En soldat kjørt ned og drept av en bil brukt som våpen mandag og enda en skutt og drept på vakt ved krigsminnesmerket i hovedstaden Ottawa onsdag, hvoretter den væpnede angriperen stormet inn i Parlamentet og skjøt rundt seg før han ble skutt og drept. Hva i all verden er det som skjer i fredelige Canada?
Motivene for ugjerningene er ikke klarlagt ennå. Men det er ikke unaturlig om noen mistenker dette for å være angrep på Canada som stat og samfunn og på den kanadiske levemåten. Noen vil nok spørre: Må Canada endre seg?
Men nei. Etter reaksjonene fra vanlige innbyggere i presse og kringkasting og avisenes lederartikler å dømme vil ikke de sindige kanadierne la seg skremme bort fra sine livsverdier og inn i et sikkerhetshysteri. Dette utgjør ikke en eksistensiell fare for den kanadiske levemåten.
«Likevel, vi liker på et vis Canada som det er. Vi mistenker dere for å gjøre det samme», skriver avisa Globe and Mail på lederplass til sine lesere.
«Dette er landet med fred, orden og godt statsstyre – og frihet», heter det videre.
Det er ingen grunn til å overreagere, formaner avisa Toronto Star på lederplass. Den store plenen foran Parlamentsbakken i Ottawa er et åpent, offentlig område, hvor folk på en god dag kan hygge seg og nyte friheten i Canada – «det frieste land», skriver Globe and Mail.
«Der er ingen gjerder som avskjærer vårt regjeringssete fra folket, og det bør det heller ikke være», mener Toronto Star.
Canada må holde fast ved sine åpne demokratiske verdier, særlig nå i møte med denslags angrep, mener avisa videre.
Canada er landet hvor de fleste folkevalgte ledere kan bevege seg rundt som vanlige innbyggere. Ulikt «våre naboer i sør», sier kanadierne og mener USA, trenger ikke kanadiske statsråder en hærskare av væpnede livvakter og flåter av pansrede, svarte biler med sotete ruter. Vanligvis har de ikke politivakt i det hele tatt. Og de trenger det heller ikke, oppsummerer Globe and Mail.
Man skal ikke trekke det for langt, men i mangt er Canadas svar nå likt Norges svar etter 22. juli 2011, framført av daværende statsminister Jens Stoltenberg: «Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet.»
- Angrep på våre sikkerhetsfolk og våre statsinstitusjoner er i sin natur angrep på vårt land, våre verdier, vårt samfunn. Men la det ikke være noen misforståelser. Vi vil ikke bli skremt, sa den konservative statsministeren Stephen Harper.
Men også i Canada er det noen spørsmål som nå må granskes. Hvordan kunne angriperen skyte ned en soldat ved krigsminnesmerket, etterpå løpe over den store plenen foran Parlamentet og så komme inn der med et gevær i hånda? Dagens helt i Canada er sersjant Kevin Vickers som skjøt og drepte inntrengeren. Men som øverste ansvarlige for sikkerheten i Parlamentet må han forklare hvordan angriperen slapp inn i bygningen med et gevær. Sånt bør ikke skje, for å si det forsiktig, heller ikke i Canada.
Canada kommer alltid i skyggen av «storebror» USA i sør. Canada er den «storvokste lillebroren». Canada er større i utstrekning enn USA, men har omtrent en tidel så mange innbyggere og en tidel så stor økonomi som USA. Disse «brødrene» er imidlertid svært så forskjellige som samfunn, det gjelder ikke minst utbredelsen av vold og bruken av skytevåpen.
Canada er veldig mye fredeligere og mindre voldelig enn USA. Antall drap i forhold til antall innbyggere er en tredel i Canada av hva det er i USA. Det samme gjelder alle slags voldsforbrytelser enten det gjelder væpnede ran eller voldtekt. ??Våpen-lovene i Canada er svært mye strengere enn i USA. Man er nødt til å registrere dem hos myndighetene. Mens Grunnloven i USA regner det som en menneskerett å bære våpen finnes det ingen lik rettighet i Canada. Etter kanadisk lov er det ulovlig å rette et skytevåpen mot en annen person enten våpenet er ladd eller ikke. Kanadisk politi kan imidlertid bære våpen og gjør det.
Dersom en karikatur av USA er Vill Vest, så er en karikatur av Canada det ridende politiet med sine røde jakker.