårede pasienter, og ikke hadde forsyningslinjer og i tillegg manglet strøm, sier Gilbert.
 
Han frykter at dette kan få fatale virkninger.

- De vil få problemer med å opprettholde funksjonsnivået, spesielt på intensivavdelingen. Selvfølgelig kan dette koste liv, sier Mads Gilbert til Dagbladet.

Dagbladet fikk ikke kontakt med Israels ambassade i kveld.

Wednesday, July 30th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments