Archive for October 10th, 2014
- Vi tror Tyrkia vil la IS knuse kurderne, for så å ta over byen selv
Dette forteller Rødt-politiker Erling Folkvord til Dagbladet. Sammen med partikollega Svein Olsen har han den siste uka oppholdt seg i den sørlige kurdiske delen av Tyrkia, og var i dag på den tredje turen til grensa mot Syria.
På den andre siden pågår kraftige kamper mellom Den islamske stat (IS) og kurdiske styrker, hovedsakelig fra militsen Folkets forsvarsenheter (YPG). Mye tyder på at IS er i ferd med å vinne kampen; i ettermiddag ble det meldt at kurdernes hovedkvarter er falt.
Får ikke kjempe
Hovedformålet med Rødt-politikernes tur er å støtte kurderne, og de har hatt flere møter med ledere fra det kurdiske samfunnet; mange er frustrert fordi de ikke får lov til å dra over grensa og delta i kampene, slik det forbudte kurdiske arbeiderpartiet (PKK) har oppfordret til, og ryktene om en tyrkisk konspirasjon florerer.
Mange mener Tyrkia, som har den nest største hæren i Nato, ikke ville hatt noen vanskeligheter med å nedkjempe IS, hadde de gått over grensa – en løsning den tyrkiske utenriksministeren i går avviste som urealistisk. Isteden står de altså på sin side og observerer.
Siden i fjor høst har kurderne i Nord-Syria i praksis hatt sin egen selvstyrte region, Rojava. De lokale innbyggerne Folkvord og Olsen har snakket med, mener regionen oppfattes som en trussel av Tyrkia, som i årtier har hatt en blodig indre konflikt med det kurdiske mindretallet i landet.
– Folk her har oppfatningen at tyrkerne venter til IS har nedkjempet kurderne, for så å gå inn tungt og massivt og beseire IS. Målet er å knuse det kurdiske demokratiet i Nord-Syria, for så å proklamere området som tyrkisk, sier Folkvord.
– Stiller dere dere bak den oppfatningen?
– Vi finner det sannsynlig at Tyrkia har en slik strategi. Om (president Recep Tayyp Erdogan) lykkes, er et annet spørsmål; fram til nå har alle Tyrkias strategier mot kurderne havarert, sier Rødt-veteranen.
- Ekstrem nød
Folkvord beskriver den humanitære situasjonen i Kobani som fryktelig.
– Det er fremdeles sivilie i byen, og de får ikke lov til å dra. De får ikke mat og vann, det er en ekstrem nødssituasjon, sier han.
Natos nye generalsekretær Jens Stoltenberg har denne uka besøkt Tyrkia, for å vise solidaritet med landet på grunn av det som oppfattes som en trussel fra Syria – enten fra IS eller president Bashar al-Assads styrker – eller andre parter. I dag inspiserte han antirakettsystemet i grensebyen Gaziantep.
– Tyrkia er en viktig alliert, og bidrar til sikkerheten i Nato, understreket han.
Spørsmålet om Nato-styrker eventuelt skal settes inn på bakken i Syria, er så langt ikke diskutert, ifølge Stoltenberg – som ikke ønsker å kommentere Folkvords uttalelser overfor Dagbladet.
Saksøker museum for tyveri av dronningbilder
Museene har blant annet lagt ut bilder av Dronning Maud, tatt i 1929 av Gunnar Theodor Sjøwall, firmaets grunnlegger, på nettstedet Digitalt Museum.
Flere av bildene er ikke kreditert, og i enkelte tilfeller gitt en såkalt Creative Commons-lisens, som innebærer at hvem som helst har lov til å dele dem og endre dem uten opphavets godkjennelse.
Sjokkert
Sjøwall døde i 1945, og 70-årsgrensen for opphavsrettslig beskyttelse av bildene utløper dermed først neste år.
- Museene hevder at bildene ikke er for åndsverk å regne. Det mener jeg vitner om manglende respekt for kunst og dens opphavsmenn. Jeg må si jeg er sjokkert av hvordan en kulturinstitusjon som Folkemuseet forvalter det de har i arkivene sine og hvordan de i dette tilfellet velger å forholde seg til åndsverksloven, sier Eva Sjøwall, fotografens barnebarn.
- Man antar jo at det nettopp er museeene som skal være en opphavsmanns rette beskytter, sier hun.
Etter å ha forsøkt å gå i dialog med museene det siste året har hun nå hyret advokat Hans Marius Graasvold til å forfølge saken. Han kaller saken «svært alvorlig».
- Sjøwalls fotografier er opphavsrettslig beskyttet. Museenes tilgjengeliggjøring krenker både de økonomiske og de ideelle rettighetene Sjøwall har. Når de har valgt å ta ut en stevning, er det naturligvis fordi de ønsker å få betalt for bildene. Men de har også en prinsipiell interesse i å få korrigert holdingen om at dette ikke er materiale som er beskyttet av åndsverksloven, sier Graasvold.
Engstelig
- Hvis dette er nivået museene legger seg på, blir jeg engstelig for hvordan de bedømmer de tusenvis av fotografiene de har i sine samlinger, sier advokaten.
Fotograf-firmaet krever både erstatning for ulovlig bruk av bildene og oppreisning for manglende kreditering av fotografen.
Eva Sjøwall sier sakens utspring er ønsket faren, fotografen Gunnar Høst Sjøwall, uttrykte før han døde i fjor: At det ble ryddet opp i misbruk av bildene hans på internett.
Det har ikke Norsk Folkemuseum noen kommentar til, men leder av publikumsavdelingen ved museet, Paal Mork, sier bilder Sjøwall hevder å ha rettighetene til, midlertidig ble fjernet fra Digitalt Museum så snart de fikk brevet fra advokaten.
Utreder saken
- Det gjør vi rutinemessig når det stilles spørsmål ved noen av bildene i våre digitale medier. Nå er denne saken til utredning, og før det er gjort kan vi ikke gi noe endelig svar på hva som skjer videre, sier han.
Ifølge Mork sitter Norsk Folkemuseum på en samling på hundretusener av historiske bilder. Å gjøre den norske fotoarven mest mulig tilgjengelig er en del av museets samfunnsoppdrag.
- Men vi er også opptatt av at det skal gå rett for seg, sier han, og presiserer at det i Folkemuseets tilfelle ikke er lagt på Creative Commons-lisens.
Dagbladet har ikke lyktes å få en kommentar fra Oslo Museum i dag.
Tok kongefamiliens private bilder
Det var etter at Dronning Maud uanmeldt dukket opp i Gunnar Theodor Sjøwalls studio på Karl Johans gate en dag i 1927 og ønsket å bli fotografert, at fotografens lange forhold til den norske kongefamilien ble etablert. Historien ble fortalt i Dagbladet Magasinet forrige helg.
Gunnar Theodor Sjøwall var allerede da en etablert fotokunstner og hadde blant annet portrettert de Knut Hamsun og Sigrid Undset. Hans bilder av dronningen med sin hund på armen ble særlig populære. Opp gjennom årene fotograferte Sjøwall også kronprinsparet Olav og Märtha og barna deres, prinsessene Ragnhild og Astrid og den blivende Kong Harald.
Sønnen Gunnar Høst Sjøwall overtok firmaet og jobben med å ta private bilder av kongefamilien på 60-tallet. I år ble mange av bildene offentliggjort for første gang i boka «Med våre egne ord», skrevet av Lars O. Gulbrandsen og Caroline Vagle.
- Blir verdens vakreste seddel
- Kunstneriske kroner
Det nye designet hylles nå av internasjonale medier:
«Kall det nok en grunn til å være takknemlig for at Norge aldri sluttet seg til Euroen; kall det for kunstneriske kroner. Uansett er Norges nye sedler, som ble offentliggjort denne uka, bokstavelig talt et kunstverk», skriver The Atlantic.
CNN ligger ikke langt bak, med saken som har tittelen «Norges nye sedler er kunst»: «Se for deg at din 100-dollar seddel ser ut som en brennende soloppgang over nordatlanteren. Norge ønsker at denne visjonen skal bli virkelighet», skriver journalisten som fortsetter å skryte: «I begynnelsen av 2017 vil de visuelt vakre sedlene bli en av utfordrerne til å bli blant verdens vakreste kontanter».
Også abcNEWS heier på de nye sedlene: «Når du er et europeisk land som ikke er med i EU, kan du like godt skape en fantastisk valuta». Britiske The Telegraph melder at Norge «avduker utrolig kunstnerisk design på sine nye sedler».
- Ærefullt oppdrag
Are Kleivan i norske The Metric System Design Studio er en av designerne bak det som blir forsida på landets framtidige sedler. Han har fått med seg noe av det internasjonale skrytet.
- Det er store ord som brukes der, ja. Det er jo artig og fint og vi er veldig glad for at vi nå får det ærefulle oppdraget med å videreutvikle sedlene. Arbeidet med å samstille vårt og Snøhettas forslag begynner denne uka, sier Are Kleivan til Dagbladet.
Ifølge Benjamin Starr i Visual News, bør ikke seddel-forslagene endres for mye: «Forhåpentlig blir de ikke endret mye – jeg synes de er spesielt kule», skriver han.
- Vanner ut konseptet
Både Metric System og Snøhetta hadde laget egne for- og baksider til sedlene. Nå brukes Metric Systems’ forside, mens Snøhetta får baksida.
- Selv om dette på en måte vanner ut konseptet vårt, så forstår vi begrunnelsen til Norges Bank med at de ønsker en blanding av noe tradisjonelt og mer moderne. Dette blir bra, sier Kleivan.
Design-byrået han jobber i, startet opp i 2009. Siden offentliggjøringen av de nye sedlene, har nettsida til The Metric System merket stor pågang av klikkere. Nå har byrået akkurat doblet staben.
- Så det passet fint med oppdraget nå, sier Kleivan.
Voldtektsmistenkt mann er pågrepet
- Takket være tips fra publikum har politiet i Follo pågrepet personen som er etterlyst i forbindelse med en voldtekt og et voldtektsforsøk, opplyser operasjonsleder Leif Olav Holten ved Follo politidistrikt.
Det var torsdag at politiet etterlyste en mann i 30-årene i forbindelse med en voldtekt i slutten av juni, og et voldtektsforsøk natt til onsdag 8. oktober. Mannen er opprinnelig fra Hviterussland.
Mannen sitter nå i varetekt, og saken vil bli videre etterforsket av etterforskningsavdelingen ved Follo politistasjon.
- Det gjør meg bare mer sulten
TA’ QALI (Dagbladet): Joshua King (22) herjet vilt da Norge banket et tafatt maltesisk lag 3-0 på bortebane i kveld.
Blackburn-spissen noterte seg for to scoringer og en målgivende i Norges enkle seier i EM-kvaliken.
King innrømmer at det smakte godt å sette inn landslagsmål nummer tre og fire.
- Det var deilig at det løsnet. To mål og en assist er endelig. Jeg burde scoret ett eller to til for å være ærlig.
- Spilte for laget
Og, som tidligere i uka, peker han på at hardt arbeid lønner seg.
- Om man ikke får spille kan man gi opp og slaske på trening eller gi hundre prosent. Det gjør meg bare mer sulten og jeg jobber enda hardere på trening nå. Endelig løsner det, så det er godt og gøy for meg og bra for laget, for da kan jeg bidra med det jeg er best på, sier han.
- Jeg må gjøre jobben min. Men om det er meg, Tarik eller Håvard Nielsen som scorer, er det samme, legger Oslo-gutten til.
- Håper du Blackburn-manager Gary Bowyer ser video av kveldens oppgjør?
- Jeg spilte ikke for manageren i Blackburn i dag, jeg spilte for at laget skal vinne. Om han så kampen er det et pluss, men jeg har ikke noe mot manageren min i det hele tatt. Managere velger spillere og det er livet som fotballspiller. Når det er sagt, så håper jeg at han så at jeg scoret to mål i dag.
- Hva betyr denne seieren for mandagens kamp mot Bulgaria?
- Det blir ikke en lik kamp. Bulgaria er mye tøffere motstand. Vi får håpe dagens prestasjon sørger for at folk kommer på Ullevaal.
Ros
King ble belønnet med en åtter på Dagbladbørsen etter kveldens sterke kamp på Ta? Qali stadion.
Også lagkompisene er imponerte over 22-åringen.
- Jeg har kjent ham lenge, og i dag ser man hvilket potensial han har. Jeg mener han er god nok til å spille i Championship, sier Mats Møller Dæhli til Dagbladet.
- Det var godt for ham, dette. Han har jo ikke så mange mål på landslaget, og det løsnet litt for ham i dag. Det så du på ham også, på at skuldrene datt litt ned. Han spiller med stor selvtillit, sier Håvard Nordtveit.
- Joshua sa i garderoben i pausen at han måtte ha flere mål. Han mente at det var muligheter, og det hadde han jo rett i, legger rogalendingen til.
- Hallèn og Siem sparket «Drillo» for å få resultater. Det har ikke vært levert i det hele tatt
Når Siv Jensen legger frem sitt første statsbudsjett imorgen, vil hun skuffe mange velgere. Sine egne. (1380 innlegg) Les mer
Martin (15) på benken. Disse starter for Norge
Vinneren, gruppetoer og beste grupptreer til EM-sluttspillet i Frankrike 2016. De åtte øvrige gruppetreerne til omspill.
Gjenstående kamper i år:
10/10: Malta — Norge, Bulgaria — Kroatia, Italia — Aserbajdsjan, 13/10: Norge — Bulgaria, Kroatia — Aserbajdsjan, Malta — Italia, 16/11: Aserbajdsjan — Norge, Bulgaria — Malta, Italia — Kroatia.
Landslags-Omar er blitt god kompis med mannen som aldri kunne spille igjen
Han kunne riktignok ikke forhindre tap mot Åge Hareides Malmö i Champions League, men virker å ha spilt seg til en fast plass på Athen-laget allerede.
I forkant av kveldens kamp mot Malta – som Elabdellaoui nesten helt sikkert får starte – forteller 22-åringen til Dagbladet at han trives godt i storklubben Olympiakos.
Abidal-kompis
- Jeg trives veldig bra. På banen får jeg spille og har det bra. Ellers koser jeg meg utenfor. Det er et godt miljø der nede, sier den hurtige backen.
På fritiden tilbringer han, naturlig nok, mye tid med klubbens andre nordmann, Abdisalam Ibrahim, men han har også funnet tonen med en annen kjenning, nemlig selveste Eric Abidal (35).
- Jeg liker å lære, og Abidal er jeg blitt veldig «close» med. Jeg liker å være rundt ham. Han er ekstremt profesjonell og det ser man på treningsfeltet hver dag. Det er 100 prosent hele tida. Han har mye å fortelle og lære bort, forteller Elabdellaoui.
Den norske 22-åringen er selvsagt klar over Abidals utrolig historie. Franskmannen har blant annet vunnet Champions League, La Liga, Copa Del Rey, klubb-VM og Ligue 1 med Barcelona og Lyon.
I 2006 startet han som venstreback da Frankrike tapte VM-finalen mot Italia på straffekonk i Berlin.
Svulst i leveren
Det er imidlertid det utenomsportslige som kanskje har bydd på de fleste overskriftene rundt Eric Abidal de siste årene. Eller som Elabdellaoui sier:
- Han har vært gjennom mye.
I mars 2011 ble det funnet en svulst i leveren hans, noe som førte til at den daværende Barca-spilleren ble hasteoperert.
Bare to måneder seinere var han imidlertid tilbake på banen, og Abidal fikk i tillegg løfte Champions League-trofeet på Wembley etter at Barcelona hadde rundspilt Manchester United i finalen.
Ganske nøyaktig et år etter at han først ble diagnostisert med svulst i leveren, fikk Abidal imidlertid dårlig beskjed nummer to: At han måtte gjennom en levertransplantasjon.
Flere eksperter gikk umiddelbart ut og sa at han var ferdig som fotballspiller, men etter en ni timer lang operasjon og et år med opptrening var Abidal tilbake på fotballbanen i april 2013.
Vil ha kritikk
I fjor signerte han for Monaco, men etter ett år i fyrstestaten har han altså gjort som norske Omar: Bosatt seg i Athen for å spille for Olympiakos.
- Jeg møter ham en del utenfor banen. Vi går og spiser sammen, blant annet. Han er blitt en kompis, sier Elabdellaoui om 35-åringen.
Fetteren til Abdellaoue-brødrene Moa og Mos forteller at han samtidig prøver å plukke opp så mye som mulig rent fotballmessig. Selv om Abidal brukes mest som midtstopper nå, har han mange backtriks fra tiden i Barcelona å lære bort.
- Jeg spør ham en del. Jeg har bedt ham om å si fra dersom han ser noe jeg gjør på trening eller i kamp som han mener jeg kan gjøre bedre. Jeg er ikke en sånn som ikke tåler kritikk. Jeg har sagt at det bare er å si fra, sier 22-åringen.
Backen har utviklet seg mye de siste årene, etter blant å ha vært innom Eintracht Braunschweig og Feyenoord, men akkurat nå er det landslaget som gjelder.
- Må vinne
Elabdellaoui erkjenner at kveldens oppgjør mot Malta og mandagens match mot Bulgaria på Ullevaal er viktige.
- Vi må vinne disse kampene hvis vi skal kunne gå til EM. Det er andre lag i gruppa som blir mye tøffere — i Italia og Kroatia — så når vi møter lag som dette, så er det lag vi skal slå om vi skal til EM, sier han til Dagbladet.
Og Elabdellaoui vet godt hvem som blir den største trusselen fra Malta i kveld: Tidligere Lillestrøm-spiller Michael Mifsud, som står med elleville 39 landslagsmål.
- Mifsud er en bra bakromsspiller som jobber veldig hardt. De er flinke til å tette igjen, og kommer til å satse på kontringer. Men hvis vi gjør vårt beste skal vi kunne klare å slå dem, sier han.
• Malta – Norge sendes på Max klokka 20.45 i kveld. Følg også kampen på db.no.
Hvithai-bildet skaper sterke reaksjoner
Lærerinnen fra den amerikanske delstaten var på ferie i Sør-Afrika, da hun fikk nær kontakt med den gigantiske hvithaien,
- Jeg var ikke redd i det hele tatt. Når du ser haien på nært hold, får du en enorm respekt. De er vakre, kraftig og intelligente, forteller Amanda Brewer.
Bildet ble tatt med et rimelig, lite kamera.
- Fiskeøyeobjektivet gjorde at hvithaien syntes tettere på og mer truende enn det var i virkeligheten, forteller 26-åringen som er kunstlærer på en barneskole hjemme i New Jersey.
Men bildet har ikke bare høstet anerkjennelse. Dykking i haibur med agn som lokkemiddel er omstridt.
- Ved å bruke agn kan haier bli mer aggressive. Jeg er ikke tilhenger av å lokke haier med agn, sier marinbiolog Greg Stone til National Geographic.
Det anerkjente naturmagasinet har også innhentet synspunkter Facebook-gruppa som er opprettet for å ta vare på hvithaiens interesser:
- Agn er greit som lokkemiddel. Men å ha agnet festet til et bur, er å be om trøbbel for haien, sier Ricardo Lacombe.
Britisk popsensasjon stanser utgivelse av en av høstens mest populære norske låter
Når Siv Jensen legger frem sitt første statsbudsjett imorgen, vil hun skuffe mange velgere. Sine egne. (1380 innlegg) Les mer
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013