Archive for May 7th, 2014

Hver ansatt i tech-selskapet Alibaba kan være verdt 69 millioner kroner

(Hegnar.no): Alibaba har søkt om å bli børsnotert i New York. Det er ennå ikke klart om det blir på NYSE eller på Nasdaq. Uansett ser det ut til å kunne bli en tech debut uten sidestykke.

Selskapet som ble grunnlagt i 1996 hjemme i leiligheten til Jack Ma i Hangzhou, Kina, er kanskje allerede verdens største ehandelsselskap, med hele 21.000 medarbeidere.

Verdien på selskapet antydes ifølge Reuters å bli 160 milliarder dollar, tilsvarende 950 milliarder kroner, når det børsnoteres. Analytikere mener imidlertid, i følge Wall Street Journal, at verdien kan være på hele 245 milliarder kroner, tilsvarende 1.450 milliarder kroner!

I så fall tilsvarer det en pris per hode i selskapet på 69 millioner kroner.

Aksjer for 181 milliarder?

Selskapets største aksjonærer er Softbank med 34,4 prosent, Yahoo med 22,6 prosent og grunnleggerne Jack Ma med 8,9 prosent og Joseph Tsai med 3,6 prosent.

Hvis verdien blir 950 milliarder kroner vil de to grunnleggerne sitter med aksjer i Alibaba til en verdi av henholdsvis 85 og 34 milliarder kroner. Da vil Ma også være blant kinas tre rikeste.

Men blir verdien 1.450 milliarder kroner sitter de to gründerne med aksjer for henholdsvis 129 og 52 milliarder kroner.

Et par hundre ansatte kan også regne med å havne meget høyt på listen over de rikeste i sine nabolag i Hangzhou. Reuters melder at det kan være rundt 100 medabreidere med opsjonspakker som kan gi dem flere titalls millioner dollar i formue.

Vil selge litt?

Gründerne kommer etter alt å dømme til å selge en del aksjer i forbindelse med børsnoteringen, men hvor mange aksjer de største aksjonærene vil selge er ennå ikke klart. Selskapet har imidlertid søkt det amerikanske finanstilsynet om å få selge aksjer for en milliard dollar i forbindelse med noteringen.

Selskapet vil ikke yppe seg med de mest verdifulle selskapene i verden, men nærmer seg kanskje, eller passerer, selskaper som Oracle på 184 milliarder dollar og facebook med en børsverdi på 157 milliarder dollar.

Til sammenligning kan det nevnes at Microsoft har en børsverdi på 325 milliarder dollar og at Google har en børsverdi på 358 milliarder dollar.

Statoil er verdt 100 milliarder

Apple er selskapet med høyest børsverdi, foran ExxonMobil. De to er verdsatt til henholdsvis 518 og 442 milliarder dollar, tilsvarende knapt 3.100 og 2.600 milliarder kroner.

Statoil har til sammenligning en børsverdi på 100 milliarder dollar, tilsvarende knapt 590 milliarder kroner, mens den samlede verdien av alle aksjene på Oslo Børs er på 345 milliarder kroner, tilsvarende 2.050 milliarder kroner.

Ehandelsselskapet Amazon verdsettes til 143 milliarder dollar, mens eBay har en børsverdi på “bare” 66 milliarder dollar.

Alibaba er en gigant og står allerede for 80 prosent av online handelen i Kina, som ifølge iResearch i år kan utgjøre 394 milliarder dollar, tilsvarende knapt 2.400 milliarder kroner.

Flere nyheter

Statoil kan cashe inn over 20 milliarder
Sunnmøringer til topps på børsen
Eks-ansatte sitter fast med aksjer

Wednesday, May 7th, 2014 Bil No Comments

- De har det forferdelig, og må bearbeide det som har skjedd

STEINKJER/TRONDHEIM (Dagbladet): Audun Kolstad (68) formet Petter Northug som skiløper i tenåra. Slik mener han 28-åringen kan reise seg etter fyllekjøringa.

Kolstad er også en god venn av Petters foreldre, John og May Northug. Han har gitt sin støtte etter at skistjerna smadret luksusbilen i et autovern søndag morgen.

- De nærmeste har det absolutt verst. Alle kan tenke seg en sånn situasjon, der sønnen eller datteren din gir seg selv et håpløst utgangspunkt. Det er fortvilelse, sier Kolstad.

- De har det forferdelig, og må bearbeide det som har skjedd. Men alle kan komme styrket ut av dette. Jeg håper Petter vil bli husket som den skiløperen han kan være, og ikke som en fyllekjører.

Nøye plan

Dagbladet forsøkte å komme i kontakt med Petters profilerte pappa, John Northug, i går. Men han og familien har gitt seg selv munnkurv. På gården i Mosvik var det aktivitet, men ingen ønsket å si noe.

Etter det Dagbladet forstår, er strategien regissert av selskapet Nye Høyder i Trondheim. Her er Are Sørum Langås prosjektleder og pressekontakt, og selskapet ønsker å styre informasjonen rundt Northug mest mulig. I verste fall risikerer han å bli kastet i fengsel etter villmannsferden på Byåsen i Trondheim.

Audun Kolstad trente Northug fra han var 15 til 18 år i Henning Skilag på Steinkjer. Han var med på å skape suksessløperen, men erkjenner at han ikke er like imponert over det som skjedde i helga.

- Petter må ta et valg. Han må endre livsstilen. Det er han også i stand til å gjøre, og da vil han komme styrket ut av dette. Han vet hva som kreves. Han må begrense det utenomsportslige.

Respektert

Kolstad er en respektert skitrener på Steinkjer. I en alder av 68 år er han fortsatt aktiv. Han er ikke sikker på at det er lurt at Northug trenes av barndomskompisen Eirik Myhr Nossum på privatlaget til Coop.

- Det er ikke bare enkelt å være trener når du også er venn. Myhr Nossum er kjempeflink, men denne relasjonen skaper også utfordringer. Petter trenger noen som kan sette skapet på plass, sier Kolstad.

- Han kan ikke bare ha ja-personer rundt seg. Det samme gjelder på landslaget.

Selv om Northug hadde en dårlig OL-sesong, mener Kolstad at han så oppløftende tendenser.

- Han var på gang igjen. Derfor ble jeg så overrasket over det som skjedde i helga.

- En vekker

Gamletreneren fortsetter:

- Naturligvis er det vanskelig å kvalitetssikre når en 28-åring skal legge seg. Men nå må han ta et skikkelig tak. Han må sette seg et mål, og gjøre ting bedre enn alle andre. Sånn sett kan dette bli en vekker.

Pressekontakten «fredet» Northug i går. Politiet jobber med å utarbeide en siktelse. Blir han dømt, må han trolig sone i fengsel.

Northug uttalte mandag at han vil satse for fullt i skisporet. VM i Falun er det store målet kommende sesong.

- Petter er definitivt en som kan slå tilbake når det gjelder, erklærer Kolstad.

Wednesday, May 7th, 2014 Bil No Comments

Albinokongeslange kan ta over 70 prosent av Gran Canaria

  • Den nye Siv Jensen

    Siv Jensen er blitt ny. Nå er hun rolig, velformulert, dempet og nesten saklig. Men er det Nye Jensen FrP vil ha, spør John O. Egeland. (492 innlegg) Les mer

  • Wednesday, May 7th, 2014 Bil No Comments

    City har festet grepet om gullet


    Ansvarlig redaktør: John Arne Markussen
    © 2014 DB Medialab

    Wednesday, May 7th, 2014 Bil No Comments

    - Kommer ikke til å be om unnskyldning

    Katie Price om utroskapsmeldingene.

    Wednesday, May 7th, 2014 Bil No Comments

    SISTE: Russland trekker tilbake soldater fra grensa

    Nyhetsbyråene AFP, Associated Press og Reuters melder at Russland ifølge president Vladimir Putin har trukket tilbake styrkene sine fra den ukrainske grensa.

    Dette motsies i ettermiddag av en militær NATO-kilde, ifølge Reuters.

    Nato har tidligere sagt at det er omtrent 40.000 russiske soldater oppmarsjert langs grensa, noe som har blitt oppfattet som en trussel mot Ukraina.

    - Beordret tropper

    - Vi har alltid fått høre at våre styrker på den ukrainske grensa er til bekymring. Vi har trukket dem tilbake. I dag er de ikke på den ukrainske grensa, de er på steder hvor de utfører deres vanlige oppgaver på treningsfelter, siteres Putin av nyhetsbyrået Interfax, ifølge Reuters.

    Den amerikanske nettavisa Boston Herald melder at Putin har beordret tropper som deltar i militærøvelser nær grensa til Ukraina om å returnere til sine permanente baser.

    Boston Herald skriver at Putins talsmann Dimitri Peskov igår tirsdag fortalte Interfax om Putins ordre, som kom ei uke etter at Russland satte igang omfattende militærøvelser med de fleste styrker i det vestlige Russland.

    Dette har skapt frykt for at Russland ville ta deler av Ukraina med makt.

    I et møte med den sveitsiske presidenten Didier Burkhalter i dag har Putin også bedt om at den planlagte folkeavstemningen og selvstyre i sørøst-Ukraina den 11. mai må utsettes, og har bedt om at alle ukrainske militæroperasjoner mot pro-russiske aktivister må stoppes.

    Disse har okkupert en rekke regjeringsbygninger og politistasjoner.

    Wednesday, May 7th, 2014 Bil No Comments

    - Den nye avtalen er i virkeligheten en full retrett

    Det kunne gått så mye verre. Forslaget om reservasjonsrett for fastleger som Bent Høie for inntil to uker siden sto knallhardt på, ville vært en uthuling av abortloven og forverret situasjonen til de mest sårbare gravide kvinnene i Norge. De siste månedene har motstanderne av reservasjonsrett mobilisert til rekordstore demonstrasjonstog på kvinnedagen, rekordmange høringsuttalelser i saken og den så langt definitivt vanskeligste saken for regjeringen å håndtere. Da helseministeren 25. april fortalte at de droppet forslaget og forhandlet med KrF om en annen løsning, brøt jubelen ut hos mange. (Seinere samme dag slapp regjeringen forøvrig nyheten om at de ikke ville møte Dalai Lama.) Både undertegnede og andre holdt likevel jubelen litt tilbake, i påvente av den nye løsningen.

    Nå kan vi imidlertid puste lettet ut. Den nye avtalen er i virkeligheten en full retrett. Det blir ingen reservasjonsrett for fastleger, av noe slag eller for noe tema. Dagens praksis med ulovlig reservasjon blir strammet inn. Det presiseres at såkalte felleslister for fastleger ikke skal være grunnlag for å fordele uønskede oppgaver mellom fastleger, kun demme opp for fravær eller bedre kvaliteten på helsehjelpen. Kommunenes oppfølgingsansvar blir tydeligere. Helsetilsynet skal ettergå at kommunene følger opp dette ansvaret. Abortloven fredes. Et nytt, grønt telefonnummer for uønskede gravide blir opprettet. Sykehusenes mottak og tilbud til abortsøkende kvinner skal kvalitetssikres og styrkes. Forslaget sendes ut på høring i juni og skal tre i kraft allerede ved nyttår.

    Likevel var KrF-leder Knut Arild Hareide både sterk, klar og smilende på dagens pressekonferanse sammen med Bent Høie. Ordningen er nasjonal. Og fastlegene slipper å henvise til abort. Nå skal de nemlig ikke lenger signere på skjemaet kalt «begjæring om svangerskapsavbrudd». De skal «bare» informere kvinnen om hvor langt hun er på vei, om mulighetene for abort, og om den hjelpen samfunnet kan tilby gravide kvinner i en vanskelig situasjon. Og sende kvinnens krav om abort til spesialisthelsetjenesten – altså slik som de gjør i dag.

    KrFs nye seier er at det også skal settes ned et utvalg. Utvalget skal utrede hva samvittighetsfrihet er, hva det betyr i norsk arbeidsliv og hva samvittighetsfrihet kan bety i jobber i politi, domstoler og barnehager. Utvalget skal jobbe et år eller to, før det skal levere en såkalt NOU, en offentlig utredning. Deretter vil ethvert forslag til politiske konsekvenser blir vurdert på vanlig vis. Det finnes som kjent intet politisk problem som er for stort til å bli begravet i et utvalg. Denne gang er bare å rope hurra for regjeringens gjennomføringskraft.

    Wednesday, May 7th, 2014 Bil No Comments

    Sist fredag ble 40 mennesker drept her

    ODESSA (Dagbladet): Ennå legger folk ned friske blomster. Det ukrainske kaoset har fått et nytt alter. Det første og største er Maidan-plassen i Kiev, der 80 mennesker ble drept 20.februar. Det skjedde etter at den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj, i et fortvilet forsøk på å redde skinnet, satte inn elitestyrker som skjøt med skarpt på demonstranter som ofret livet.

    Det andre alteret ble reist sist fredag, da de færreste skjønte at de var kommet for å ofre livet. Og det tredje alteret vil bli i byen Slavjansk, der godt væpnete pro-russiske separatister har bitt seg fast, og slåss for livet. Der skal rundt 30 mennesker ha blitt drept på mandag.

    MEN IKKE NOE LAND kan leve av å produsere offer-plasser, selv om ofrene blir aldri så mye helter. Og Odessa er slett ikke noe sted å lage noe alter eller noen offer-plass. Byen er tvert imot kjent for å være den mest løsslupne byen i hele det gamle Sovjetunionen. Her er livet tradisjonelt slentrende og skrått, byen er viden kjent for sin humor, og har alltid vært en kosmopolitisk smeltedigel av ukrainere, russere, jøder, grekere, bulgarere og folk fra Kaukasus.

    ODESSA HAR ALLTID VÆRT utadvendt og levd av sjøfart og handel, og av eksport av matvarer fra det vanvittig grøderike svartjordsbeltet rett nord. Her har folk vendt seg til å leve fredelig sammen, med unntak av de fryktelige massakrene på jøder under Andre verdenskrig. De har ikke bare vennet seg til det – folk her har nytt det løsslupne fellesskapet.

    - At det kunne skje her, i min by. De var jo bare unge mennesker, snufser en eldre kvinne som ikke vil si hva hun heter til vestlig presse. Hun står der med sin blomsterkvast utenfor fagforeningsbygget. Der ble mer enn 40 mennesker drept av brannen som oppsto da motstanderne av revolusjonen på Maidan-plassen i Kiev rømte hit for å komme unna høyre-ekstremister.

    Hendelsen inntraff under opptøyene som oppsto da tilreisende ekstremister forkledd som fotball-pøbler støtte sammen med motstandere av revolusjonen i Kiev sist fredag.

    KVINNEN VET IKKE sin arme råd, og har ikke så mange ord. De ordene hun måtte ha vil hun uansett ha for seg selv, der hun går fram og legger ned sin røde nellik for de døde på enda en av offer-plassene i dette ukrainske dramaet. Denne gangen var det motstanderne av revolusjonen på Maidan-plassen i Kiev det gikk verst ut over, selv om det også var Maidan-tilhengere blant de døde.

    I Slovjansk er det pro-russiske separatister det går utover, selv om de har gått et ekstra skritt for å skape et alter ved å gjøre væpnet opprør mot landets myndigheter. På Maidan-plassen var det revolusjonstilhengerne som fikk unngjelde.

    IKKE RART ORDET borgerkrig er på alles lepper.

    - Ja, vi frykter borgerkrig. Folk dreper jo på alle kanter, sa et smilende, eldre, i utgangspunktet samstemt ektepar, på flyet fra Istanbul i går kveld.

    - Du må ikke tro på den russiske propagandaen, sa han.

    - Du må ikke tro på noen propaganda, sa hun, mens mannen motvillig måtte svelge det ekteskapelige korrektivet.

    - Kan jeg få navnene deres?

    - Ja da, Svet…

    - Nei, helst ikke. Vi frykter det kan være for farlig, avbrøt han, og tok igjen for det ekteskaplige korrektivet han nettopp hadde måttet svelge.

    FARLIG ER ORDET. Ukraina er i ferd med å rakne foran øynene på en regjering som er handlingslammet, mens president Putins Russland har sine interesser i å bidra til å destabilisere Ukraina så mye de kan. Og vi blir alle minnet om farene som lurer blant de sørgende foran fagforeningshuset i den ellers så muntre byen Odessa.

    Wednesday, May 7th, 2014 Bil No Comments

    Hele årets vin­produksjon lå samlet da en stein på 9000 tonn løsnet

    • Flere reisesaker på db.no/reise.

    EGER (Dagbladet): Ingen skal si at den suksessrike vinbonden Janos Bolyki i ungarske Eger har kommet lett til det.

    Høsten 2009 løsnet 9000 tonn stein fra steinbruddet han og faren hadde kjøpt for å lage vinkjeller.

    Utenfor fjellveggen lå hele årets vinproduksjon.

    – Vinen rant i strie strømmer. Unge og eldre kom løpende med bøtter, kopper og kar. Det var som en rød elv. Mange hadde fest den kvelden, forteller Joszef Suveges, publikumsansvarlig hos Bolyki.

    Vinmekka

    For tjue år siden fantes det én vinprodusent i området. Det var staten. Enorme kvanta ble eksportert. Egri Bikavér var selve folkevinen i Norge for noen tiår siden. Aller mest fordi den var billig.

    Hvis noen snakker om «okseblod», er det som regel ikke blod de snakker om, men vinen herfra.

    Kommer du til ungarske Eger nå, får du viner som vekker internasjonal oppsikt. Blant dem som gjør det best, er Bolyki.

    - På få år har vi gått fra en til 220 vinprodusenter, sier Zusanna Santa på turistinformasjonen i Eger.

    Unge Janos Bolyki og pappaen med samme navn var blant de første som kjøpte da land ble lagt ut for salg rundt år 2000. Bolyki jr. var egentlig ingeniør, pappaen hadde fortid som fabrikksjef.

    Ble godt kjent

    De hadde seks år bak seg som vinbønder da uhellet inntraff.

    - De trengte sårt inntektene fra vinen som lå lagret. I stedet ble det en gavepakke til lokalbefolkningen. Men Bolyki-navnet ble godt kjent, forteller Joszef.

    Janos Bolyki senior tar oss med ut på vinmarkene en tidlig vårmorgen. Han har, som sønnen, hatt en bratt læringskurve. 64-åringen hopper ut av i firehjulstrekkeren, binder opp drueranker, kjenner på plantene.

    - Svært lovende, sier han.

    Deres første Bikavér vant sølv i «vin-OL» i Bordeaux. Siden har de hentet hjem en eller to medaljer årlig, unge Janos er blitt «Winemaker of the Year» og «Årets forretningsmann» (2011).

    De eksporterer til en rekke land, men ikke Norge. Skal du smake, er det best å dra til en bedre restaurant i Ungarn.

    Den nye vinen

    I motsetning til mange andre i området har ikke far og sønn Bolyki internasjonal kapital i ryggen.

    I motsetning til hva andre ville gjort, forlot de heller ikke steinbruddet hvor fjellet raste ut etter uhellet. De gravde ut ni kjellere på i alt 1,2 hektar.

    I den nord-ungarske byen, som har vært senter for ungarsk rødvin i mange hundre år, har det berømte okseblodet, Egri Bikavér, fått konkurranse.

    Ikke bare popper det opp med nye vinprodusenter, det lages Bikaver med flere druesorter og nye viner lanseres på løpende bånd.

    Hørt om Egri Chardonnay eller Egri Cabernet Sauvignon? Nå har du det. Og det finnes langt flere Egri-viner enn dette.

    Vinturisme

    Rundt byen ved foten av Bükk-fjellet står vinstokkene snorrett. Ofte ser du grupper av folk mellom dem.

    Etter at de nye bøndene begynte å få medaljer i Bordeaux, strømmer folk til fra fjern og nær.

    - På 90-tallet kom folk for kildevann, spa og massasje. Så begynte «tannlegebølgen». Nå er folk veldig opptatt av ungarsk mat og vin, forteller Victoria Conka Karlsen i det norske reisebyrået Budapest.no.

    Sju prosent vekst i turist-trafikken det meste av 2013, stadig flere lavprisfly og en hovedstad kåret til et av Europas fem beste reisemål 2014, forteller om en utvikling som skyter fart.

    «Vinens konge»

    I vindistriktene skjer det mye. Ungarn er der Bulgaria og Chile var for noen år siden, mener ekspertene.

    Landet lager ennå ikke verdens største viner, men kvaliteten øker og legges merke til internasjonalt.

    Egentlig er det ingen nyhet. Romerne oppdaget allerede for 2000 år siden at den lokale vinen de fant var på høyde med deres egen.

    Vinen fyrstene drakk i Europa for et par hundre år siden var også gjerne fra Eger, men naboen «tokajieren» var regnet som «vinens konge og kongenes vin.»

    Varme kilder

    Ungarsk vin passer både til krydret mat, som den berømte gulasjen, og til mildere retter. På restaurantene i Eger får du både internasjonal og lokal mat av høy kvalitet.

    Vinen er hovedtrekkplasteret, men de helsebringende, varme kildene ligger ikke langt bak.

    En svær borg, en stolt minaret, en gigantisk 1800-tallskirke og barokke bygninger forteller sitt om at dette har vært attraktivt land for mange.

    Eger har spor etter både mongoler, tyrkere og habsburgerne.

    Den 40 meter høye mirateten i sandstein midt i sentrum er faktisk det nordligste historiske minnesmerket etter tyrkernes herredrømme i Europa.

    Tar du de 97 trappetrinnene opp, får du utsyn over vinbyen og 5340 hektar vinmarker.

    Vin og rock

    Ikke noe ved Janos Bolyki minner om stilen fra kommunisttida.

    38 år, skallet, med fippskjegg, lidenskapelig opptatt av vin, rock og barns oppvekstvilkår, satser han på nye druesorter, rock ved vinkjelleren og donasjoner til barn.

    Vinene hans har navn som «Mannen i månen», «Indian Summer» og «Liggende ekorn».

    Mye juling

    Ser du utover vinmarkene er det uvirkelig at tyrkiske soldater har herjet her, men få land har fått så mye juling som Ungarn.

    Fra en gang å være et imperium med grense mot Adriaterhavet, ble det gradvis redusert til en flekk på Europa-kartet og havnet etter andre verdenskrig bak det berømte «jernteppet».

    Under den kalde krigen ble mye av den russiske «champagnen» laget i Ungarn og eksportert til Sovjetunionen.

    Det er ennå stor forskjell på de lekre smakerommene i Rioja og de hjemmesnekra i Eger. Ikke alle har engelskspråklige guider heller.

    Likevel oppdager stadig flere den ungarske «flekken» på 93 000 km² midt i Europa.

    Her kan du på et par timer reise fra vindistrikt til vindistrikt og oppleve svært ulike ting.

    Tokaj og Balaton

    Etter Eger er det bare å kjøre videre til Tokaj der dessertvinen strømmer.

    I Tokaj har vinguruer som Hugh Johnson og spanske Vega Sicilia sprøytet inn kapital og kunnskap og løftet den ærverdige Tokajeren til nye høyder.

    Har du lyst på en helt annen type vin, snu og kjør til Balaton. Der ligger vingårdene tett, små gårdsrestauranter byr på lokale spesialiteter og Balatonsjøen blinker blått.

    Sentral-Euopas største innsjø er åtte mil lang og 15 kilometer bred. Fra vingårdene er det kort vei til et forfriskende bad.

    Wednesday, May 7th, 2014 Bil No Comments

    Dette mobil­trikset låser PC-en

    DinSide: Mange er ikke altfor flinke til å låse PC-en når de forlater arbeidsplassen sin for å gå i et møte, hente en utskrift, spise lunsj eller hva det måtte være.

    For de fleste går det som regel greit, men en sjelden gang kan det være at noen er ekstra nysgjerrige på eposten du akkurat leste, har lyst til å gjøre et lite stunt med Facebook-kontoen din eller hva det måtte være.

    Å låse PC-en kan du gjøre med en kjapp tastatursnarvei.

    På en Windows-maskin låser du den ved å trykke på windows-tast + L, eller ved å trykke ctrl+alt+delete og velge «lås datamaskinen». På Mac kan du trykke ctrl+shift+eject-(=av) knappen for å sette maskinen i hvilemodus direkte.

    Les også:
    Den smarte Windows-tasten
    50 kjekke tastatursnarveier på Mac

    Lås med mobiltelefonen

    En annen snedig løsning er imidlertid å styre låsing av maskinen basert på om telefonen din er i nærheten eller ikke. Er du blant dem som alltid tar den med deg når du går fra plassen din, finnes det programmer både for Windows og OS X som låser maskinen din når den ikke lenger har kontakt med mobiltelefonen.

    I praksis betyr det at den låser seg når telefonen er cirka 10 meter unna, siden det er rekkevidden på Bluetooth.

    OS X (Mac): Bluetooth Screen Lock (Mac App Store, kr 14,-)
    Med denne Mac-appen parer du maskinen med telefonen via Bluetooth og velger deretter om du vil låse maskinen når den ikke har kontakt med telefonen overhodet, eller når signalet går under en viss terskel – kjekt hvis du for eksempel aldri er veldig langt unna, men likevel vil at maskinen skal låses automatisk.

    Du kan også sette opp hvor lang tid det skal ta før maskinen låses, og hvis du vil, kan du få en snarvei på cmd-alt-l for å låse maskinen direkte.

    Skaperen, Chris Vallis, har også en Bluetooth Unlock-app (Mac App Store, kr 21,-) som også kan låse opp maskinen når telefonen kommer tilbake.

    Windows: BtProx
    BtProx er et lite gratisprogram med åpen kildekode du kan laste ned fra Sourceforge. Etter å ha startet programmet, må du pare det med telefonen din ved å trykke på knappen til høyre for «Used device» (husk å aktivere Bluetooth på begge enheter). Dernest kan du velge hvor lang tid det skal ta før maskinen låses dersom maskinen ikke finner telefonen; for eksempel ett minutt, slik at veldig snare turer ikke låser maskinen.

    Er du ekstra avansert, kan du også angi kommandoer som skal kjøres på maskinen når den mister/oppnår kontakt med telefonen, enten du vil pause musikkavspilling eller lignende.

    PS! Vi fikk ikke BtProx til å virke som det burde på vår testmaskin, men siden programmet har 4,9 av 5 stjerner på SourceForge regner vi med at mange vil være mer heldige enn oss.

    Les også: Lås opp telefonen automatisk når du er hjemme

    Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her

    Wednesday, May 7th, 2014 Bil No Comments
     

    Recent Comments