Archive for October 15th, 2014

Gir seg som idrettspresident

SOGNSVANN (Dagbladet): I dag informerte idrettspresident Børre Rognlien valgkomitéen i Norges Idrettsforbund om at han ikke stiller som kandidat når ny president skal velges på idrettstinget til våren.

Den avgjørelsen har ingenting med OL-nedturen å gjøre, ifølge ham selv.

- Nei, det har den ikke. Jeg ble jo sterkt anmodet, fra både idrettskretser og særforbund, å stille til valg. Jeg hadde jo i utgangspunktet allerede takket nei den gangen til gjenvalg, så jeg har jo visst med meg selv at jeg skulle gjøre mest mulig i denne perioden, sier Rognlien til Dagbladet.

50 år i idretten

Rognlien har sittet som president siden idrettstinget i 2011, og har blant annet vært skøytepresident, leder for organisasjonskomitéen til hockey-VM i 1999, og grenleder for skøyter under Lillehammer-OL i 1994. Likevel er det først det siste året Rognlien har vært sterkt eksponert i mediene som en av frontfigurene for Oslo-OL i 2022.

- Jeg har vært tillitsvalgt i norsk idrett i mer enn femti år, og det var først i mitt enogfemtiende jeg ble pamp. Det er jo en veldig rar og sår opplevelse når man hele tiden tror at man jobber og har tunge ansvarsfulle verv i en frivillig organisajon, og gjør det organisasjonen har bedt deg om, sier Rognlien.

Ble truet

Når han nå offentlig sier fra seg vervet fra og med neste sommer, innrømmer han at det også er en lettelse. OL-kampen har kostet personlig, og det har kostet for dem som står ham nær.

- Min visshet om at jeg ikke skal fortsette er blitt styrket av denne prosessen. Å bli utsatt for hets, det er livet for kort til, sier han.

- Hvordan er det for de rundt deg når du står midt i det?

- De syns det er fryktelig ubehagelig, og særlig når det dukker opp trusler. Det er trusler som går på liv og helse. Jeg hadde tenkt til å hive det i søpla, men kona og ungene sa at jeg skulle gå og anmelde det, så da gjorde jeg det.

Engasjementet rundt OL-saken var og er stort i befolkningen og mediene. Det at Rognlien og hans kolleger ikke nådde gjennom i pressen gjorde at alt han sa ble tolket negativt. Rognlien mener også at mye av det han sa ble tatt ut av sammenhengen det ble sagt i, og dermed så det mer enn rart ut da det ble brukt mot ham i andre sammenhenger.

- Hadde du noengang sett for deg at det å søke om et vinter-OL skulle medføre noe sånt som dette?

– Nei, det må jeg si. Det var veldig overraskende og veldig merkelig utifra den enorme interessen det er for vintersport i Norge.

Rognlien bruker bildet av en togreise når han skal forklare hva som gikk galt i OL-prosessen, der landskapet utenfor toget skiftet, og mye av det som skjedde var umulig å forutse. Blant annet at det skulle være en folkeavstemning i Oslo.

- Idretten var mot en folkeavstemning i Oslo, vi ville ikke ha den. Og da politikerne ikke skulle uttale seg om den heller ble de topp til idretten å vinne den. Det gjorde at vi måtte skrape sammen alt vi hadde av ressurser for i det hele tatt å få mobilisert, sier han, og forteller at idrettsforbundet brukte seks millioner kroner på å vinne folkeavstemningen i Oslo. Av dem var fire millioner av idrettens egenkaptial.

- Folkeavstemningen ble meget krevende for oss, ikke bare økonomisk. Da måtte vi begynne å snakke høyt om fordelene for Oslo, og det er ikke populært kysten rundt.

Fått gjennomslag

Den effekten har Rognlien til de grader fått merke det siste året, og selv om han aldri ble valgt inn for å fronte en OL-søknad, er det den tapte kampen som kan bli hans ettermæle som president.

- Det er lett å glemme at jeg ble valgt for å løse konflikten mellom særforbundene og idrettskretsene, sier Rognlien, og lister opp flere punkter han har ivret for, og fått gjennomslag for, i løpet av presidentperioden.

Vare- og tjenestemomskompensasjonen til frivilligheten har blitt trappet opp, og ifølge Rognlien får idretten 460 millioner mer i år enn i 2011. Andelen tippemidler er økt til 64 prosent i årets statsbudsjett, og 26-årsregelen for idrettstilskudd for funksjonshemmede er opphevet.

- Jeg må jo si at jeg er godt fornøyd med hva vi har oppnådd i denne perioden, sier han.

- Har du fått signaler på at du bør trekke deg frivillig, siden du velger å gjøre det nå?

- Nei, ikke fra noen i norsk idrett. Bare fra forståsegpåere i norsk media. Ja, og Troms idrettskrets.

- Så hva skal du gjøre nå?

- Jeg skal være idrettspresident til juli, dét skal ingen være i tvil om. Og så har jeg en sterk mistanke om at jeg kommer til å fortsette med frivillig arbeid. Jeg ser ikke bort fra at det fins andre interessante oppgaver i norsk idrett utover det å være president. Men jeg har ikke tenkt meg inn i IOC, ler Rognlien hjertelig.

Wednesday, October 15th, 2014 Bil No Comments

Naive og kunn­skaps­løse? Ja, dessverre. Allerede på første side

Jeg vil så gjerne heie på dere, Karen Thue og Victoria Wæthing. Det er nemlig topp at dere kaller dere feminister, skriver bok og undersøker hva liberalfeminisme betyr i praksis. Jeg har ventet på og etterlyst dere lenge. Når dere forteller at dere blir kalt historieløse, reaksjonære og egoistiske pappajenter, naive og kunnskapsløse fjols, øker lysten til å ta dere i forsvar. Selv om jeg ikke deler deres lesning av Marie Simonsens skråblikk i gårsdagens petit.

Blåstrømper er et begrep brukt nedsettende om kvinner med intellektuelle ambisjoner, fra den tida slikt ble sett som å skade hennes kvinnelighet. Det er en kul tittel på ei bok som ønsker å distansere seg fra venstresidas rødstrømper og fornye liberalfeminismen. «Tiden er inne for en ny feminisme som ser kvinnen som individ», skriver dere.

Og viser kanskje allerede der at dere ikke forstår feminister før dere så veldig godt. Hva tror dere egentlig Hagbard Emanuel Berner, Eva Kolstad og Kaci Kullman Five kjempet for?

Feminismen har alltid vært et frihetsprosjekt, nettopp kampen for at også kvinner skal bli anerkjent som individer, som fullverdige borgere. Å være feminist er en toleddet anerkjennelse: Det foregår forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn, og man ønsker å gjøre noe med det. Definisjonen rommer folk av alle politiske farger, fra Høyres Heidi Nordby Lunde via KrFs Dagrun Eriksen til Rødts Bjørnar Moxnes.

Skuffelsen ble derfor så stor da jeg leste boka deres, allerede på første side. Der dere skriver at «unge kvinner i Norge har nå de samme mulighetene som menn».

For meg er det selve målet: Alle nordmenn skal ha de samme rettighetene, mulighetene og pliktene – reelt, og ikke bare formelt. Altså full likestilling. Jeg er feminist fordi jeg mener at vi ikke har det.

Dere mener det er på tide å reversere positiv særbehandling som kvotering og fedrekvoten, virkemidler som beviselig fungerer. Hvis dere virkelig mener at vi allerede har full likestilling, er det kanskje ikke rart at dere ikke har så mye å bidra med i kampen for å oppnå det heller. Selv om dere forsvarer abortloven, fremmer internasjonal solidaritet, ser klima som kvinnesak, argumenterer mot burka og hyller nesten alle statsfeminismens seire som viktige framskritt i vår nære historie.

At dere problematiserer sexkjøpsloven, kjønnskvotering og fedrekvoten er selvsagt helt legitimt. «Nytt» er det derimot ikke. Dette er gamle argumenter om igjen.

Blåstrømper, dere påpeker korrekt at regjeringspartiene bruker kvinners rettigheter som politiske vekslepenger i forhandlinger. Hvorfor er dere ikke mer opptatt av hvorfor dette skjer?

Vi vet nemlig ganske mye om dette, godt beskrevet som «likestilling med vikeplikt» i Maktutredningen av Hege Skjeie og Mari Teigen. De advarte mot «på vei-metaforen» om at likestillingen er kommet langt, at den skjuler faktisk uenighet og motstand. Viktige maktområder er preget av enorm mannsdominans, vi er langt fra likelønn og omfanget av partnervold vekker internasjonal oppsikt. Feminister av alle politiske farger må til for å finne de beste løsningene.

Jeg skulle ønske dere hadde rett, i at alle mennesker i Norge i dag kan gjøre frie valg, uavhengig av kjønn. Det er selve den feministiske drømmen. Dessverre er det ennå en utopi, kun en partikulær virkelighetsforståelse tilsier at vi tar fullkomment frie valg avsondret fra verden rundt oss. I et likestilt samfunn ville fedre- og møtekvoter vært unødvendige. Nå er det ingen tvil om at en fjerning av kvotene er en favorisering av mor.

Norske mødre tenderer nemlig til å se foreldrepermisjonen som sin egen opptjente rettighet. Arbeidsgivere forteller fedre at de strengt talt er uunnværlige på jobb, og enkelte tilbyr dem penger for å ta tida fra barna deres. Som oftest lønner seg for familien at far jobber mer enn mor – siden far stort sett tjener mer enn mor. Fedrekvoten er et virkemiddel for å bøte på presset fra mødre, arbeidsgivere og økonomiske incentiver. Det er derfor den fungerer så godt.

Felles løsninger må noen ganger til for å beskytte individets frihet. Feminister trenger ikke være enige om sexkjøpsloven er en god eller dårlig løsning. Men det hjelper å være enig om en forståelse av at vi ennå ikke har full frihet og at vi ønsker å få det.

Jeg har ikke lyst til å gi dere rett i at alle kritikere kaller dere «historieløse, reaksjonære og egoistiske pappajenter, naive og kunnskapsløse fjols». Dere er verken dumme, fjols, egoistiske eller pappajenter.

Wednesday, October 15th, 2014 Bil No Comments

Kvinnelig TV-kjendis sparket og slo politi­mann. Jeg måtte bære henne på skuldra inn i politi­bilen

OSLO TINGRETT (Dagbladet): En kvinnelig, norsk TV-kjendis møtte i Oslo tingrett i dag, tiltalt for vold mot offentlig tjenestemann.

Hun erkjenner straffskyld, men sa i tingretten at hun ikke husker å ha begått handlingene hun står tiltalt for.

Den 13. april i år ble politiet tilkalt til en adresse på Oslo vest etter en krangel mellom den tiltalte og hennes mor. De hadde da vært ute og spist middag og drukket alkohol, og etter hvert dratt hjem til morens leilighet. 

Ble båret i politibilen

Den mannlige politibetjenten som ble tilkalt til leiligheten forklarte i retten at TV-kjendisen hadde slått, dyttet, sparket og forsøkt å kaste et stort bilde på ham. Tiltalte hadde også kalt ham for «pikk» og «drittsekk».

- Da vi på grunn av oppførselen hennes skulle ta henne med til sentralarresten, nektet hun å gå selv. Jeg måtte bære henne på skuldra inn i politibilen som sto utenfor, mens hun hylte og skreik, fortalte politimannen.

Kvinnen har hatt sentrale roller i flere kjente, norske TV-serier. 

TV-kjendisens forvarer Annette Barlinn viste i retten fram en video som viste hva som så skjedde i sentralarresten, hvor tiltalte også sparket en arrestforvarer.

Videoen viser blant annet at TV-kjendisen framstår som tydelig beruset. Hun blir også påsatt en såkalt spyttehette.

- Hun spyttet rundt seg, før hun sparket meg i leggen, forklarte arrestforvareren.

Forsvareren mener at videoen viser at volden TV-kjendisen står tiltalt for var av nedre sjikt av det som defineres som vold.

Husker ingenting

TV-kjendisen forklarte at hun ikke husker noe av det som skjedde fra tidspunktet hun og moren var ute på middag og til hun våknet på cella dagen etterpå. Ifølge hennes egne beregninger hadde hun drukket mellom seks og åtte enheter øl, cava, hvitvin og irish coffee.

Tiltalte ba i retten om unnskyldning overfor de to politibetjentene og arrestforvareren. 

Dette er tredje gang hun står tiltalt for vold mot politiet, og er domfelt for de to tidligere tilfellene. Aktor la derfor ned påstad om 30 dagers ubetinget fengsel. Forsvarer Barlinn mente på sin side at samfunnsstraff måtte vurderes.

I retten sa tiltalte at hun håper at hun slipper ubetinget fengselsstraff, fordi det vil ødelegge for hennes nylig påbegynte høyere utdannelse.

- Det skal aldri skje igjen, bedyret TV-kjendisen.

Wednesday, October 15th, 2014 Bil No Comments

Ylvis-lillebror er allerede en hit på YouTube

  • Den utvidete egoismen

    Olympiatoppen er blitt norsk standard. De sterke skal bli de første, skriver Marie Simonsen. (1571 innlegg) Les mer

  • Wednesday, October 15th, 2014 Bil No Comments

    Lang skryteliste og ett stort feilskjær

    Helge Lund er ute av det norske oljeeventyret. Han har drømt om en internasjonal lederjobb, og dersom det skulle bli noe av, måtte det bli nå. Ti år er dessuten lang tid, både for en bedriftsleder og en bedrift. Da han fikk tilbudet fra BG Group for noen uker siden, landet han derfor på ja. Lund kan se fram til en doblet grunnlønn og enda fetere bonuser, men har for mye stil til å glise bredt over det.

    Lund er den første Statoil-sjefen som ikke blir kastet på grunn av en skandale. I dag får han mye ros. Politikere fra Høyre, Frp, KrF, Ap og Senterpartiet skriver Lund inn i historien som en god industrileder. Han har levert for eierne. Aksjonæravkastningen har ligget over gjennomsnittet for industrien, og børsverdien har økt fra 189 til 500 milliarder kroner. Produksjonen har økt fra 1,1 til 1,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Det har gitt store inntekter for staten – og mange arbeidsplasser.

    Også Helge Lunds arbeid med å ta Statoil til utlandet, blir trukket fram. I dag er Statoil et internasjonalt oljeselskap. Produksjonen i utlandet er femdoblet. Han får også skryt for fusjonen med Hydro, for å ha ryddet opp etter korrupsjonsskandalene i Libya og Iran og for å ha håndtert terrortragedien i Algerie på en god måte.

    Lund har vært heldig med sin periode som statoilsjef. Pris og etterspørsel har vært på Statoils side, for å si det forsiktig. Særlig de første årene. Under vingene til den norske staten har Statoil hatt gode vilkår. Selv avviser Helge Lund at han har vært spesielt heldig. Han sier at selskapet har møtt «mange utfordringer» gjennom disse ti årene.

    Men ikke alle er like fornøyd med jobben han har gjort. Kritikere, som analysesjef Roger Berntsen i Netfonds, mener at kostnadsfokuset har vært for dårlig de siste årene. Nedturen i oljeindustrien innebærer for Statoils del at selskapet skal si opp 2000 ansatte, gjennomføre kostnadskutt og omstilling. Fagforeningene heiste flagget da det ble kjent at Lund går av. De har vært misfornøyde lenge, med pensjonskutt, lederlønninger og lederstil. SAFE forlangte sjefens avgang allerede i vår. Helge Lund hevder at det er en naturlig interessekonflikt, og sier at det ikke er de tøffe interne takene som gjør at skifter jobb. Men han innrømmer at han synes det er vanskelig å skulle si opp folk. Den jobben får Eldar Sætre, mannen som avviser at han er en bøddel, fram til en ny leder er på plass. Helge Lund mener at han etterlater seg et Statoil som robust, både finansielt og med tanke på ressurstilgangen. I forhold til andre selskaper.

    Heller ikke miljøvernerne vil savne Helge Lund. Han har sammen med den til enhver tid sittende oljeminister, vært en skyteskive for lederne i Bellona og Greenpeace. Politikere i De Grønne, SV – delvis også Ap – håper at en ny leder vil spille en mer aktiv rolle i fornybarsamfunnet. Styreleder Svein Rennemo har med i stillingsbeskrivelsen at vedkommende må kunne se næringen i et klima- og bærekraftsperspektiv.

    Særlig er det ett prosjekt Helge Lund har vært hardt kritisert for: Oljesand i Canada. Dette er kjent som en av de skitneste formene for oljeutvinning som finnes, på grunn av svært store CO2-utslipp. Prosjektet har vært svært lite populært både blant politikere, investorer, i opinionen og i miljøbevegelsen. Også internt er folk kritiske. Saken har gitt Statoil mye dårlig publisitet, og er kanskje Helge Lunds største feilskjær.

    - Han burde ikke ha gått inn i oljesand, fastslår en kilde som har nær kjennskap til saken fra Statoils indre organer.

    Saken dras opp på generalforsamlingen hvert år. Flere store aksjonærer har stemt for uttrekk.  I september bestemte Statoil seg for å utsette en utbygging. Det ble ikke lønnsomt.

    Hva Helge Lund ville ha gjort annerledes i sin Statoil-karriere, får vi ikke svar på nå. På spørsmål fra Dagbladet om det er noe han angrer på, svarer han klokt:

    -  Den som aldri angrer, har enten dårlig hukommelse eller liten selvinnsikt.

    Som sjef for et privat, London-basert, internasjonalt selskap, regner han med å slippe billigere unna offentlighetens søkelys framover. Det skinner godt igjennom at han synes det skal bli litt deilig.

    Wednesday, October 15th, 2014 Bil No Comments

    IS vinner terreng på to fronter

  • Hypergamiets problem

    Når kvinner har blitt sterkere og mer utdannet enn menn, men fortsatt har krav om at en mann skal være høyere, sterkere og rikere, blir den norske mannen funnet for liten. (514 innlegg) Les mer

  • Wednesday, October 15th, 2014 Bil No Comments

    Giftet seg «usett»: – Fikk panikk og begynte nesten å gråte

    Å gifte seg med noen man aldri har møtt før er uten tvil en spesiell situasjon. I TVNorge-serien «Gift ved første blikk» møter seerne tre par som skal gifte seg med hverandre, uten å vite hvem partneren er.

    Annabelle Bauer (28) er én av deltagerne i programmet, der ekspertene velger ut partneren Vebjørn Tveiterås for henne. Hun forteller at de siste minuttene før vielsen var vanskelige.

    - Det er en veldig spesiell situasjon. Produksjonen hadde plassert meg på et rom sammen med en venninne, og der satt vi i mange timer, slik at jeg ikke skulle se Vebjørn. Nervene var ganske ille, men jeg var egentlig veldig rolig fram til den siste halvtimen. Men så begynte jeg å tenke på ting som: Hva om vi ikke har noe kjemi? Hva om vi ikke liker hverandre? Da fikk jeg panikk og begynte nesten å gråte, sier hun til Seoghør.no.

    - Ikke ordentlig

    I programmet skal parene leve sammen som mann og kone i fire uker. Hvis det oppstår kjærlighet underveis, så har eksperimentet lykkes. Hvis ikke, blir de skilt.

    For Annabelle sin del hadde venner og familie møtt opp for å se 28-åringen stå hvit brud.

    - På en måte føltes det ikke som et ordentlig bryllup, forteller hun.

    Men da hun endelig fikk møte sin utkårede partner, roet nervene seg.

    - Jeg ble rolig av å se ham, og han ga meg en klem. Det var en lettelse å endelig få møtt ham. Det var jo bare vi to som skjønte hvordan dette var, sier hun til Seoghør.no.

    - Var låst

    Bauer har stor forståelse for at det å gifte seg med en vilt fremmed person, er en drastisk måte å skulle finne kjæreste på.

    - Å være med på noe sånt, er ikke noe som ville passet for alle. Det forstår jeg godt. Grunnen til at jeg ville være med var håpet om å finne en kjæreste. Jeg var litt låst i mitt eget mønster, så jeg tenkte det var et bedre utgangspunkt å la ekspertene velge ut en for meg, enn at jeg skulle velge selv.

    «Gift ved første blikk» har premiere onsdag klokken 20.30 på TVNorge.

    Wednesday, October 15th, 2014 Bil No Comments

    VIF fronter omstridt «vidunderplaster»

    (Dagbladet): Forrige torsdag publiserte Vålerenga en pressemelding på sine nettsider der de annonserer at de har inngått et samarbeid med den kontroversielle energiplasterprodusenten Lifewave.

    I pressemeldingen får Christer Lund i selskapet komme med en rekke oppsiktsvekkende påstander, som for eksempel at de tilbyr «en banebrytende ernæringslinje som gir resultater de fleste merker i løpet av minutter».

    Østlands-Posten har tidligere skrevet om plastrene, der flere tunge helseaktører avfeier dem som bare tull, og også omtalt omsetningsmetodene som i beste fall er på grensen av lovverket.

    Testet i to måneder

    Avtalen selskapet nå har inngått med Vålerenga skal ifølge Dagsavisen ikke gi Vålerenga penger i kassa, men er et «samarbeid» om å prøve ut plasterne på elitespillerne i klubben.

    Vålerenga har brukt plastrene i rundt to måneder allerede, og flere av spillerne påstår de har merket god eller veldig god effekt av det, forteller medisinsk koordinator i Vålerenga, Eirik Bjærk, til Dagbladet.

    - Det er jo kun subjektive tilbakemeldinger spillerne gir til meg, men jeg er villig til å prøve ting så lenge det er lovlig. Og det er det. Dette er ingen gråsone, sier Bjærk.

    Ifølge Dagsavisen klarer ikke Legemiddelverket å finne ut hva plastrene egentlig inneholder. Legemiddelverket vurderer nå om de skal sende ut varsel for ulovlig markedsføring til selskapet bak plastrene, mens Forbrukerombudet sier til samme avis at markedsføringen som også står på Vålerengas offisielle nettsider umulig kan være lovlig.

    - Det vil overraske meg om dette er greit. Jeg vil vise til den berømte setningen: Hvis noe ser ut til å være for godt til å være sant, så er det mest sannsynlig det. Når noen framsetter denne type påstander, må det foreligge dokumentasjon som noen kan etterprøve, sier forbrukerombud Gry Nergård til Dagsavisen.

    - Hva skal jeg si? Det er mer mellom himmel og jord enn det vi vet, og det er mye som brukes i toppidretten som man ikke kan forklare effekten av. Når det tyske landslaget bruker det syns jeg ikke at vi i Vålerenga skal være noe verre, sier Bjærk.

    VM-påstand

    Bjærk hevder Tysklands landslag brukte plastrene under hele VM-sluttspillet i sommer, og at den informasjonen gjorde det lettere for ham å si ja til å teste produktet på Vålerengas elitespillere.

    At Tyskland brukte det i VM hevder også Lifewave på sine nettsider. Dagbladet har ikke klart å finne igjen noen av bildene Lifewave bruker som dokumentasjon i sine saker i de bildearkivene vi har tilgang til.

    Men Tyskland- og Real Madrid-spilleren Samir Khedira hadde et liknende plaster på høyre kne under en treningsøkt i Østerrike i mai.

    Selgerne som oppsøkte Vålerenga for et par måneder siden hadde ikke noen håndfast dokumentasjon på effekten av plastrene, til tross for at de hevder det er klinisk utprøvd og med raske resultater.

    - Det er mange kombinasjoner av ting jeg gjør før, under og etter kamper som har effekt på spillerne. Hvis dette kan være et hjelpemiddel i verktøykassa, og når jeg nå sitter med en skadefri tropp, så kommer jeg ikke til å si nei til å bruke det videre, sier Bjærk til Dagbladet.

    • Dagbladet har vært i kontakt med det tyske fotballforbundet, men har foreløpig ikke fått bekreftet eller avkreftet om verdensmesterne brukte plastrene under VM-sluttspillet i sommer.

    Wednesday, October 15th, 2014 Bil No Comments

    Lance inn­rømmet alt til Hushovd halv­annet år før Oprah-intervjuet

    (Dagbladet): I morgen kommer Thor Hushovds biografi i bokhandelen, men allerede i dag har pressen fått lese. I boka forteller Hushovd at Lance Armstrong innrømmet doping overfor ham i California – halvannet år før han tilsto alt på Oprah Winfreys show.

    Hushovd ble invitert av Armstrong til USA i mai 2011, og reiste. Der hadde Tyler Hamilton nylig kommet med tøffe beskyldninger mot sin gamle lagkamerat via «60 minutes», og det ble et tema rundt middagsbordet.

    - Vi kom inn på beskyldningene fra Tyler Hamilton da Lance helt uoppfordret innrømmet at han hadde dopet seg. «We all did it,» sa han. Jeg trodde ikke det jeg hørte. Han satt der og sa rett ut at han brukte dop! Han bekreftet det Hamilton og senere mange med ham skulle fortelle: At Lance Armstrong ikke vant som ren utøver. Alle seirene i Tour de France var vunnet på juks. Mulig han merket at jeg ble overrasket og paff, for han så på meg, trakk på skuldrene og sa: «Thor, alle doper seg.», forteller Hushovd i boka.

    Angrer

    Grimstad-gutten skriver at han på dette tidspunktet ikke lenger stolte på sin gamle venn, etter alt som var kommet fram. Likevel kom innrømmelsene uventet på ham, og spesielt hvordan Armstrong framsto som om han ikke syntes dette var noen stor sak.

    Hushovd sa imidlertid ingenting. Det angrer han på i ettertid, at han ikke sa at det Lance Armstrong hevdet var feil – Hushovd hadde jo selv aldri dopet seg. Men praten bare fortsatte.

    - Jeg var for paff til å spørre om noe som helst. I ettertid angrer jeg på at jeg ikke spurte og gravde. Om hvor lenge han hadde holdt på, om hele laget var involvert og om han ikke var redd for å teste positivt. Men praten bare fortsatte, som om ingen ting var skjedd. Det var helt merkelig, skriver nordmannen.

    Rasende Armstrong

    Han ble hele helga i Hollywood som Lance Armstrongs gjest, og var blant annet i møte med Armstrongs sponsorer i RadioShack.

    Hushovd beskriver forholdet til sykkellegenden som motsetningsfylt, og at de aldri var nære venner. Samtidig som han er kritisk til dopingbruken, hyller han Armstrongs innsats for sykkelsporten og kreftsaken. Hushovd skriver blant annet at han totalt sett tror amerikaneren har dratt sporten mer opp enn ned.

    I juni 2012, dagen før det amerikanske antidopingbyrået USADA åpnet sak mot Lance Armstrong, spiste de to lunsj sammen igjen. Familien til Hushovd var med. Underveis i lunsjen fortalte amerikaneren om måltidet på Twitter – noe som naturligvis førte til stor medieoppmerksomhet i Norge.

    Hushovd forteller at han opplevde situasjonen som vanskelig. Skulle han fortelle det han visste om Armstrong, selv om amerikaneren ikke hadde innrømmet noe offisielt? Han valgte unnvikende svar, noe han er blitt kritisert for her hjemme. «Hvorfor skulle jeg hoppe på bølgen og hudflette Lance?», spør Hushovd.

    Etter at Lance Armstrong fortalte sin versjon av «alt» til Oprah Winfrey, kunne ikke Hushovd svare unnvikende lenger. Nordmannen har flere ganger kritisert dopingbruken, men snakker fortsatt om sin respekt for mannen.

    De to har ikke møttes siden amerikaneren sto fram, men de kritiske uttalelsene fra Hushovd nådde likevel USA via sykkelnettstedet Cyclingnews.

    - Han sendte meg en tekstmelding etter å ha lest en av mine uttalelser i media. Han var skikkelig sur: «Tror du virkelig jeg er den eneste som jukser der ute? Hvor dum går det an å bli!» skrev han. Det var litt ubehagelig … Journalisten hadde klippet og limt fra et intervju og bare tatt med det negative jeg hadde sagt. Det fikk Lance til å se rødt. Men det får så være. Jeg står for det jeg har sagt om Lance, skriver Thor Hushovd.

    Wednesday, October 15th, 2014 Bil No Comments

    Brukte 140 000 på to hår­transplanta­sjoner

  • Hypergamiets problem

    Når kvinner har blitt sterkere og mer utdannet enn menn, men fortsatt har krav om at en mann skal være høyere, sterkere og rikere, blir den norske mannen funnet for liten. (514 innlegg) Les mer

  • Wednesday, October 15th, 2014 Bil No Comments
     

    Recent Comments