Arne leder teamet som skal ta i mot den ebolasmittede kvinnen

(Dagbladet): Norske helsemyndigheter har egne planer og et eget apparat som står klar for å ta i mot den norske legen som er smittet av ebola på oppdrag i Sierra Leone for Leger uten grenser.

Regjeringen inngikk i september en avtale med det amerikanske flyselskapet Phoenix Air om flytransport hjem til Norge for nordmenn som eventuelt ble smittet.

Skjermet

Flyet vil lande på en egen del av Gardrmoen, hvor hun vil bli hentet av en egen smitteambulanse. Hun vil kjøres til Nasjonalt høysikkerhetsisolat på Ullevål, framgår det av Folkehelsesinstituttets beredskapsplan. Hun vil da plasseres i en «opprigget transportisolator (“smittekuvøse”) med ekstra væsketett bunn, ilagte absorpsjonsduker og tilkoblet utstyr».

Personellet i ambulansen vil ha heldekkende overtrykksdrakter, og må ha med seg «ekstra drakter, reservebatterier og Duct tape (for å tette rifter)».

Personlig beskyttelsesutstyr inkluderer operasjonshette, virustett vernedrakt med hette, fotposer, FFP3 åndedrettsvern, tettsittende vernebriller, doble hansker og heldekkende visir, heter det i FHIs faglige råd.

Ekspert tar imot

Infeksjonslege Arne Brantsæter leder ebolaberedskapen ved Ullevål sykehus. Dagbladet får bekreftet at det er Brandsæter som vil lede teamet som skal ta imot den ebolarammede norske kvinnen når hun kommer hjem til Norge.

- Jeg er en del av et stort team som planlegger mottak av ebola-pasientier på generell basis, sier Brandsæter – før han henviser til medieavdelingen ved sykehuset.

Brandsæter har selv vært i Guinea for Leger uten grenser. I et intervju med Dagbladet i mai fortalte han om sykdommen og om de svært krevende arbeidsforholdene – der beskyttelsesutstyret eksempelvis ga en fare for overoppheting.

- Man blir alvorlig syk og organene rammes i stor grad. Både lunger og mage og nyrer vil svikte, etter hvert som infeksjonen skrider fram. Det vi kan gjøre er å behandle smerte, sørge for lindring og for at pasientene får i seg væske så de ikke blir uttørket.


Kommunikasjonsdirektøren ved  Oslo universitetssykehus sier til Dagbladet at Oslo universitetssykehus er klare for å ta i mot ebolapasienter. Sykehuset har fra tidligere hatt prosedyrer for høyrisikosmitte og har nå utarbeidet egne prosedyrer for håndtering av ebolavirussykdom.

Ingen standardbehandling

Ørjan Olsvik, professor i utbruddsepidemiologi ved Universitetet i Tromsø (UiT) er medlem av Forsvarets spesialgruppe Rapidly Deployable Outbreak Investigation Team (RDOIT). Han sier til Nordlys at han er orientert om smitten og satt i beredskap i forkant av at kvinnen skal lande i Norge.

- I utgangspunktet er det ingen standardbehandling. Det finnes dog medikamenter – ett av dem prøvd ut i USA, men kun i små mengder. I tillegg finnes anti-stoffer en kan få tak i, men det er ikke testet så mye. Denne prosessen med å få tak i medikamenter, jobber vi nå intenst med, sier Olsvik.

Dagbladet har vært i kontakt med Olsvik, som opplyser at han ikke har mulighet til å kommentere ytterligere i kveld.

Monday, October 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments