De er sterkere enn al-Qaida. Nå har de etablert «Jihadistan» i Midtøsten

Denne nye «staten», «De Hellige Krigeres Land», sitter skrevs over grensa mellom Syria og Irak og omfatter Nordøst-Syria og Vest- og Nord-Irak.

De væpnede islamistene i bevegelsen Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL, på engelsk; DAICH, på arabisk), ledet av Abu Bakr al-Baghdadi, har på få dager i stort monn utvidet sitt landområde. Nå er dette landet mye større enn al-Qaida noensinne klarte å skaffe seg som base da al-Qaida på slutten av 1990-tallet levde under beskyttelse av Taliban-regimet i Afghanistan.

Svekkede stater

Dette har skjedd ved å utnytte svekkelsen, eller nærmest sammenbruddet, i de to tidligere sterke statene Syria og Irak. I Syria har diktatoren Bashar al-Assad latt disse ultra-islamistene delvis få fare fram av taktiske grunner, fordi de splitter de syriske opprørerne mot regimet. De mer moderate opprørerne har drevet DAICH ut av byene Aleppo og Idlib.

Regimet i Irak, hvor sjuamuslimene har overmakta, har vist seg for svakt til å stå imot islamistenes frammarsj. Statsminister Nouri al-Maliki har drevet en for sekterisk politikk, for sjia-vennlig, som har vakt motstand blant det sunnimuslimske mindretallet. Der har ultra-islamistene, som er sunnier, rykket fram.

Militær base

Nå har DAICH underlagt seg nesten hele sunni-området i Irak. Gruppa er sterkere enn al-Qaida både i militær slagkraft og i økonomiske muskler. Da de tok Mosul fikk de med seg et stort krigsbytte i våpen og penger. I denne «staten» som er erobret, kan de innkreve «skatter», drive utpressing, plyndre og selge olje på svartebørs. De har tatt en del av olje-områdene i begge land, og de truer med å ta enda viktigere oljefelt.

De hellige krigerne til al-Baghdadi vil skape seg en militær base lik den som al-Qaida opprettet i Afghanistan. De har religiøst og politisk klart å forføre hundrevis, kanskje tusenvis, av unge muslimer i Europa for å utkjempe den «hellige krigen», først og fremst i Syria hittil.

Strategisk kaos

I kjølvannet av dette har det oppstått et ekstraordinært politisk og strategisk kaos som har skremt vannet av ledere i såvel Midtøsten som utenfor.

USA står i bunn og grunn på to sider. I Syria støtter de – forsiktig – opp under opprørerne mot Bashar al-Assad. I Irak støtter de – begrenset og forsiktig – statsminister Maliki mot ultra-islamistene. Men Maliki støtter Assad i Syria.

Iran støtter både Maliki og Assad. Russland er trofast mot både Syria og Iran. USA er på parti med Iran i Irak, men mot Iran i Syria. Europa, altså EU, ser foreløpig en annen vei.

USA invaderte Irak i 2003 for å nedkjempe terrorismen. 11 år seinere viser invasjonen sine katastrofale følger, idet ultra-islamistene seirer. Og for irakerne og så syrerne har prisen vært lidelser uten grenser og uten ende.

Bagdad neste

Den Islamske Staten i Irak og Levanten tar over stadig større områder i Irak. Det får kommentatorer og Midtøsten-kjennere til å skjelve. Mange frykter nå at Irak vil bli ødelagt, og at kaos og terror kan spre seg ytterligere i hele Midtøsten.

Med god grunn. I løpet av få dager har ISIL nå tatt over enorme områder av Irak. Tirsdag tok ISIL kontroll over Mosul. I går falt deler av den strategiske oljebyen Baiji og Saddam Husseins hjemby Tikrit. Nå melder gruppa at de vil videre, til hovedstaden Bagdad, som skal være deres hovedmål, ifølge The New York Times.

Kartet til høyre viser hvor stort område ISIL nå har kontroll over i Syria og Irak. ISIL har i flere måneder hatt kontroll over den irakiske byen Fallujah, som ligger like utenfor Bagdad, og Ramadi.

Nei til bombehjelp

Sunni-muslimene i ISIL har slått seg sammen med et ukjent, men stort antall militante sunni-grupper i Irak. Målet er å fjerne den sjia-muslimske regjeringa til statsminister Nouri al-Maliki.

Statsminister Maliki føler presset og har i det stille bedt om amerikansk bombehjelp for å stoppe opprørerne. Men Irak-forspørselen har fått bombe-nei fra USAs regjering, melder The New York Times.

USAs militære styrker trakk seg ut av Irak i 2011, og ønsker seg ikke tilbake.

Langsiktig ISIL-plan

Den tredje Irak-krigen er i gang, skriver Irak-kjenneren Michael Knights i Foreign Policy:

«Utbrente militærkjøretøy står igjen i tomme gater. Ved hvert veikryss er det bevis på kraftige kamper. Ødelagte uniformer ligger slengt i gatene ved politistasjoner. Hundretusener av sivile har flyktet for livet.

Men dette er ikke en zombie-film. Det er Iraks nest størte by, et politisk og økonomisk hovedsenter for landets sunni-muslimer. I løpet av dager har byens 1,8 millioner innbyggere blitt overkjørt av den al-Qaida-tilknyttede ISIL-gruppa.

 (..) ISIL slo en regjeringsstyrke som er 15 ganger større enn dem sjøl. La det synke inn. (..)

ISIL har en plan, og de har jobbet iherdig siden den USA-ledede Irak-okkupasjonen. Nå bør Washington også det», skriver Knights.

Thursday, June 12th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments