Archive for November 21st, 2014

Gunhild Stordalen (35) er alvorlig syk: «Hvis jeg ikke dør, hvordan kommer livet mitt til å bli?»

(Dagbladet): Det melder Dagens Næringsliv fredag kveld.

- Jeg våknet om nettene av smerter, vekket Petter og gråt. Det var som at jeg kunne kjenne det. At jeg kjente at sykdommen spredde seg i kroppen min, sier Gunhild Stordalen (35).

Sjelden og dødelig sykdom

I slutten av oktober fikk Stordalen påvist den livstruende diagnosen systemisk sklerose, som er en bindevevssykdom som angriper mange organer og gir uttalt bindevevsdannelse.

- Jeg spurte overlegen på Rikshospitalet: «Hvis jeg ikke dør, hvordan kommer livet mitt til å bli?» Og da sa han: «Det snakker vi ikke om nå», forteller Gunhild Stordalen til DN.

Sykdommen er sjelden, og ved utbredt sykdom som sees i cirka 40 prosent av tilfellene, er dødeligheten i løpet av fem år betydelig. Hos cirka halvparten av pasientene stabiliserer sykdommen seg og medfører begrenset funksjonstap. Sykdommen rammer kvinner oftere enn menn ifølge SNL.

Undersøkelser har bekreftet at Stordalen er rammet av en diffus kutan variant, en aggressiv og dødelig variant av sykdommen, skriver Dagens Næringsliv (krever innlogging).

Over tid fører tilstanden til svinn og reduksjon i størrelse (atrofi) av huden, underhudsvev, muskler og indre organer som fordøyelseskanalen, lungene, hjertet, nyrene og sentralnervesystemet, ifølge nettsiden Norsk Helseinformatikk.

I Stordalens tilfelle har sykdommen foreløpig ikke spredd seg til indre organer, men det er en risiko for at den gjør det.

Miljøforkjemper

Verken Gunhild Stordalen eller ektemannen Petter har vært på kontoret de siste ukene, og begge har avlyst en rekke møter og avtaler på grunn av de sykdommen. Gunhild Stordalen startet nylig behandling.

Gunhild Stordalen er utdannet lege og har doktorgrad i patologi/ortopedi. På halvannet år har hun bygget opp det globale EAT-initiativet, hvis mål er å se sunn mat, dyrevelferd, klima og miljø i sammenheng gjennom samarbeid mellom forskning, politikk og næringsliv. Initiativet samlet seinest i september flere verdensledere i FN-bygningen i New York for å diskutere problemstillingen.

Dagbladet har vært i kontakt med Stordalen, som ikke ønsker å kommentere sykdommen utover det som står i Dagens Næringsliv.

Friday, November 21st, 2014 Bil No Comments

Hevder hun drepte sex-dømt i nødverge

(Dagbladet): Mandag starter rettsforhandlingene i Sunnhordland tingrett på Stord. To kvinner sitter på tiltalebenken, tiltalt for forsettlig drap eller for å ha medvirket til drapet.

Drapsofferet, en 65 år gammel mann fra den lille bygda Sandvoll i Kvinnherad, ble funnet stygt mishandlet og drept i sitt eget hjem onsdag den 24. juli i fjor.

En av kvinnene, en 48 år gammel dame fra Kvinnherad, nekter straffskyld. Samtidig har hun erkjent de faktiske forhold.

- Nødverge

- Min klient vil forklare seg i retten. Hun erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld, og vil vise til nødverge, sier advokat Odd Arild Helland til Dagbladet.

Den andre kvinnen, en 37 år gammel dame hjemmehørende i Kvinnherad, som forsvares av advokat John Christian Elden, nekter for å ha hatt noe med drapet å gjøre.

- Min klient avviser at hun har noe med drapet å gjøre, sier Elden.

Kvinnen som erkjenner de faktiske forhold skal i liten grad ha vært villig til å forklare seg for politiet. Men etter hva Dagbladet forstår, vil hun i retten detaljert forklare seg om hvorfor hun mener hun må frikjennes, og at drapet på 65-åringen var nødverge.

Tidligere dømt

Den drepte 65-åringen skal bare siden 2007 ha blitt straffet flere ganger for seksualforbrytelser. Det er grunn til å tro at mannens tidligere utagerende oppførsel og sedelighetssakene han er dømt for vil være sentrale i kvinnens forklaring.

De to kvinnene ble pågrepet av politiet, bare noen timer etter at 65-åringen ble funnet mishandlet og slått i hjel.

Ifølge tiltalen skal de to kvinnene ha sparket og / eller slått 65-åringen gjentatte ganger.
Statsadvokat Trond Høvik skal prosedere straffesaken på vegne av påtalemyndigheten.

Grov vold

I tiltalen heter det:

«(…) slo de (…) gjentatte ganger med bl.a. øks og hammer i hodet, ansiktet, bryst, buk og rygg, og/eller stakk ham med kniv.»

Og videre:

 «(…) fikk knusningssår i hodet, fragmentert tinningben som ble trykket inn mot hjernen, knusningssår og underliggende knusningsbrudd av kinnben i ansiktet, brudd i brystbenet, ribbeinsbrudd og betydelig blødning. Han døde samme dag av skadene.»

Den nå 48 år gamle kvinnen skal like etter at hun ble pågrepet forklart til politiet at 65-åringen hadde kommet med seksuelle tilnærmelser mot henne. Kvinnen skal videre ha sagt at tilnærmelsene umiddelbart ble avvist.

Tilnærmelsene skal ha skjedd i stua, hjemme hos 65-åringen, bare noen få meter fra der han ble funnet drept.

Kvinnen som erkjenner drapet skal ikke ha forklart noe som knytter hennes medtiltalte til ugjerningen.

Det er satt av to uker til rettrettsforhandlingene i Sunnhordland tingrett.

Friday, November 21st, 2014 Bil No Comments

Jesper ute av «Idol»

Sjarmøren fikk færrest stemmer.

Friday, November 21st, 2014 Bil No Comments

Nei, ilderen Malas. Dette går ikke bra!

Friday, November 21st, 2014 Bil No Comments

Ni av ti som drikker for mye, er ikke alkoholikere

  • Ikke flytt mobberne

    Mobbere bør flyttes til nye skoler, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Jammen er vi gode på brannslukking og kortsiktige løsninger, tenker jeg da. Å flytte på et problem er langt ifra det samme som å løse problemet. (1129 innlegg) Les mer

  • Friday, November 21st, 2014 Bil No Comments

    Rykende fersk måling: Jonas snart dobbelt så stor som Erna

    (Dagbladet): Etter tre uker med beinharde budsjettforhandlinger og blottlegging av borgerlig uenighet, fikk endelig statsminister og Høyre-leder Erna Solberg grunn til å smile i 4.30-tida i dag tidlig.

    Da maktet endelig regjeringspartiene og støttepartiene å enes om neste års statsbudsjett.

    Men allerede nå kommer kalddusjen:

    I Dagbladets ferske partibarometer, som Ipsos MMI har tatt opp i budsjettinnspurten – mellom 17. og 20. november – går Høyre tilbake 2,9 prosentpoeng, til 23 prosent.

    Så lavt har ikke regjeringspartiet ligget siden i mai 2010, med unntak av august-målingen i kjølvannet av terrorangrepet 22. juli 2011.

    Og hva verre er: Den største velgerflukten går til Arbeiderpartiet. Omlag 12,8 prosent av dem som sikret Høyre regjeringsmakt ved valget i 2013, oppgir nå at de ville stemt på Ap.

    - Dette er det bildet vi ser på meningsmålingene nå, og jeg argumenterer ikke mot at det er et reelt bilde akkurat nå. Jeg tror at det er en viss kostnad ved å sikre at det ikke blir større problemer framover. Vi vet at omstillingsbehovene er ganske store framover, særlig fordi oljeimpulsen kommer til å være mindre enn i årene framover. Og så mener jeg at det har vært mye diskusjon om konfliktsakene, sier statsministeren til Dagbladet.

    LES OGSÅ: Erna: – Vi styrer ikke etter meningsmålinger

    Ikke siden Bondevik I..

    Hun kommer med et stikk til Ap, som i sitt alternative budsjett vil reversere skattelettelsene som Høyre/Frp-regjeringen har gått inn for.

    -  Nå er vi over i den fasen hvor vi faktisk skal vise til hva vi faktisk får til. Nå har Ap vist fram sitt budsjett. Da blir det interessant å se om folk faktisk vil ha 10 milliarder i økte skatter, sier statsminister Erna Solberg.

    Enn så lenge later det til at folk flest synes det er helt greit.

    Ap henter velgere fra samtlige partier, og oppnår 41,4 prosent. Det er hele 16 år siden Ap sist hadde en tilsvarende oppslutning i befolkningen – partiet fikk 44,6 prosent i september 1998. På den tida ledet daværende KrF-leder Kjell Magne Bondeviksin første regjering . sentrumsregjeringen.

    I tredje etasje på Stortinget, på sekretariatsleder Hans Kristian Amundsens kontor vegg-i-vegg med statsrådssalen der budsjettforhandlingene har pågått de siste 17 dagene, møter Dagbladet en Ap-leder stinn av selvtillit på partiets vegne.

    - Dette er en ny måling som bekrefter et bilde vi har sett de siste ukene. Ap på et høyt nivå, og fall for regjeringspartiene, sier Jonas Gahr Støre.

    Tross en svak framgang ligger Høyres regjeringspartner Frp på 13 prosent – 3,3 prosentpoeng bak valgresultatet fra september 2013.

    - Jeg velger fortsatt å tolke det på to måter. Det ene er reaksjon på statsbudsjettet. Det andre, som ikke står i motstrid, men som utfyller dette, er at det er Arbeiderpartiet som er alternativet for de velgerne som flytter på seg, sier Ap-lederen.

    Kritiserer milliardlettelser

    - Regjeringen sa gjennom ett år: Vent på statsbudsjettet, da skal dere se hvem vi er og hva vi står for. Det kan ikke skyldes på opposisjon, presse eller andre faktorer – det er innholdet i budsjettet som folk har reagert på, sier Støre.

    Kritikken har vært sterk etter at Høyre/Frp-regjeringen la fram sitt budsjettforslag. Særlig er den sosiale profilen blitt kritisert, illustrert med det opprinnelige ønsket om å kutte formuesskatten med 4,1 milliarder kroner, samtidig som det skulle gjennomføres kutt i barnetillegget til uføretrygdede.

    Etter forhandlinger og budsjettforlik med Venstre og KrF, er barnetilleggkuttet langt på vei droppet, samtidig som skattelettelsen er dempet.

    - Kuttet i formuesskatten er noe mindre, men fortsatt den desidert største milliardsatsingen i budsjettet, sier Støre.

    - Høyre og Frp har rett i sin oppsummering av dette budsjettet, hovedgrepet består. Da er spørsmålet: Er bruken av handlefriheten, milliardsatsing på dette formuesskattekuttet, den beste måten å ruste oss, eller er det andre satsinger som er bedre? Jeg tror at dette nye budsjettet ikke forandrer på det grepet, annet enn at nå har KrF og Venstre satt sitt godkjentstempel på det.

    LES OGSÅ: - Alle vet at Frp ikke er for «Trine-posen»

    Friday, November 21st, 2014 Bil No Comments

    Ernas svar: Det koster å ta de riktige skrittene for Norge

    (Dagbladet): Velgerne har strømmet fra de blåblå partiene etter at de la fram sitt forslag til statsbudsjett. På flere målinger har partiene tapt velgere særlig til Ap.

    På Ipsos MMI’s novembermåling for Dagbladet får Høyre 23, prosent og Frp får 13 prosent. Ap tar fra alle og får 41,4 prosent. Samlet har de rødgrønne flertall.

    - Dette er det bildet vi ser på meningsmålingene nå, og jeg argumenterer ikke mot at det er et reelt bilde akkurat nå. Jeg tror at det er en viss kostnad ved å sikre at det ikke blir større problemer framover.

    Stor omstilling

    - Vi vet at omstillingsbehovene er ganske store framover, særlig fordi oljeimpulsen i økonomien kommer til å være mindre enn i årene framover.

    Og så mener jeg at det har vært mye diskusjon om konfliktsakene. Nå er vi over i den fasen hvor vi faktisk skal vise til hva vi faktisk får til. Nå har Ap vist fram sitt budsjett. Da blir det intessant å se om folk faktisk vil ha 10 milliarder i økte skatter, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet.

    - Tror du dere får økt oppslutning når budsjettforliket blir kjent?

    -Vi kan ikke teste det på én måling. Vi kan ikke styre etter meningsmålingene, men etter hva landet trenger. Men jeg håper selvsagt budsjettet blir mer populært når folk får se helheten og alle sakene det ikke har vært bråk om, som samferdsel og satsningen på forskning som er blitt godt mottatt i forskningsmiljøene.

    Fornøyd med helheten

    - Hva er du som Høyre-leder mest fornøyd med i budsjettavtalen?
    - Som Høyre-leder mest fornøyd med helheten. Det er det kjedelige svaret, men det er sannheten. For det er ikke én post som kan gjøre landet mer konkurransedyktig, det dreier seg om forsknings- og utdanningsinnsatsen, det dreier seg om veier og skattelettelser.

    Men som vi sa i valgkampen: Det er ikke sånn at det er ikke sånn at den ene saken har forrang foran den andre. Når vi styrker det sosiale sikkerhetsnettet i Norge, så dreier om rus og psykisk helse, noe som veldig bra ivaretatt.

    Vi har gjennom dette året gjennomført store reformer som den forrige regjeringen aldri klarte å få til, som for eksempel rett til brukerstyrt personlig assistanse, som er veldig viktig for mange funksjonshemmede i Norge, sier Solberg.

    - Budsjett for framtida

    På en pressekonferanse i ettermiddag sa Solberg at det er et budsjett som drar Norge i riktig retning. Hun mener hovedprofilen i regjeringens budsjett er beholdt i kompromisset med KrF og Venstre.

    - Det er et budsjett som møter de store utfordringen Norge står overfor. Vi blir flere eldre, og får færre yrkesaktive framover.
    Oljeinntektene blir ikke den dynamoen for økonomien framover.

    - Da er det nødvendig med et budsjett som ruster Norge for framtiden. Dette budsjettet bidrar også til et forsterket sikkerhetsnett og sørger for små forskjeller. KrF og Venstre har påvirket budsjettet i en retning som var viktig for dem, men hovedgrepet fra regjeringen er videreholdt, sa Solberg og viste til:

    • Satsing på skole
    • Innsats mot barnefattigdom
    • Høyere satsing på kollektivtrafikk enn noen gang tidligere
    • Bedre kvalitet og høyere aktivitet i helsevesenet
    • Mer til rusomsorg og psykiatri
    • Styrking av barnehusene
    • En forsterket klimainnsats.
    • Styrking av infrastrukturer

    Friday, November 21st, 2014 Bil No Comments

    Velgerne ville aldri ha et blåblått budsjett

    Da regjeringen la fram forslaget til statsbudsjett, stupte oppslutningen. Frp har vært nede på ti prosent, mens opposisjonspartiet Ap har sett førti-tallet. Statsminister Erna Solberg har falt i popularitet og velgerne har flokket seg om Jonas Gahr Støre.

    Det var aldri et blåblått budsjett velgerne ville ha, folk flest er nærmere sentrum. Med forliket er de skarpeste, blå kantene filt vekk. Alle har fått satt sine fotavtrykk, som Frps Harald Tom Nesvik uttrykker det. Budsjettet er sentrumspyntet, grønnere og mer sosialt. Det nye statsbudsjettet kan kanskje gjøre lyseblå velgere mer fornøyde. Foreløpig ser det ut som om Frp er mottakeren av de fleste fotavtrykkene, og er det partiet som har mest å forklare for velgerne sine.

    Dette er nytt: Det gis støtte til hybridbiler, mer til jernbane og kollektiv og biodiesel skal gjøres til et konkurransedyktig drivstoff i den norske bilparken. El-avgiften økes, det blir dyrere å fly og det innføres en plastposeavgift – en ny Jensen-pose (eller Knut og Trine-pose) som allerede er i ferd med å bli berømt.

    Det viktigste grepet i den sosiale delen, er at det omstridte behovsprøvde barnetillegget er beholdt. Det er «funnet løsninger» når det gjelder overgangsordningen og problemstillingen rundt uføre med gjeld. Bunnfradraget økes. Én prosent av brutto nasjonalprodukt skal gå til verdens fattige, flere flyktninger skal tas imot og det kommer mer penger til barnehagene. Det kommer et kunnskapsløft med flere lærere for de yngste. Gratis høyere utdanning er sikret. Venstre og KrF har reversert kuttene i pressestøtten, støtten til litteraturhusene, til NRK og til kulturtilbud for eldre.

    Noen av dette har vært lavthengende frukt. Siv Jensen var tidlig klar på at staten skal inn med støtte til hybridbiler. Det var aldri særlig tvil om at KrF ville få bistandsprosenten. Det siste ble klart allerede i første forhandlingsmøte.

    Men det har vært mange kamper. Høyre-statsråd Thorhild Widvey har fått så å si hele kulturpolitikken sin reversert. Flere flyktninger og flere miljøavgifter kan neppe kalles typisk Frp-politikk. Den hardeste kampen stod om bensinavgiftene, mellom Venstre og Frp. Frp ville ikke ha tålt et tap her. I 1986 felte Frp Willoch-regjeringen på en lignende sak. Derfor sto Erna Solberg og Siv Jensen hardt på i denne saken.

    Som Støre sier i intervju med Dagbladet, har regjeringen og samarbeidspartiene nærmet seg en politikk som har bred oppslutning i Stortinget. Samtidig ligger hovedlinjene i budsjettet fast. Det innebærer blant annet at regjeringen fortsatt lover tre milliarder i formuesskattelettelser.

    Høyresida vil kalle det omstilling og økt konkurransekraft. Venstresida vil kalle det urettferdige skatteletter til de rikeste. Det største slaget om velgerne står i den økonomiske politikken.

    Spørsmålet er om budsjettforliket er nok til å omvende de frafalne velgerne. Meningsmålingene viser tydelig at Høyre og Frp har tatt skade av budsjettkaoset i høst. For å vinne debatten framover, må regjeringen bort fra kaosmodus og inn i angrepsmodus.

    Friday, November 21st, 2014 Bil No Comments

    Hoppsjefen i krisetelefon: Trodde han skulle ramle i hodet på meg

    KLINGENTHAL (Dagbladet): Her står sportssjef Clas Brede Bråthen i krisetelefon med trener Alexander Stöckl etter sjokkfallet i Klingenthal i ettermiddag.

    Den norske hoppkometen Phillip Sjøen falt på 148 meter, og ble kjørt til sykehus.

    - Jeg trodde han skulle ramle i hodet mitt, sier Bråthen til Dagbladet.

    Mens han snakket med Dagbladet, fikk han en telefon fra trener Alexander Stöckl.

    Hoppledelsen blir løpende oppdatert fra sykehuset.

    Det som er klart er at Sjøen var ved bevisshet da han ble fraktet ut av bakken. Men det er usikkert om han har brukket noe.

    - Et fall ser ofte verre ut enn hva det er. Jeg håper det ikke er noe alvorlig, sier Bråthen til Dagbladet.

    Phillip Sjøens trener i Bækkelaget SK, Roy Erland Myrdal, sier at det er håndleddene som har fått den største smellen i fallet.

    - Det jeg har hørt er at det etter forholdene går bra. Det sies at knærne, ankler, hofte, rygg og hode er ok. Har smerter i håndledd, men de finner ingen brudd. Kraftig forslått og en real omgang med juling, skriver Myrdal i en sms til Dagbladet.

    Han tror hoppkometen er tilbake i bakken om ikke lenge.

    - Han er snart tilbake, og jeg håper at FIS har dette hoppet i minnet neste gang Phillip starter tidlig i en World Cup-konkurranse.

    Dagbladet oppdaterer saken

    Friday, November 21st, 2014 Bil No Comments

    - Morsrollen var ikke en av mors beste roller

    Åpenhjertig Fabian Stang om moren Wenche Foss.

    Friday, November 21st, 2014 Bil No Comments
     

    Recent Comments