Archive for November 19th, 2014

Skandalescener etter kvalik-kamp til Afrikamesterskapet

  • Ikke flytt mobberne

    Mobbere bør flyttes til nye skoler, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Jammen er vi gode på brannslukking og kortsiktige løsninger, tenker jeg da. Å flytte på et problem er langt ifra det samme som å løse problemet. (988 innlegg) Les mer

  • Wednesday, November 19th, 2014 Bil No Comments

    - Når man går på do ute, kommer menn snikende ut av buskene

    På verdensbasis er 2,5 milliarder mennesker uten tilgang på gode, sanitære forhold.

    Til sammenlikning eier vi snart syv milliarder mobilabonnementer.

    I dag markeres verdens toalettdag.

    - Menn kommer snikende

    I India lever flere kvinner i frykt for å bli mishandlet når de må på do.

    Lakshmi Anantnarayan (40) synes det rettes for lite oppmerksomhet mot kvinner som blir ofre for brudd på menneskerettighetene som følge av mangel på blant annet toaletter.

    Derfor lagde hun filmen «No Relief».

    - Jeg ville belyse dette ved å lage en film der kvinnene selv får fortelle om de bekymringene de har, sier Anantnarayan til Dagbladet.

    Se Anantnarayans video øverst i saken.

    I videoen forteller indiske kvinner, bosatt i et slumområde i byen Pune, om problemene som oppstår fordi de ikke har totaletter de kan bruke.

    Årsak til vold

    Verdens toalettdag arrangeres på initiativ fra blant annet UN-Water, som er underlagt FN og arbeider for å oppnå FNs tusenårsmål.

    Arbeidet omfatter blant annet å gi en tredel av verdens befolkning tilgang til grunnleggende sanitære forhold.

    Verdens toalettdag ble formelt markert for første gang i fjor. Målet er å synliggjøre dem som ikke har et toalett å bruke, verken offentlig eller privat.

    Årets tema er likestilling og sammenhengen mellom kjønnsbasert vold og sanitære forhold.

    Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN-sambandet, sier at det å ha tilgang på toaletter kan endre liv.

    - Mangel på gode sanitære forhold hindrer blant annet jenter i å gå på skolen. For barnas første leveår ligger det også en stor helsemessig gevinst i det å ha tilgang til toaletter og rent vann, sier Arctander.

    Fører til frykt

    Lakshmi Anantnarayan har laget videoen med støtte fra Share, en organisasjon finansiert av britiske myndigheter, som jobber for bedre sanitære forhold.

    Share offentliggjorde nylig rapporten «Sanitation Vulnerabilities: Women’s stresses and struggles for violence-free sanitation» hvor de konkluderer med at den manglende tilgangen på toaletter i urbane slumområder i India fører til frykt og ubehag blant kvinnene.

    Anantnarayan mener at løsningen ligger i å bruke flere ressurser på sanitæranlegg.

    - Det er også viktig at planleggingen er inkluderende. Den må utjevne forskjellene som finnes mellom ulike kaster, klasser og kjønn.

    Romania verst i Europa

    I Norge er toalettmangel nærmest et ikkeeksisterende problem. Ifølge Eurostat skal alle i landet ha tilgang på toalett inne i egen husstand.

    I Romania lever derimot 34,1 prosent av befolkningen uten toalett innendørs. Tallet er det høyeste i hele Europa.

    - Det å ikke ha tilgang til grunnleggende sanitære forhold er primært et problem i utviklingslandene. Utfordringen er ikke så stor i Europa og i Norge, sier Rune Arctander.

    Wednesday, November 19th, 2014 Bil No Comments

    Dette bildet er historisk

    I går var det duket for representasjonsmiddag på slottet i Stockholm, og til alles store overraskelse dukket Sofia Hellqvist opp ved sin kjære prins Carl Philips side. Det er første gang hun får være med ved en slik høytidlig anledning på Stockholm slott.

    Den tidligere undertøysmodellen var iført en ny kreasjonen for anledningen – og kommer fra en av Sofias favorittdesignere Tadashi Shoji.

    Sofia og Carl Philip forlovet seg 27.juni i år – og siden den tid har hun fått være med på flere offisielle oppdrag. Senest ved åpningen av Riksdagen tidligere i høst. Men det definitive steget inn i den kongelige verden, var altså på Stockholm slott tirsdag kveld.

    Ikke annonsert

    Det var ventet at hun skulle ha sin debut i så måte i forbindelse med nobelmiddagen i desember, men kongen lot sin svigerdatter få debutere i det som kanskje var litt roligere former.

    Hans svigersønner, prins Daniel og Chris O’Neill, fikk derimot ikke bli med på noe før de giftet seg med hans døtre.

    Sofias deltagelse var heller ikke annonsert på forhånd. Det hele var ment som en overraskelse, og derfor sto bare prins Carl Philip oppført i den kongelige kalenderen sammen med kongeparet og kronprinsesseparet.

    - Det er en enorm trygghet i det, en følelse som jeg ikke har kjent før. Jeg har jo vært med mine foreldre, og mine søstre har hatt sine menn. Nå har jeg endelig min elskling, min trygghet, har prins Carl Philip uttalt i et intervju med Dalarna Tidning.

    Bryllupet mellom de to skal stå 27.juni i Slottskyrkan.

    Wednesday, November 19th, 2014 Bil No Comments

    Slik holdes Anand og Carlsen adskilt

  • Ikke flytt mobberne

    Mobbere bør flyttes til nye skoler, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Jammen er vi gode på brannslukking og kortsiktige løsninger, tenker jeg da. Å flytte på et problem er langt ifra det samme som å løse problemet. (988 innlegg) Les mer

  • Wednesday, November 19th, 2014 Bil No Comments

    Veileder plagierte arbeidet til to studenter

    (Dagbladet): En ansatt ved Norges idrettshøgskole (NIH), som blant annet jobber som veileder for studenter ved skolen, er tatt for å plagiere to studentoppgaver i en lærebok, skriver Universitas.

    Det var den ene av de rammede studentene som oppdaget begge plagiattilfellene. Studenten bak oppgaven ble oppført som medforfatter på kapittelet uten å ha blitt spurt om dette på forhånd.

    - Alvorlig

    Studenten varslet rektor Kari Bø, som tok saken videre til Etikkutvalget ved NIH.

    - Vi ser veldig alvorlig på denne saken. Slik skal rett og slett ikke skje, sier Bø til Dagbladet.

    - Hva blir konsekvensen for veilederen som er ansatt hos dere?

    - Dette har vært grundig diskutert i NIHs styre og etikkutvalget. Styre besluttet at en tjenstlig tilrettevisning var riktig reaksjon i dette tilfellet, sier rektoren til Dagbladet.

    Vedkommende får dermed beholde jobben, men slipper unna med en advarsel.

    - Dette har vært en stor belastning for begge parter, så det har vært en lang straff for veilederen før vi kom frem til den avgjørelsen. Den det gjelder har beklaget og gjort en rekke tiltak for å rette det opp, sier rektoren.

    Glemte kontrakt

    Rektoren nevner til Dagbladet at de har et godt regelverk for at dette skal ikke skal skje, og et punkt som skal bidra til å hindre dette er såkalte veilederkontrakter.

    Problemet er at dette aldri ble gjort.

    - Verken den som har klaget inn, eller den som er veileder kan huske å ha skrevet under på en sånn kontrakt. Jeg vet ikke hva som har skjedd i dette tilfellet, det skulle vært fylt ut kontrakt, sier Bø til Dagbladet.

    - Ingen tvil

    Og det stopper ikke der. Et annet kapittel i boka inneholder i tillegg plagiat av en annen studentoppgave. Ifølge utvalgets rapport skal omtrent fem sider av kapittelet være direkte avskrift av studentoppgaven.

    Alle disse opplysningene fremgår av Etikkutvalgets rapport, som Universitas har fått innsyn i.

    I rapporten slår etikkutvalget fast at det ikke er tvil om at et av kapitlene i veilederens bok «i det alt vesentlige er direkte avskrift av X’ masteravhandling».

    - Vi mener at en tilrettevisning er rett reaksjon i denne saken. På neste opplag vil det også bli endring av forfattere og endring av referanser. Det er også gjort endringer i forhold til royalty og forfatterrekkefølge, sier Bø.

    Wednesday, November 19th, 2014 Bil No Comments

    Miss World-kandidat funnet død: Forferdelig trist

    Den norske Miss World-kandidaten Monica (25) om misse-dødsfallet.

    Wednesday, November 19th, 2014 Bil No Comments

    Nå svarer Telenor i korrupsjonsskandalen

    (Dagbladet): Både konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser har nå kommet til næringsdepartementet for å rengjøre for korrupsjonsanklagene mot Vimpelcomp, der Telenor eier 43 prosent og har fire styremedlemmer.

    - Jeg kommer til å redegjøre for det jeg mener er relevant. Vi har tatt dette opp gjentatte ganger med Vimpelcom og føler vi har fått stort gehør for det i styret, sier konsernsjef Baksaas før han går inn i møtet.

     - Jeg føler vi har gjort den jobben vi bør gjøre i forhold til disse spørsmålene, sier Aasser.

    Korrupsjonsskandale

    Telenor må i dag igjen redegjøre for hva selskapet visste om angivelige korrupsjonsutbetalinger i Usbekistan. Næringsminister Monica Mæland (H) har bedt Telenor orientere om VimpelComs aktiviteter i Usbekistan og selskapet etterforskes for korrupsjon.

    - Det er først og fremst VimpelComs styre og ledelse som har ansvar for spørsmålene som er reist i denne saken. Som en betydelig minoritetsaksjonær i VimpelCom har Telenor en rolle i å kommunisere forventninger om å etterleve regelverk og å håndtere samfunnsansvar, sier Monica Mæland.

    Daværende næringsminister Trond Giske ba om en redegjørelse om de samme forholdene i 2012. Da la han saken død etter forsikringer fra Telenor-sjef og Vimpelcom-styremedlem Jon Fredrik Baksaas om at lisenskjøpet i Usbekistan hadde gått rettsmessig for seg.

    Men etterforskningen mot Vipelcom og svenske TeliaSonera har fortsatt, og de samme ubehagelige spørsmålene har blusset opp igjen.

    Glamorøs presidentdatter

    Berndt Berger er påtaleansvarlig ved den svenske Riksenheten mot korrupsjon. I Sverige leder han etterforskningen mot TeliaSonera, som er mistenkt for grov korrupsjon på 250 millioner dollar i Usbekistan.

    Pengene skal ha gått til postboksselskapet Takilant, som kontrolleres av landets presidentdatter, jetsetteren Gulnara Karimova.

    Flere av TeliaSonera-toppene har allerede gått av som følge av avsløringene, som begynte i 2012.

    Vimpelcom, som har hovedkontor i Amsterdam i Nederland, etterforskes av nederlandske myndigheter i saken. I et saksdokument fra den nederlandske påtalemyndigheten heter det:

    «Vi etterforsker hvorvidt Gulinara Karimova, som reell eier av Takilant, igjennom selskapet indirekte mottok betalinger fra Vimpelcom og TeliaSonera som motytelse for lisenser og tillatelser.»

    - Samme framgangsmåte

    I 2012 var det også søkelys på Telenor, som er inne i Usbekistan via en eierpost i det russiske mobilselskapet Vimpelcom. Da forsikret konsernsjef Jon Fredrik Baksaas daværende næringsminister Trond Giske om at Vimpelcoms inntog i det Usbekiske markedet hadde vært av en helt annen art enn TeliaSoneras.

    - Jeg fikk klare forsikringer om at deres sak var helt annerledes, sa Trond Giske til DN mandag.

    Men Berndt Berger sier til Dagbladet at Vimpelcoms inntog på det Usbekiske mobilmarkedet fulgte samme oppskrift som den som har felt flere TeliaSonera-topper:

    - Avtalene overensstemmer. Kjøpene er gjort på samme vis, ved at man betaler til Takilant, sier Berger.

    Trond Giske har ikke besvart Dagbladets henvendelser angående saken, men sa til Klassekampen tirsdag at opplysningene om de konkrete utbetalingene var ny informasjon for ham. Til Klassekampen sier Giske at han «ikke fikk vite» at det hadde gått penger til det korrupsjonssiktede firmaet Takilant.

    Ifølge Klassekampen har seks Telenor-topper godkjent utbetalingene til Takilant igjennom sine verv som styremedlemmer i Vipelcom.

    Økokrim «bistår»

    Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim bekrefter at Økokrims korrupsjonsteam samarbeider med myndighetene i Nederland og Sveits i en etterforskning.

    - Økokrim har ingen egen sak, men vi bistår myndighetene i Nederland og i Sveits med å innhente opplysninger i Norge. Telenor har status som vitne i dette sakskomplekset. Basert på utleveringspålegg fra Oslo tingrett er Telenor pålagt å utlevere en del dokumentasjon til etterforskningen i de øvrige landene, sier Djupesland til NTB.

    Hun ønsker ikke å gå i detaljer om etterforskningen.

    Den svenske gravejournalisten Fredrik Laurin synes det er oppsiktsvekkende at det ikke er startet en egen norsk etterforskning av hvordan Vimpelcom skaffet seg lisensene i Usbekistan.

    - Så store bestikkelser det her er snakk om, må ha blitt styrebehandlet i Vimpelcom. De norske styremedlemmene må enten kollektivt ha vært fraværende eller så vet de meget godt hva dette handler om, sier Laurin til NTB.

    Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sier i et leserinnlegg i Klassekampen tirsdag at han skjønner at det stilles spørsmål ved saken, og at Telenor selv har stilt de samme spørsmålene til Vimpelcom ved flere anledninger.

    Wednesday, November 19th, 2014 Bil No Comments

    Hunden innser at livet er over. Så kommer redningen

    Wednesday, November 19th, 2014 Bil No Comments

    Er Kari pen nok til å ligge med noen av spillerne?

    Hvorfor er det så få kvinner i debattprogrammene på tv? Tør de ikke uttale seg eller blir de ikke spurt? Hvorfor uttaler minoriteter seg mest om minoritetsspørsmål, og hvorfor kvier de seg sånn for å kritisere sine egne?

    Mange har synset mye om ytringsfrihetens kår i Norge. I dag får vi for første gang en grundig empirisk gjennomgang å vise til, når Fritt Ord presenterer sluttrapporten fra sitt monitorprosjekt Status for ytringsfriheten i Norge. Den skisserer en urovekkende utvikling for offentlig ansattes ytringsfrihet og konsekvenser av myndighetenes adgang til overvåking, men også en offentlig debatt med pressefrihet, stadig større mangfold og økt demokratisk deltakelse. Rapporten gir også viktige svar på spørsmålene over.

    Minoriteter og kvinner er sterkere representert i den offentlige debatten enn før. Dybdeintervjuer med minoritetsstemmer viser at rommet for å uttale seg om kontroversielle saker er utvidet, også innad i en del religiøse miljøer. De siste fem til ti åra har antall nye stemmer økt betydelig, det er lettere å komme til orde og menigmann har større muligheter til å ytre seg offentlig enn noen gang før.

    Mediene leter aktivt etter nye kilder for å sikre at den offentlige samtalen reflekterer mangfoldet i samfunnet med en bredest mulig representasjon. Rapporten forteller imidlertid også mye om hvorfor både kvinnene og minoritetsstemmene i sterkere grad må letes fram, enn de hvite mennene som ennå dominerer debatten. De behandles nemlig systematisk ulikt av publikum.

    Hvite nordmenn som uttaler seg i offentligheten, får ubehagelige tilbakemeldinger knyttet til innholdet i sine uttalelser og politisk ståsted. Når Ola Nordmann skriver leserbrev om sitt lokale fotballag, får han gjerne negative og nedlatende kommentarer – om nettopp fotball.

    Samfunnsdebattanter med minoritetsbakgrunn opplever langt oftere negative kommentarer som ikke går på innholdet i det de har uttalt seg om, men om deres personlige religion, etniske bakgrunn, nasjonalitet og hudfarge. Minoritetsstatus har nesten alltid betydning, med få unntak opplever informantene i undersøkelsen negative opplevelser som kan knyttes til deres etniske eller religiøse bakgrunn. De negative tilbakemeldingene kommer både fra minoritetsmiljøer og fra majoritetsbefolkningen.

    På samme måte mottar kvinner oftere nedlatende og ubehagelige kommentarer rettet mot kjønn og utseende enn det menn gjør. Om Muhammed og Kari Nordmann skriver om det samme fotballaget som Ola, handler altså reaksjonene gjerne om muslimers inntog i lokalsamfunnet og om Kari er pen nok til å ligge med noen av spillerne. Om Fatima skriver leserbrev, møter hun begge deler.

    Konsekvensene er alvorlige. Både Muhammed, Kari og Fatima vegrer seg nemlig neste gang de vurderer å uttale seg. Både kvinner og minoriteter forteller i rapporten at negative erfaringer har gjort dem mer forsiktige med å ytre seg, de tar større hensyn til hvordan ulike grupper vil oppfatte det de uttaler. Informantene forteller om en strategisk unngåelse av bestemte tema. De driver altså en utstrakt selvsensur i offentligheten, fordi de opplever at deres kjønn/etnisitet/religion blir brukt mot dem i debatten.

    Forskerne mener dette kan lede til en «stillhetsspiral», slik den tyske statsviteren Elisabeth Noelle-Neumann beskrev i 1974. Teorien tar utgangspunkt i at personer kontinuerlig tilpasser sine egne meninger til flertallets, av frykt for isolasjon og risiko for å bli ekskludert fra ulike fellesskap. Slik oppstår en stillhetsspiral der individene ikke tør ytre avvikende holdninger og upopulære meninger. Mindretallets representanter blir slik enda mindre innstilt på å ytre seg i offentligheten. Resultatet er at minoritetsperspektivene, enten de dreier seg om avvikende politiske syn eller verdier, blir enda mer marginaliserte enn de var i utgangspunktet.

    Løsningen på problemet er både enkel og vanskelig: Dannelse. En bedre debatt, der responsen handler om hva du sier heller enn hvem du er. Forskning om stillhetsspiraler viser at debattklimaet spiller inn på borgernes vilje til å ytre seg – og denne rapporten viser altså at utviklingen tross alt går i riktig retning.

    Olas innlegg om fotballklubben Lokkal kan være både viktig og velskrevet. Debatten om breddefotballklubben ville likevel blitt best om Muhammed, Kari og Fatima også turte å fortelle om hvordan det er å være muslim og kvinne i den samme klubben.

    Wednesday, November 19th, 2014 Bil No Comments

    «Søvngjengeren» Carlsen vekker oppsikt

    (Dagbladet): Det var uvante scener vi fikk servert fra Sotsji i går, bilder av en Magnus Carlsen som tilsynelatende slet med å holde seg våken gjennom første del av det åttende partiet mot Vishy Anand.

    Nordmannen vred på seg i stolen, lente hodet på hendene, og på flere tidspunkt var også øynene lukket – som om han duppet av.

    Etter kampen innrømmet Carlsen at han «ikke var i sin beste form» til å begynne med, men ønsket ikke å utdype hva som var i veien.

    Internasjonalt skaper slitne Magnus også forundring, blant annet i indiske aviser:

    - I store deler av parti 8 var det en søvnig, nesten uinteressert Magnus Carlsen som kvernet ut sine godt forberedte trekk som om han ikke brydde seg om utfallet. Faktisk var det øyeblikk der det var vanskelig å si om han hadde sovnet eller bare tenkte med øynene igjen, skriver The Hindu, før det legges til som et paradoks:

    - Men responsen hans var sylskarp, og han lot ingenting glippe.

    Øynene lukket

    For etter 41 trekk måtte Vishy Anand slå seg til ro med remis, og det Carlsen faktisk leverte fremsto som et godt planlagt og utført parti.

    Tross kroppsspråket: De første 21 trekkene var unnagjort på 21 minutter, og nordmannen var aldri truet.

    Chess.com er også opptatt av at Carlsen med sine sorte brikker brukte langt mindre tid enn Anand, men påpeker også at verdensmesteren kunne ses med «øynene lukket i deler av det første kvarteret», og at han «vekslet mellom å synke sammen til venstre og høyre når det ikke var hans tur».

    - Det ble bedre etter hvert som partiet gikk. Jeg håper ikke det blir et problem videre, jeg har en hviledag nå, forklarte Magnus etterpå.

    Hviledager brukes til hvile

    Og hviledagen i dag virker det som begge spillerne ser fram til å utnytte.

    - Etter hvert som kampen går handler hviledagene  mer og mer om nettopp det: å hvile, sier Carlsen, og får støtte av Anand.

    - Jeg skal prøve å få meg litt hvile, men det er klart at jeg også vil forberede meg litt, sier inderen.

    VM-kampen fortsetter i morgen, med Magnus Carlsen bak de hvite brikkene.

    Wednesday, November 19th, 2014 Bil No Comments
     

    Recent Comments