Bonusordningen til Pedersen kan ha ført til nedrykk

(Dagbladet): Da Marcus Pedersen ble presentert som Brann-spiller i sommer, var det store forventninger knyttet til 24-åringen.

Så store at Bergens-klubben ga Pedersen løfte om en million kroner i bonus dersom klubben reddet plassen i Tippeligaen.

- Ingen korrelasjon

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther skrev i går at Brann bør gå i seg selv vedørende millionbonusen til Pedersen.

«Bare det gjør at Brann-ledelsen med fordel kan starte selvransakelsen etter dette nedrykket med en gjennomgang av hva en så stor ekstra bonus til en enkeltspiller gjør med det kollektivet som skal prestere. Effekten av slike mulige følelser kan være vanskelig å måle i et så sammensatt spill som fotball, men kvalikresultatet er tydelig nok», skriver Sæther.

Nicolas Lemyre, fagkonsulent ved Olympiatoppen, har en doktorgrad i idrettspsykologi, og har blant annet spesialisert seg innenfor motivasjons- og prestasjonspsykologi.

Han sier til Dagbladet at han ikke kjenner til tilfellet med Brann og Pedersen spesielt, men uttaler seg på generelt grunnlag da han viser til forskning gjort av en kanadisk kollega ved navn Jacques Forest.

- Forskning viser at det ikke er noen korrelasjon mellom bonusordninger og prestasjon. Det er ikke sånn at utøveren klarer å løfte sin spillekvalitet på bakgrunn av den eventuelle millionen han får ekstra, sier Lemyre.

- Kan ødelegge gruppa

Eksperten stiller seg også tvilende til at en bonus er tilstrekkelig motivasjon for utøvere på toppnivå til å yte bedre.

- Er man en toppidrettsutøver forventes det at han skal levere på topp uansett. Det er lidenskapen hans eller hennes. Det ville vært rart om noen klarte å løfte prestasjonen fordi han eller hun blir lovet en bonus. Jeg skjønner ikke den tankegangen. Jeg ville spurt meg om hvilken motivasjon spillere som velger en klubb som gir bonus har.

Lemyre sier også at det å få inn en spiller med spesialbetingelser i kontrakten inn i et lag kan sende farlige signaler til resten av troppen.

- Realiteten er at det ikke er noen kobling der. Det kan heller være ødeleggende for en gruppe. Da kan du få en forventning av at han med mer lønn skal vinne kampen. Han er mer verdifull. Han skal avgjøre. I stedet for å bidra selv til sluttresultatet forventer de andre i gruppa på en underbevisst måte at han skal bidra mer. En sånn skjevhet kan være farlig, sier Lemyre.

Ville ikke skjedd i RBK

Rune Bratseth, som var sportsdirektør i Rosenborg i perioden 1995-2007, sier til Dagbladet at dette er noe som neppe ville blitt praktisert på Lerkendal.

- Jeg tror nok aldri at vi ville gjort noe sånt i Rosenborg. Men det er klart, man sliter og blir desperate etter å ta noen grep så man vet aldri hva man kan bli med på. Her var det i tillegg en konkurranse med Molde, og når man da må skaffe seg en spiller blir det dyrt, sier Bratseth.

- I ettertid er de nok enige om at det ikke var så smart, men man må være i situasjonen for å ikke vite at man hadde gjort det samme.

På et mer generelt grunnlag er han klar på at dette er slikt som kan påvirke ei spillergruppe. Han sier ikke at alle skal få klin lik behandling, men at det er grenser for hvor store forskjeller det skal være.

- Jeg tror ikke det er spesielt positivt at noen skal behandles veldig forskjellig. Det er klart at likhet er urettferdig, men det samme er store forskjellig. Vi presterer forskjellig og tjener forskjellig. Sånn er toppidretten. Men så store forskjeller kan gi reaksjoner.

- Verste dagen i karrieren

Tidligere i dag møtte Dagbladet Pedersen og resten av Brann-laget på Gardermoen da de kom tilbake etter den skuffende forestillingen på Mjøndalen stadion i går kveld.

I kontrakten han undertegnet tidligere i år var ikke millionbonusen den eneste klausulen. Han kan også forlate klubben vederlagsfritt når nedrykket nå er et faktum. Pedersen er foreløpig uklar rundt spørsmålet om han har noen framtid i Bergen

- Jeg har vel ikke bedret merkevaren min i høst, så jeg ser ikke helt bort i fra at jeg blir værende i Bergen for å prøve å skyte klubben opp i toppserien igjen. Men først og fremst må klubben ønske meg, så må jeg også vurdere hva som er rett for meg. Akkurat nå har jeg den kjipeste dagen i karrieren min, sier Pedersen.  

- Angrer du på at du ikke valgte Molde i høst?  

- Nei. Jeg angrer ingenting. Ting går ikke alltid som planlagt, men det kan man ikke angre på, sier han.

Tror Pedersen går

Bratseth sier at veien videre for Pedersen neppe ligger i Bergen og Brann etter at klubben rykket ned etter 28 år på det øverste nivået. I motsetning til mange av de andre som utgjør kjernen i laget som i går måtte ta den tunge turen ned i førstedivisjon, har ikke Hamar-gutten noen sterke bånd til by og lag.

- Jeg vil nok gjette at han gjør noe helt annet. Han er ikke fra Bergen, og det er ikke på noen måte hans ansvar at det gikk som det gikk. Han føler nok heller ikke på at han må være der, og med tanke på egen karriere og utvikling tror jeg han kommer til å se seg om etter noe annet, sier han.

Brathseth tok flyet fra Oslo til Trondheim tidligere i dag, og passerte gjennom hele Brann-laget som sto og ventet på sitt fly til Bergen. Han beskrev stemningen som “trykket”.

- Jeg pratet litt med Azar (Karadas). Han har jo enda ett år igjen av kontrakten sin, og han framsto som en mann som mente han måtte være med å bidra neste år. Det tror jeg også flere kommer til å gjøre, sier han.

Uviss framtid

Pedersens agent, Jack Karadas, kan ikke gi noen konkrete svar på sin klients framtid når Dagbladet spør ham om hvor 24-åringen kommer til å spille fotball neste sesong.

- Jeg har ikke noe svar til deg på dette nå. Vi må bruke litt tid på å se hva vi gjør. Gi oss et par uker, så kanskje vi vet mer. Akkurat nå kan jeg ikke utelukke noe som helst, sier han.

- Gjelder det samme med Azar?

- Ja, samme status der.

Thursday, November 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments