Archive for August 30th, 2014
- Slik styrer han verdens farligste terrorgruppe
I et større intervju med Dagbladets helgeavis forteller lederen for Etterretningstjenesten nå i detalj om kampen mot Den islamske stat (IS), faren for terrorangrep på norsk jord, hvordan IS rekrutterer i Norge og om omfattende spionasje og de nye truslene mot Norge. Sentralt i trusselbildet mot Norge står terrorgruppa Den islamske stat (IS, tidligere ISIL).
- Vi har konkludert med at ISIL definitivt er den mest ressurssterke av organisasjonene vi kjenner. De har mer enn nok penger til å utføre de operasjonene de ønsker, sier etterretningssjef Kjell Grandhagen til Dagbladet.
IS kontrollerer nå store områder i Syria og Irak. Framrykkingen, spesielt i juni i år, har rystet verden.
Den indre sirkel
IS’ ubestridte leder er Abu Bakr al-Baghdadi — verdens mektigste terrorleder. Jihadist-lederen ble født i byen Samarra nord for Bagdad i 1971 og har utdanning innen islam-studier ved et universitet i hovedstaden.
- Han var aktiv i al-Qaida i Irak, forløperen til IS. Vår vurdering er at det ikke er strid om lederskapet i ISIL. Det er en hierarkisk organisasjon med ham på toppen, og et lederskap som lojalt følger opp de beskjedene som han gir. I sånne organisasjoner blir man leder ved kombinasjonen av ideologisk, religiøs lojalitet, og ved å dokumentere følgene av operasjoner han har vært involvert i og beordret, sier Grandhagen til Dagbladet.
- Hvordan er dette hierarkiet?
- Vi har begrenset innsikt i dette, men det er en begrenset gruppe rådgivere rundt al-Baghdadi som er hans nærmeste, som han leder organisasjonen gjennom og som ivaretar de forskjellige funksjonene i dette kalifatet. Etter at kalifatet ble erklært har de iverksatt en del tiltak som går på statslignende funksjoner — justisvesen etter shariaregler, ivaretagelsene av deres økonomiske aktiviteter, kontroll av grensene de har opprettet og andre funksjoner — den humanitære situasjonen og helsevesenet.
Nordmennene
De fleste av de norske ISIL-krigerne er unge menn helt uten militær bakgrunn. Hvordan kan disse gå inn i en så effektiv militærmakt?
- Vi må ha det utgangspunktet at ISIL består ikke bare av denne typen mennesker fra Norge, men også hardbarkede krigere som kommer fra andre områder — Midtøsten, Afghanistan, Pakistan, Nord-Afrika og spesielt fra Kaukasus. Dette er mennesker som har drevet med slik virksomhet i tiår, sier Grandhagen.
- Men ISIL tar også inn mennesker utenfra og bringer de inn i virksomheten sin på flere måter — dette er ikke bare en frontlinjeorganisasjon. De har folk som jobber med logistikk, som jobber opp mot mediene, som driver med statlig relatert virksomhet der de har opprettet statsaktig virksomhet. Det er økonomiske tilretteleggere, og det er folk som bistår de som er ved fronten. Det er også virksomhet her som kan utføres av hvermannsen: et selvmordsangrep kan utføres av en tiåring som er påmontert et bombebelte, du trenger ikke tre års militær utdannelse for å få til det, sier Grandhagen.
I august begynte USA å bombe IS i Irak. IS kjemper for en islamsk stat i Syria og Irak og har offentliggjort omfattende videomateriale som viser det som skal være massedrap og henrettelser av shiamuslimer – både sivile irakere og irakiske soldater. Over 50 nordmenn har sluttet seg til IS, og Dagbladet har tidligere vist hvordan norske islamister står side ved side med IS-ledere som deltar i groteske drap.
Denne historiske tunnelen leder ut til en tysk fotballbane
Faten Mahdi Al-Husseini (19) er blitt en nasjonal helt. Men hun beveger seg blant ekstreme krefter. (1453 innlegg) Les mer
- Hadde blitt ensomt hvis ikke Rachel var her
- For noen hoftebevegelser du har, roste dommeren Gyda Thorsen og sammen belønnet dommerne André med 20 av 30 poeng.
En av de som jublet mest for André, var hans kjæreste Rachel Nordtømme (25), som selv deltok i «Skal vi danse?» i 2011.
Roser kjæresten
Etter at André var ferdig med sin cha cha cha til tonene av The Roots-låten «The Seed», var hun den første til å gratulere ham.
– Jeg var veldig spent på hvordan han skulle gjøre det, for jeg har ikke sett ham danse før.
- Jeg syntes han klarte seg bra. Han fikk jo skryt for hoftebevegelsene, sier hun til Seoghør.no.
Rachel har reist fra Trondheim til Oslo for å være mest mulig sammen mens André, mens han er med i «Skal vi danse».
Glad for støtten
- Jeg er veldig glad for at hun er her i Oslo, hvis ikke hadde det blitt veldig ensomt her. Så jeg setter pris på at hun har reist fra Trondheim og er her, sier André, som til daglig tilbringer mye av tiden sin i Spania og USA.
– Kommer jeg hjem fra trening, og har hatt en dårlig da, er hun flink til å si «dette går bra».
Paret avslører at de ikke er fremmede for å ta seg en dans sammen privat.
- Det hender vi tar oss en dans, men hva slags vil jeg ikke si, da blir det bare overskrift i sendingen din, sier han med et smil.
- Er det brudevals dere danser?
- Nei, det er ikke brudevals helt ennå, sier de to og ler.
André sier han nå er motivert for å fortsette på dansegulvet.
– Det første forsøket mitt i dansestudio gikk helt elendig, men jeg har en utrolig god trener som hjelper meg.
- Å bli lest opp som vinneren var et sykt kick
Da det norske folk hadde avlagt sine stemmer var det Mathea-Mari Glittenberg som sto igjen som vinner.
- ÆÆÆÆÆÆ! var hennes umiddelbare reaksjon da hennes navn ble lest opp.
- Nå er jeg helt omtåket. Å bli lest opp som vinneren av Melodi Grand Prix junior var et sykt kick, rett og slett, sier hun til Dagbladet kort tid etterpå.
- Bare det å gå på scenen og synge foran så mange mennesker, var helt ekstremt. Man får så mye energi fra hver og en av dem . ikke minst alle dem som hoier og klapper. Dette er det beste jeg vet, og jo flere publikummere, jo bedre, jubler hun.
Tror ikke erfaringen var utslagsgivende
Mathea-Mari er tross sin unge alder en av de mer erfarne artistene i årets MGP jr. I 2012 var hun finalist i «Norske talenter», og i fjor spilte hun hovedrollen i Annie på Folketeateret i Oslo.
- Jeg vet ikke om erfaringen min ga meg noen fordel i finalen. Jeg tror vel egentlig ikke det, sier hun.
Bergensjentas egenkomponerte låt «Hashtag Online» har et sterkt budskap: At folk må slutte å være så opphengt i sosiale medier og leve livene sine med nesa ned i telefonen.
«Legger livet ut på Facebook / Flere likes, det vil jeg ha / Kommenterer litt på Twitter / Later som jeg har det veldig bra» er blant det hun synger. Du kan høre låta her.
- Det er noe jeg har tenkt en del på. Jeg har venner som er helt opphengt i telefonene sine, og det er jo litt kjedelig. Det er klart at de går glipp av noe når de er sånn, sier 13-åringen.
Plukket ut blant 600
Hun var ikke store knøttet da NRK arrangerte en egen Melodi Grand Prix-konkurranse for barn for første gang. Det skjedde i 2002.
Alle deltakerne i konkurransen er mellom 8 og 15 år, og er plukket ut blant over 600 innsendte bidrag, hvorav mange har vært på audition.
Deltakerne har også vært på leirskole sammen i sommer.
Chelsea sjokkerer to mål på tre minutter
Ansvarlig redaktør: John Arne Markussen
© 2014 DB Medialab
Kraftige sammenstøt under nazi-marsj i Stockholm
Allerede tidlig lørdag sperret politiet av deler av Stockholm sentrum i håp om å forhindre sammenstøt under den varslede demonstrasjonen mot nynazistiske Svenskarnas partis møte lørdag ettermiddag.
Partiets tilhengere holdt møte på Gustav Adolfs torg i den svenske hovedstaden, og i Kungsträdgården like i nærheten ble det holdt en motdemonstrasjon. Nærmere 12.000 hadde via Facebook varslet at de ville møte opp i protest mot nazistene.
Ved 17-tiden lørdag var flere pågrepet, blant annet for å ha brutt maskeringsforbudet. Dessuten var en pågrepet i forbindelse med at flere demonstranter klatret opp på taket av operaen.
Selv om store politistyrker var utplassert i Stockholms gater for å hindre uro var det flere demonstranter som brøt sperringene. Det ble kastet bengalske lys og knallskudd mot politiet, og en tjenestemann ble truffet i ansiktet.
Han skal ikke ha blitt alvorlig skadd. Sist helg endte med voldelige sammenstøt da rundt 1.000 antirasister demonstrerte mot Svenskarnas partis (SVP) gatemøte i Malmö. Fem personer ble alvorlig skadd etter å ha blitt ridd ned av politihester.
- Vi skal vise vår motstand mot Svenskarnas partis menneskefiendtlige, rasistiske politikk, og mot at nazister tar over deler av vårt offentlige rom, sier en av arrangørene av lørdagens motdemonstrasjon.
SVPs møte i Stockholm lørdag er en del av nazipartiets ukelange turné i forkant av valget i Sverige. Nazistiske organisasjoner har økt aktiviteten sin i Sverige det siste året, opplyste den antirasistiske stiftelsen Expo i en rapport i vår. FN er bekymret over utviklingen.
Selv om Sverige har sluttet seg til FNs konvensjon om avskaffelse av rasediskriminering, får SVP lov til å fortsette å spre rasistisk propaganda, påpeker FN.
SVP er antidemokratisk og antisemittisk og beskriver i sitt partiprogram en rasepolitikk som innebærer at «bare mennesker som tilhører den vestlige genetiske og kulturelle arv, hvor etniske svensker inngår, skal kunne være svenske statsborgere», skriver nyhetsbyrået TT.
I sin siste rapport om Sverige uttrykker FNs komité mot rasediskriminering uro for at rasistiske og ekstremistiske organisasjoner fortsatt er aktive i landet. FN har en rekke ganger bedt Sverige om å tilpasse lovgivningen til konvensjonen som trådte i kraft allerede i 1969.
Uenig
Moderaternas justisminister Beatrice Ask vil ikke endre den svenske linjen som følge av kritikken fra FN.
- Sveriges tolkning innebærer at vi har en annen lovgiving, hvor hets mot folkegrupper er straffbart. Vi mener det er dekkende, sier Asks talsperson Per Claréus til Sydsvenskan. Flere jurister er uenige.
- Vår lov forbyr visse uttrykk for rasisme, men ikke aktiviteter i organisert form, påpeker tidligere diskrimineringsombud Peter Nobel i en debattartikkel som er spredt hyppig på sosiale medier.
(NTB)
Gaal-skapen fortsetter i United. Derfor kan denne mannen glippe
Faten Mahdi Al-Husseini (19) er blitt en nasjonal helt. Men hun beveger seg blant ekstreme krefter. (1345 innlegg) Les mer
- Vi har avslørt betydelig spionasje mot Norge
I et større intervju med Dagbladets helgeavis forteller lederen for Etterretningstjenesten nå i detalj om kampen mot Den islamske stat (IS), faren for terrorangrep på norsk jord og om omfattende spionasje mot Norge.
- Den ene er internasjonal terrorisme. Den andre trusselen er cyberspionasje. Russland og Kina er aktører som utvider sine kapasiteter på dette feltet. Vi mener at risikoen knyttet til begge disse to områdene er styrket i løpet av året, og ser en økt aktivitet fra disse to aktørene gjennom de siste månedene.
- På hvilken måte?
- Vi ser at de er aktive i spionasjevirksomhet som retter seg mot virksomheter i Norge. Det er vår vurdering at elektronisk spionasje mot Norge er økende.
Industrispionasje
- Hva slags spionasje?
- Generelt vil statlige aktører — etterretningstjenester — ha sitt fokus mot statlige mål. Men vi vet også at det i en del land er det nære forbindelser mellom næringslivet og etterretningstjenesten, og at en del stater har visket ut skillet mellom statlig spionasje og industrispionasje.
- Har dere avslørt industrispionasje mot Norge den siste tida?
- Ja.
- Hvor omfattende var dette?
- Det var av betydelig omfang.
Vanskeligere etter Snowden
- Var det fra Russland eller Kina?
- Jeg vil ikke kommentere det ytterligere utover å si at de to landene er sentrale aktører innen spionasje mot Norge.
- Har Edward Snowden-avsløringene gjort jobben deres vanskeligere?
- Det har ført til at de aktørene som vi jobber mot er blitt betydelig mer sikkerhetsbevisste og beskytter seg på en helt annen måte enn de gjorde tidligere, sier Grandhagen.
Autoritær stat
E-tjenesten ser med skepsis på utviklingen i Russland.
- Vi ser en stadig mer autoritær stat, der kretsen rundt Vladimir Putin blir trangere og trangere. Hans nærmeste rådgivere tilhører haukegruppen i Moskva. Den utviklingen har vi beskrevet over tid, og det tror jeg vi har fått tydeliggjort i krisen i Ukraina, sier Grandhagen.
- Viser Putin diktatoriske trekk?
- Jeg vil ikke bruke den typen karakteristikker. Men at Russland blir mer og mer autoritært og mindre og mindre demokratisk, er det ingen tvil om.
Kinesisk spionasje
Et nylig eksempel på påstått kinesisk spionasje er fra mai, da fem kinesere ble etterlyst av USA for påstått cyberspionasje.
De fem anklages for planlegging av datasvindel, logge seg på en datamaskin uten tillatelse med kommersielle og finansielle hensikter, skade datamaskiner ved å skrive inn koder og kommandoer, identitetstyveri, økonomisk spionasje og tyveri av forretningshemmeligheter.
Påtalemakta i USA mener de fem har drevet med omfattende spionasje mot en rekke amerikanske foretak- Alcoa, Westinghouse Electric Company, Allegheny Technologies, U.S. Steel Corp., United Steelworkers Union (USAs største fagforening for industriarbeidere) og SolarWorld.
Flere av disse selskapene er ledende internasjonalt innenfor atomkraft- og metallindustrien.
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013