Archive for September 14th, 2014

Siste: Det blir ny regjering, og SD gjør brakvalg

Tips oss hele døgnet på 2400

Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?

Tips oss 2400

Sunday, September 14th, 2014 Bil No Comments

Strømmen-spiller utvist etter ellevill feiring

  • Sauebonden hadde rett til å skyte hunden Tønes

    Kan sammenlignes med rovdyr som angriper mennesker og dyr, konkluderer politiet i Rogaland. (2683 innlegg) Les mer

  • Sunday, September 14th, 2014 Bil No Comments

    Derfor er det ingen som forstår Putin

    (Dagbladet): Mens den en uke lange våpenhvilen mellom de pro-russiske separatistene og Ukraina vakler videre, fortsetter sanksjonskrigen mellom Russland og EU. Akkurat nå virker ingen å være på talefot med Russlands president Vladimir Putin.

    I Nato, EU og USA har anneksjonen av Krim-halvøya og offensiven i Øst-Ukraina siste halvåret, skapt frykt for at dette bare er starten på en nostalgisk stormaktsambisjon om gjenreise Sovjet eller Novorossija («Nye Russland»). Sett fra russernes side er dette ren hauke-retorikk, som tilslører et legitimt ønske om innnflytelse i Russlands nærområder og beskyttelse av russiske minoriteter mot et gjennomkorrupt, ukrainsk regime.

    Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk hevdet i helga at Putin har som mål å utslette Ukraina, og gjenopprette Sovjetunionen. Putins tidligere rådgiver Andrej Illarionov uttaler i dag at krigen i Ukraina har vært en langsiktig plan utviklet i «minst elleve år».

    Når vestlige medier eller ledere gjør forsøk på å tyde Putin, omtales han gjerne som mannen med steinansiktet, kjent for sitt kalde blikk og fraværende smil. Han karakteriseres som en gåte og «en som ikke er i kontakt med virkeligheten», skal vi tro Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

    På hjemmebane derimot er han mer populær enn noensinne etter 15 år ved makten.

    Er det bare Vesten som ikke har knekt Putin-koden og har han derfor fått et ufortjent dårlig rykte som internasjonal politikks «bad guy»? Eller hva er den egentlige sannheten om fattiggutten fra Leningrad?

    Fra fattiggut til tsar

    I en BBC-minidokumentar om Vladimir Putin, tegnes et bilde av en stolt leder, en som ser seg selv som en tsar, hevet over loven med en spesiell misjon om å lede nasjonen og sitt folk. En som er uangripelig, men likevel føler seg truet og sårbar for kritikk og dissens.

    Vladimir Putin ble født i 1952, av fattige foreldre som så vidt hadde overlevd beleiringen av Leningrad. Selv om han vokste opp i en fattigslig, knøttliten leilighet, skal foreldrene ha sørget for at lille Vladimir aldri manglet noe. Historien vil ha det til at da foreldrene var så heldig å vinne en bil i et lotteri, valgte de å gi bilen i gave til Vladimir Putin framfor for å selge bilen i bytte mot penger familien kunne sårt kunne trengt.

    Som liten lærte han seg kampsport – nærmest av ren nødvendighet.

    - Det var jungelloven som gjaldt. Det var den sterkestes rett. Og han var liten, tynn og ganske svak, sier en kvinne, som vokste opp med han som skulle bli Russlands president.

    Slik tolkes de mye omtalte bildene av Putin i bar overkropp på hesteryggen som en forlengelse av behovet for å framstå som sterk.

    - Det er et viktig moment at han måtte lære seg judo. Judo-ideologien har vært sentral også for hans tenkning. Dette med å lære å utnytte motstandernes antatte overlegne styrke til sin fordel, sier Jakub M. Godzimirski, ved forskningsinstituttet Nupi.

    En lojal disippel

    Rett etter universitetsstudier gikk Putin inn i etterretningstjenesten KGB. Der tilbrakte han mesteparten av tida som byråkrat før han ble sendt til den tyske byen Dresden. Der prøvde han uten særlig hell å rekruttere agenter.

    Det var også i disse årene at han ble gift med Ludmila, den gang en flyvertinne for det russiske flyselskapet Aeroflot. Da Putin fridde skal Ludmila ha blitt svært overrasket. Hun var overbevist om at han skulle gjøre det slutt. Ingeting av det som er skrevet om Putin tyder på at det var lykkelige år i Dresden.

    Da han returnerte til Leningrad, eller det som i 1991 ble hetende St.Petersburg, begynte han snart å jobbe for borgermesteren Anatoly Sobsjak. I 1996 flyttet han til Moskva, og det var her Putin steg i gradene. Etter to år var han tilbake i etterretningen, denne gangen som sjef for KGB-etterfølgeren, Det føderale sikkerhetsbyrået FSB.

    I august 1999 fikk han jobben som en av tre visestatsministre under president Boris Jeltsin. Da Jeltsin fire måneder seinere helt uventet gikk av var det duket for Putin som president.

    Gåten Putin

    Nå er 61 år gamle Vladimir Putin inne i sin tredje periode som president, bare avbrutt av en nødvendig periode som statsminister mens Dmitrij Medvedev fungerte som proforma president av rent konstitusjonelle hensyn.

    Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski mener det er to måter å forstå maktmannen Putin på. Den ene tilnærmingen finner svar i Putins oppvekst og tidlige karriere. Den andre tilnærmingen går ut på at Putin må ha gjennomgått en personlighetsforandring.

    - Leser du Masha Gessens bok Mannen uten ansikt vil mye av Putins opptreden knyttes direkte til hans oppvekst i Sovjettidens Leningrad og hans fortid i KGB. Mens andre mener det er viktig å se på hva han gjorde umiddelbart etter at han kom til makten i 1999, sier Godzimirski, og fortsetter:

    - Da Putin kom til makten utarbeidet han et slags regnestykke for Russland, en slags gjennomarbeidet analyse av situasjonen i Russland på dette tidspunktet. For å styrke statsmakten måtte han gjøre noe med konkurrende maktsentra. Dette var stikk i strid med dem som hadde oppfattet Putin som en lojal tjenestemann og derfor sørget for å få ham i posisjon, sier han.

    Putin gikk til kamp mot oligarkene, dem som var blitt styrtrike under Jeltsin. Enten ble de sendt i fengsel, tvunget i eksil eller på andre måter vingeklippet. Det samme gjaldt Russlands mange guvernører, mektige menn som utøvde stor regional makt. Nå ble deres evne til maktutøvelse innskrenket. Den tredje problemgruppen Putin hadde sett seg ut, var uavhengige journalister som rapporterte negativt om Russland.

    Nå sitter Putin utvilsomt på toppen av maktpyramiden – omgitt av sine lojale menn – gjerne med bakgrunn fra KGB og FSB som han selv. Disse politikerne med bakgrunn fra etterretningen eller det militære omtales gjerne som silovik.

    Kald fisk og krokodille

    I 2000, i forkant av presidentvalget, ga Putin et sjeldent innblikk i sitt privatliv. I et intervju fortalte han mye om sin barndom og karriere i KGB.

    Han fortalte blant annet at da han gjennomgikk psykologiske tester før han ble tatt opp i KGB, kunne man lese av testresultatene at han hadde en høy terskel for risiko.

    - Det er kanskje det vi ser i Ukraina nå. Det er viljen til å ta sjanser og drive høyt spill, sier Godzimirski.

    Av dem som har møtt den russiske presidenten beskrives han ofte som behersket i framtoningen. Det er lite småprat og latter i omgang med Putin. Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama har i hvert fall én ting til felles: Ingen av dem har klart å etablere et varig og godt forhold til Putin.

    - Jeg har aldri sett ham sint, men jeg har aldri hørt ham le heller, sier Tony Brenton, tidligere britisk ambassadør til Russland, i en BBC-dokumentar.

    - Det hender han smiler, og da er det litt på samme måte som en krokodille ville gjort det, sier Brenton.

    Andre som har møtt Putin ved en rekke anledninger mener den beherskede fasaden kan slå sprekker.

    - Han kan bli eksplosivt sint, og da forfaller språket hans. Akkurat som Jeltsin og Gorbatsjev før han, så kan han begynne å snakke som en full sjømann, sier Mary Dejevskij, Russland-ekspert i den britiske avisa Independent.

    Mytologisering

    På den annen side er det slett ikke sikkert at man må gå til Putins personlighet for å forstå hans motiver i politikken.

    - Det foregår en mytologisering og den har fått vind i seilene – særlig i Vesten – etter at han er i ferd med å innta en rolle som «bad guy» i internasjonal politikk, sier Martin Paulsen, Russland-forsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

    - Dette handler mye mer om den politiske og økonomiske situasjonen enn om Putins person. Omveltningen etter at rubelen ble devaluert i 1998, la grunnlaget for framtidig økonomisk vekst. Dette i kombinasjon med økte oljepriser gjør at Russland har opplevd en fantastisk økonomisk utvikling under Putin. Det er den økonomiske suksessen som forklarer hvorfor Putin føler han har så stor handlekraft nå, sier Paulsen.

    Han mener dette også er årsaken til at Russland ikke foretok seg noe da Oransjerevolusjonen feide inn over Ukraina i 2004. Da hadde Russland og Putin rett og slett ikke handlekraft til å gripe inn.

    Paulsen mener Putin bevisst har benyttet Syria-krisen til sin fordel.

    - Med konflikten i Syria har Putin gjenopprettet Russland som en stormakt og en aktør og regne med i internasjonal politikk.

    Sunday, September 14th, 2014 Bil No Comments

    Norwegian-fly til New York blir stående på Gardermoen

    (Dagbladet): DY7001 til New York skulle hatt luft under vingene klokka 18 i ettermiddag. Over to og en halv time senere, står flyet fortsatt på Gardermoen.

    - Vi er blitt informert om at det er problemer med det elektriske anlegget, og har nå fått vite at avgangen er utsatt til i morgen, sier Knut, en av passasjerene, til Dagbladet.

    Han ønsker ikke å stå frem med etternavn.

    På Avinors hjemmeside sto det tidligere i kveld at flyet foreløpig var ventet å reise klokka 20.30. Nå er imidlertid meldingen kommet om at flyet med 235 passasjerer ikke tar av fra Gardermoen før i morgen.

    Norwegian beklager forsinkelsen overfor passasjerene, og sier de har forståelse for at det medfører frustrasjon for passasjerene.

    - Vi måtte bytte ut en komponent på flyet. Dette ble gjort, og vi hadde håpet at flyet skulle kunne lette innen klokka 21. Rutinemessige, tekniske undersøkelser førte imidlertid til at flycrewet gikk ut på tid, og vi måtte vente til i morgen med å gå, sier pressesjef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

    - Vi regner med at flyet vil komme seg avgårde i morgen tidlig eller formiddag, sier hun.

    Norwegian opplyser at passasjere som ikke bor nært Gardermoen nå blir innlosjert på hotell, og får matkuponger.

    Norwegian har siden de opprettet flyruter til USA i 2013 hatt gjentatte problemer med forsinkelser. Problemene er i hovedsak knyttet til innkjøringsproblemer med Dreamliner-flyene fra Boeing, som opererer rutene.

    Sunday, September 14th, 2014 Bil No Comments

    Lot baby­ krabbe ved Preike­stolen. – Mine grenser går et helt annet sted

    (Dagbladet): Fred Sirevåg var i går på tur til Preikestolen med sin elleve år gamle datter da han fikk se at noen plasserte en baby like ved kanten av et stup.

    Leder for Stavanger Turistforening, Preben Falck, har fått med seg hendelsen, som skjedde på Preikestolen i går ettermiddag.

    Han understreker at han ikke var til stede da bildet ble tatt og ikke så det selv, men sier at han ikke ville gjort det samme med sine egne barn.

    - Jeg tenker at  foreldrene må ta ansvar for seg og sine. Mine grenser går et helt annet sted. Jeg vil ikke sette meg til doms over andre, men jeg hadde ikke gjort det med mine, sier han til Dagbladet.

    - Mange våghalser

    Han er ikke ukjent med at spektakulære bilder blir tatt på Preikestolen, men disse inkluderer ikke barn.

    - På Preikestolen er det mange våghalser som synes spennende å balansere på kanten og gjøre kunstner. Men jeg vet ikke om andre som har gjort det med barn, sier han.

    Falck forteller at de oppfordrer alle til å opptre ansvarlig.

    - Vi har ikke gjort noen tiltak, vi har bevisst valgt at vi ikke ønsker gjerder eller sikring, men mener at det store, bratte stupet er en viktig del av naturopplevelsen. Det er opp til hver enkelt å ta valg og oppføre seg forsvarlig.

    I oktober i fjor falt en 25 år gammel spanjol i døden fra Preikestolen. Ifølge Stavanger Aftenblad skulle spanjolen bare ta noen ekstra bilder da han falt utenfor kanten.

    - Må være oppmerksomme

    Friluftslivsleder Anne-Mari Planke i Turistforeningen sier til Dagbladet at det er viktig at man alltid er oppmerksom på farer, også når man tar bilder i naturen.

    - I dag tar vi jo bilder over alt, slik at vi kan formidle og dele det vi opplever. Og det er jo fint, men en må selvfølgelig ta vare på hverandre og passe på at verken den som fotograferer eller den som blir fotografert blir utsatt for uhell, sier hun.

    Planke har ikke sett bildet fra Preikestolen, og uttaler seg derfor på et generelt grunnlag.

    - Man må ikke bli så oppslukt i øyeblikket, at man glemmer hvor man er og situasjonen man står i. Men heldigvis er det få dramatiske ulykker av denne typen, sier hun.

    Sunday, September 14th, 2014 Bil No Comments

    Seminar-kollega prøver å få kontakt med døde. Märtha innser at det kan være skadelig for kongehuset

  • Sauebonden hadde rett til å skyte hunden Tønes

    Kan sammenlignes med rovdyr som angriper mennesker og dyr, konkluderer politiet i Rogaland. (2674 innlegg) Les mer

  • Sunday, September 14th, 2014 Bil No Comments

    Babyen på kanten av stupet ved Preikestolen, mens de voksne tar bilder

    (Dagbladet): Fred Sirevåg var i går på tur til Prekestolen med sin elleve år gamle datter da han oppdaget et syn som rystet ham.

    - Veldig skummelt

    Ved et stup like før Prekestolen ble en liten baby plassert rett ved kanten.

    Det var Aftenbladet som først omtalte saken.

    - Vi spiste litt mat, og plutselig kom det noen foreldre med babyen sin. De la barnet ned veldig nær stupet og foreldrene tok bilder. Det var veldig skummelt, sier Sirevåg til Dagbladet.

    - Det var fire voksne som sto der, og det virket som om de gikk tur sammen. De sto og pratet som om det var normalt. Jeg syntes ikke det var normalt.

    - Begynte å krabbe

    Sirevåg forteller at han tror mange fikk med seg opptrinnet, men at ingen gikk bort og snakket med foreldrene.

    - Jeg glemte alt annet som skjedde rundt meg, jeg syntes det så så skummelt ut. Jeg kunne ikke se at det var noen som forsøkte å stoppe det, sier han.

    - Det varte ikke så lenge, kanskje et par minutter. Først lå babyen stille, så begynte den å krabbe sakte mot foreldrene. Da gikk en kvinne bort og løftet den opp, sier han.

    600 meter ned

    Fotografen forteller at stupet er like høyt som selve Preikestolen, som ligger 600 meter over havet.

    - Det er bokstavelig talt på kanten. Jeg ville aldri ha funnet på noe sånt. Foreldrene sto så langt unna at de ikke hadde hatt sjans til å fange den, sier han.

    - Det var litt skummet, men det gikk jo bra.

    Sunday, September 14th, 2014 Bil No Comments

    Stor test: Du trodde kanskje fisk var hovedingrediensen?

    (Bramat.no): Skal du spise fisk, er det sunnere å velge rene fileter av fisk framfor fiskekaker, fiskeboller, eller fiskegratenger. Grunnen til dette er rett og slett at du får i deg mer fisk når du spiser ren fisk. Det er ingenting i veien for å velge fiskegratenger eller fiskekaker heller, men da gjelder det bare å velge typer som inneholder mye fisk. Det er nemlig store forskjeller på hvor stor andel fisk det er i slike produkter.

    Fisk eller makaroni?

    Noen fiskegratenger inneholder mye makaroni og lite fisk. Dette er jo ikke direkte usunt, men på langt nær så næringsrikt som en skikkelig fiskemiddag med ren fisk, grønnsaker, og litt poteter eller villris.

    På tide med produktutvikling

    I løpet av de siste årene har det skjedd mye på fiskekakefronten. Flere fiskekaker inneholder både 70, 80, og 90 % fisk, noe som er veldig bra! Kanskje er det på tide at det skjer litt produktutvikling når det gjelder fiskegratenger også. Veldig mange av dagens fiskegratenger inneholder nemlig svært lite fisk.

    Slik har vi gjort testen

    For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av fiskegratengene i denne testen, har vi sett på fiskegratengenes innhold av protein, natrium, mettet fett og andel fisk. Mye protein, og andel fisk har trukket opp. Mens mye natrium og mettet fett har trukket ned. Vi har latt andel fisk telle dobbelt opp.

    Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn dem som får høyere terningkast. Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

    Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

    Hele testen finner du hos bramat.no.

    Testresultater

    jippi-fiskegrateng.jpg

    Jippi Fiskegrateng

    Karakter:

    Les mer på Bramat.no:
    Kynisk grep fra Norgesgruppen
    Trodde du dette var kantarell?
    Derfor bør du trene langkjøring

    Sunday, September 14th, 2014 Bil No Comments

    Nektes adgang til valg­vake etter denne forsida

    Tips oss hele døgnet på 2400

    Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?

    Tips oss 2400

    Sunday, September 14th, 2014 Bil No Comments

    Skandale­stemning etter forrige valg: «Nå venter muligens omvalg»

    Meningsmålingene i Sverige peker mot et regjeringsskifte i øst.

    Og sånn det ser ut nå vil de rødgrønne kunne stikke av med en ganske komfortabel seier.

    Slik var det ikke for fire år siden, da de borgerlige ble gjenvalgt og fikk fire nye år. Høyreblokka var riktignok ikke skikkelig truet, men de mistet flertallet de hadde hatt i den foregående perioden.

    Og det nærmest med minste, mulige margin.

    Omvalg?

    «Nå venter kaos, og muligens omvalg,» skrev Aftonbladet etter at resultatet var klart.

    - Sverige, en bananrepublikk? tastet avisas kommentator Lena Mellin.

    For det var nemlig ikke helt klart. Rot og stemmer som ikke var talt opp i sentrale kretser førte til spekulasjoner om at Sverige kunne ende opp med en periode på flere uker, kanskje måneder, uten avklaring rundt det endelige resultatet.

    Fredrik Reinfeldts (Moderaterna) jobb som statsminister var trygg, men ble det fire år med knallharde forhandlinger i Riksdagen – eller egentlig et flertall og arbeidsro?

    De umiddeblare og dystre spådommene til tross, overskriftene var større enn grunnlaget for bekymring. Det ble ikke noe omvalg, og fire dager etter valget var konklusjonen på plass.

    Manglet sju stemmer

    Den borgerlige regjeringsalliansen var bare noen få stemmer unna to ekstra mandater, som hadde gitt dem rent flertall i Riksdagen.

    Opptellingen av de såkalte onsdagsstemmene – forhånds- og utenlandsstemmer som ikke var ferdig talt opp valgnatta, viser at Folkpartiet manglet ni stemmer på å ta et sosialdemokratisk mandat i Göteborg og sju stemmer i Värmland. Om partiet hadde fått disse to mandatene, ville flertallet vært sikret .

    Opptellingen viste også et svært jevnt valg også regnet i stemmer. Da alle de til sammen 6063 valgkretsene hadde levert inn sine resultater, manglet de borgerlige 297 stemmer av nesten seks millioner på å være størst.

    Det ble meldt om uregelmessigheter i flere län (fylker), men det var trolig bare media som fikk noe ut av halvskandalene – for Socialdemokraterna gikk på et nytt nederlag og de borgerlige ble for første gang i historien gjenvalgt.

    «Sossarna» ble Riksdagens største parti, men det var en utmagret trøst. Valget der nemlig deres dårligste på nesten 100 år, med snaut 31 prosents oppslutning.

    Dyp krise

    - Vi har gjort et riktig, riktig dårlig valg, og det tar jeg ansvaret for, sa partileder Mona Sahlin.

    Og ansvaret tok bare noen uker seinere, da hun annonserte sin avgang.

    - Vi har en dyp krise vi må komme oss gjennom, sa hun da.

    Og nå ser det ut som Stefan Löfven har funnet riktig vei i det politiske terrenget, for ifølge meningsmålingene blir han Sveriges 33. statsminister.

    PS! Löfven blir i så fall den eldste ny-statsministeren svenskene har valgt siden 1875. Felix Hamrin var da 57 år og 205 dager, ifølge Wikipedia. Löfven ble 57 år 21. juli.

    Sunday, September 14th, 2014 Bil No Comments
     
    September 2014
    M T W T F S S
    « Aug   Oct »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  

    Recent Comments