Archive for December 29th, 2014
IS skal ha henrettet opp mot 200 fremmedkrigere
• Kalte seg tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som ble etablert etter den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003.
• Var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, som nå har tatt avstand fra gruppa og anklager dem for overdreven voldsbruk.
• Har siden april gjennomført en offensiv nordøst i Syria.
• Innledet i juni en offensiv i Nord-Irak og har sammen med andre opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul.
• Ledes av Abu Bakr al-Baghdadi, som i juni proklamerte seg som kalif.
• Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS-kalifatet, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem.
• Baghdadi hevder at IS har etablert «provinser» i flere arabiske land.
• Foruten den libyske militsgruppen Majlis Shura Shabab al-Islam (MSSI), som kontrollerer byen Derna i Libya, bekrefter Baghdadi bånd til Ansar Beit al-Maqdis i Egypt, Jund al-Khilafah i Algerie, samt jihadistelementer i Saudi-Arabia og Jemen.
• Siden september har USA og allierte bombet IS i Irak og Syria
(NTB)
Ebolasmitte i Glasgow
Den skotske regjeringen bekrefter mandag at helsearbeideren, som returnerte fra Sierra Leone søndag, får behandling ved Gartnavel Hospital i Glasgow.
- Helsevesenet vårt har kunnskapen som skal til for at det bekreftede tilfellet vil holdes isolert, og for å minimere risikoen for potensiell spredning av sykdommen, sier Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon i en uttalelse gjengitt av NTB.
20 000 smittet
Verdens helseorganisasjon (WHO) varslet i dag at mer enn 20 000 er blitt smittet i det siste ebolautbruddet, og at 7842 har mistet livet.
I de tre landene som er hardest rammet av ebolautbruddet, Sierra Leone, Liberia og Guinea, er 20 081 personer blitt smittet, ifølge WHOs tall. 39 prosent av disse har mistet livet.
Mer enn tredel av dette er bekreftede tilfeller i Sierra Leona, landet som er rammet hardest av sykdommen.
Ny test
Amerikanske myndigheter har gitt en sveitsisk farmasøyt godkjennelse til å bruke en ny og rask ebola-test på pasienter, meldte NTB i ettermiddag.
Den EU-godkjente testen er utviklet av det sveitsiske firmaet Roche, og skal gi svar på så lite som tre timer. Det amerikanske regjeringskontoret for mat- og medisinkontroll (FDA) gir nå grønt lys for at testen kan brukes på antatt syke pasienter.
- Dette er en molekylær diagnostisk test som er lett å bruke, som gir helsearbeidere muligheten til å raskt avgjøre om noen er smittet og starte behandling, sier leder i diagnostikkavdelingen til Roche, Roland Diggelmann.
LIVE fra 21.00: Gerrard og Balotelli på benk
Ansvarlig redaktør: John Arne Markussen
© 2014 DB Medialab
- Jeg er i en posisjon hvor jeg kan angripe
Han kom på 6. plass, og tror på ingen måte at løpet er kjørt i sammendraget.
- Det ble en bra konkurranse, og jeg synes jeg henger godt med, sier Fannemel til Dagbladet.
Under pari
Østerrikerne Stefan Kraft og Michael Hayböck tok de to første plassene. Peter Prevc fra Slovenia ble nummer tre.
Det norske laginnsatsen var under pari, og igjen var det Fannemel som forsvarte den norske æren best.
23-åringen tror 6.-plassen kan tale til hans fordel videre i Hoppuka.
- Kraft og Hayböck vil få alt det ekstra ved å lede Hoppuka. De får mer å tenke på, og det kan jeg bruke til min fordel, sier Fannemel.
Koster krefter
Han fortsetter:
- Jeg har sett Anders Jacobsen lede Hoppuka. Og det koster masse krefter. Alle vil ha en bit av deg.
Opp til lederen Stefan Kraft er det 21,2 poeng.
- Jeg fikk ikke brukt siste del av hoppene godt nok, oppsummerer Fannemel, som likevel slår fast:
- Jeg er i en posisjon hvor jeg kan angripe.
Tysk hopplegende falt for 15 år yngre fotballspiller
Nærmere 12 år seinere er Hannawald stadig et hett navn i den tyske tabloidpressen.
Storavisa Bild skriver nå at han har fått seg ny kjæreste. Det dreier seg om den 15 år yngre fotballspilleren i Wolfsburg, Melissa Thiem (25).
- Det er korrekt. Jeg har fått meg ny kjæreste, sier Hannawald til Bild (krever innlogging).
- Det er den største julegaven jeg kunne fått.
Sjokkbilde
I tillegg til hoppuketriumfen i 2002, har Hannawald vunnet OL-gull og VM i skiflyging. Men han kom på norske lepper først og fremst i 2000.
Et bilde av en syltynn stjerne gikk verden rundt. Den gang var det ikke vektregler for skihopperne, og Hannawald sjokkerte med å se helt skrapet ut.
I 2004 måtte han legges inn fordi han var utbrent. Han la opp offsielt i 2006. Siden har han vært en tungvekter i den tyske hoppdebatten.
Ambassadør
Men det er ikke bare stilkarakterer og mulige favoritter i Hoppuka tyske pressefolk lurer på når de snakker med Hannawald. Også kjærlighetslivet er tydeligvis interessant.
Hannawald er ambassadør for Volkswagen. Bilmerket har hovedsete i Wolfsburg. Melissa Thiem spiller spiss på andrelaget til Wolfsburg, og jobber på kontoret til klubben.
- Vi prøver å se hverandre så ofte som mulig, selv om det er 600 kilometer mellom oss, sier Hannawald, som bor i München.
Paret møttes i november, skriver Bild.
Hun elsker å posere foran kamera, og vise fram tatoveringene sine, noe Instagram-sida viser. For tida er hun skadet.
Nervøs
Sven Hannawald – eller «Hanni» som han kalles i Tyskland – har uttalt flere ganger at han gjerne ser at hoppukerekorden med fire seire blir stående.
- Han er nervøs for at den skal bli slått, skriver Bild.
- Men nå trenger han ikke å være nervøs alene, tilføyer avisa, som også opplyser at hopperen har vært singel i seks måneder.
Tidligere var han sammen med modellen Alena Gerber. Nå har han tatt et nytt nedslag på kjærlighetsfronten.
- Han kunne spilt for de beste lagene i Europa. Han er en av de aller største
Mange vil minnes den tidligere Rosenborg- og Vålerenga-spissen på en god måte, men det er ikke mange som har fulgt hans karriere nærmere enn Arne Scheie.
NRK-legenden forteller til Dagladet at han «Ivers» vil bli husket som en av de aller største.
- Det var veldig triste nyheter. For meg er han en av de aller største og beste norske fotballspillere jeg noen gang har sett. Han hadde absolutt alt – gjennombruddskraft, avslutninger med begge bein, og han hadde fart, sier Scheie.
Scheie trekker også fram Iversens karakter og personlighet som noe han ikke vil glemme.
- Personlig har jeg et veldig godt forhold til ham. Jeg fikk anledning til å kommentere ham såvel som møte ham privat. Han var en utrolig fin fyr, sier han.
I tillegg til karrieren i Rosenborg og Vålerenga, tilbragte trønderen også noen år som proff i utlandet. Dessverre ikke i en klubb av et slikt kaliber som han fortjente ifølge Scheie.
- Jeg skulle verken den gang eller nå råde noen til noe, men det som er synd er at han gikk til Belgia og det jeg må kunne kalle en bakgårdsklubb i Mechelen. Han hadde forutsetninger for å spille for de absolutt beste i Europa.
Er det noen spesielle «Ivers-øyeblikk» du husker godt?
- Det er så mange øyeblikk med storheter som «Ivers». Han vil for alltid bli husket som den spissen som scoret mål og som ofret alt for å score disse målene, sier Scheie.
Odd Iversen er død, 69 år gammel
Odd Iversen sovnet stille inn på Øya Helsehus etter en tids sykdom mandag morgen. Han ble 69 år gammel.
- Det var med sorg Rosenborg i dag mottok budskapet om at en av Norges beste fotballspillere gjennom tidene har gått bort, skriver klubben.
Storscorer
Odd Helge «Ivers» Iversen er kjent som en av de mest notoriske målscorerne Norge har hatt.
I løpet av sine år i Rosenborg og Vålerenga noterte han seg for 158 nettkjenninger i Tippeligaen, og er med det den fjerde mestscorende i norsk fotball gjennom tidene. Iversen spilte også for belgiske Mecehelen.
Odd Iversen er far til den tidligere landslagsspilleren Steffen Iversen.
Sorg
- Denne beskjeden mottas med stor sorg. Han er en av våre største profiler gjennom tidene og har satt et stort preg på Rosenborg, sier styreleder i Rosenborg, Ivar Koteng til Dagbladet.
- Han var slagferdig, på en måte. Han traff bestandig spikeren på hodet med kommentarene sine. Så var han jo en fantastisk god fotballspiller.
Dagbladet oppdaterer saken
Øyeblikkene strekker seg over seks tiår: Odd Iversens liv i bilder
I denne bildeserien, som strekker seg over seks årtier, kan du se Odd Iversens opp- og nedturer, bildene viser mye av mangfoldet som karakteriserte Ivers’ selv.
Iversen sovnet stille inn på Øya Helsehus etter en tids sykdom mandag morgen.
I løpet av sine år i Rosenborg og Vålerenga noterte han seg for 158 nettkjenninger i Tippeligaen, og er med det den fjerde mestscorende i norsk fotball gjennom tidene. Iversen spilte også for belgiske Mecehelen.
Odd Iversen er far til den tidligere landslagsspilleren Steffen Iversen.
- Det var med sorg Rosenborg i dag mottok budskapet om at en av Norges beste fotballspillere gjennom tidene har gått bort, skriver RBK i dag.
Stöckl slår tilbake mot kritikerne fra sofaen: «Kom og prøv selv»
- Kom og hopp selv, svarer treneren.
For første gang i historien måtte det første rennet i Hoppuka avlyses. Vinden kom fra alle retninger innover Schattenbergbakken i tyske Oberstdorf.
Det blir gjort et nytt forsøk på å avvikle rennet klokka 17.30 i dag.
Millioner av TV-seere satt klistret til skjermen. Det var den verste reklamen hoppsporten kunne få, mener mange. Og igjen melder spørsmålene seg:
- Er vindkorridoren for trang? Tar hoppsporten livet av seg selv med alle reglene? Er det ikke alltid noe tull, alltid utsettelser?
Krevende dag
Stöckl er ikke enig i kritikken, og mener det er altfor lett å sitte i sofaen og kritisere.
- Det var en krevende dag for utøvere, trenere og alle som jobbet i bakken, sier han.
- Vinden varierte, og det var mye snø. Det var forsvarlig å hoppe i korte perioder. Men så ble det turbulent igjen over kulen.
Roser juryen
- Hva sier du til kritikerne?
- De kan komme hit og prøve selv. Da vet de hva vi snakker om. Når du står på trenertribunen, og det blåser i alle retninger, oppleves det annerledes.
- Hvor heftig var vinden?
- På det verste blåste den seks-sju meter per sekund. Grensa går ved fire meter.
- Kunne noe vært gjort annerledes?
- Nei, jeg synes juryen gjorde en god jobb. De klarte å la enkelte hoppe når det var sikkert. Men det var ikke sikkert veldig ofte.
Bare Jacobsen
Anders Jacobsen var eneste nordmann som fikk sette utfor. Så mente juryen at nok fikk være nok. Du kan bare tenke deg hvilke tanker som raste gjennom renndirektør Walter Hofer.
Rundt 24.500 tilskuere var på plass i Schattenbergbakken. Stemningen var elektrisk med svaiende, tyske flagg. Og foran TV-skjermene satt millioner på millioner.
- Selv om det var mye venting, forlot ikke en eneste tilskuer bakken. Det sier noe om interessen for hoppsporten, påpeker Stöckl.
- Det snødde og var kaldt. Men speaker gjorde en fantastisk jobb med å holde stemningen oppe.
Mer vind
På sosiale medier i dag skriver sportssjef Clas Brede Bråthen:
«Det er bare i Norge man sier at dette er dårlig PR for hoppsporten. At de venter så lenge med å prøve å gjennomføre rennet, viser hvor viktig og stor idretten vår er i denne delen av verden.»
Stöckl innrømmer at det er blitt vanskeligere å arrangere hopprenn med åra, på grunn av klimaet. Han kan vanskelig se at så mye kunne vært gjort annerledes.
- Statistikken viser at det er blitt mer vind. Kanskje må vi bygge innendørs hoppbakker. Nei, ærlig talt: Vinden er noe vi bare må forholde oss til.
Hyller publikum
Verdenscupleder Anders Fannemel var ikke uenig i avgjørelsen om å avlyse. Han hyller publikum:
- Det er bare i Tyskland, Østerrike og Polen at de klarer å holde koken sånn som dette. De lager en stemning som er helt forskjellig fra andre plasser vi er på, sier Fannemel.
Så får vi se hva som skjer i dag.
Slik forbereder Jonas seg på makt i 2017
Ap-lederen er i gang med bygge det politiske prosjektet og alliansene som er nødvendig for å skifte ut Erna og Siv.
Opptur
Ifølge Dagbladets maktpanel er Ap-leder Jonas Gahr Støre den politikeren som har hatt den største oppturen i år. På maktlista er opposisjonslederen nummer fem. Meningsmålingene har i flere månedene vist pluss minus 40 prosent for Ap, regjeringens flertall er tapt.
Støre mener det er flere grunner til det.
-Jeg opplevde ikke at det i valgkampen var noe sinne mot Ap og et rop om en annen politikk, men et ønske om forandring. Vi fikk 31 prosent, da jeg overtok, lå vi på 34 prosent.
Strømmer til Ap
Gjennom sommeren var det en forsiktig fortsettelse på den bevegelsen. Jeg har nå besøkt alle fylkene, og overalt møter jeg en stemning og en oppslutning på åpne møter jeg ikke har sett før. Det er en tilstrømning til oss.
Jeg er litt overrasket over at budskapet vårt om å være åpen og nysgjerrig har nådd til folk som ikke følger politikken fra dag til dag. Og det er jo det jeg vil at Ap skal forbindes med, ikke gamle merkelapper, sier Støre til Dagbladet.
Har forstått statsbudsjettet
Han innrømmer at han ble overrasket over styrken i reaksjonene mot regjeringens statsbudsjett.
- De hadde jo gjennom hele året sagt: Vent på budsjettet. Så sier regjeringen at de ikke har vært flinke nok til å kommunisere ut budskapet. Jeg kjenner den argumentasjonen fra å sitte i regjering. Det er lett å tenke at hvis man bare kommuniserer enda tydeligere, så skjønner folk det. Men ofte er det omvendt: Folk skjønner veldig godt. Det er derfor de reagerer, fordi de nettopp forstår følgene av politikken.
Til krig mot fagbevegelsen
Og så har regjeringen undervurdert arbeidsmiljølovens betydning. Jeg er mye ute på byggeplasser. der opplever de på den ene siden at arbeidsmarkedet er utsatt for press fra sosial dumping, useriøs og kriminell virksomhet.
På den andre siden kommer regjeringen med forslag om mer midlertidighet, søndagsåpne butikker, svekket rolle for fagbevegelsen.
Opplevelsen der ute er som en knipetang. Når Robert Eriksson sier at dette er en utfordring for LO-toppene, tenker jeg: Er du så lite i kontakt med arbeidslivet?
Folk i jobb reagerer, alle organisasjonene reagerer. Regjeringen har med sin politikk virkelig klart å samle arbeidstakersiden som aldri før.
Så jeg er ikke overrasket over at regjeringspartiene faller. Og så ser velgerne til Ap og ser at vi har en annen oppskrift, sier Støre.
Gal oppskrift
Han er enig med statsminister Erna Solberg i at norsk økonomi står overfor en stor omstilling. Men han mener regjeringen har gal oppskrift, og at de ikke vil lykkes om de så grundig overser fagbevegelsens syn.
- For det første snakker de ned samfunnets enestående omstillingsevne. De tegner et bilde av et rigid arbeidsliv med fallende produktivitet, der det trengs skattekutt, privatisering, og det de kaller økt fleksibilitet.
Jeg har en annen inngang: Dette samfunnet er enestående omstillingsdyktig. Vi har gjennomført store reformer, og det er en høy grad av omstillingsevne på arbeidsplassene. Men det krever konsultasjon og deltakelse, en kjerneverdi i den norske modellen.
Svekker gjennomføringen
Regjeringen setter ned produktivitetskommisjon hvor partene i arbeidslivet er holdt utenfor. Det er dumt av to grunner: De går glipp av kunnskapen om situasjonen på den enkelte bedrift og det enkelt sykehjem, og når konklusjonene kommer, er ikke de det gjelder med på å eie dem. Det svekker gjennomføringen.
- Er det mulig få til omstilling uten godt samarbeid med partene i arbeidslivet?
- Nei, å legge seg så tydelig ut mot fagbevegelsen er dårlig tenkt hvis man vil omstille økonomen. Jeg mener at vi går ut av 2014 med redusert sosial kapital, som handler om tillit. De har klart å samle organisasjonene mot regjeringens politikk på en måte vi aldri har sett før, sier Støre.
Fornyer Aps politikk
Det er mindre enn tre år til stortingsvalget. Støre har startet arbeidet med å fornye politikken og laget. Han har jevnlig møter med lederne for KrF, Venstre, Miljøpartiet de Grønne og partnerne fra den rødgrønne regjeringen, Senterpartiet og SV. Dette er veien å gå for å sikre politisk gjennomslag, mener han.
- Jeg står i to leire. Det ene er politikken fra dag til dag. Så er det en partileders oppgave å se over kanten og fram i tid, og se de store oppgavene og tenke på mulighetene for og mulighetene for å bygge et regjeringsprosjekt.
Ja, jeg har en kolonne i notatblokka om gjennomføring av politikk. Jeg ønsker ikke at Ap kommer til regjeringsmakt bare basert på at de som sitter nå, mislykkes. Jeg ønsker at vi skal bli valgt på at det er oss og vår politikk velgerne vil ha.
Bygge allianser
- Vil Ap gå til valg i 2017 med et avklart flertall for et regjeringsalternativ?
- Det er viktig å ha et mest mulig avklart utgangspunkt for å gjennomføre politikk, men det kan skje på forskjellige måter. Erna forsøker seg jo på én modell. Hun har en samarbeidsavtale, men sier klart at hun hadde foretrukket et flertall.
Jeg tenker at når vi nærmer oss valget, så får vi se og avklare. Det handler om hvilken oppslutning vi og mulige samarbeidspartnere får. Ap ser klart at det bare er sammen med andre at vi oppnår resultater. Politikken må ha en form og et innhold som er veldig tro mot våre verdier, men det er sunt at de brytes mot andre.
Vi skal ta godt vare på vennskapet med våre rødgrønne partnere. Vi har en felles historie og viktige fellesnevnere. Når det gjelder KrF og Venstre, så må jeg respektere jeg at de har valgt å være regjeringens støttepartier og aktivt brakt Frp i regjering.
Vil bli kjent med de Grønne
Men jeg holder fast ved at det er veldig mye de har til felles med Ap. Og da er det jo opp til oss å vise det, og bygge tillit. Jeg vil også ta med Miljøpartiet de Grønne, som har imponert meg med en stor sak og en liten gruppe.
Vi må bli bedre kjent med dem og de med oss, både i Stortinget og lokalt. Utforming av vår politikk begynner med kjernen av hva vi står for. Men vi må gi for å få, også i politikken.
I en verden der målet er gjennomslag, må vi også ha det i bakhodet når vi utformer vår egen politikk. Jeg tror alle i Ap er der nå, og det er bra og på tide, sier Støre.
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013