- De har vært på mange tusen oppdrag, og har reddet livene til mange mennesker

DRØBAK/OSLO/HOLE (Dagbladet): Begge de to omkomne i helikopterulykken på Sollihøgda i dag var familiemenn.

Den 52 år gamle flygeren Bjørn Nergård fra Ski etterlater seg kone og fire barn og Anders Rostrup Nakstad (38) fra Skedsmo var gift og hadde to barn. Nakstad var bosatt i Oslo.

- Han var en nær kollega og venn, sier flygesjef Erik Normann i Norsk Luftambulanse om sin kollega Bjørn Nergård.

Støtter familien

Nergård har jobbet i organisasjonen siden 1991 og hadde jobben som flygesjef før Normann. Det har bare gått noen timer siden Nergård omkom, da Dagbladet treffer Erik Normann på et møterom hos Norsk Luftambulanse i Drøbak. Han er sterkt preget av ulykken og tapet av vennen og en god kollega.

I kveld skal Normann besøke Nergårds kone for å vise henne og barna støtte.

- Jeg skal bare være der og prøve å svare så godt jeg kan på de spørsmålene hun har, sier han til Dagbladet.

Normann er sjef for piloter og redningsmenn ved basen på Lørenskog, som jobber tett sammen med omtrent samme antall leger.

- Reddet mange liv

Også legen som omkom i ulykken, Anders R. Nakstad, har Erik Normann mye fint å si om.

- Han var utrolig engasjert i tjenesten og alltid positiv og blid og en som tok i et ekstra tak, sier Normann.

- Hvor mange tror du det er som kan takke de to omkomne for at de lever?

- Det er umulig å svare på, men det er mange tusen oppdrag de har vært med på. Det er ikke for sterkt sagt å si at de har reddet livene til mange mennesker. De var voldsomt dedikert til jobben, sier Erik Normann.

Han forteller at de ansatte på Lørenskog-basen, som er den travleste i landet med omtrent 1800 oppdrag i året, kommer tett innpå hverandre gjennom jobben. Og noen kommer man nærmere inn på enn andre.

- Bjørn og familien har jeg hatt et veldig nært forhold til, sier Normann, som er sterkt preget av den tragiske hendelsen.

- Noen sier at det er en mening med alt, men det tror jeg er feil, sier flygesjef Erik Normann.

Fagansvarlig

Ved siden av jobben som anestesilege var 38 år gamle Nakstad blant annet fagansvarlig for paramedic-utdanningen på Høgskolen i Lillehammer.

Der hadde han flere forelesninger.  I august i fjor holdt han foredraget: «Sikrer bedre kompetanse hos ambulansepersonell bedre pasientbehandling og øket pasientsikkerhet?».

Han underviste  i akuttmedisinske fag. Han har også vært tilknytta seilflymiljøet. I 2001 gjorde Tidsskriftet for Den norske legeforeningen et intervju med ham, og Rostrup Nakstad beskrev da sin lidenskap både for medisinfaget – som han den gang studerte, og for flyvning.

- Jeg vurderte lenge å søke flyskolen, men fant ut at medisinen var en mer meningsfull bruk av egne ressurser. Jeg er fornøyd med valget, i hvert fall så lenge jeg får en del fritid jeg kan bruke på flyging, sa Rostrup Nakstad til tidskriftet.

Ifølge tidsskriftet var Rostrup Nakstad på denne tida flyinstruktør i Gardermoen seilflyklubb.

Nakstad var ansatt ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

- Vi føler sterkt med de omkomnes nærmeste. Denne ulykken rammer familiene til to kolleger som har brukt sitt liv til å redde andre. Dette er et tap jeg knapt kan sette ord på. Det å miste en medarbeider på jobb er svært tungt også for alle kolleger og det nærmeste arbeidsmiljøet. Vi gjør det vi kan for å stå sammen i dette tapet, sier administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, Bjørn Erikstein.

Roste crewet

Bjørn Nergård (52) fra Ski ble intervjuet av Østlandets Blad i 2008. Da var han flygesjef i Norsk Luftambulanse.

I intervjuet fremhevet han rollene til de andre i crewet da de var ute på oppdrag sammen.

- Jeg er sjåføren, og jeg skal frakte legen, redningsmannen og utstyret ut. De begynner behandlingen med en gang vi kommer frem, sa Nergård til avisa.

Etter ti år i Forsvaret i i 720-skvadronen på Rygge startet familiefaren fra Ski i Norsk Luftambulanse i 1991, skriver avisa.

Gransker

I dag var han, anestesilege Anders Rostrup Nakstad (38) og en tredjemann, som ligger alvorlig skadd på Ullevål sykehus, på vei ut til en trailervelt på Sollihøgda da det gikk galt.

Helikopteret traff en høyspentledning, men om dette forårsaket styrten eller om det havarerte i forkant, er foreløpig uklart.

Politi og Havarikommisjonen skal granske hendelsen i håp om å finne en årsak.

Politiet hadde ikke kontakt med helikopteret under landinga.

- Ingen fra politiet ledet helikoptret ned. Vi vet ikke mer detaljer eller om det var noen på bakken som ledet det ned i landingsfasen, sa politistasjonssjef Kjell Magne Tvenge i Hønefoss på pressekonferanse i dag.

Det var mange vitner til ulykken, og politiet vil nå starte arbeidet med å kartlegge vitneobservasjonene.

- Jeg har ikke oversikt over hvor mange vitner det var på stedet. Det vil vi få oversikten over i løpet av kvelden.

Politiet er ikke kjent med at helikoptret hadde noen problemer før det styrtet. Pål Thomassen satt i en bil 50 meter fra der helikopteret styrtet i bakken. Han beskriver dramaet slik:

- Jeg ser at helikopteret skal til å lande, og så tar det plutselig tak i høyspentledningen som går mellom fjellene her, sier Thomassen til Dagbladet.no.

Tuesday, January 14th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments