23 000 personer venter på å bli henrettet

(Dagbladet): Det sitter tusenvis av dødsdømte fanger i noen av de verste fengslene i verden og venter på døden. Amnesty anslår at minst 23.000 avventer på å bli henrettet.

Tallet på henrettede stiger. 778 ble henrettet i 22 land i 2013, det er en stigning fra 682 i 2012. 

- Den langsiktige globale trenden er klar: dødsstraff brukes av en isolert gruppe land, hvor stadig færre land henretter. Dessverre har vi i 2013 sett et alvorlig tilbakeslag i denne utviklingen, med både en økning i antall land som henretter og antall henrettelser, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til NTB.

I går la Amnesty International fram på en pressekonferanse i London, en omfattende rapport om antallet dødsdommer og henrettelser over hele verden. Grotesk Amnesty-direktøren for globale saker, Andrey Gaughran sa til Dagbladet:

- Noe av det mest groteske vi har opplevd var mer enn 500 dødsdommer i Egypt sist mandag, det var ventet ytterligere 600 dødsdommer , men de er foreløpig utsatt. La oss håpe de mange protestene mot disse dommene vil få myndighetene til å besinne seg. Av de som ble dømt, var to tredeler fraværende, de var trolig blitt drept eller gått i dekning.

Verstinger

- Hvilke land har flest dødsdømte?

- Kina er verst, der er henrettelser og dødsdommer en statshemmelighet vi har derfor ikke noe tall, vi regner med at det er tusenvis, vi vet at de statlige drapene er omfattende og vi får hele tida meldinger fra våre kontakter når de hører om henrettelser, svarer Gaughran.

Hun understreker at Amnesty er bekymret fordi det er blitt så mange henrettelser også i Midt-Østen. Særlig Iran og Irak har økt antallet hengninger. I disse to landene henrettet 100 flere fanger i 2013 enn i 2012.

Hun siterer generalsekreter Salil Shetty i Amnnesty, som sier i en uttalelse: «Dette er skammelig. Disse landene som klynger seg til dødsstraffen, er på den gale side, historisk sett. Tendensen imidlertid er at flere land har sluttet å bruke dødsstraff».

I Iran var det 369 henrettelser, som myndighetene bekreftet i 2013. Men Amnestys kilder hevder at tallet var nærmere 700, I Irak ble 169 fanger henrettet, en økning på to tredeler siden 2012.

Det fjerde landet på listen over verstinger er Saudi-Arabia hvor Amnesty regner med at minst 79 ble drept. Metodene som brukes er elektrisk stol, skutt av soldater, hengt eller drept ved gift som sprøytes inn i blodårene.

Offentlige henrettelser skjedde i Iran, Nord-Korea, Saudi Arabia og Somalia i 2013.

USA også ille

Vi spurte Audrey Gaughran hva som gjøres for å hjelpe de mange amerikanske fangene som sitter på dødsceller. USA er på femteplass blant verstingene.

- Vår avdeling i USA gjør mye for å hjelpe, de skaffer advokater til noen fanger, de øver press på politikerne. Det siste året har Maryland avskaffet dødsstraffen og vi håper at New Hampshire vil følge etter. Det er også aksjoner mot rasisme. De fleste stater med dødsdom er de tidligere sørstatene, hvor rasisme fortsatt fører til at flere svarte enn hvite blir dømt til døden.

- California sa nei til å oppheve dødsstraffen i sin folkeavstemning?

- Det er riktig, men det var liten forskjell i antall mellom de som ville beholde, og de som ville avskaffe dødsstraffen. Vi tror det er viktig å drive kampanjer overfor politikerne.

- Hva med boikottaksjoner mot de statene som opprettholder dødsstraffen?

- Jeg tror ikke boikotter er veien å gå, men vi oppmuntrer til epost-kampanjer og skal starte flere slike aksjoner for å sette politikerne under press, sier Audrey Gauchran til Dagbladet.

I rapporten står det USA er igjen det eneste landet i Nord- og Sør-Amerika som henretter fanger, selv om fire færre fanger (39) ble drept i 2013 sammenliknet med 2012. Maryland var den 18. staten som opphevet dødsstraffen. Flere karibiske øystater opplyste at deres dødsceller var tomme for første gang, siden Amnesty International begynte å føre statistikk i 1980.

Thursday, March 27th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments