Archive for July 27th, 2014
Her er mannen som teller likene i Gaza
Våpenhvilene inngås og brytes, og imellom faller bombene. Det er litt over ei uke siden Israel startet sin bakkeoperasjon på Gaza, og så langt i juli er over 6000 skadd og 1000 drept.
Når likene dras ut av ruinene i Gaza by, er det legen Qudra som har i jobb å telle dem.
- Det er ingen steder som er trygge fra Israels angrep, sier Qudra til nyhetsbyrået AFP.
Angrep på sykehus
For så langt har 18 sykehus, klinikker og medisinske senter blitt truffet og skadet i israelske angrep, ifølge FNs kontor for samordning av humanitær hjelp (OCHA). Israel beskylder Hamas for å skjule våpen på sykehus og skoler, og det har vært angrep på flere av Gazas store sykehus.
Så langt har Shifa-sykehuset stått i fred. Siden Israel begynte bombingen tidligere i juli, har legen Qudra sovet to timer per natt på en madrass på kontoret sitt. Telefonen ringer konstant med oppdateringer om nye døde.
Rundt 700 telefoner om dagen.
- Jeg tviler ikke på at dette sykehuset også vil bli truffet før eller senere, sier legen til AFP.
Rundt tre fjerdedeler av de drepte på Gaza er sivile, ifølge OCHA, og 206 barn er langt drept i Israels angrep. Selv om legen personlig holder med palestinerne og Hamas, understreker han ovenfor AFP at tellingen hans er riktig.
- Statistikken vi bruker og publiserer er nøyaktig og objektiv, sier han.
Vaklende våpenhvile
Flere forsøk på våpenhvile i helga, ble brutt. USAs utenriksminister John Kerry har presset på for å få fram en fredstavtale, som både Israel og Hamas har uttrykt at de ønsker.
Ett av stridspunktene i den humanitære våpenhvilen som ble inngått av Israel lørdag kveld og skulle vare til midnatt søndag, var at Israel ikke trakk sine bakkestyrker ut av Gaza. De fortsatte imidlertid sine aksjoner mot tunnelene.
- Ingen humanitær våpenhvile er gyldig uten at stridsvognene trekkes ut og at innbyggerne fritt kan returnere til sine hjem, og at sykebiler med sårede fritt kan bevege seg rundt i Gaza, uttalte Hamas-talsmann Fawzi Barhum.
Hamas avviste dermed våpenhvilen, og kampene startet opp igjen i dag tidlig. Israel beskyldte så Hamas for å bryte en ny 24 timer lang våpenhvileavtale, som skulle vare fra klokka 13 norsk tid i dag.
- Ikke engang Hamas aksepterer sin egen våpenhvile. De skyter fortsatt raketter, sa statsminister Benjamin Netanyahu i et intervju med CNN i går kveld.
Hamas har nektet å godta den mer langsiktige fredsplanen som Egypt har forhandlet fram. De krever blant annet en heving av blokaden, så Gaza igjen kan ha en åpen havn, flyplass og grensehandel.
Vil forby privatpersoner å delta i andres kriger
- En bør ikke kunne krige konsekvensfritt, sier Raja til NTB.
– De som alt har dratt til Syria og andre land for å krige, må bli debrifet av PST med tanke på faregrad og oppfølging, mener Venstre-politikeren. Han legger til at disse personene også bør få nødvendig psykologhjelp for traumer slik at de ikke utgjør en fare.
I begynnelsen av juli sendte regjeringen et forslag ut på høring om å utvide forbudet mot rekruttering til deltakelse i væpnet konflikt og foreslår at overtredelse av forbudet straffes med fengsel i inntil seks år.
– Privates deltakelse i væpnet konflikt i utlandet har blitt aktualisert ytterligere med krigen i Syria. Både PST og E-tjenesten er bekymret for terrorfaren når fremmedkrigere kommer tilbake til Norge. Jeg deler denne bekymringen, sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) den 4. juli.
Statsråden mener at en generell kriminalisering av deltakelsen vil tydeliggjøre at den er straffbar.
(NTB)
Ukraina-krisa kan koste Putin dyrt
De vil kreve flere titalls millioner for Putins angivelige rolle i at flyet ble skutt ned. Det samtidig som USA skriker etter at russisk økonomi må rammes hardere.
Vil saksøke
Det britiske advokatfirmaet McCue & Partners forbereder nå et søksmål mot Russlands president for amerikansk rett.
I tillegg til et søksmål mot Malaysia Airlines, vil de også kreve millioner av Putin.
- De som er ansvarlige er ikke bare separatistene, som skal ha skutt raketten mot MH17-flyet og forårsaket døden til hundrevis av uskyldige ofre, men også stater, enkeltpersoner eller institusjoner som ga dem økonomisk og materiell støtte og midler til å gjøre det, sier advokatfirmaet i en uttalelse.
Ifølge avisen The Daily Telegraph vil nok også Putins næreste militærrådgivere og politikere trekkes inn i saken.
Flere eksperter har påpekt at separatistene alene ikke har kompetanse eller utstyr til å skyte ned fly og operere BUK-missiler. USA har anklaget Putin for å forsyne separatistene med både våpen, penger og våpentrening, og de etterlatte mener dette gjør at Putin har skyld i tragedien.
Står uten svar
Men hva som faktisk skjedde, kan la vente på seg. Mens de første pårørende i går ankom krasjstedet, slet fortsatt de internasjonale krimteknikerne med å få full tilgang til området.
- Det er kamper, og vi kan ikke ta sjansen, uttalte Alexander Hug, fungerende leder for Ukraina-gruppa fra OSSE, i dag.
30 nederlandske krimteknikere er nå i Nederland, sammen med 49 australske og 68 malaysiske politifolk. De er nå, sammen med OSSE, i forhandlinger med opprørsledere for å få trygg tilgang til krasjstedet.
Men Putin kan få økonomisk straff allerede nå, skyldig eller ei.
Hardt slag mot økonomien
For dette langt fra den mest kostbare konsekvensen av Ukraina-krisa for Russland. Hvis de ikke stopper den påståtte støtten til separatistene, truer EU og USA med å ramme russisk økonomi hardt.
- Det må harde økonomiske sanksjoner til, som rammer russisk økonomi og som holdes ved like, for å bøye Putin. Og de må ha bred oppslutning, skal de ha effekt, har professor i statsvitenskap Dag Harald Claes ved Universitet i Oslo uttalt til Dagbladet.
Mens USA har gått hardt ut, har EU bare innført myke sanksjoner som rammer enkeltpersoner og selskaper. Det som nå vurderes, er å fryse russiske verdier i EU og forby investeringer i Russland, samt forbud mot å kjøpe russisk gass og olje
Men dette vil svi på hjemmebane. London og Østerrike er full av russiske penger, Frankrike har store militærkontrakter med Russland og Øst-Europa er avhengig av russisk gass.
Mens EU-lederne diskuterer sanksjoner, blir forholdet mellom Vesten og Russland kaldere. Og de etterlatte står fremdeles uten svar.
Det siste fra Ukraina:
• Putins datter har rømt fra Nederland
• Australsk foreldrepar besøkte krasjstedet
- Bildet ble slettet fordi man så brystene mine
Ble sensurert
Solaker var den eneste som viste brystene da stjernefotograf Nigel Barkley fotograferte de håpefulle modellspirene. Da episoden var sendt på tv la jentene ut bildene sine på Facebook.
- Jeg var superstolt og la ut bildet, og så ble det slett av Facebook! Selv om bildet var high fashion ble det slettet fordi man så brystene mine i sin helhet. Det var da det begynte. Jeg ble litt forbannet, sier artisten og modellen til Dagbladet.
Da hun i dag sto på scenen under Månefestivalen sammen med kusinen, artisten Ida Maria (30), valgte de begge å ta av seg på overkroppen.
Med store kryss tapet over brystvortene bidro de til kampanjen #freethenipple, som protesterer mot at sosiale nettsteder sensurerer bare bryster.
- Fin luft
Solaker postet selv bilde av aksjonen på Instagram.
- Vi fant ut at det var altfor varmt til å spille i t-skjorte, så vi tapet brystvortene. Det er ikke forskjell på bikini og tape. Ida Maria hjalp meg litt med å innføre freethenipplekampanjen i Norge. Jeg er takknemlig, det ble ekstremt gøy, sier hun.
- Det var fin luft og man trengte ikke å ha på seg noe. Folk i publikum flashet også. Det er helt fantastisk at de gjorde det. Så lenge brystene var tapet ser jeg ingen grunn til at bildene ikke skulle kunne brukes i mediene, sier hun om aksjonen.
- Ikke pr-stunt
Selv synes Solaker det er liten forskjell på menn med store pupper og kvinner som velger å gå toppløse.
- Jeg ser mannfolk sykle nedover Karl Johan med større pupper enn meg. Det ser ikke bra ut. Hvorfor skal det være i orden? Jeg har faktisk ganske fine pupper, så det burde være greit, sier hun.
Solaker avkrefter at det hele er et pr-stunt.
- Det er en støtte til #freethenipple, sier hun.
Protesterer
En annen som har gitt sin støtte til aksjonen er Bruce Willis datter, Scout Willis.
Hun har lagt ut to bilder av seg selv på Twitter hvor hun er toppløs i protest mot retningslinjene som forbyr kvinner å publisere toppløsbilder.
- Dette er hva Instagram ikke vil la deg se. #FreeTheNipple, skrev hun.
Svarte bokser fra Air Algerie-fly på vei til Frankrike
Franske etterforskere har nå trappet opp arbeidet med å finne årsaken til ulykken, der 118 mennesker mistet livet.
Flere etterlatte var lørdag på ulykkesstedet. Alle de omkomne skal fraktes til Frankrike, ifølge president François Hollande.
Presidenten møtte de pårørende lørdag ettermiddag. 54 franske borgere er blant de omkomne passasjerene.
Passasjerflyet, av typen McDonnell Douglas MD-83, styrtet torsdag morgen underveis fra Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou, til Alger, hovedstaden i Algerie.
(NTB)
SISTE: Mann siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge
- Politiets etterforskning i saken har pågått i hele helgen med avhør og undersøkelser på åstedet av våre kriminalteknikere, skriver politiadvokat Bjørn E. Pettersen i en pressemelding.
Siktede ble pågrepet av politiet fredag 25. juli i nærheten av stedet hvor avdøde ble funnet.
- Mannen er foreløpig siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge, og blir framstilt i fengslingsmøte ved Glåmdalen tingrett mandag 28. juli, opplyser politiet.
Det var fredag kveld at politiet fant en død person utenfor en bolig i Todøl i Hedmark, etter å ha rykket ut etter bekymringsmeldinger fra naboer.
På eiendommen fant de en død person.
Lørdag opplyste politiet at en person var pågrepet i saken. Da ville politiet verken avkrefte eller bekrefte om mannen hadde tilknytning til dødsfallet.
Allerede dagen før, på fredag, sa politiet til Dagbladet at de visste hvem den døde var.
- Vi vet hvem vedkommende er, personen er identifisert. Jeg ønsker ikke å si så mye om det, men det er viktig å understreke at dette ikke har noe med terrortrusselen å gjøre, sa politiadvokat Bjørn E. Pettersen i Hedmark politidistrikt da.
- Å angripe nå ville vært galskap
Terrorekspert og redaktør i Hate Speech International – journalist og forfatter Kjetil Stormark – mener nedjusteringen kan komme av to mulige årsaker:
– Sikkerhetstiltakene og offentligheten rundt saken kan ha ført til at Norge nå blir sett på som et vanskeligere mål. Terrorgruppa kan ha fått mindre lyst til å ramme Norge fordi risikoen for å lykkes, er mindre.
- Men den mest sannsynlige forklaringen er at PST har mottatt informasjon som svekker troverdigheten til meldingen som førte til at man slo terroralarm i første omgang, sier Stormark til Dagbladet.
- Tjener gode penger
Da PST, justisministeren og politidirektøren torsdag morgen la fram opplysningene om at en gruppering planla å angripe Norge «innen få dager», sa de at en ekstrem islamistisk gruppe sto bak trusselen.
Det får Stormark til å reagere.
- Jeg har hele tida stusset over at saken ble koplet til Syria, fordi terroraksjoner initiert av opprørsgrupper i Syria foreløpig ikke har vært noe fremtredende fenomen. Pilene har pekt mot ISIL. Men det vi vet om denne gruppas strategiske avveininger gjør det lite sannsynlig at de ville brukt tid og krefter på å ramme mål i Europa akkurat nå, mener han.
Han mener et angrep mot Europa – eller Norge – ville virket mot sin hensikt.
- Nå er gruppas fokus på å beholde de områderne de erobret i juni og forsvare seg mot angrep fra den irakiske hæren. De bygger også opp sin egen slagkraft i antall soldater, materiell og penger. De tjener gode penger etter at de har tatt over flere oljefelt og -raffinerier i Syria og Irak. Store inntekter flommer inn i kassen, sier han.
Han mener det er usannsynlig at ISIL ville rettet øynene mot Europa.
- Å angripe europeiske mål nå ville vært galskap, sett med ISILs øyne, fordi det vil kunne føre til at flere land villle bli villige til å bruke tid og ressurser på å angripe tilbake. ISIL ønsker ikke flere fiender enn nødvendig, siden de er i en fase der de faktisk kan lykkes å forsvare og bevare sin islamske stat, sier han.
- Trappe ned
Den svenske forskeren Dr. Magnus Ranstorp har jobbet med terrorisme i over 20 år, og er spesialist innenfor ekstrem islamisme.
Fredag, et døgn etter terrortrusselen ble kjent for det norske folk, sa han at han tvilte på at det ville skje en terroraksjon mot Norge etter at PST gikk ut med opplysningene.
Han tror ikke nedjusteringen gjør at faren er over.
- Det er fortsatt usikkert om det kommer til å skje noe, men det er bra at politiet holder beredskapen oppe. Forhåpentligvis kan man trappe det ned etterhvert. Det kan ta tid, men jeg tror utviklingen er positiv, sier han til Dagbladet.
Danske Hans-Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ sjef i den danske etterretningstjenesten, mener den norske åpenheten har gitt terroristene seieren.
Ranstorp er ikke av samme inntrykk.
- Man har skapt kontroll med å gå ut med opplysningene som var diffuse med en gang. Trusselen har ikke forsvunnet, situasjonen må fortsatt overvåkes, sier han.
- Gjør andre ting, andre steder
- Kan det være at eventuelle terrorister ikke lenger ønsker å ramme Norge, på grunn av «faren for å mislykkes» etter at trusselen ble kjent?
- Det kommer helt an på individene som har planlagt dette. Det kan finnes omstendigheter som gjør at de gjør andre ting på andre steder nå, eller at de skifter blikk og ikke lenger har Norge som mål, sier Ranstorp.
- Men jeg tror det kommer til å ta tid før man kan være sikker. Det er tydelig at det har vært en alvorlig trussel; så mye politi og beredskap som er satt på saken.
- Vi hadde ikke gjort jobben vår om vi ikke hadde vært åpne om terrortrusselen
Tidligere operativ sjef i den danske etterretnigstjenesten har uttalt at han er skeptisk til hvordan Norge har handtert terrortrusselen. Han mener terroristene allerede har vunnet.
Ifølge Hans-Jørgen Bonnichsen er den nasjonale traumen i Norge etter terroraksjonen 22. juli 2011, og kritikken myndighetene fikk i etterkant, forklaringen på hvorfor Politiets sikkerhetstjeneste (PST) valgte advare det norske folk om terrortrusselen på torsdag.
- Ingen mening
- Den eneste årsaken jeg kan finne ligger i den nasjonale tragiedien Norge opplevde for tre år siden. Ellers gir det ingen mening. Trusler er en virkelighet i hvilken som helst vestlig etteretningstjeneste, og de har ansvaret for å håndtere dem. Her har man valgt å legge bekymringen ut til folket, sier den tidligere operative sjefen i PET til Berlingske.
Derfor mener han at terroristene allerede har vunnet. Et av hovedmålene til terrorister er å skape frykt og panikk, og det mener Bonnichsen de allerede har lykkes med i Norge, selv om det påståtte angrepet ikke er blitt gjennomført.
- Direkte useriøs
- Kritikken som er kommet fra en tidligere operativ sjef i PET er direkte useriøs. Han kjenner ikke til vårt vurderingsgrunnlag for å gå ut med terrortrusselen slik vi gjorde det sist torsdag. Vi ville ikke gjort jobben vår hvis vi ikke hadde vært åpne om dette overfor publikum. Med vårt informasjonsgrunnlag gjør vi det samme nå, vi informerer om at våre undersøkelser gir grunnlag for å si at det går i en positiv retning, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til Dagbladet.
Hun understreker samtidig at det alltid vil være en vanskelig vurdering å gjøre, om det er riktig eller galt å offentliggjøre alvorlige trusler mot samfunnet. Da hun gikk ut med denne informasjonen sist torsdag, begrunnet hun det med at informasjonen ble gitt for å forebygge og for at informasjonen kunne være avskrekkende for de som eventuelt har slike planer. Hun mener fremdeles at PST har pålitelig informasjon som grunnlag for trusselvurderingen.
- Høy kvalitet
- Vi sitter på informasjon av høy kvalitet. Dette er ingen eksakt vitenskap, og det vil alltid være vanskelig å predikere om framtida, sier hun.
Til nå har verken Sverige eller Danmark valgt å øke beredskapen, selv om svensk politi i Västra Götaland har forberedt seg på det verste.
- Jeg registrerer at det har kommet uttalelser fra USA om at trusselen mot Norge er alvorlig. Utover det er jeg ikke oppdatert når det gjelder andre lands tjenester og om de har endret sine trusselvurderinger som følge av den saken vi jobber med, sier Benedicte Bjørnland.
Hun oppfordrer publikum til fortsatt å være alminnelig overvåkende og melde ifra til lokalt politi eller til PST.
- Hvis det er noe de reagerer på, så ønsker vi at de skal melde til oss om det. Det er bedre å ta én kontakt for mye enn én kontakt for lite i en så alvorlig sak, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.
PST: Trusselen er noe redusert
PST-sjef Benedicte Bjørnland sa på en pressekonferanse i ettermidddag at PST har mottatt svært mye relevant informasjon slik at grunnlaget som det vurderes ut fra er blitt stort.
- Informasjonen vi har fått nasjonalt og internasjonalt er av høy kvalitet. På bakgrunn av våre undersøkelser er trusselen noe redusert. Situasjonen kan endre seg raskt, noe vi må være forberedt på i tida som kommer, sier Bjørnland.
Hun minner om at PST innledningsvis beskrev et alvorlig trusselnivå, men at det er noe redusert nå. Opplysningene om at en gruppe personer fra Syria skulle være på veg i retning Norge, er ikke lenger like aktuell for trusselvurderingen. Det er fremdeles en uspesifikk trussel.
- Positiv utvikling
- Vi ser en forsiktig positiv utvikling. I vårt arbeid samarbeider vi med 60 land. Vi produserer trusselvurderinger på bakgrunn av gradert og sensitiv informasjon fortløpende. De er beregnet for beslutningstakere og den politiske ledelsen. Det er svært sensitiv informasjon som ligger til grunn for vår vurdering. Jeg kan ikke gå inn på hvem eller hva som ligger til grunn for dette, men det er sensitiv og gradert informasjon som PST har hentet inn.
Benedicte Bjørnland vil ikke kommentere spørsmål om noen personer er pågrepet i andre land som kan ha vært på veg til Norge. Hun oppfordrer publikum til å fortsette å ta kontakt for å fortelle det de måtte vite og som kan ha interesse for PST.
Politidirektør Odd R. Humlegård sa at Politidirektoratet ikke vil endre iverksatte tiltak det første døgnet.
- Ingen endringer før mandag
- Vi kommer til å vurdere nøye hvilke endringer vi eventuelt vil gjøre, hva vil vil ta bort og hva som skal erstatte disse. Det betyr helt konkret ingen endring i hva politiet viser fram, men vi går inn i en litt annen fase om hvordan vi skal opptre i forhold til den nye trusselvurderingen. Vi vil bruke noe tid på å vurdere våre tiltak for så å gi ny informasjon til politidistriktene. Vi vil diskutere dette grundig, og vil ikke komme med nye tiltak før tidligst mandag, sier Humlegård.
Humlegård understreker at dette er en god utvikling.
Politidirekotatet vil i allefall opprettholde de nasjonale beredskapsstyrkene, men vil kanskje redusere noe i stabsfunksjonene.
Beredskapsdirektør Kaare Songstad
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013