- Anoreksi har gjort meg alt annet enn intelligent

(Dagbladet): Eline Lund Fjærens (20) debutbok «Ung jente, voksen mann», fikk svært god mottakelse fra anmelderne da den kom ut i fjor høst.

Lund Fjæren var bare 17 da hun skrev den, og måtte vente til hun ble 18 år med å skrive kontrakt med forlaget Oktober. Temaet i boka vakte også oppsikt – den handler om forholdet mellom ei 13 år gammel jente og en mann i 30-åra, der jenta er initiativtaker.

I et blogginnlegg skriver forfatteren nå om hva slags reaksjoner hun fikk etter at boka ble sluppet.

- En ubehagelig, men viktig bok

«Jeg har, fra perioden etter boken kom ut og frem til nå, vært bekymret for at flere har fått det inntrykket at boken min var og er en slags gavepakke til menn som er ute etter ansvarsfraskrivelse. Det er jo ikke slik jeg har skrevet den», skriver hun i innlegget, og fortsetter:

««Ung jente, voksen mann» er en ubehagelig bok, men en viktig bok, synes jeg. Det sier jeg på bakgrunn av hvilke reaksjoner den har vært i stand til å vekke. Selv synes jeg de mest interessante verkene, enten det er litteratur, film eller annen kunst, er de som kan betraktes som moralsk tvetydige. Slik kunst kan få oss til å tenke nytt, utvide våre holdninger og synspunkter».

• Les hele innlegget her!

- Positive reaksjoner

Til Dagbladet forklarer Lund Fjæren at teksten egentlig er et foredrag hun holdt under Emblafestivalen i Oslo i sommer, der hun ble spurt av festivalledelsen om å snakke om tematikken i debutromanen hennes.

- Jeg har fått mye positive reaksjoner. Men jeg har også skrevet teksten ut ifra en visshet om at jeg ikke er alene om disse tankene eller erfaringene, sier hun.

I innlegget peker hun også på hvordan hun mener det skjer en stadig erotisering av unge jenter.

«Vi legger ut bilder av oss selv på sosiale medier, i bikini, treningstøy eller i undertøy. Det er i dette øyeblikket, når bildet legges ut, det oppstår noe interessant: Samtidig som man ønsker å vise seg frem og søke bekreftelse fra det ytre blikket, kjenner man kanskje en egen avsky for sin egen lyst», skriver hun.

Hun mener at ambivalensen kan føre til alvorlige lidelser som depresjoner og spiseforstyrrelser – noe hun selv også har slitt med.

- En nødvendighet

Til Dagbladet forklarer hun at hun følte det var nødvendig å være åpen.

- Denne gangen kjentes det mer som en nødvendighet enn et valg. Lavt selvbilde, seksuell ambivalens og spiseforstyrrelser er så utbredt i dag. Vi trenger et språk for det sinnet som hele tiden vendes mot oss selv. Anoreksi er en misforstått og forferdelig romantisert lidelse. I dag er det en stor grad av inneforståtthet med at psykiske lidelser gir en slags intellektuell dybde. Det vil jeg gjerne motbevise, dersom jeg har muligheten til det, sier hun, og legger til:

- Anoreksi har gjort meg alt annet enn intelligent, og det er viktig for meg å gi et riktig bilde av det. Jeg kan sitte på lesesalen fra ti til seks og stå fast ved en eneste side i læreboka fordi jeg er så opptatt av å planlegge neste måltid. Kroppshysteriet er en veldig effektiv måte å få unge jenter til å bli besatte av kropp, mat og trening på, i stedet for å utforske sitt intellekt og sine verdier.

Monday, October 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments