Den beste Mac-en for folk flest, bortsett fra en ting

Dinside: Fjorårets MacBook Air ga oss bakoversveis.

Batteritida på nesten 12 timer var det meste vi noensinne hadde målt ved en videoavspilling, og svært imponerende for en så tynn og lett bærbar.

Vi ga den en sekser på terningen.

Liten oppgradering

2014-utgaven av MacBook Air kommer med usedvanlig få nyheter sammenlignet med fjorårets modell.

Det eneste som er annerledes, er en litt raskere Intel Core i5-prosessor, opp fra 1,3GHz til 1,4GHz.

Prisen har riktignok også gått 100 kroner ned for den billigste og dyreste standardkonfigurasjonen.

MacBook Air kommer nemlig i fire ulike standardversjoner, to med 11,6-tommers skjerm og to med 13,3-tommers skjerm. Den koster fra 7690 kroner, og det er etter vår kjennskap laveste pris på en bærbar Mac noensinne.

Med så få nyheter gjør vi ikke en fullstendig ny test i denne omgang, men vi har undersøkt hva slags forskjell den nye prosessoren utgjør.

• Aller først tar vi en kjapp gjennomgang av de viktigste tekniske egenskapene til vårt testeksemplar:

  • Skjerm: 13,3″ LED-bakbelyst, 1.440 x 900 piksler
  • Prosessor: tokjerners 1,4 GHz Intel Core i5
  • RAM: 4 GB (8 GM er maks)
  • Grafikkort: Intel HD Graphics 5.000
  • Lagring: 256 GB SSD
  • Optisk drev: Nei
  • Skjermutganger: Thunderbolt
  • USB-porter: 2x USB 3.0
  • Webkamera: 720p
  • Kortleser: SDXC
  • Trådløst nett: 802.11ac
  • Kablet nett: Nei
  • Annet: Bluetooth 4.0
  • OS: Mac OS X 10.9.3
  • Størrelse: 32,5 x 22,7 x 0,3-1,7 cm
  • Vekt: 1,35 kg
  • • Pris: 10 190 kroner
  • … men fortsatt like bra

    Hvis det ikke er ødelagt, hvorfor fikse det? Til tross for få endringer er nyeste MacBook Air fortsatt en av de aller beste bærbare datamaskinene du får kjøpt.

    Ikke mange andre pc-produsenter tilbyr en like bra totalpakke. Vi snakker flott design, solid byggkvalitet, god ytelse og topp brukervennlighet.

    MacBook Air føyer seg inn i rekken av Apple-produkter som har blitt designklassikere. Den er elegant som få. Selve kabinettet er fortsatt av børstet metall fra innerst til ytterst, av typen som ikke viser fingeravtrykk eller fettflekker.

    Den slanke formfaktoren gjør at maskinen er sparsommelig utstyrt med tilkoblinger. Du har to USB 3.0-porter, en minijack med kombinert lyd ut/inn, kortleser for SD-kort, samt en kombinert Mini DisplayPort/Thunderbolt-utgang.

    Sistnevnte er en høyhastighets kommunikasjonsport mot eksternt utstyr, deriblant lagringsenheter og skjerm.

    Av praktiske årsaker skulle vi ønske maskinen også hadde en HDMI-utgang, eller i det minste en overgang fra Mini DisplayPort til HDMI. Dette må du eventuelt gå til innkjøp av selv. Husk imidlertid at det også er mulig å sende bildet trådløst til en Apple TV, dersom du har en slik koblet til TV-en.

    God design er mer enn bare utseendet. Noe av det beste med en bærbar Mac er at strøminntaket holder pluggen på plass ved hjelp av en magnet. Skulle noen være så uheldig å snuble i kabelen, er sjansen minimal for at noe blir ødelagt, og det vil eventuelt alltid skje i kabelen og ikke inni maskinen.

    Lær å bruke styreflaten

    Styreflaten er i en klasse for seg selv.

    Den er behagelig å bruke, utrolig responsiv og støtter en lang rekke fingerbevegelser som lar deg bruke maskina på en effektiv måte uten mus.

    Er du ny på Mac, bør du gå inn i Systemvalg > Styreflate for å lære deg dem.

    Det bakbelyste tastaturet er blant de aller fasteste og beste vi har testet. Det avgir litt lyd under tasting, men ikke mye.

    Fortsatt ikke full HD-skjerm

    Apple har beholdt samme skjerm som hos forløperen. Den er ganske lyssterk, har god fargegjengivelse og en helt grei innsynsvinkel. Selv om skjermoverflaten er blank, er ikke refleksjoner et altfor stort problem. For de fleste vil den være mer enn god nok.

    Men oppløsningen er fremdeles 1440 x 900 piksler. Vi etterlyste HD-oppløsning forrige gang, og ønsket er ikke noe mindre nå, spesielt ikke siden konkurrentene er i ferd med å ta steget videre fra full HD, altså 1920 x 1080.

    Samsung ATIV Book 9 kommer for eksempel med en skjermoppløsning på hele 3200 x 1800 piksler.

    Så var det ytelsen …

    100 MHz raskere prosessor, merkes det? I rene ytelsestester, ja. Men i vanlig bruk vil du neppe merke forskjell. Da vi sammenlignet den med fjorårets modell, oppdaget vi imidlertid noe interessant med SSD-ytelsen. Til noen diskrelaterte oppgaver var den faktisk litt tregere.

    For eksempel kopierte vi en 1,67 GB stor mappe med 2067 dokumenter fra en Thunderbolt-disk, og på 2013-utgaven tok det 12,96 sekunder, mens det på 2014-utgaven tok 13,65 sekunder.

    Så komprimerte vi samme mappe til en zip-fil, noe som tok 50,67 sekunder på 2013-maskinen, og 59 sekunder på 2014-maskinen.

    Vi er ikke alene om denne erfaringen. Macworld USA har også gjort samme funn. Ifølge MacRumors er problemet at Apple benytter seg av flere leverandører av SSD-er, og de leverer ulik ytelse.

    Men hva med batteritida?

    Fjorårets MacBook Air hadde som nevnt ekstremt god batteritid. De gode nyhetene er at årets modell er intet unntak. Vi kjørte vår sedvanlige 720p-testvideo som vi har kjørt i hundrevis av PC-tester, om og om igjen i iTunes, til batteriet gikk tomt. Det tok sin tid.

    Hele 12 timer og 39 minutter tok det før maskinen omsider sluknet. Det er nesten tre kvarter mer enn fjorårets modell, og rundt 40 minutter mer enn hva Apple selv oppgir.

    Imponerende. Ved variert bruk skal det være fullt mulig å skvise ut enda mer …

    Konklusjon

    Med samme lekre, slanke design, gode ytelse og fantastiske batteritid, er årets MacBook Air fremdeles et svært godt kjøp. Det eneste vi virkelig savner nå, er en skjerm med HD-oppløsning. Noen synes sikkert også at det er på tide at Apple frisker opp utseendet litt, bare for forandringens skyld.

    Ifølge ITavisen ryktes det at Apple har planer om å slippe en 12-tommer Air med høyoppløst Retina-skjerm og ny design seinere i år, så da kan det være at begge disse ønskene blir oppfylt.

    Da kan det også være grunn til å vente med å kjøpe. Hvis du eier fjorårets MacBook Air, er det etter vår mening ingen grunn til å oppgradere nå. Spesielt ikke med tanke på den varierende SSD-ytelsen.

    Hvis du er ute etter en jevnt over god, portabel og ikke minst brukervennlig bærbar datamaskin, kan vi imidlertid varmt anbefale MacBook Air.

    Det finnes imidlertid flere gode Windows-alternativer. Blant de beste er Samsung ATIV Book 9, som også har svært bra batteritid, for å ikke snakke om en langt mer høyoppløselig skjerm. HP Spectre 13 er også en god kandidat som scorer høyt på de fleste punkter.

    Les også flere av Dinsides tester av bærbare pc-er før du eventuelt gjør et kjøp.

    Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

    Thursday, May 22nd, 2014 Bil

    No comments yet.

    Leave a comment

     
    December 2024
    M T W T F S S
    « Oct    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  

    Recent Comments