(Dagbladet:) Det var i 1986 Diego Armando Maradona hentet hjem verdensmesterskapet i fotball nærmest på egen hånd. Fra VM i Mexico er det to bilder av Argentinas kaptein vi husker best:
På det ene løfter han VM-trofeet på Azteca stadion i Mexico City. På det andre stiger han til værs over keeper Peter Shilton i kvartfinalen mot England, med sin knyttede neve først på ballen.
Men det er et annet fotografi som kanskje mer enn noe annet er blitt selve symbolet på Maradonas dominans i storhetstida: Bildet der hans fryktede og følsomme venstrebein kjæler med ballen, mens han alene gjør seg klar til å forsere et halvt belgisk lag.
Det er nærmest så du ser motløsheten i de rødes øyne, som ikke aner hvordan de skal klare å stoppe ham – selv om de er seks mann.
Bildet er talende for hvordan Maradonas motstandere (og han selv, for den del) følte det i perioder på 80-tallet. Men TV-seerne som fulgte øyeblikket da det skjedde, kunne umulig forstå at fotograf Steve Powell der og da skulle fange et uforglemmelig sportsfotografi på sin filmrull.
Åpningskampen i 1982
For å rydde en vanlig misforståelse av veien først: I VM i 1986 møttes Argentina og Belgia i semifinalen. Argentina vant 2-0, Maradona scoret begge, det ene etter et soloraid som de fleste bare kan drømme om å utføre, mens det bare var mesterskapets nest peneste mål for hans vedkommende.
Bildet av Maradona med seks belgiere foran seg, ble imidlertid ikke tatt i 1986. Det ble tatt da lagene møttes til åpningskampen i VM i Spania 1982. Belgia vant 1-0.
Verken i det oppgjøret, eller i 82-mesterskapet for øvrig, var Maradona det briljante enmannslaget vi i dag husker ham som. Da Argentina fikk frispark mot Belgia for 32 år siden, stilte han seg opp 20 meter fra mål – med Belgias mur noen meter til side for seg.
Mislykket trekk
Lagkamerat Osvaldo Ardiles, som i 82-VM bar trøye nummer 1 som følge av en argentinsk alfabetordning som bare Maradona fikk lov til å bryte, tok frisparket.
I stedet for å skyte slo Ardiles en pasning til sin medspiller med 10 på ryggen.
Akkurat i det øyeblikket Maradona dempet ballen med sitt venstrebein, foreviget Powell situasjonen. De seks belgierne vi ser i bakgrunnen på bildet er altså ikke desperate forsvarere som velger flokktaktikken for å stoppe en fryktet motstander.
De er bare de spillerne som et tidels sekund i forveien sto i mur, klare til å stoppe Argentinas frispark. Siden dét ble slått langs bakken til Maradona, måtte spillerne omstille seg til en ny situasjon. Dermed slo muren sprekker.
Den tilpasningen klarte belgierne greit. I et Youtube-klipp fra andre omgang av 1982-åpningen, ser du (omtrent 1.15 ut i innslaget) at en relativt upresset Maradona mislyktes i sitt forsøk på å finne en landsmann i trekket etterpå.
Mannen som tok bildet heter Steve Powell, og han husker alt sammen veldig godt:
- Jeg var ung, og hadde nettopp begynt som fotograf for det amerikanske magasinet Sports Illustrated. Vi var fire fotografer derfra som dekket åpningskampen i Barcelona, sier nå 62-årige Powell til Dagbladet.
- Jeg var den yngste av oss. Derfor fikk jeg posisjonen ingen ønsket, som var oppe på tribunen. Ja, ja, tenkte jeg: Det er bare å bruke kampen til å øve. For alle visste at de beste bildene tas av fotografene nede ved sidelinja.
Returnert ubrukt
Så kom frisparksituasjonen.
- Jeg husker at det ble slått rett til Maradona. Han var en stjerne allerede da, så alle vi med kameraer fulgte ham ekstra nøye. Maradona mottok ballen like foran min posisjon, og det neste som skjedde var at det belgiske forsvaret splittet seg opp for å forsvare seg mot ham. Det var da jeg tok det.
- Når innså du at du hadde et helt spesielt bilde?
- Det ble jo symbolsk seinere, mer enn der og da. Det ble ikke en gang brukt i etterkant av VM. Etter kampen sendte jeg filmrullene mine til redaksjonen i New York. Da de kom tilbake til meg et par uker etterpå, la jeg merke til bildet med en gang. Det var ikke brukt. Det overrasket meg faktisk litt.
Årsaken til at bildet fikk en anonym fødsel var, ifølge Powell, at Argentinas og Maradonas skuffende innsats gjorde at det ikke fantes en egnet historie å trykke bildet til.
- Jeg merket likevel bildet med en rød prikk, og så ble det kopiert opp. Jeg skjønte det var et potensial der, så vi lagret det i arkivene. Og da Maradona vokste til å bli den giganten vi husker ham som nå, fikk også bildet mitt en annen status, sier Powell.
Ikonisk bilde
Nå symboliserer det Maradonas evige kamp mot røkla. En kamp han, på sine beste dager, vant lett. Mens virkeligheten altså var en helt annen da det faktisk ble tatt.
Fotosjef i Dagbladet, Hans Arne Vedlog, mener det blir feil å antyde at fotografiet av den grunn lyver:
- Jeg har ikke sett den originale bildeteksten, så jeg vet jo ikke hvordan det ble framstilt opprinnelig. Men i dag løftes det fram som et bilde for å vise hvilken enorm status Maradona hadde på den tida. Det er mange situasjoner i løpet av en fotballkamp som kan forstås annerledes enn den faktisk er. Jeg tror ikke dette var en bevisst handling fra fotografens side, sier Vedlog.
- Bildet er blitt ikonisk på grunn av at det var Maradona som var der, og fordi det beskrev ham så godt. Det er slik vi husker ham.
- Er det tidenes beste fotballfotografi?
- Det tror jeg ikke, men det er ett av de mest kjente. Og som illustrasjon på hvordan Maradona var, er det godt. Selv om det ikke viser det mange tror det viser, sier Vedlog.
Må stoppe Messi
Lørdag kveld skal Argentina og Belgia møtes på ny, i kvartfinalen i Brasilia. Igjen er det først og fremst nummer 10 hos de hvite og lyseblå som må stoppes dersom europeerne skal ha sjanse til å nå semifinale.
Denne gangen er det snakk om Lionel Messi. Om han er bedre enn Maradona var, vil sikkert diskuteres til evig tid, men han er i alle fall bedre enn Maradona var da han møtte Belgia i 1982.
Da var det bare fotografen som var god.
Seiler jorda rundt
- Jeg pensjonerte meg for 14 år siden, men Maradona mot Belgia er det eneste bildet jeg får telefoner om fortsatt, sier Steve Powell til Dagbladet.
- Har du møtt Maradona selv?
- Nei. Det er nesten litt flaut å innrømme det, men jeg er ikke noen stor fotballfan. 1982 var mitt eneste VM, og det i Brasil har jeg ikke fulgt med på. Jeg og kona er på jordomseiling, og akkurat nå ligger vi og koser oss utenfor Malta.
• VMs kvartfinaler: Frankrike-Tyskland (fredag kl. 18, NRK), Brasil-Colombia (fredag kl. 22, TV 2), Argentina-Belgia (lørdag kl. 18, TV 2) og Nederland-Costa Rica (lørdag kl. 22, NRK).