- Blåkopier, men nå er filmene gjerne i HD

Gjennom hele historien har propaganda vært viktig for krigende parter, for å få støtte fra sin egen befolkning til fortsatt kamp.

Framveksten av sosiale medier har gjort propagandaarbeidet enda mer avgjørende – og effektfullt. De siste månedene har ekstremistgruppa Den islamske stat (IS) sendt ut en enorm mengde filmer, bilder og tekster via YouTube, Facebook, Twitter og andre sosiale medier.

- Det er den mest delte konflikten på sosiale medier i historien, sier Shiraz Maher ved International Center for the Study of Radicalisation (ICSR), Kings College, til The Guardian.

HD-format

Den norske terrorforskeren Thomas Hegghammer har fulgt jihadistmiljøer over hele verden i en årrekke. Han understreker at sofistikert jihadistpropaganda er noe som har eksistert de siste femten årene.

Allerede i 2006-07 publiserte Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) rapporter om al-Qaidas mediestrategier. Organisasjonen hadde en egen medieavdeling i terrorgruppa, som laget videoer og sendte ut bilder med høy teknisk kvalitet.

IS har videreført dette. Propagandafilmene de sender ut er ifølge Hegghammer «nærmest blåkoper av filmene som ble publisert på 2000-tallet. Forskjellen er kvaliteten på filmene, som nå gjerne er i HD». Men IS har også mer på lager:

- Kom etter!

- To ting er nye nå: Det ene er sosiale medier, som gjør at distribusjonen er desentralisert. Det andre er den store mengden materiale som er laget av fotsoldater. I tillegg til den profesjonelle propagandaen, tar nå krigerne som er i Syria og Irak video av seg selv: «Her er vi, vi har det bra. For to uker siden var vi hjemme i England. Nå har vi det så mye bedre. Dere må komme etter», sier Hegghammer og fortsetter:

- Dette er direkte henvendelser til rekrutter i vesten fra folk som er veldig lik dem sjøl. Det er mer enn den profesjonelle propagandaen. Dette er grasrotmateriale som jeg tror har en ganske sterk appell av den grunn at folkene som lager filmene er likere målgruppen. Når en ser folk som ligner på en sjøl, er det lettere å bli med på laget, sier Hegghammer.

Nye mediekanaler

Vestlige etterretningstjenester antar at det er rundt 2000 fremmedkrigere fra Europa som drar inn og ut av Irak og Syria. Rundt 500 av disse er briter. Det antas at mange av de som drar til Irak og Syria lar seg inspirere via internett.

- Internett er viktig når det gjelder å få folk til å dra til Syria og Irak, sier Maher ved ICSR i London.

Inntil for tre-fire år siden ble det meste av materialet distribuert via ulike diskusjonsplattformer. Disse fungerer fortsatt, men sosiale medier som Twitter og Facebook er blit hovedkanaler, ifølge Maher og Hegghammer.

- I tillegg er kanaler som Ask.fm, Instagram og tumblr blitt viktige. På Ask.fm stiller folk spørsmål og svarer, og IS’ folk bruker dette fora for å fortelle om sin sak, sier Hegghammer.

- På Ask.fm kan du stille spørsmål anonymt. Her spør gjerne mulige rekrutter om hvordan de kommer seg til Syria, om hvor mye mat og penger de trenger å ta med seg og lignende, sier Maher.

Dagbladet har gått gjennom en rekke spørsmål og svar på Ask.fm. Her stiller en rekke potensielle Syria- og Irak-farere spørsmål om hvordan det er å være kvinne i Den islamske staten, om det er mulig å gifte seg og hvordan de kan ble en del av IS. Kommunikasjonen pågår både på engelsk, arabisk og fransk.

Friday, August 22nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments