Archive for September 3rd, 2014
I kamprapporten heter Cecilie bare «Under 15 år»
Emilie Nautnes og Cecilie Otterlei er begge født i 1999, og sistnevnte er fortsatt bare 14 år. Mens de andre spillerne har navnet sitt i den elektroniske kamprapportene på fotball.no, heter Fortunas nr. 2 bare “Under 15 år”.
- Det var merkelig. Det må jeg sjekke opp, sier Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i Norges Fotballforbund, før han ringer opp igjen litt senere.
- Det er bare tøys at det står «Under 15 år» der. Det er tulleinformasjon, for hun skal være registrert på dommerkortet. Jeg skjønner ikke hva som har skjedd og hvorfor det står sånn. Det er rart, men vi har satt folk på det for å finne det ut, sier Fisketjønn til Dagbladet.
Otterlei selv tar det ikke så tungt.
- Det har blitt nevnt en del av lagkameratene, men jeg synes ikke at det er dumt. Det er egentlig bare morsomt, sier 14-åringen og smiler.
Tidenes yngste
29 år sies å være en perfekt alder for en fotballspiller. 29 år er også alderen til Fortunas venstreside – til sammen.
- Jeg kan garantere at dette er tidenes yngste venstreside, sier Fortuna-trener Magne Elde.
Årsaken til skråsikkerheten er at en spiller må være 15 år for å få spille seniorfotball.
- Det stemmer, men vi kan gi disposisjon til 14-åringer hvis klubbene har en god utviklingsplan på dem og hvis det er snakk om spillere i landslagsdiskusjonen, sier Fisketjønn.
- Siden de har spilt flere kamper, regner jeg med at alt er i orden og at de har fått dispensasjon. Det er det landslagsledelsen som står for, sier NFFs konkurransedirektør.
Det kan Fortuna-leiren bekrefte at landslagsduoen har fått.
- Jeg gikk lenge og ventet på dispensasjon, så det var veldig kjekt da jeg endelig fikk det i sommer. Det var nok fordi jeg var med på landslagssamling da. Det er veldig artig å spille mot de beste, sier Otterlei.
Sammenlignes med Martin Ødegaard
Elde ser likheter mellom Nautnes, som scoret hat trick mot Øvrevoll Hosle på lørdag, og det ett år eldre vidunderbarnet Martin Ødegaard.
- Det går an å dra en liten sammenligning til Ødegaard når det gjelder Emilie på kvinnesiden. Men jeg synes ikke Ødegaard har noe på et A-landslag og gjøre, og jeg synes også at Emilie bør gå gradene på aldersbestemte landslag. Det er vel og bra å være på landslag nå, men det er om 10 år de skal være best. Det er viktig å tenke langsiktig, mener Fortuna-treneren.
Den lovende jenteduoen tror imidlertid ikke at de blir landslagets venstreside i fremtiden.
- Nei, for ingen av oss spiller egentlig på venstresiden. Jeg er best som spiss, mens Cecilie er best som stopper, forteller Emilie Nautnes.
Pendler totalt fem timer til hver trening
Hun pendler faktisk helt fra Aukra til Ålesund til hver trening og kamp.
Det blir fort 2,5 timer hver vei for den talentfulle ungdomsskoleeleven – altså fem timer til sammen for hver eneste trening.
- Det går bra det. Jeg synes ikke det er slitsomt, sier Nautnes.
Å reise fem til hver trening, krever stor motivasjon.
- Jeg har veldig lyst til å se hvor god jeg kan bli. Jeg har jobbet knallhardt så langt og håper å fortsette med det, sier 15-åringen.
Men pendlingen kan ikke var evig.
- Vi prøver å finne gode løsninger, slik at hun kan fly fra Molde på bortekamper og noen ganger overnatte hos lagkamerater foran kamp i Ålesund. Foreløpig går det bra, men det går ikke over tid. Neste år bør hun nok flytte på seg om hun skal spille for oss, mener Fortuna-trener Magne Elde.
Det stilles store forventninger til Fortunas rekordunge venstreside. I morgen fyller Otterlei 15 år.
- Da blir jeg vel ikke under 15 år lenger? Neida, jeg tenker ikke på det. Jeg må bare fortsette å utvikle meg. Så kan jeg bli så god som jeg vil bli, sier hun og smiler.
18 år gamle Sigrid Heien Hansen, som mottok Statoil Talentpris på søndag og er klar for Arna-Bjørnar, spilte for øvrig sin siste kamp i Fortuna-trøya i 15 år gamle Nautnes’ første hat trick i seniorkarrieren. Det gror godt i ålesundsklubben.
Ali (23) spilte død overlevde IS’ massehenrettelse
Holdt fanget i konteiner
Ali, som er soldat i den sjiadominerte irakiske regjeringshæren, forteller at han ble tatt til fange 12. juni sammen med tusener av andre menn som var på flukt fra de framrykkende IS-styrkene, som har tatt store deler av Irak, inkludert byen Tikrit, som falt dagen før.
I likhet med mange andre bar Ali sivile klær for å bedre sjansene til ikke å bli tatt, uten at det hjalp.
Den 23-årige soldaten sier han og andre fanger ble holdt i en skipskonteiner på et palassområde i byen, før han og ni andre ble ført ut om ettermiddagen. Mennene ble stilt opp på rekke og skutt en etter en med pistol.
Ali sier bøddelen bommet på ham, men at han likevel falt og lot som om han var død. Etter mørkets frambrudd snek han seg ut av området og gjemte seg i sivet i dagevis før han kom i kontakt med HRW, og ble brakt i sikkerhet.
- Barbari
I HRWs rapport slås det fast at opptil 770 menn ble henrettet av IS etter at de tok Tikrit. Ut fra satellittbilder anslår de at mellom 250 og 400 ble drept inne på palassområdet 12. eller 13. juni. Likene antas å ligge i massegraver eller være dumpet i elva Tigris.
HRWs nye anslag over antall drepte i Tikrit er tre ganger så høyt som tidligere. Organisasjonen har også avdekket hittil ukjente henrettelsessteder i byen.
- IS’ barbari er brudd på loven og et grovt anslag mot samvittigheten, sier HRWs direktør for nødoperasjoner Peter Bouckaert ifølge den britiske avisa The Independent.
IS, som er en ytterliggående sunnimuslimsk organisasjon, sier selv at de henrettet 1700 sjiamuslimske fanger i juni.
Savner ikke «Skal vi danse»: Vil aldri utsette meg for dette igjen
Selv trodde han at det var noe galt med fordøyelsen, men kona Ingrid ringte etter ambulanse. Det gjorde hun lurt i, for det viste seg å være et begynnende hjerteinfarkt.
- Hadde det ikke vært for Ingrid, er det ikke sikkert jeg hadde sittet her i dag, forteller Numme til Her og Nå.
Den populære scene- og TV-personligheten har holdt seg unna rampelyset de siste tre årene, etter at han i 2011 var programleder for TV 2-suksessen «Skal vi danse».
- Jeg har fått forbud mot å stresse, nettopp på grunn av hjertet. Og stresset blir jeg når kameraene skrus på, og teppet går opp. Nervene blir verre med årene, og prestasjonsangsten større. Jeg var ekstremt nervøs under «Skal vi danse», og sa til meg selv at dette skal jeg aldri utsette meg for én gang til, sier han til bladet.
Vidar var 200 meter unna da det smalt: Jeg gikk i bakken av trykket fra eksplosjon
To personer omkom, to personer er skadd og en er savnet da en dynamittladning gikk av uten forvarsel.
Gikk i bakken
Vidar Auve er også en av de nærmeste naboene til anleggsplassen, og parkerte bilen hjemme etter å ha passert jernbaneundergangen.
- Jeg gikk over jordet for å se på en jobb jeg driver med her. Plutselig smalt det, og jeg skjønte at det var en veldig ukontrollert sprengning da jeg verken hørte sirener eller noen andre varsler.
- Jeg gikk i bakken, både fordi jeg ble så skremt av smellet og på grunn av det kraftige lufttrykket.
Han var raskt på stedet der ulykken skjedde, og oppfattet det som om det kunne være mer dynamitt som ikke var kontrollert.
- De forsøkte å holde folk unna stedet. Det var en tragisk ulykke, men det var heldig at det ikke var noen folk på gangveien eller en bilkolonne som sto og ventet da ulykka skjedde, sier Auve.
Politiet har ikke fått tatt seg inn til ulykkesstedet ennå, som raskt etter ulykken ble sperret av i en radius på 400 meter. Flere hus blir også evakuert.
Skader
Han opplyser at flere av husene i nærheten fikk ytterdører ødelagt og vinduer knust som følge av eksplosjonen.
- Flere av husa bærer preg av det som skjedde, og det var også en del nedfall av steinen som ble sprengt, sier han.
Veiprosjektet på Riksvei 7 er en utbedring av Trøoundergangen som går 7 under Bergensbanen. Undergangen skal utvides til full størrelse og flyttes, opplyser seksjonsleder i Statens Vegvesen Knut Erik Skogen til Dagbladet.
Entreprenørselskapet T. Engene opplyser til NTB at de to som døde er nordmenn som jobbet for en av deres underentreprenører med ansvar for sprengningsarbeidet.
Daglig leder, Karianne Sørbøen, vil ikke si noe om hvilket firma den savnede eller de to skadde etter ulykken jobber i.
Ulykka er den første dødsulykka på ni år i forbindelse med fjellsprengning.
Leter etter savnet person
Det er opprettet et kriseteam på Bardøla hotell, skriver politiet i en pressemelding.Personell fra Direktoratet for brann og eksplosivvern (DSB) er på vei til Geilo for å bistå. Norske redningshunder skaltrolig bistå politiet i letinget etter den savnede mannen.
- Vi har meldt oss for politiet, så vi er klare til å bistå. Akkurat nå står vi 500 meter unna åstedet, fordi politiets bombegruppe skal inn først, for å se om det er trygt for oss å gå inn, sier organisasjonens operativ leder, Frode Haraldseth, til Dagbladet.
— Det er nå opprettet en flyforbudssone over området med tanke på sikkerhet, sier innsatsleder Odd Halvard Seterdal i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.
Geilo: To drept to skadd en savnet
(Dagbladet): To personer er døde, en person er savnet og ytterligere to personer er skadd etter en spregningsulykke like utenfor Geilo sentrum.
Det dreier seg om en dynamittladning som skal ha blitt utløst uten forvarsel, opplyser Nordre Buskerud-politiet etter å ha fått inn meldingen i 12.30-tida.
Entreprenørselskapet T. Engene opplyser til NTB at de to som døde er nordmenn som jobbet for en av deres underentreprenører med ansvar for sprengningsarbeidet.
Daglig leder, Karianne Sørbøen, vil ikke si noe om hvilket firma den savnede eller de to skadde etter ulykken jobber i.
Trykkskadd og 400 meter avsperring
Den ene av de to skadde er lettere skadd, den andre kritisk.
Det er opprettet et kriseteam på Bardøla hotell, skriver politiet i en pressemelding. Flere hus har materielle skader.
«En dame som bodde i nærheten har som følge av trykket fra spregningen blitt lettere skadd», opplyser politiet.
- Vi vet ikke hvor mange som jobbet der og arbeider nå med å få oversikt over om det er flere som er savnet eller skadd. Det
er et stort skadeomfang, sier politiadvokat Wenche Sørensen i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.
Personell fra Direktoratet for brann og eksplosivvern (DSB) er på vei til Geilo for å bistå. Norske redningshunder skal i 15-tida trolig bistå politiet i letinget etter den savnede mannen.
Skal lete med hunder
- Vi har meldt oss for politiet, så vi er klare til å bistå. Akkurat nå står vi 500 meter unna åstedet, fordi politiets bombegruppe skal inn først, for å se om det er trygt for oss å gå inn, sier organisasjonens operativ leder, Frode Haraldseth, til Dagbladet.
- Vi har satt oss disponible og bemannet to ruinhunder og to ettersøkningshunder som kan søke rundt i området, sier han.
Et området på 400 meter er sperret av, og to husstander er evakuert.
I forkant av sprengningen har det foregått veiarbeid på stedet. Ulykkesstedet er en jernbaneundergang syd for Geilo sentrum på riksvei 7.
Politiet har bedt skolen i området vente med å la elevene gå hjem.
- Rista og smalt høyt
Bjørn Åge Misund satt i et bygg litt over 600 meter unna da det smalt.
- Det rista veldig, og vi kjente det godt. Det smalt ekstremt høyt. Det var folk på verkstedet her som trodde det hadde gått en tank på en lastebil, sier Misund til Dagbladet.
Brit Fyksen, politioverbetjent ved Hol lensmannskontor, sier til Hallingdølen at de ikke vet hva som har skjedd, og at området er sperret av mens de venter på sprengingseksperter.
Trafikkproblemer
Fem politipatruljer er på stedet, og riksvei 7 er stengt øst for Geilo som følge av ulykken, ifølge NRK Trafikk. De anbefaler å heller kjøre om fylkesvei 50 i HOl-Aurland.
Bergensbanen er stengt mellom Hol og Geilo inntil videre, melder Jernbaneverket.
Dagbladet kommer med mer.
Første dødsulykke på ni år med fjellsprenging
Da omkom en mann etter at en sprengsalve gikk av ukontrollert på et industriområde i Arendal.
Siden år 2000 – og før dagens ulykke – har åtte personer mistet livet i arbeidsulykker med sprengning.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i Tønsberg har sendt eksperter til Geilo for å undersøke hva som skjedde da to mann omkom og en er savnet i forbindelse med sprengning under veiarbeid der i dag.
- Vi kjenner foreløpig ikke til hva som skjedde på Geilo. Men de aller fleste ulykkene med skader skyldes at stein fra selve sprengningen blåser gjennom beskyttelsemattene av gummi, opplyser avdelingsleder Siri Hagehaugen i DSB til Dagbladet.
- Ukontrollert ladning
Politiet i Nordre Buskerud meldte tidligere i dag at det var en dynamittladning som gikk av ukontrollert under anleggsarbeidet på Geilo.
Før ulykken på Geilo i dag, var fem personer hittil i år registrert på skadestatistikken i forbindelse med sprengning av tomter, veier, brønnboring eller annen anleggsvirksomhet.
Bare småskader
- Alle disse fem tilfellene var småskader uten mer alvorlige konsekvenser enn en tur på legevakta, sier Hagehaugen.
Det er mange år siden Direktoratet har registrert skader i forbindelse lagring av dynamittkubber eller flytende sprengstoff til anleggsbruk.
- Jeg har ikke den statistikken foran meg, men det har iallefall ikke vært noen rapporterte slike skader på denne siden av tusenårsskiftet. Det er stor bevissthet blant alle som lagrer sprengstoff til arbeidsbruk å holde tennmekanismer adskilt, sier avdelingslederen.
Kurs hvert 5. år
Hun peker på at det er innført en ny og strengere sertifiseringsordning for folk som jobber med sprengstoff med virkning fra 2010.
- Nå må alle som bruker sprengstoff i bygg- og anleggsvirksomhet ta et nytt kurs hvert femte år, inklusiv en eksamen for fornyet fjellsprengningssertifikat. Bransjen tar de nye sikkerhetsreglene svært seriøst. Tidligere holdt det å ta opplæring en gang for livet, sier Siri Hagehaugen i DSB.
Rik indisk kvinne får likevel besøke venninna i Norge
I formiddag, samme dag som Dagbladet trykte saken og et par timer etter at saken var publisert på nett, fikk hun en epost hvor det sto at den norske ambassaden har snudd.
- Wow!
- Wow! Det er nydelig, utbryter Aletha da Dagbladet ringer henne og forteller om gladmeldingen som hun ennå ikke har rukket å lese.
«Vennligst bemerk av ambassaden gjerne vil ha ditt pass med ombooking av flybilletten sammen med reiseforsikring, siden vi har reversert beslutningen», sto det i eposten som Dagbladet fikk kopi av.
- De må ha funnet ut at alle faktaene jeg ga dem var riktige, sier Aletha Dsouza, som takker Dagbladet for å skrevet om saken.
«Beskjeden økonomi»
Ambassaden begrunnet det opprinnelige avslaget med at hun ikke hadde tilstrekkelige bånd til India, noe Aletha stusset kraftig på fordi hun både er gift i India og har eiendommer der.
Overfor Dagbladet utdypet ambassaden avslaget med at hun har en «beskjeden økonomi» slik at hun kan fryktes å ikke reise tilbake til India – noe hun heller ikke kjenner seg igjen i – og med at hennes norske venninne Lill Kleven ikke hadde dokumentert venninneforholdet godt nok.
I løpet av det siste døgnet har ambassaden fått tilsendt kopier fra blant annet Klevens pass og forvisset seg om at hun faktisk har vært en rekke ganger i India, slik de to venninnene har opplyst.
Dermed var det klart for helomvendig, og i dag ble visumavslaget opphevet.
Vurderer nytt billettkjøp
Fordi Aletha fikk visumavslaget samme dag som hun egentlig skulle ha reist til Norge, tapte hun halvparten av de cirka 6500 kronene som billetten kostet.
Nå vurderer hun sterkt å kjøpe en ny, og sende ambassaden nødvendige reise- og forsikringsopplysninger så hun kan få utstedt et visum.
- Jeg må snakke med Lill først, sier Aletha når Dagbladet spør om når hun vil komme til Norge.
- Men når er det tidligste du kan komme?
- Kanskje i neste måned, sier hun, men tar forbehold om at alt det praktiske lar seg ordne, og at det passer for Lill Kleven.
Gleder seg
Venninna Lill Kleven er også fornøyd.
- I oktober har jeg egentlig ikke planer, så hvis hun har lyst til å komme da… Det eneste er at da blir det vanskeligere for meg å ta ferie, men hun er uansett hjertelig velkommen. Og hun er også velkommen neste år, sier Lill Kleven til Dagbladet.
- Jeg får skynde meg å sende inn reisedokumentene, før ambassaden glemmer hva de har skrevet nå i dag, sier en lattermild Aletha Dsouza til Dagbladet.
Nå gleder hun seg til å besøke Norge.
Leie bolig? Slik slipper du unna depositumet
Det kreves stort sett at leietakere kan hoste opp minst tre måneders husleie, som så settes på en konto som kun kan røres dersom både utleier og leietaker er enige.
Les mer om reglene for depositumskontoer her.
Tre måneders husleie er det ikke alle som har anledning til, og valget har da stått mellom å miste leieboligen eller måtte låne pengene.
Det finnes råd, men det koster. Husleie.no er en tjeneste som garanterer for leieforholdet. I stedet for å fryse en gitt sum i banken under hele leieforholdet, kan du kjøpe en husleiegaranti.
Slik virker det:
I første omgang kan husleiegarantien som tilbys gjennom Husleie.no virke som en utleiers tjeneste.
«Husleie.no er en tjeneste der vi følger opp innbetaling av husleien fra din leietaker hver måned. Hvis din leietaker ikke betaler i tide, vil vi starte en purreprosess, og dersom det blir nødvendig, vil vi til slutt sørge for en utkastelse via namsmannen.
Ingen flere bekymringer.
Hvis du velger å benytte Husleiegaranti i stedet for tradisjonelt depositum, er du sikret betaling,» heter det på nettsidene.
I praksis betaler altså du Husleie.no for å stille en garanti for deg. Men du slipper ikke unna forpliktelsene:
Leietaker er ansvarlig for eventuelle utbetalinger fra husleiegarantien, og garantiselskapet vil kreve regress, heter det i vilkårene. Det vil si at du ikke kan kjøpe husleiegaranti, droppe å betale de tre siste husleiene, og regne med at Husleie.no stiller opp.
Stikker du av, vil du få regning fra Husleie.no i stedet for utleier – på det beløpet de dekker for deg. Dette kommer i tillegg til det beløpet du allerede har betalt.
Husleiegaranti er altså ingen forsikring, du kjøper deg sikkerhet.
Depositum, garanti og oppsigelsestid: Huskelisten for deg som skal leie bolig
Kostnad:
Husleiegarantien er et engangsbeløp leietaker betaler før han flytter inn. Hvor mye du betaler, vil vareiere ettersom om du må garantere for tre eller seks måneders husleie.
Du kan regne ut på nettsidene hva det vil koste for deg, våre stikkprøver viser at det tilsvarer 48 prosent av husleien, altså cirka to ukers husleie.
For eksempel: Er husleien 6.000 kroner, gir det 18.000 kroner om utleier krever tre måneders depositum, 36.000 kroner for seks måneders depositum.
Du kan i stedet betale 2.880 for en husleiegaranti som tilsvarer inntil tre måneders depositum, 3.960 kroner for seks måneders depositum.
For å få kjøpe husleieforsikringen vil du bli kredittsjekket.
NB Den endelige kostnaden er gjerne ikke klar før det oppstår en tvist. Har du erfaring med dette vil vi gjerne høre fra deg! Send oss en mail, eller del i debatten.
Tenk over dette før du handler:
Har du anledning til å stille depositum; og la pengene stå på bok i hele leieperioden? Et depositum får du tilbake, dersom du betaler husleien og ikke ødelegger noe utover vanlig slitasje på boligen. I tillegg har du krav på rentene fra depositumskontoen, men det er ikke nødvendigvis den mest gunstige spareformen. Husleiegarantien er langt mindre, men du ser aldri de pengene igjen.
Er du villig til å betale for å slippe å fryse disse pengene? Du kjøper ikke en forsikring som gjør at Husleie.no dekker eventuelle skader eller uinnbetalte husleier for deg, du kjøper en garanti for at husleier vil få penger når han ønsker det. Så må du gjøre opp for deg hos Husleie.no senere.
Er du så sikker på utleier at du tror det vil gå smertefritt å få depositumet tilbake? Reglene er klare for hva du har krav på etter endt leieforhold, men det ender ofte med konflikt. Et søk hos Husleietvistutvalget på saker som er blitt behandlet fra 2010 gir mer enn 1.000 treff på “depositum”.
Nå kan du opprette digital depositumskonto
Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013