Archive for May 19th, 2014
Nye sjokktall overrasker forskerne: Antarktis mister nå 160 milliarder tonn is i året
Istapet fra «det hvite kontinentet» kommer til å presse opp det globale havnivået med rundt 0.43 millimeter i året, ifølge forskere som har rapportert om disse dataene i tidsskriftet Geophysical Research Letters.
160 milliarder tonn i året
Denne studien baserer seg på målinger gjort i området fra 2010 til 2013, og CryoSat har brukt sin måler i hovedsak til å spore endringer i høyden på isdekket.
Forfatterne bak studien har delt opp kontinentet i tre sektorer: Vest-Antarktis, Øst-Antarktis og den antarktiske halvøya. Samlet sett mister alle tre regionene is, og gjennomsnittlig høyde på hele isdekket har sunket med nesten to centimeter i nevnte tidsperiode.
Til sammen har disse tre regionene mistet 160 milliarder tonn is per år, og som forskerne forventet, er det det vestligste isdekket som mister mest is.
- CryoSat har gitt oss en ny forståelse av hvordan Antarktis har endret seg de siste tre årene, og det har tillatt oss å kartlegge nesten hele kontinentet, forklarte hovedforfatter Dr. Malcolm McMillan fra NERC Centre for Polar Observation and Modelling ved Leeds University.
Rask retrett
Det er spesielt et område, kalt Amundsen Sea Embayment (ESA), hvor seks store isbreer for tiden gjennomgår en rask retrett, ifølge forskerne.
Isbreene blir påvirket av tilstrømning fra det varme havvannet, som forskerne igjen mener blir trukket mot kontinentet av sterkere vind pisket opp av klimaendringer.
En av disse isbreene mister så mye som 9 meter is fra overflaten i året, viser CryoSat-fartøyet, ifølge forskerne.
- Vi finner at istapene fortsetter å være størst i Vest-Antarktis, langs strie isbekker som drenerer inn i Amundsenhavet. I Øst-Antarktis, forble isdekket omtrent i balanse, sier McMillan til ABC News.
Slik fungerer CryoSat
CryoSat ble lansert av European Space Agency i 2010, i det som var et dedikert forsøk på å måle endringer ved polene.
Den har to antenner, noe forskjøvet fra hverandre. Dette gjør det mulig for instrumentet å finne ut ikke bare høyden av isdekket, men også formen av dens bakker og rygger.
Dette gjør CryoSat mye mer følsomt for detaljer på de bratte kantene av iskappen.
Det gjør også at satellitten lettere vil oppdage hva som skjer i den regionen av kontinentet hvor klimaet har varmet opp raskest de siste 50 åra.
- Med CryoSat, får vi bemerkelsesverdig dekning. Bedre enn noe som er blitt oppnådd før, sier professor Andy Shepherd, som også holder til ved Leeds University.
Melkija mistet alt hun eide da de enorme vannmassene traff huset
Myndighetene frykter at tallet på omkomne kan stige betraktelig. Dette er den verste flommen på over 120 år i Serbia og Bosnia.
En av dem som måtte evakuere da den gigantiske flommen skylte inn over land, var Melkija Mulabdic (44) fra Srbrenica i Bosnia.
Hun og hennes nærmeste familie måtte på dramatisk hvis fraktes bort av helikopter tilknyttet forsvaret i Bosnia.
- Det var nesten ingen vei vi kunne flykte. Jeg måtte bare ta med meg barna, la alt ligge igjen i huset og løpe av gårde så langt det var mulig, sier Mulabdic til avisa Klix.
Overlevde krigen
Familien bor nå sammen i en brakke i byen Zenica. Deres splitter nye hjem, er dessverre borte for alltid.
Til sammen har flere hundre tusen mennesker evakuert fra hjemmene sine, og flere titalls landsbyer og byer er isolert etter den gigantiske flommen.
Myndighetene i landet sammenligner katastrofen med ødeleggelsene under krigen i landet, som varte fra 1992 til 1995, hvor flere tusen mennesker omkom.
– Konsekvensene er forferdelige, sa den bosniske utenriksministeren Zlatko Lagumdzija på en pressekonferanse i går.
Melkija forteller at denne ytterst dramatiske hendelsen naturligvis har skapt uro hos henne og familien hennes.
Samtidig er hun midt oppe i alt dette glad for å være i live, og tenker tilbake på tida da hun måtte flykte under Srbrenica-massakren – hvor flere av hennes familiemedlemmer omkom.
- Jeg overlevde krigen, men mistet to brødre og faren min. Det var krig, og du kan forestille deg hvordan jeg følte meg da, sier en rystet Melkija til Klix.
1 million mennesker
Bare i Bosnia-Hercegovina er 1 million mennesker berørt av flommen. Ifølge regjeringen er over 100 000 bygninger ubeboelige og over 500 000 mennesker er evakuert fra hjemmene sine.
Myndighetene i både Serbia og Bosnia frykter at flommen og mangel på rent drikkevann vil føre til spredning av sykdommer som tyfus og hepatitt.
Flere landminer fra balkankrigen på 1990-tallet har også blitt skylt opp på land. Dette utgjør en stor fare for både redningsmannskapene og flomofre, sier Røde Kors ifølge nyhetsbyrået TT.
– Vi sloss for våre innbyggeres liv. Nå må vi også slåss for å ivareta deres helse, sier Zeljko Ler, som leder helsevesenet i Sarajevo.
Sju år gammelt barn fant hengt sau på 17. mai
Til Stavanger Aftenblad forteller hun at hun feiret nasjonaldagen da telefonen ringte. Det sju år gamle barnebarnet til naboen var den første som hadde sett dyret.
– Den hang etter et tau, like over bakken, med tunga ut. Jeg skjønte den var død, så jeg ringte politiet, sier bestefar Hans Jæger.
Bodil Raustein var innom for å se til sauene torsdag 15. mai, og tror hendelsen trolig har funnet sted natt til enten 16. mai eller 17. mai.
– Det er utenkelig og utrolig at noen kan gjøre slike ting, men mer utrolig er hvordan de har fått det til, sier Raustein, som har tolv sauer like ved Lille Stokkavannet.
Noen ungdommer skal ha vært inne på området i dagene før 17. mai, men ingen er mistenkt i saken. Politiet har opprettet sak, og Raustein håper de klarer å finne gjerningspersonene. Da hun så til sauene, sjekket hun at alle var friske. Det betyr at den tre år gamle sauen som ble hengt, trolig også var frisk, og Raustein antyder at den har veid rundt 80 kilo.
(NTB)
- Jeg var så bombesikker på å vinne hele greia
(Dagbladet): I dag er det duket for kaos-uke inne på skandalehotellet i Mexico. I løpet av uka vil det komme inn fire tidligere deltakere, som alle vil forsøke å ta plassen til noen av deltakerne som allerede er der inne.
Brevet deltakerne finner ved frokostbordet spør «Hvem vil overleve kaoset?».
Sendt hjem
Jentene i kveldens «Paradise Hotel»-episode fikk muligheten til å redde seg selv i ukas parseremoni, om de valgte å ofre sin egen partner ved å sende ham til solo.
Til slutt var det Arman Dzudza som ble ofret, og partneren Kine Blix fikk en fredning ut uka. Arman fikk til slutt overraskende nok en fordel, og ingen ulempe. Han fikk muligheten til å splitte et par, og gutten som sto i paret han splittet måtte umiddelbart sjekke ut av hotellet.
Valget falt på Christer Reiersøl, som inne på hotellet hadde fått en god tone med sin partner, Lene Angelica Nilsen.
- Det var utrolig kjipt å bli sendt hjem. Jeg var først og fremst skuffa for at jeg måtte dra fra Lene, sier Christer til Dagbladet.
Sikker på seier
Christer forteller at han selv var sikker på å ta med seg pengepremien hjem fra hotellet, og at det derfor var utrolig surt å bli kastet ut av hotellet uten forvarsel i løpet av kaos-uka.
- Jeg ble utrolig sint da det skjedde, for jeg var så bombesikker på at jeg kom til å vinne hele greia, også plutselig røyk jeg ut uten forvarsel. Jeg ble sint, men jeg holdt maska for de andre deltakerne sin skyld, og fordi jeg ikke ville se teit ut på utsjekken min, sier han.
Lene Angelica var på sin side litt mer forberedt på at Christer kom til å ryke den dagen.
- Da jeg fikk høre at det var Arman som skulle splitte et par forsto jeg raskt at vi var i fare. Jeg og Arman hadde fått en god kontakt, og jeg tenkte han kanskje ville stå med meg, sier hun til Dagbladet.
Hun legger til at det var utrolig tungt å miste ham inne på hotellet.
- Jeg ble veldig avhengig av ham der inne. Vi var som knoll og tott, så det var utrolig vanskelig å miste ham.
Ingen sex-rekord
Christer og Lene Angelica var det første paret til å ha sex inne på hotellet i årets sesong. Etter de hadde hatt sex for første gang, bestemte de seg for å slå sex-rekorden på Paradise Hotel, ved å ha sex flest ganger.
For å klare det ble de nødt til å ha sex 47 ganger, og etter inspirasjon fra programleder Triana Iglesias begynte de å samle på korker for å holde tellinga.
Hver gang de hadde sex la de en kork i et glass. Og dermed dukket verbet «å korke» opp på hotellet.
- Vi hadde trettiseks korker da jeg sjekket ut av hotellet, forteller Christer til Dagbladet.
- Så, ingen sex-rekord med andre ord?
- Nei, dessverre. Det var kjipt å måtte slutte rekordjobbingen. Det var en rekord som skulle knuses, og jeg hadde noen uker igjen til å fullføre arbeidet, sier han.
Om de er blitt kjærester eller ikke i etterkant av programmet, er det ingen av dem som vil svare på.
- Statusen er foreløpig hemmelig, men det er veldig god stemning, sier Lene Angelica.
Denne stjerne-smellen gir Zucca økt finalehåp
- Statens tilbud var til å drikke seg full av, sier melkebonde Knut Olimstad. (677 innlegg) Les mer
Familien til piloten i det forsvunnede mysteriflyet avviser selvmordsteorien
Det var 238 mennesker om bord i flyet da det forsvant, og tross en av tidenes dyreste leteaksjoner er flyet ikke funnet. Hovedteorien til etterforskerne er at Malaysia Airlines Boeing 777-flyet skjenet ut av kurs og styrtet sør i Indiahavet.
Shah skal regnes å være ansvarlig for at Malaysia Airlines-flyet endret kurs, han fløy sammen med sin co-pilot Fariq bin Ab Hamid.
Det har de siste ukene versert forskjellige rykter om at Zaharie gikk gjennom en krise i livet før flyet lettet den skjebnesvangre dagen i begynnelsen av mars.
- Hvis han ønsket å ta selvmord, ville han ikke tatt med seg 238 personer i døden. Hvorfor skulle han være så dum? Det er han ikke, sier hans svoger, Asaud Khan, til ABC News.
- Et godt liv
Blant ryktene som har versert er at Zaharie gikk gjennom et samlivsbrudd, og at han slet med pengeproblemer. Dette avviser hans svoger kategorisk, som mener at piloten er blitt offer for en «unøyaktig og spekulativ rykteflom».
- Han hadde et godt liv. Han hadde masse penger, og elsket sin datter høyt, sier Khan.
Svogeren forteller videre at Zaharie var en lykkelig familiemann, en ivrig kokk og en praktiserende muslim, som tilbrakte morgenen før flyforsvinningen med å gjøre husarbeid hjemme.
Politiavhørene
Ifølge Khan har malaysiske politifolk stilt flere spørsmål både til Faizah Shah, kona til piloten, og deres hushjelp, om hvordan sinnsstilstanden til Zaharie var før flyet tok av.
- Polititjenestemennene har spurt: Hvordan er din mann? Er han deprimert? Har han problemer med noe, eller om det var noen problemer i ekteskapet. De har stilt alle slags spørsmål om hans mentale tilstand, påstår svogeren på vegne av familien.
Det er langt fra unormalt at politi og myndigheter stiller denne type spørsmål i avhør, for å kartlegge alle personer om bord i flyet, men svogeren mener at politiet nå har gjort dette i fire forskjellige avhør, og at grensen er nådd.
- Han var en forstandig mann. Han var ikke gal, sier svogeren.
Resultatløs leting
Ravikumar Madavaram, en flyekspert ved Frost & Sullivan Asia Pacific, mener Malaysia, Australia og Kina er de som bruker mest penger og regner med at den totale kostnaden på leteaksjonen til nå ligger på godt over 600 millioner kroner.
- Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye denne operasjonen har kostet, men det er definitivt den største i luftfartshistorien noensinne. Og med hensyn til kostnadene, vil den bli den dyreste, sa han til AFP.
Denne måneden kunngjorde myndighetene i Malaysia at de er inne i en ny fase, hvor de skal kartlegge et havområde som dekker 60 000 kvadratkilometer utenfor den vest-australske kysten.
Snart må alle nye biler ha denne
Mange bileiere er i villrede om hva de nye EU-reglene om smarte dekk betyr for dem, ifølge bransjen.
– Påbudet fra 1. november gjelder bare helt nye biler, som fra da av må ha overvåkingssystemet Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) på plass. Vi får mange spørsmål om dette, så det hersker åpenbart en viss forvirring, sier Katrine Køste, produktsjef i dekkjeden Vianor i dagens pressemelding.
TPMS er sensorer som måler lufttrykket i dekkene elektronisk. Hvis noe er galt, får føreren beskjed via kontrollpanelet på dashbordet.
Kravene om at biler skal utstyres med dette systemet, følger av EU-regler som også Norge er pålagt å innføre.
- Bilforhandlerne vil passe på at nye biler oppfyller kravet. For resten av bilparken vil ikke pålegget gjelde før i 2017. For folk flest er det naturlige overgangstidspunktet neste gang de skal kjøpe nye dekk, sier Køste.
LES OGSÅ: Dekktrykk-tabellen med måleenheter
Kan bli dyrt
Også leverandører av sensorene som nå tas i bruk, har inntrykk av at det råder stor usikkerhet blant bilistene.
- Noen ringer til oss. Enda flere spør i bilbutikken eller der de vanligvis kjøper dekk. Antall henvendelser kommer nok bare til å øke fram mot årsskiftet, sier Bjørn Neuberth, produktsjef i Panvulk, som leverer TPMS til dekkjeder og bilverksteder i hele Norge.
Neuberth regner med at elektronisk trykkmåling vil forsterke tendensen til at bileiere benytter seg av dekkhotell og profesjonelle tilbydere av hjulbytte.
– På noen biler vil det også være behov for kalibrering hver gang man skifter hjul, og da behøves det kostbart utstyr. Hvis man i tillegg endrer hjulenes innbyrdes plassering, kan sensorene gi feilmelding. Jeg tror derfor at det blir stadig færre som velger å gjøre denne jobben selv.
Sensorene vil bety at det vil bli noe dyrere å kjøpe nye dekk. Men Neuberth mener TPMS vil gi positive effekter både når det gjelder sikkerhet og drivstofforbruk.
- Feil lufttrykk svekker bilens kjøreegenskaper. Dekkslitasjen øker, og bilen bruker mer drivstoff. Dette må med i regnestykket når det påpekes at reglene gjør bildekk dyrere, sier Neuberth.
Hva med de som allerede har dekktrykksvarsling?
Mange norske bilister har allerede et system for trykkmåling montert, men dette er ikke av samme typen.
– En del bilmerker har hatt dette en stund, men da som regel i form av en sammenkobling med ABS-systemet. Dette gir utslag når den registrerte rullemotstanden øker over tid, sier Katrine Køste i Vianor.
Disse systemene forutsetter at bilen er i bevegelse.
– Den nye TPMS-teknologien er et direkte system, der sensoren er koblet til ventilen og sender et trådløst signal som gir umiddelbar varsling straks tenningen slås på. Dette gir bedre og raskere informasjon til føreren, sier Køste.
Hvorvidt «den gamle» dekktrykksvarslingen kan oppdateres, slik at den tar imot signalene fra TPMS-ventilen, må vi imidlertid komme tilbake til.
Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.
Flere dekksaker får du her:
Slik kan du kutte drivstoffutgiftene med 20 prosent?
Alt om lufttrykk i dekkene – del I
Lufttrykk – del II
Lufttrykk – del III
Lufttrykk – del IV
André (29) fra Oslo har laget Paul McCartneys nye musikkvideo
- Statens tilbud var til å drikke seg full av, sier melkebonde Knut Olimstad. (659 innlegg) Les mer
Vaagan Moen tilbake fra start mot Vålerenga
Ansvarlig redaktør: John Arne Markussen
© 2014 DB Medialab
Full stopp på E6 ved Minnesund
- Statens tilbud var til å drikke seg full av, sier melkebonde Knut Olimstad. (659 innlegg) Les mer
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013