• Flere reisesaker på db.no/reise.
EGER (Dagbladet): Ingen skal si at den suksessrike vinbonden
Janos Bolyki i ungarske Eger har kommet lett til det.
Høsten 2009 løsnet 9000 tonn stein fra steinbruddet han og faren hadde kjøpt for å lage vinkjeller.
Utenfor fjellveggen lå hele årets vinproduksjon.
– Vinen rant i strie strømmer. Unge og eldre kom løpende med bøtter, kopper og kar. Det var som en rød elv. Mange hadde fest den kvelden, forteller Joszef Suveges, publikumsansvarlig hos Bolyki.
Vinmekka
For tjue år siden fantes det én vinprodusent i området. Det var staten. Enorme kvanta ble eksportert. Egri Bikavér var selve folkevinen i Norge for noen tiår siden. Aller mest fordi den var billig.
Hvis noen snakker om «okseblod», er det som regel ikke blod de snakker om, men vinen herfra.
Kommer du til ungarske Eger nå, får du viner som vekker internasjonal oppsikt. Blant dem som gjør det best, er Bolyki.
- På få år har vi gått fra en til 220 vinprodusenter, sier Zusanna Santa på turistinformasjonen i Eger.
Unge Janos Bolyki og pappaen med samme navn var blant de første som kjøpte da land ble lagt ut for salg rundt år 2000. Bolyki jr. var egentlig ingeniør, pappaen hadde fortid som fabrikksjef.
Ble godt kjent
De hadde seks år bak seg som vinbønder da uhellet inntraff.
- De trengte sårt inntektene fra vinen som lå lagret. I stedet ble det en gavepakke til lokalbefolkningen. Men Bolyki-navnet ble godt kjent, forteller Joszef.
Janos Bolyki senior tar oss med ut på vinmarkene en tidlig vårmorgen. Han har, som sønnen, hatt en bratt læringskurve. 64-åringen hopper ut av i firehjulstrekkeren, binder opp drueranker, kjenner på plantene.
- Svært lovende, sier han.
Deres første Bikavér vant sølv i «vin-OL» i Bordeaux. Siden har de hentet hjem en eller to medaljer årlig, unge Janos er blitt «Winemaker of the Year» og «Årets forretningsmann» (2011).
De eksporterer til en rekke land, men ikke Norge. Skal du smake, er det best å dra til en bedre restaurant i Ungarn.
Den nye vinen
I motsetning til mange andre i området har ikke far og sønn Bolyki internasjonal kapital i ryggen.
I motsetning til hva andre ville gjort, forlot de heller ikke steinbruddet hvor fjellet raste ut etter uhellet. De gravde ut ni kjellere på i alt 1,2 hektar.
I den nord-ungarske byen, som har vært senter for ungarsk rødvin i mange hundre år, har det berømte okseblodet, Egri Bikavér, fått konkurranse.
Ikke bare popper det opp med nye vinprodusenter, det lages Bikaver med flere druesorter og nye viner lanseres på løpende bånd.
Hørt om Egri Chardonnay eller Egri Cabernet Sauvignon? Nå har du det. Og det finnes langt flere Egri-viner enn dette.
Vinturisme
Rundt byen ved foten av Bükk-fjellet står vinstokkene snorrett. Ofte ser du grupper av folk mellom dem.
Etter at de nye bøndene begynte å få medaljer i Bordeaux, strømmer folk til fra fjern og nær.
- På 90-tallet kom folk for kildevann, spa og massasje. Så begynte «tannlegebølgen». Nå er folk veldig opptatt av ungarsk mat og vin, forteller Victoria Conka Karlsen i det norske reisebyrået Budapest.no.
Sju prosent vekst i turist-trafikken det meste av 2013, stadig flere lavprisfly og en hovedstad kåret til et av Europas fem beste reisemål 2014, forteller om en utvikling som skyter fart.
«Vinens konge»
I vindistriktene skjer det mye. Ungarn er der Bulgaria og Chile var for noen år siden, mener ekspertene.
Landet lager ennå ikke verdens største viner, men kvaliteten øker og legges merke til internasjonalt.
Egentlig er det ingen nyhet. Romerne oppdaget allerede for 2000 år siden at den lokale vinen de fant var på høyde med deres egen.
Vinen fyrstene drakk i Europa for et par hundre år siden var også gjerne fra Eger, men naboen «tokajieren» var regnet som «vinens konge og kongenes vin.»
Varme kilder
Ungarsk vin passer både til krydret mat, som den berømte gulasjen, og til mildere retter. På restaurantene i Eger får du både internasjonal og lokal mat av høy kvalitet.
Vinen er hovedtrekkplasteret, men de helsebringende, varme kildene ligger ikke langt bak.
En svær borg, en stolt minaret, en gigantisk 1800-tallskirke og barokke bygninger forteller sitt om at dette har vært attraktivt land for mange.
Eger har spor etter både mongoler, tyrkere og habsburgerne.
Den 40 meter høye mirateten i sandstein midt i sentrum er faktisk det nordligste historiske minnesmerket etter tyrkernes herredrømme i Europa.
Tar du de 97 trappetrinnene opp, får du utsyn over vinbyen og 5340 hektar vinmarker.
Vin og rock
Ikke noe ved Janos Bolyki minner om stilen fra kommunisttida.
38 år, skallet, med fippskjegg, lidenskapelig opptatt av vin, rock og barns oppvekstvilkår, satser han på nye druesorter, rock ved vinkjelleren og donasjoner til barn.
Vinene hans har navn som «Mannen i månen», «Indian Summer» og «Liggende ekorn».
Mye juling
Ser du utover vinmarkene er det uvirkelig at tyrkiske soldater har herjet her, men få land har fått så mye juling som Ungarn.
Fra en gang å være et imperium med grense mot Adriaterhavet, ble det gradvis redusert til en flekk på Europa-kartet og havnet etter andre verdenskrig bak det berømte «jernteppet».
Under den kalde krigen ble mye av den russiske «champagnen» laget i Ungarn og eksportert til Sovjetunionen.
Det er ennå stor forskjell på de lekre smakerommene i Rioja og de hjemmesnekra i Eger. Ikke alle har engelskspråklige guider heller.
Likevel oppdager stadig flere den ungarske «flekken» på 93 000 km² midt i Europa.
Her kan du på et par timer reise fra vindistrikt til vindistrikt og oppleve svært ulike ting.
Tokaj og Balaton
Etter Eger er det bare å kjøre videre til Tokaj der dessertvinen strømmer.
I Tokaj har vinguruer som Hugh Johnson og spanske Vega Sicilia sprøytet inn kapital og kunnskap og løftet den ærverdige Tokajeren til nye høyder.
Har du lyst på en helt annen type vin, snu og kjør til Balaton. Der ligger vingårdene tett, små gårdsrestauranter byr på lokale spesialiteter og Balatonsjøen blinker blått.
Sentral-Euopas største innsjø er åtte mil lang og 15 kilometer bred. Fra vingårdene er det kort vei til et forfriskende bad.