Archive for November 3rd, 2014
Frykter Diktator-Kim utstyrer utrangert Sovjet-ubåt med atomvåpen
Flåten består angivelig stort sett av gamle kinesiske og russiske (sovjetiske) fartøy, og regnes som utrangert.
Men nå skal det lukkede landet være i ferd med å utstyre en gammel sovjetisk Golf 2-ubåt med teknologi for å kunne avfyre ballistiske missiler, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, som siterer kilder blant annet i sørkoreansk etterretningstjeneste.
- De har fått tak i en dieseldrevet ubåt fra sovjetæraen, som de er i ferd med å bygge om, sier en myndighetskilde til nyhetsbyrået.
Bygges om
Den 67 meter lange ubåten skal skal ha blitt bygget i 1958, og tatt ut av tjeneste i 1990, skriver Yonhap. Ubåten skal være i ferd med å bli bygget om ved et verft i Sinpo, hvor det skal ha blitt utført en rekke tester både til lands og til vanns. Til nå har Nord-Korea ikke vært i besittelse av teknologi til å kunne avfyre missiler fra ubåter.
- Det vil ta et år eller to før de er ferdig med testingen, hevder en kilde overfor nyhetsbyrået.
Det amerikanske nettstedet 38 North, som er knyttet til Johns Hopkins School of Advanced International Studies, har lagt ut satellittbilder som skal vise området der testene gjennomføres.
- Dette kan være et tidlig signal om at Nord-Kora vurderer å plassere missiler med atomvåpen på ubåten, sier Joel Wit i 38 North til CBS News.
Usikkerhet
Sør-Korea har også flere ubåter, og tilgang til langt mer avansert teknologi og våpen enn naboen i nord. Sør-Korea har planer om å ha seks ubåter med kapasitet til å avfyre ballistiske missiler innen 2027, ifølge Yonhap.
Det har for øvrig vært knyttet litt usikkerhet til hvor stor den nordkoreanske ubåtflåten faktisk er. I fjor førte nitidig gransking og tolking av bilder av Nord-Koreas diktator Kim Jong-un til antakelser om at landet hadde 40 ubåter.
Da det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA i juni i år publiserte bilder av Kim Jong-un om bord i en utbåt ble den identifisert som «ubåt nr. 748», men det er ingen som tror nordkoreanerne har en så stor totalflåte.
Kan han redde «Call of Duty» fra forbannelsen?
(PressFire.no): Mine damer og herrer, ladies and gentlemen, damas y caballeros, velkommen til manesjen for årets «Call of Duty»-sirkus, gigantutgiveren Activisions desiderte skytespillfranchise for det samlede konsoll- og pc-publikum.
Her er en spillserie med skyhøye budsjetter, velprøvde mekanikker og, kanskje viktigst av alt, definisjonsmakt. Det er ikke langt fra sannheten å hevde at «Call of Duty» med årene har blitt en slags krigsspillenes svar på «FIFA».
I denne forestillingen har sirkuset beveget seg flere tiår frem på den verdenshistoriske tidslinjen: Fra (post)moderne krigføring i «Modern Warfare» og «Black Ops», til avansert krigføring i 2059 – med Kevin «Mocap» Spacey og høyteknologiske kampskjeletter som hovednummer.
Essensen er den samme: Skyt først, still spørsmål senere. Skyt deretter mer, uavhengig av svarene.
NB: Første del av anmeldelsen kan inneholde mulige «spoilere». Dette handler om historiebiten. PressFire kommer tilbake med en egen vurdering av flerspillerdelen.
Militærmakt til høystbydende
Stjerna i showet er utvilsomt mannen som i disse dager mest kjent for å gestalte Frank Underwood i Netflix-hiten «House of Cards».
I «Advanced Warfare» spiller Kevin Spacey en lignende korrupt maktfigur i rollen som Jonathan Irons, direktør for den private militærmakten Atlas Corporation.
Handlingen følger i kjølvannet av et globalt bombeangrep. Det er et strategisk angrep på kjernekraftverk rundt omkring i hele verden, med det mål å sette de berørte nasjonene fullstendig ut av spill, signert terroristorganisasjonen KVA.
Som en direkte følge av angrepene, må de utsatte nasjonene rett og slett punge ut for muligheten til motangrep fra en effektivt uavhengig og ubyråkratisk part – som for eksempel Atlas Corporation.
Og sistnevnte gjør som fiktive private militærmakter gjerne gjør: De leier ut bevæpnede styrker til hvem nå enn som vifter iherdigst med den største sjekken.
«Advanced Warfare» stiller med andre store spørsmål. Ikke bare om funksjonen til et militær bygget på kapitalistiske prinsipper, men hva som skjer når det samme militæret vokser til et multinasjonalt konglomerat med nok ressurser til å tippe den globale vektskåla.
Underwood-kompleks
Men selv om utvikleren har hentet inn hollywoodsk «starpower» i form av Kevin Spacey, og har filmatisert spillopplevelsen ytterligere med «motion capture» og CGI-teknologi, forblir spørsmålene hengende i lufta til rulleteksten går.
Det er trist å melde at den ambisiøse historien fort krymper ned i rammene til den tradisjonelle spenningskurven, der vendinger i handlingsforløpet kan skimtes på mils avstand.
Det at Kevin Spacey har en naturlig slu-digerhals-utstråling, samt at mange sannsynligvis sitter med Frank Underwood («House of Cards») friskt i minne, utgjør nærmest en «spoiler» i seg selv.
Synd, med tanke på at han gjør en helt grei rolle som nybakt spillfigur.
Høyteknologisk taktomslag
Er det noe «Call of Duty» er kjent for, er det skytefølelsen. Tunge animasjoner går på bekostning av hurtig manøvrering og responsiv stikkekontroll, også på denne generasjonen konsoller.
Det er nok en gang snakk om et spillmekanisk avgjørende kompromiss, med det resultat at hver skuddveksling har potensial til å være en passe konsentrert maktfantasi.
Her er plenty av semi-futuristisk snop å leke seg med:
Varmesøkende granater, magnetiske klatrehansker, termiske «iron sights» og væpnede gripehaker. Utviklerne har åpenbart lagt hodene i bløt for å gi oss et høyteknologisk arsenal forankret i dagsaktuell våpenteknologi, og sørger på den måten for at «Advanced Warfare» aldri føles så «science fiction» som det egentlig er.
Og så er det exo-skjelettet, da. Den største forandringen er kanskje grunnleggende, men desto mer gjennomtrengende for den totale spillflyten:
Med et mekanisk skjelett på kroppen (tenk Matt Damon i «Elysium») får spilleren mulighet til å hoppe høyere, slå hardere og bevege seg raskere.
Dette taktomslaget er særs velkomment – ikke bare fordi det kler den særegne hurtigheten i «Call of Duty» svært godt, men også fordi det tar slagmarken opp i høyden. Med raketter på ryggen kan spilleren nå områder man ellers ikke kunne ha nådd, ett dobbelthopp ad gangen.
Når jeg sier «hopp», spør du «hvor høyt?»
Rart er det derfor at hvert av oppdragene låser deg til et forhåndsbestemt sett med evner, som det nevnte raketthoppet, slik at man aldri får sjansen til å eksperimentere fritt.
Hovedkritikken av enspillerdelen i «Advanced Warfare» fortoner seg dermed som en generell kritikk av den veletablerte «Call of Duty»-formelen:
Det blir for lineært. Den allmektige regien trumfer effektivt spillerens egne fortellinger.
Og enda verre, jeg ble gang på gang straffet for ikke å være klint oppi mine medsoldater til enhver tid, selv i de mer åpne områdene. «You’re leaving the mission area» er vår tids «vær hjemme før klokken ti», så vel som den ultimate påminnelsen om spillets logiske begrensninger.
Det øyeblikket «Advanced Warfare» faller på poengskalaen, er følgelig det øyeblikket man opplever å være en supersoldat som blir holdt i hånda; det øyeblikket man «booster» sidelengs i en skuddveksling for så å bykse opp i høyden, men likevel ikke spiller spillet på «rett» måte.
Savner et større grafikkbyks
På den måten kan man jo si at spillbarheten til «Call of Duty» er i perfekt analogi til den regelstyrte mobiliteten i militærsystemet – men dessverre helt usynkronisert med mulighetene som spillet prøver å gi deg.
På den annen side har det ikke gått inflasjon i nøye sammensatte «setpieces», for det er når alt går på skinner at «Advanced Warfare» virkelig finner storformen.
Sett bort ifra de forhåndslagde filmklippene i CGI, savner jeg riktignok et større hopp i grafikk fra forrige generasjon. «Advanced Warfare» er tidvis pent oppstylta og dandert, med forbedrede effekter for røyk og lys, men lider fortsatt under flate teksturer i de mange statiske omgivelsene. Det er ikke ødeleggende for spillopplevelsen, men definitivt et skår i gleden.
Likevel: Såfremt du er komfortabel med til enhver tid å adlyde ordre, eller tilfeldigvis gjør akkurat det spillet forventer at du skal gjøre, er det vanskelig å komme utenom at det nyeste franchisebidraget i «Call of Duty»-serien kan gjøre som all god underholdningsmagi vanligvis gjør:
Få deg til å glemme tiden.
Hvorvidt spillet innfrir det løftet om fri lek som de nye spillmekaniske «exo suit»-evnene fordrer til, gjenstår å se i den separate anmeldelsen av flerspillerdelen.
NB! PressFire har kjøpt spillet i butikk, og vi har spilt det på PlayStation 4.
Vi har valgt å anmelde single- og multiplayerdelene separat. En vurdering av onlinebiten kommer i en egen anmeldelse snart, etter vi har fått brukt mer tid med «Advanced Warfare» i tiden etter serverne er påskrudd og befolket av andre spillere.
Spillet lanseres 4. november (ett døgn tidligere for eiere av den såkalte «Day Zero Edition»).
Tar «ærlige selfies» ett skritt videre
(Dagbladet): Debatten om hva som er et sunt skjønnhetsideal er evig aktuell.
«Vi vil ikke ha kunstige damer mer. Vi vil ha ekte kropp,» var mottoet for Facebook-kampanjen «Ektekropp», som i forrige uke oppfordret til shoppe-boikott.
Ekte kropp, samt en god dose selvironi, leverer den finske kunstneren Iiu Susiraja i sine selvportretter. Hun har gjort vrengebildet av den tradisjonelle selfien til sitt spesialfelt, og opplever stor interesse for fotokunsten sin.
- Da jeg hentet mitt første digitalkamera på postkontoret i 2007, var de første bildene jeg tok selvportretter. Jeg følte meg redd for å bli fotografert, og ville overvinne denne frykten, forklarer Susiraja når Dagbladet spør hvordan prosjektet startet.
- Selfies kan ødelegge deg
Nå har Susiraja publisert smått absurde selvportretter i flere år. 39-åringen tror forvirring er den vanligste reaksjonen i møte med bildene hennes.
- De som ser bildene får ofte motstridende følelser. De vet ikke om de burde le eller tolke dem seriøst. Men de negative reaksjonene jeg har fått, dreier seg mest om fototekniske detaljer, ikke innholdet, sier Susiraja.
- Hva tenker du om den utstrakte bruken av såkalte selfies i dag?
- Selfies kan være positivt for den som lar seg avbilde, men kan også ødelegge noe inne i deg. Kameraets kraft kan være både destruktiv og konstruktiv.
Har oppfylt drømmen
Selv føler Susiraja at hun har oppfylt en gammel drøm med selvportrettene sine.
- Jeg drømte først om å overleve en vanskelig periode, å bli en vinner i mitt eget liv. Så drømte jeg om å bli en kjent kunstner. Disse drømmene har gått i oppfyllelse, men jeg har fremdeles andre drømmer å jobbe mot. Det å oppfylle en drøm gir en egen ro, avslutter den finske kunstneren.
For øyeblikket er Susirajas selvportretter utstilt ved Frankfurts Fotografie Forum.
Flere selvportretter finnes på kunstnerens nettside.
Bayern München advarte United om van Gaal
Etter fire år med stabilt flertall på meningsmålingene, butter det nå for de borgerlige partiene. Det kan være mer alvorlig enn et blaff, skriver Stein Aabø. (1055 innlegg) Les mer
Etter 57 år snakker Sophia Loren om det berømte bildet
Men det har tatt 57 år før Sophia Loren selv har snakket om bildet som ble tatt under et cocktail party på Beverly Hills Hotel i 1957.
- Se på det bildet. Hvor er øynene mine? Jeg stirrer på brystvortene hennes fordi jeg var redd de skulle falle ned på asjetten min, sier Loren til Entertainment Weekly om bildet av de to filmstjernene.
Som bildet antyder var det mye som skilte de to Hollywood-ikonene både privat og på film – noe som ble enda mer klart i årene etter bildet.
Døde i bilulykke
Lorens karriere begynte med en skjønnhetskonkurranse allerede som 14-åring. Etter at filmkarrieren hadde tatt av på 1950-tallet, fikk hun Oscar for beste skuespillerinne i 1962 for filmen «Two Women».
Mansfield ble på sin side ofte sammenlignet med Marilyn Monroe. Hun ble også den første av de store amerikanske skuespillerinnene som hadde en nakenrolle på film, da hun spilte i «Promises! Promises!» i 1963. Hun døde i en tragisk bilulykke 34 år gammel, og rakk å gifte seg tre ganger og få fem barn.
- Umulig å elske andre
Loren på sin side er nå 80 år og aktuell med boken «Yesterday, Today, Tomorrow: My Life». Loren møtte sin store kjærlighet Carlo Ponti i 1950, da hun var 15 og han 37.
Paret giftet seg i september 1957, men fikk raskt problemer. Ponti var nemllig fortsatt gift med sin første kone Giuliana, siden man under italiensk lov den gang ikke kunne skille seg.
Derfor måtte ekteskapet annulleres i 1962 for å unngå bigami-anklager. I 1965 lyktes Ponti endelig å få sin skilsmisse, og giftet seg på nytt med Loren påfølgende år. De har to barn sammen, og forble gift til Ponti døde 10. januar 2007.
Loren har aldri hatt noen planer om å få seg en ny mann.
- Nei, aldri. Det ville være umulig å elske noen andre, sa Loren i et intervju i 2009.
SISTE: Over 100 kilo amfetamin og kokain beslaglagt i storaksjon i Oslo
Totalt er etter det Dagbladet erfarer over 100 kilo pulverstoff – amfetamin og kokain – beslaglagt i operasjonen. Stoffet er beslaglagt ved tre forskjellige anledninger i Oslo i høst.
Aksjonen knyttes til Balkan og norske gjengmiljøer.
Tre tilslag
Pågripelsene kommer som en del av en satsning ved Seksjon for organisert kriminalitet mot narkokriminelle med bakgrunn fra Vest-Balkan. 23. september gikk Oslo-politiet til aksjon og pågrep to etniske albanere og en serbisk trailersjåfør med 22 kilo amfetamin og 6 kilo kokain.
- Vi har jobbet videre med tanke på at en slik trailer har hatt flere turer til Norge. På fredag slo vi til på nytt og pågrep i alt åtte personer under en overlevering av et betydelig kvantum pulverstoff. Alle pågripelsene må sees i sammenheng med et nytt tilslag på lørdag, der det ble gjort et i nordisk perspektiv meget stort beslag, sier Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.
- Når ulike kriminelle miljøer samarbeider om profitt er det viktig for oss å komme inn bak de norske kriminelle miljøene og ta leverandører av narkotika i tillegg til mottakerleddet, sier Aas.
Han vil ikke kommentere hvor mye narkotika som er pågrepet i operasjonen.
Vest-Balkan
To personer fra Vest-Balkan ble pågrepet på lørdag. To av de totalt 13 personene er dimittert, mens 11 personer er fortsatt i politiets varetekt etter de tre tilslagene.
Etter det Dagbladet erfarer er en av de siktede en person som er tidligere kjent fra B-gjengmiljøet (32).
Alle beslagene er gjort innenfor Oslo. Det dreier seg om samarbeid mellom narkoleverandører fra Vest-Balkan og delvis norske mottakere i Oslo.
Varetekt
Fem av de pågrepne framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag. Tre til i morgen.
Norskpakistaneren (32) med B-gjengbakgrunn ble i ettermiddag besluttet varetektsfengslet i fire uker hvorav to uker i full isolasjon. Han samtykket til fengslingen, men erkjenner ikke straffskyld etter siktelse om grove narkotikaforbrytelser.
Dagbladet oppdaterer saken.
Anklaget for voldtekt her dømmes han til døden ved håndsopprekning
Etter fire år med stabilt flertall på meningsmålingene, butter det nå for de borgerlige partiene. Det kan være mer alvorlig enn et blaff, skriver Stein Aabø. (1055 innlegg) Les mer
Derfor trekkes refsen av offiseren som tvang Alice til nakenbading
Asplund ble tvunget av troppssjefen til å kle seg naken og vaske seg i iskaldt vann foran resten av medsoldatene. Løytnanten som beordret nakenbadingen ble omplassert til en annen avdeling og fikk en bot på 2500 kroner for sin oppførsel.
I ettertid klaget han saken inn for Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret, der han nå har fått medhold og refsen har blitt trukket tilbake.
Forsvaret har ikke endret mening
Forsvaret mener fortsatt at offiserens oppførsel var uakseptabel, selv om han har fått medhold i klagen.
Pressetalsmann Dag Aamoth i Forsvaret sier det er viktig å forstå at offiserens klage har blitt behandlet av en uavhengig klagenemnd. Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret er den endelige klageinstansen i slike saker.
- Klagenemnda har funnet at vilkårene for refselse ikke er tilstede. Det vil si at Luftforsvaret har valgt gal reaksjonsform, rent disiplinært. Det er de som har vedtatt dette, og det er et vedtak som forsvaret må forholde seg til. Samtidig mener vi at handlingen fremdeles er uakseptabel, sier han og legger til:
- Det man må se på er resultatet av handlingen. En ung kvinnelig soldat tvinges til å bade naken foran sine medsoldater, det er uakseptabelt.
- Forskjell på det juridiske og den faktiske handlingen
- Kan du forstå at det kan se ut som om forsvaret taler med to tunger i denne saken?
- Det er en forskjell på det juridiske i saken og resultatet av den faktiske handlingen. Men det er viktig å legge til at en slik situasjon innebærer læring for flere parter, sier Aamoth.
- Som et ledd i oppfølgingen av saken er jeg kjent med at Luftforsvaret også har gjort sine lærdommer og har både justert sitt utdanningsprogram og iverksatt et program rettet mot unge ledere. Dette er et program som med bakgrunn i Forsvarets verdigrunnlag stiller ungt befal overfor noen av de krevende dilemmaer en kan møte knyttet til utdanning av soldater, sier han videre.
- Stortinget har nylig innført allmenn verneplikt for kvinner. Hvilket signal sender dette ut til unge kvinner som skal inn i Forsvaret?
- Jeg vil si at fra Forsvarets side har vi vært opptatt av å sende et tydelig signal om at dette ikke er akseptabelt. Dette er en situasjon som har gitt læring på mange nivåer.
Stortinget besluttet i oktober at det vil bli innført allmenn verneplikt for kvinner i Norge fra og med sommeren 2016. Aamoth mener kvinner som skal inn i forsvaret skal kunne være trygge på at forsvaret tar slike hendelser på alvor. Men kan ikke love at lignende hendelser ikke vil oppstå i fremtiden.
- Kan Forsvaret være trygg på at dette ikke vil skje igjen?
- Jeg vil si at det er ganske tydelig fra forsvarets side at dette er en handling som de ikke ønsker. Vi vil i vår utdanning legge vekt på verdiene som Forsvaret baserer seg på, svarer han.
- En juridisk vurdering
Flere medier har bedt om en begrunnelse for vedtaket som ble gjort, men det ønsker ikke Luftforsvaret å gi.
- Dette er fremdeles en personalsak, derfor har luftforsvaret vurdert at man ikke vil frigi denne begrunnelsen i sin helhet, sier Aamoth om vedtaket som er endelig og ikke vil kunne ankes.
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) understreker også at klagenemndas vurdering av saken er av en juridisk karakter.
- Den uavhengige klagenemnda har gjort en juridisk vurdering. Men det er også en moralsk og etisk side som gjør at denne type hendelser er helt uakseptable. Det skal ikke være slik at en mannlig eller kvinnelig soldat skal tvinges til å bade naken foran sine medsoldater, sier Søreide til NRK.
- En stor belastning
Asplund sier til NRK at hun er overrasket, og usikker på hva unge jenter skal tenke om vedtaket som sier at det var feil å refse offiseren.
Offiseren på sin side er lettet over at refsen er trukket tilbake.
- Denne saken har vært en stor belastning for offiseren og han er svært lettet over at refsen nå er opphevet, sier Eigil Jespersen i Norsk offisersforbund til Dagbladet.
Engelske aviser viser frem Fellainis spytt
«Manchester Spitty» og «It’s the spits» er blant titlene som lyser fra de britiske tabloidene, og de viser til en situasjon der det ut ifra TV-bildene kunne se ut som Marouane Fellaini spyttet på en liggende Sergio Agüero.
Forsvares av sjefen
Ved første øyekast så det ut som Fellaini kun skjelte ut den argentinske spissen for å overdrive smertene sine etter å ha blitt sparket ned av belgieren inne i Uniteds sekstenmeter.
Spørsmålet om hvorvidt han spyttet kom først frem da Louis Van Gaal ble konfrontert med hendelsen på pressekonferansen etter kampen.
Da valgte den nederlandske treneren å forsvare sin storvokste elev.
- TV-bildene har vist at han skriker, og noen ganger når man skriker kommer det ut litt spytt sammen med ordene, sa Van Gaal.
- Han virker ikke som en spyttende type, sa Van Gaal videre.
Manuel Pellegrini har på sin side valgt å ikke kommentere hendelsen, ettersom han ikke så den.
The Independent melder at Fellaini sannsynligvis slipper å bli etterforsket for hendelsen, og dermed også slipper straff fra det engelske forbundet i etterkant.
- Teknisk vanskelig å utføre
Lars Morten Olsen, redaktør i Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb, stiller seg bak Louis Van Gaal.
- Jeg tror ikke at han (Fellaini) gjorde det, rett og slett fordi det er vanskelig å spytte samtidig som du roper og skriker, sier Olsen til Dagbladet.
Hvorvidt Fellaini er typen til å gjøre den typen ting eller ikke, har ikke Olsen like god kjennskap til.
- Jeg kjenner ham ikke personlig, og vet ikke om han er typen eller ikke, men jeg må si at det virker teknisk vanskelig å spytte samtidig som man roper, sier Olsen.
Ikke første gang
I forrige derbymøte mellom klubbene, den 28. mars, ble Fellaini anklaget for å gjøre mer eller mindre nøyaktig det samme.
Det kan være en forklaring på hvorfor avisene velger å fokusere på Fellaini etter kampen, mener Lars Morten Olsen.
- Men det trenger ikke være noe mer riktig av den grunn, sier han.
Den gangen var det høyrebacken Pablo Zabaleta det gikk ut over, og nok en gang var det i en situasjon der Fellaini mente at motstanderen overdrev.
Fellaini fikk gult kort i situasjonen for å ha albuet ned Zabaleta, og han ble den gang etterforsket av forbundet for spyttingen. Også da ble han forsvart av sjefen sin.
- Marouane er sikker på at han ikke gjorde det. Vi vil arbeide med forbundet hvis det er det vi trenger å gjøre for å klargjøre situasjonen, sa David Moyes den gang, ifølge Daily Mail.
Begynner å vise sin verdi
Etter å ha kommet inn og forandret kampen mot West Bromwich for et par uker siden, har Marouane Fellaini fått starte i de to toppkampene mot Chelsea og Manchester City.
Gamletreneren hans, David Moyes, skrev nylig en kommentar, der han fortalte at han alltid hadde visst at belgieren ville slå til i Manchester United.
- Jeg har sett ham i de to siste kampene, og han har vært av ypperste klasse. Han har hatt innflytelse på kampene, og det er det du ber om av de største spillerne dine, skrev Moyes.
Også Lars Morten Olsen begynner å få øynene opp for den hårete belgieren.
- Jeg har ikke vært særlig stor fan av ham, men etter scoringen hans mot West Bromwich virker det som han har vokst enormt. Han har forbløffet meg og sikkert mange andre også, sier Olsen.
At Fellaini kan risikere suspensjon for å ha spyttet på Agüero, kommer dermed svært ubeleielig for Louis Van Gaal, som allerede må greie seg uten suspenderte Chris Smalling og skulderskadde Marcos Rojo.
Kvinne (30) tiltalt for å ha gjemt voldtektsdømt danser i skap
- Hele opplevelsen har vært utrolig ubehagelig, sa den tidligere ustraffede kvinnen, og fortalte at hun har måttet oppsøke psykologhjelp i etterkant av episoden, som fant sted 31. mai i fjor, hjemme i hennes leilighet.
Kvinnen er tiltalt ifølge straffelovens paragraf 132, som har en strafferamme på to års fengsel.
- Voldtok turist
Den 36-årige profilerte danseren soner for tida en dom for å ha voldtatt to kvinner. Men om to uker må han igjennom en ny rettssak, denne gang tiltalt for å ha voldtatt ytterligere ni kvinner.
Bare dager før danseren ble funnet i skapet hjemme hos den tiltalte venninna, skal han ifølge påtalemakten ha dopet ned og voldtatt en engelsk kvinne som overnattet på sofaen hjemme hos ham (coachsurfing). Kvinnen flyktet fra leiligheten og anmeldte Oslo-mannen, som straks ble etterlyst av politiet.
- Politiet fant fram til venninna og leiligheten gjennom etterforskningen, sier aktor Andreas Strand til Dagbladet.
Strand sier kvinnen nektet for at den ettersøkte befant seg i leiligheten.
- Men det sto to middagstallerkener på bordet.
- Svært alvorlig
Etter å ha gjennomsøkt leiligheten ble danseren funnet inne i et skap på rommet til den tiltalte kvinnens leieboer. Han ble pågrepet og ført bort i håndjern, og har sittet i fengsel siden.
- Vi ser svært alvorlig på denne saken. Det er viktig at politiet blir møtt med ærlighet, understreker Strand.
Den 30-årige kvinnen benekter ikke at hun unnlot å fortelle hvor vennen befant seg, men sier hun ble forvirret av situasjonen og ikke skjønte at de to mennene på døra var politifolk.
- De hadde mørke hettegensere og viste ikke legitimasjon. De var også mye høyere enn meg, sier hun.
Kvinnen framholder at danseren i forkant hadde mottatt trusler etter dommen i tingretten, som falt en måned i forveien.
Politimennene bestrider at de ikke skal ha legitimert seg.
- Grunnløs tiltale
Kvinnens forsvarer Sigurd Knudtzon sier han vil be om full frifinnelse av sin klient.
- Den fins verken subjektivt eller objektivt grunnlag for denne tiltalen. Hun har ikke engang vært uaktsom, sier Knudtzon til Dagbladet.
Forsvareren peker på at saker som omhandler å skjule ettersøkte personer, svært sjelden ender opp i rettssalen. Han mener politiet har skjulte motiver for å kjøre saken mot kvinnen.
- De skal svekke danserens troverdighet foran rettssaken hans, sier advokaten.
Saken mot danseren kommer opp i Oslo tingrett 18. november og går helt fram til 11. desember. En lang rekke vitner skal forklare seg om de angivelige overgrepene, som skal ha funnet sted helt fra 2002 til i fjor.
Påtalemakten vil nedlegge påstand om forvaring for 36-åringen, som nekter å la seg undersøke av psykiatrisk sakkyndige.
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013