Den katolske kirke må forklare seg om «ufrivillige katolikker» i Norge

(Dagbladet): Den katolske kirke i Norge oppgir at de nå har over 120 000 medlemmer – det er nær en fordobling bare de siste fire årene.

I 2015 kommer Pavens undersåtter i Norge til å motta 130 millioner kroner i offentlig tilskudd, basert på nettopp medlemstallene.

Nå må kirka redegjøre for hvordan de fører inn medlemmer i sitt medlemsregister.

- Ikke etter reglene

Bakgrunnen er at Dagbladet torsdag omtalte norsk-polske Agnieszka Bryn, som i en årrekke har vært registrert som medlem av St. Olav menighet i Oslo, uten at hun selv var klar over det. (Krever innlogging til Dagbladet pluss.)

Den katolske kirke i Norge kan ikke forklare hvordan Bryn har havnet i medlemregisteret.

For å utløse statsstøtte, må alle som meldes inn i tros- og livssynssamfunn oppgi personnummer. I Norge avgjør alle over 15 år selv om de vil melde seg inn i et trossamfunn.

Det er fylkesmannen som er forvalter og tilsynsmyndighet for tilskuddsordningen i sine fylkes. Fylkesmannen i Oslo og Akershus (FMOA) kommer denne uka til å sende et brev der de ber Oslo katolske bispedømme forklare seg om saken Dagbladet har omtalt.

- Vi må følge opp denne saken, sier avdelingsdirektør i juridisk avdeling i FMOA, Merethe Helstad.

- Sånn jeg leser dette, har den katolske kirka bare innlemmet vedkommende som medlem i Den katolske kirke i Norge, og det er ikke i overensstemmelse med retningslinjer og reglene for hvordan dette skal gjøres, sier hun.

Må melde seg inn selv

Hun viser til at i Oslo katolske bispedømmes årsmelding for 2014, redegjøres det for rutinene for innmelding.

«Ved innmelding kreves legitimasjon, samt kopi av utmeldingsattest fra de som har tilhørt et annet trossamfunn. (…) Katolikker som flytter til Norge fra utlandet, forstås ikke som nye medlemmer av Den katolske kirke, de er allerede medlemmer. Men vi trenger selvsagt at de oppgir hvem de er for at vi skal kunne registerføre dem i Norge. Dette kan gjøres ved personlig oppmøte i menigheten, via internett eller ved hjelp av registreringsskjemaer som deles ut i menigheten.»

Praksisen som innmelding som kommer til syne i Dagbladets sak, samsvarer ikke med rutinene de beskriver i årsmeldingen, påpeker Helstad, som er helt klar:

- Den som vil bli medlem, må melde seg inn selv.

Torsdag medga Pham Cong Thuan, økonomisjef i Oslo katolske bispedømme, at tilfellet Dagbladet omtalte, også kan gjelde flere.

- Vi har aldri hatt skikkelig kontroll på medlemsregisteret, siden vi har hatt en desentralisert struktur. Men det skal vi ta tak i, sa Thuan, som samtidig opplyste at de søker etter en administrasjonssjef som skal ha det overordnet ansvar for medlemsregisteret.

- For tiden er det ingen som håndterer dette spesifikt, sa han.

- Det kommer vi også til å ta. Håndtering av medlemsregisteret er viktig nettopp for utbetaling av statsstøtten, sier Helstad hos fylkesmannen.

Flere uvitende medlemmer

Dagbladet er blitt gjort oppmerksom på flere som har lignende opplevelser som Agnieszka Bryn. Enkelte vil ikke stå fra med navn og bilde, andre gjør gjerne det.

Felles for dem alle, er at de ikke har hatt kontakt med Den katolske kirke i Norge, og de aner ikke hvordan kirka har fått fatt i personnummeret deres.

- Jeg oppfatter meg ikke som katolikk, det har jeg ikke gjort siden jeg var ung. Og jeg har ikke hatt kontakt med den katolske kirka i Norge i de 18 årene jeg har bodd i Norge, sier Susana Escobar, som opprinnelig er fra Spania.

Da hun kontaktet kirka, fikk hun vite at hun ble meldt inn i 2011.

- Og på telefon sa de til meg: Du er jo døpt katolsk. Og da lurte jeg veldig på hvordan de visste det, jeg ble døpt 15 dager gammel i Spania.

Escobar er revisor, og forteller at hun har hatt oppdrag for flere mindre trossamfunn – også når det gjelder medlemsregistrene.

- Hvis man skal motta støtte i Norge for registrerte medlemstall, må man forholde seg til de norske reglene for registrering av medlemmer.

- Forbannet

Veronica Arriaga kom fra Mexico til Norge i 2006, og i 2007 ble hun gjort oppmerksom på at hun var innmeldt i Den katolske kirke i Norge.

- Siden jeg kom fra Mexico, må de bare ha antatt at jeg var katolsk. Men jeg vet ikke hvordan de fikk tak i personnummeret mitt, og jeg vet ikke hvor lenge jeg har vært medlem, sier hun til Dagbladet.

Hun sier hun er kjent med at flere meksikanere i Norge har opplevd lignende.

- Jeg ble veldig forbannet da jeg fikk vite det. Å være medlem av et trossamfunn er et valg. Da jeg kom til Norge tok jeg et valg om å melde meg inn i Human-Etisk forbund. Jeg vet ikke hvordan den katolske kirke har kommet seg inn i livet mitt, sier Arriaga.


Har du tips i denne saken? Send en e-post til journalistene som har skrevet denne artikkelen.

Tuesday, October 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments