Archive for December 19th, 2014

SISTE: Dårlig vær i vente over hele landet Meteorologisk institutt med OBS-varsel

Sjekk været der du skal feire jula her

Det meldes om at vind, snø og snøfokk vil gi vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i hele Sør-Norge.

Lørdag blir det fortsatt en del vind som kan gi en del snøfokk nordvest, men etter hvert blir det færre byger.

Natt til søndag kommer det et polart lavtrykk inn mot Nordland. Fredag kveld lå det nord for Bjørnøya. Det ventes å gå inn mot Lofoten lørdag kveld.

Meteorologene i Tromsø venter at lavtrykket gir nordvest liten storm på Sklinnabanken, Trænabanken og Røstbanken lørdag kveld, og nordvest sterk kuling på land fra Bodø og sørover natt til søndag.

I tillegg blir det sluddbyger helt ute ved kysten, men ellers snøbyger og snøfokk, med dårlig sikt og vanskelige kjøreforhold.

I fjor begynte sesongen med polare lavtrykk allerede i oktober. Slike lavtrykk er små og intensive og dannes i kald arktisk luft over nordlige havområder om vinteren, melder BarentsWatch som sendes ut av Meteorologisk institutt i Tromsø.

(NTB)

Friday, December 19th, 2014 Bil No Comments

Mørk brast i gråt på direkten: Jeg er i sjokk. Jeg klarer ikke å snakke

(Dagbladet): Norge er klare for EM-finale førstkommende søndag etter 29-25-seier mot Sverige i kveld.

Etter kampen brast landslagsspiller Nora Mørk ut i gråt under et intervju med TV 2. Til tross for sin unge alder, har 23-åringen vært gjennom seks kneoperasjoner. Veien mot suksess har vært lang og vanskelig. Det gjorde det ekstra stort å være med på nedsablingen av Sverige.

- Jeg er i sjokk. Vi bestemte oss for at svenskene ikke skulle få vite hva som traff dem i dag. Det var enveiskjøring. Vi banka og slo på dem hele kampen. Nå er vi i finalen, jeg klarer ikke å tenke engang, forteller Mørk før hun begynner å gråte på direkten.

- Vi var så slitne …

- Jeg klarer ikke å snakke, det er så stort. Jeg er så stolt av alle. Jeg er stolt av meg selv. Det har kostet så mye, men det har vært verdt det, forteller Mørk.

Nå venter Spania på Søndag. Det ser den norske stjerna fram til.

- Det blir så gøy å møte Spania. Nå har vi muligheten til ta gull. Det er det vi har drømt om i mange år.

Friday, December 19th, 2014 Bil No Comments

Rørt Mørk med stikk til alle tvilerne

Norge – Sverige 29-25

BUDAPEST (Dagbladet): Nora Mørk var en av kampens store profiler i den overbevisende seieren mot Sverige i EM-semifinalen. Etterpå brast hun i gråt direkte på TV 2.

Dagbladet møtte en rørt Mørk i pressesonen etter kampen.

- Jeg er så stolt. Vi kjører karusell med svenskene, sier Mørk til Dagbladet.

Mørk scoret fem mål og ble kåret til banens beste.

- Jeg er veldig tom. Dette er ekstremt stort. Det er så godt å svare alle som setter spørsmålstegn ved dette laget. Vi viser at norsk håndball har ekstremt mye å by på. Vi står sammen og gir alt for å komme til finalen, sier Nora Mørk.

- Jeg er utrolig stolt av jentene og å være norsk. Dette er en seier til alle som tvilte på oss, sier Mørk.

- Hva synes du om Sverige?

- Jeg så at de var slitne. Både Gulldén og Torsteinsson. Jeg føler at svenskene ville stå flatt. Vi kjørte litt karusell med dem. De orket ikke å stå imot oss. Det var herlig å gi dem juling, sier Mørk.

Friday, December 19th, 2014 Bil No Comments

- Herjet med svenskene

Lázló Papp Arena 3000 tilskuere

Norge: Silje Solberg, Emily Stang Sando — Emilie Hegh Arntzen, Veronica E. Kristiansen 3, Ida Alstad 2, Heidi Løke 6, Karoline Dyhre Breivang, Nora Mørk 5, Stine Bredal Oftedal 3, Ida Bjørndalen Karlsson, Linn-Kristin Riegelhuth Koren 4, Maja Jakobsen, Pernille Wibe, Betina Riegelhuth 1, Camilla Herrem 3, Sanna Solberg 2.

Toppscorer Sverige: Isabelle Gulldén 9.

Dommere: Mrvica/Jurinovic, Kroatia. Utvisninger: Norge 1 x 2 min., Sverige 1 x 2 min.

Friday, December 19th, 2014 Bil No Comments

Frp har tatt copyright på dustepolitikk

Det er lett å glemme når Siv Jensen snakker om kronekursen som om hun er ansatt i Norges Bank, at hun leder et parti som gikk til valg på å avskaffe norsk dustepolitikk. Det kan virke som også Frp-statsråder helst vil glemme det. Samferdselsministerens smil virker en smule anstrengt når han blir spurt om segway i stedet for veier. Ståhjulingen er ikke listet blant hans største bragder, men den står på lista over 30 dusteforbud som Frp lovet velgerne å fjerne så snart de kom i regjering.

Frp har tatt copyright på dustepolitikk. Mens andre partier kaller det fillesaker og sier de har viktigere ting å stelle med, har Frp gjort “latterlige forbud” til en kampsak. Det er en takknemlig oppgave. Hvis du legger lista lavt nok, er det lett å hoppe over, selv om du ikke vinner noe mesterskap.

Ingenting er lettere å harselere med enn meningsløse regler, som for eksempel forbud mot å ha lakrispiper synlig til salgs i butikkene. Samtidig stilles de andre partiene til skamme som formynderske byråkrater. En lakrispipe kan med enkle grep gjøres til et symbol på all styggedom myndigheter utsetter borgerne for, akkurat som EU-direktivet om krumningen på agurker ble et tegn på at unionen trolig var dyret i åpenbaringen. Som polemikk i valgkamp, vekker det latter og buing, og rollen som folkets røst har Frp nytt godt av alle år i opposisjon. I en fragmentert tabloidverden, klikker velgerne på enkeltsaker, i enhver forstand.

Men hvordan virker en slik strategi i regjering? Heller dårlig. En stund hadde de blå kallenavnet segway-regjeringen. Det var ikke ment som en kompliment. Men Frp lot seg ikke stoppe av hånflir i twitteratet og fortsatte i høyt tempo: Poker, proffboksing, billigere bensin, billigere motorsykler, campingvogner og båtmotorer, høyere fartsgrenser, økt taxfreekvote, økt momsfrigrense på netthandel, personlige bilskilt, kommunal snøskuterkjøring og, for ikke å glemme, endelig kan barn nyte synet av en lakrispipe.

I sum gjør det i hvert fall livet billigere for menn i 40 årskrise. Men det er unektelig smått.

Frp?s evne til ikke å skille mellom stort og smått har vært deres varemerke fra Carl I. Hagen satt alene på Stortinget og svarte alle som ringte sin nød. Han tok sin oppgave som ombud for folket alvorlig. Mange Frp-ere har fortalt at de først ble engasjert i politikk på grunn av småsaker, gjerne en byggesak, som de opplevde som et overgrep fra lokale myndigheter. Det er deres styrke.

I regjering har Frp opphøyet dustepolitikk til et spørsmål om personlig frihet. Mens man i opposisjon var mindre jålete og kalte det for hva det er: hvorfor skal vi ikke få kjøpe øl så lenge butikkene er åpne? Det er jo bare sunn fornuft (noe Dagbladet er enig i) — så er det i posisjon blitt til ideologi. Det høres finere ut å snakke om frihet enn at du bare synes ting er teit. Det er en duft av amerikansk teselskap, opprør mot staten. Myndighetene skal i størst mulig grad ligge unna og la borgerne bestemme over livene sine selv.

Det er en viktig og mangelfull utfordring i et land hvor staten er så dominerende, og hvor vi er vant til at myndighetene tar ansvar for alt fra barnehage til pensjon. En fløy i Frp hadde tidligere et mer liberalistisk syn på statens oppgave, men de seinere åra har Frp vært mer som Ole Brumm, ja takk, begge deler. Vi vil ikke ha dustepolitikk, men alt det andre som følger med av trepartssamarbeid og en gjennomregulert velferdsstats goder, det vil vi ha. Og vi vil ha det nå. Det mer prinsipielle Venstre vipper på sperregrensen.

En slik spagat er å leve med i opposisjon, men er straks vanskeligere som regjeringsparti. Forbud mot privat oppskyting av nyttårsraketter med styrepinne er kanskje et latterlig inngrep i folks frihet til å skade seg selv og andre, men det synes som en liten bekymring i forhold til hva regjeringen ellers styrer. Mens Frp har en liste på skarve 30 dusteforbud, har partiet i regjering innlemmet et rekordhøyt antall EU-direktiv, mange hundre, som blant annet handelsnæringen synes er både dustete og kostbart. Frp?s statsråder viser seg å ha lite imot å bruke makta til å gjøre langt større inngrep i folks frihet enn å fjerne lakrispiper fra godtedisken. Og ifølge meningsmålingene synes folk flest at noe av det er ganske så dustete.

Både Høyre og sentrumskameratene er takknemlig for Frp?s dusteliste. De har ikke noe imot å gi Frp seiere på områder som betyr lite i det store bildet i bytte mot saker som virkelig styrer folks liv. La Frp få campingvognene sine, sa Venstre, hvis vi får en bedre klimapolitikk.

For Frp?s velgere må det være en dårlig byttehandel. Poker og proffboksing er tross alt ikke hele livet.

Friday, December 19th, 2014 Bil No Comments

Leste aldri brevet som skulle sikre at viljen hans ble fulgt

(Dagbladet): Flere timer på overtid har justisminister Anders Anundsen (Frp) nå svart på Stortingets spørsmål om asylbarnsaken.

I brevet skriver han at han aldri leste ikke brevet som skulle sikre at hans politiske føringer ble fulgt, selv om han fikk en kopi fra Politidirektoratet.

I svaret skriver han også at POD har anslått at 49 flere lengeværende asylbarn kunne ha blitt sendt ut av Norge, om det var slik regjeringens politiske føringer ikke hadde blit plukket opp av politiet.

Les hele svarbrevet her.

Med to ukers svarfrist skulle justisminister Anders Anundsen (Frp) innen klokka 15 i dag sende Stortingets kontrollkomite sin redegjørelse.

Allerede tidligere i dag ble det imidlertid klart at Justisdepartementet ikke maktet å holde seg til fristen – noe som betyr at komiteen måtte skyve på dagens møte for å kunne behandle Anundsens svar.

- En samlet komité er enig om at denne saken er så viktig at den må få en politisk behandling før året er over. Men det er høyst uvanlig på alle vis med kveldsmøte siste fredag før jul, sa leder Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til NTB i ettermiddag.

Her kan du lese Stortingets kontrollkomites første og andre brev til justisministeren.
 

Mellomtittel

Har beklaget i Stortinget

Sakens kjerne er enigheten mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF om å få på plass et nytt regelverk for asylbarn som har vært lenge i Norge. I påvente av regelendringen skulle Anundsen be utlendingsmyndighetene om ikke lenger å prioritere lengeværende asylbarn for utsending.

Det signalet plukket imidlertid Politidirektoratet aldri opp, og barn med flere års tilknytning til landet har i høst blitt hurtigutsendt.

Dette har skjedd selv om Anundsen har stått i Stortinget og forsikret at regjeringens behandling av de lengeværende asylbarna, var en «oppmykning» i forhold til den rødgrønne regjeringen.

Tross i at han i etterkant av Bergens Tidenes avsløring av at politiet ikke hadde endret praksis beklaget dette fra talerstolen i stortingssalen og få dager seinere landet den lenge etterlengtede avtalen om lengeværende asylbarn med KrF og Venstre, er han ennå ikke ute av ilden.

Stortingets kontrollkomite kan i kveld konkludere med kalle den forrige stortingsperiodens komitéleder inn til høring dersom de ikke sier seg fornøyd med svarbrevet.

Som Dagbladet omtalte tidligere i dag, forreliggere allerede velgernes dom. De er langt fra fornøyd med justisminsiterens håndtering av saken: 38 prosent mener Anundsen har håndtert saken om lengeværende asylbarn dårlig. Bare 16 prosent synes han har håndtert det godt.

Friday, December 19th, 2014 Bil No Comments

Bare en av seks synes han gjorde en god jobb med asylbarna

(Dagbladet): Tross i at han landet en lenge etterlyst avtale om lengeværende asylbarn med KrF og Venstre, er Justisminister Anders Anundsen (Frp) fortsatt ikke ute av ilden.

Kontrollkomiteen på Stortinget slipper ikke taket i Frp-statsråden, som har forsøkt å dempe kritikken med å beklage fra talerstolen i stortingssalen.

I ettermiddag er det ventet at Anundsen svarer skriftlig på en rekke spørsmål fra komiteen, som kan konkludere med å kalle forrige stortingsperiodes komitéleder inn til høring dersom de ikke sier seg fornøyd med svarbrevet.

Men allerede nå foreligger dommen fra velgerne. De er langt fra fornøyde:

38 prosent mener Anundsen har håndtert saken om lengeværende asylbarn dårlig. Bare 16 prosent synes han har håndtert det godt.

Asyltabben

Det går fram av en fersk meningsmåling Ipsos MMI har utført for Dagbladet. 33 prosent mener han har håndtert saken middels godt, mens 13 prosent ikke har gjort seg opp noen mening.

Justisministeren har ikke vært tilgjengelig for å kommentere denne saken i dag.

Sakens kjerne er enigheten mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF om å få på plass et nytt regelverk for asylbarn som har vært lenge i Norge. I påvente av regelendringen skulle Anundsen be utlendingsmyndighetene om ikke lenger å prioritere lengeværende asylbarn for utsending.

Det signalet plukket imidlertid Politidirektoratet aldri opp, og barn med flere års tilknytning til landet har i høst blitt hurtigutsendt.

Laber støtte blant sine egne

En stram asylpolitikk har i årevis vært en paradegren for Frp, men bakgrunnstallene i meningsmålingen viser at Anundsen ikke engang blant sine egne velgere har klart å skape særlig entusiasme for høstens asylbarn-kjør.

Under halvparten, 45 prosent, mener Anundsen har håndtert saken godt. 31 prosent mener den er middels godt håndtert, men 10 prosent mener Frp-statsråden har håndtert saken dårlig.

Velgerne til regjeringskollega Høyre er heller ikke overbeviste. 27 prosent mener saken er godt håndtert, 44 prosent mener middels godt, mens 21 prosent mener Anundsen har gjort det dårlig.

Velgernes dom over Anundsens asylbarn-håndtering er langt lavere enn oppslutningen justisministerens ellers har i befolkningen.

Til sammenligning mente 33 prosent av samtlige partiers velgerne i Ipsos MMIs oktober-måling at han gjorde en god jobb som justisminister. Bare 8 prosent mente at han gjorde det dårlig.

Det er omlag de samme tallene som den forrige gangen Ipsos MMI spurte velgerne om Anundsen: I mars mente 33 prosent at han gjorde en god jobb, mens 5 prosent mente han gjorde en dårlig jobb.

Slaktes av støtteparti-velgerne

Det var KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande som i utgangspunktet ba Anundsen komme til Stortinget for å redegjøre for asyltabben, og som altså endte med en beklagelse fra talerstolen.

Hareide og Grande har vært svært lite tilfredse med asylbarn-politikken til regjeringen de gir parlamentarisk ryggdekning i Stortinget.

Sentrumspartienes velgerne slakter asylbarn-ministeren: 43 prosent av KrF-velgerne og 64 prosent av Venstre-velgerne mener Anundsen har håndtert saken dårlig.

Henholdsvis 34 prosent og 27 prosent mener saken er håndtert middels godt, mens bare 9 prosent av KrF-velgerne og 2 prosent av   Venstre-velgerne mener Anundsen har håndtert saken godt.

Komiteen flytter møte

Med to ukers svarfrist skulle justisministeren innen klokka 15 i dag sende kontrollkomiteen sin redegjørelse.

Tidligere i dag ble det imidlertid klart at justisdepartementet ikke makter å holde seg til fristen – noe som betyr at komiteen må skyve på sitt møte for å kunne behandle Anundsens svar.

- En samlet komité er enig om at denne saken er så viktig at den må få en politisk behandling før året er over. Men det er høyst uvanlig på alle vis med kveldsmøte siste fredag før jul, sier leder Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til NTB.

Friday, December 19th, 2014 Bil No Comments

FBI anklager Nord-Korea for å stå bak Sonyhackingen

• 24. november blir Sony Pictures’ hovedkvarter i Los Angeles utsatt for et voldsomt datainnbrudd. Intern epost, bedriftsinformasjon og fem filmer som ennå ikke er utgitt, er blant det som blir stjålet.

• Den hittil ukjente gruppen Guardians of Peace, eller GOP, tar på seg ansvaret for angrepet. FBI starter etterforskning. * GOPs navn er siden knyttet til en rekke lekkasjer om Sony.

• Det er blitt spekulert heftig i hvorvidt Nord-Korea står bak angrepet, som en reaksjon på Sonys kommende storfilm «The Interview» — en actionkomedie som parodierer landets leder Kim Jong-Un.

• En nordkoreansk diplomat stemplet allerede i sommer filmen som en «terrorhandling». Regimet i Pyongyang har siden hyllet datainnbruddet, men nekter for å stå bak.

• 16. desember fremsetter GOP trusler om å angripe kinoer som viser «The Interview», og deres publikum. En rekke amerikanske kinokjeder tar filmen av plakaten.

• 17. desember kunngjør Sony at filmens Nord-Amerika-premiere 1. juledag er avlyst. Sony har ingen planer om å vise filmen på andre plattformer.

• 18. desember åpner USAs sikkerhetsråd etterforskning av datainnbruddet, som det omtaler som en nasjonal sikkerhetstrussel. Etterforskerne har fastslått at Nord-Korea står bak, ifølge flere amerikanske medier.

(NTB)

Friday, December 19th, 2014 Bil No Comments

Her kan det bli vanskelig å komme fram i jula

(Dagbladet): Juletrafikken vil flyte som normalt. Det Vegtrafikksentralen er bekymret for, er fjellovergangene.

Det melder Statens Vegvesen til Dagbladet.

Stenger fjelloverganger

I dag stengte riksvei 13 over Vikafjellet på grunn av rasfare. På E134 over fjellet er det kolonnekjøring. Andre fjelloverganger står i fare for og helt eller delvis måtte stenges i jula hvis været tilsier det.

Det forteller Therese Thowsen, fagruppeleder for Vegtrafikksentralen til Dagbladet.

- Så følg med på vær- og trafikkmeldingene før du setter deg i bilen, er rådet fra Thowsen til juletrafikanter som skal krysse fjell for å komme seg til julefeiringen i tide.

Dagbladet har oppdaterte trafikkmeldinger her.

Disse veiene bør du følge med på

Andre fjelloverganger man bør følge godt med på er E10 over Bjørnefjell og E6 over Saltfjellet.

- De stenger klokka 17.00 på julaften og åpner igjen klokka 12.00 første juledag, sier Thowsen.

Hun legger til at vegtrafikksentralen vil fortløpende gi informasjon om trafikksituasjonen, også i jula.

Vinter- og julestengt

I tillegg til de allerede nevnte fjellovergangene, er fylkesvei 51 over Valdresfjellet vinterstengt. Veien åpner ikke igjen før til våren.

- Det er besluttet at veien ikke skal vedlikeholdes i vinter, sier Thowsen, som forsikrer at Statens vegvesens vegtrafikksentraler landet rundt vil følge med på trafikken i hele jula.

- Ta med mat, klær og slepetau

Skal du kjøre langt i jula, er anbefalingen fra både Statens vegvesen og Vegdirektoratet klinkende klar: vær forberedt hvis noe uventet skjer.

- Ta med varme klær, gode sko og gjerne slepetau også. Ta også med mat og varm drikke, sier Marit Brandtsegg, direktør for trafikksikkerhet, miljø og teknologi i Vegdirektoratet til Dagbladet.

Juletid er ulykkestid

Tradisjonelt sett er juletida høytid også for trafikkuhell. De siste fem årene har i gjennomsnitt fire personer omkommet i juletrafikken hvert år. I samme periode har det i snitt skjedd 113 ulykker hvert år.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen ber alle bilister om å opptre ansvarlig i trafikken i år.

- Når man stresser mye og skal rekke mye, kan ting fort gå galt, sier Solvik-Olsen til Dagbladet.

Stress ned, er budskapet fra samferdselsministeren, som nødig vil se en like dyster ulykkesstatistikk som i fjor. Fram til november i fjor, var det 195 ulykker. Det er nesten 50 flere enn i år.

I jule- og nyttårstrafikken i fjor omkom fem mennesker.

Friday, December 19th, 2014 Bil No Comments

- Å herregud, det er mamma

(Dagbladet): Politiker-brødrene Brad og Dallas Woodhouse gjestet i debattprogrammet «Washington Journal» på TV-kanalen C-Span tirsdag.

Da TV-kanalen åpnet opp telefonlinjene for spørsmål fra publikum etter debatten, fikk brødrene seg en overraskelse de nok helst skulle vært foruten.

- Herregud, det er mamma

Brad er demokrat og Danny republikaner, noe som førte til en frisk ordveksling foran kamera.

Da programleder Steven Scully tok imot innringere på slutten, var det ingen som hadde forutsett at mennenes mor, Joy, skulle ringe inn for å skjelle dem ut.

- Herregud, det er mamma, utbryter Dallas når han kjenner igjen stemmen.

- Jeg elsker dere

- Jeg er moren deres. Jeg er uenig i at alle familier er som vår. Jeg vet ikke om mange familier som krangler rundt Thanksgiving. Jeg er glad dere dro til svigerforeldrene deres for Thanksgiving-feiringen i år. Jeg håper dere har fått dette ut av systemet deres innen dere kommer til oss i julen. Jeg elsker dere begge, sier Joy.

Resten av samtalen kan du se i videoen øverst i saken.

Klippet C-Span la ut på sin Youtube-konto er sett godt over to millioner ganger på to dager.

Her kan du se hele sendingen.

Friday, December 19th, 2014 Bil No Comments
 

Recent Comments