Archive for April 16th, 2014
Norges ambassadør til Ukraina: Det er ingen borgerkrig på gang
- Her er stemningen spent, urolig avventende. Folk flest oppfatter situasjonen som alvorlig nå. Det har vært væpnede aksjoner i dag i Slavjansk og Kramatorsk. I denne regionen er folk opptatt av å leve fredelig og rolig, så dette føles ekstra dramatisk, sier Fredriksen til Dagbladet.
- Det er nesten umulig å få ting bekreftet, men det er klart at ukrainske myndigheter har satt i gang antiterroroperasjoner og satt inn væpnede styrker mot opprørerne. Vi hører meldinger om at noen har tatt pansrede kjøretøyer og om kidnappinger. Det inngår i det større bildet av at enkelte lokale krefter og noen fra russisk side ønsker å skape uro for å ramme regjeringen i Kiev, med tanke på å destabilisere Ukraina, forteller ambassadøren.
Liten støtte til aksjonene
I dag har ambassadøren vært i møter med guvernøren i Donetsk, med lokale NGO-er og diplomater. Russlands president Putins påstander om at det er borgerkrig på gang, er overdrevet. De væpnede aksjonene har liten støtte, mener Jon Elvedal Fredriksen.
- Vi oppfatter det ikke som om det er noen borgerkrig på gang, hvis man tenker på borgerkrig som en væpnet konflikt mellom ulike grupper. Aksjonene har begrenset oppslutning. Vi ser absolutt ikke tegn til noen folkebevegelse. Det er ingen her som går god for eller snakker positivt om denne type aksjoner, sier ambassadøren.
- Hvor kommer initiativet til opprøret fra?
- Når vi spør, får vi vil svar at det er en blanding av russiske interesser, marginale lokale grupperinger og leiesoldater.
Selv om få støtter de aggressive handlingene, er det mange forskjellige meninger om den ukrainske regjeringen og forholdet mellom Ukraina og Russland, mener ambassadøren.
- Det er mange ulike følelser i sving, både når det gjelder synet på egen regjering i Kiev, som de føler ikke representerer dem, og det er skuffelse over Janukovitsj som flyktet landet. Når det gjelder forholdet til Russland, finner vi hele spekteret, fra de prorussiske, som er en liten gruppe, til en stor gruppe som ønsker tette bånd til Russland men ser seg selv om en del av Ukraina, til de proaktive ukrainerne.
- Ingen tegn til at de stopper
Ambassadøren synes det er vanskelig å spå hva som vil skje videre, men er bekymret.
- Det er ikke tegn til at de såkalte separatistene ønsker stoppe opp. Det er stadig nye aksjoner. Det skaper uro. Hva det vil føre til, er uklart, men folk ønsker en slutt på dette, og de fleste ser til myndighetene i Kiev for å finne en løsning, sier Fredriksen.
Han ser for seg tre mulige løsninger: Forhandlinger, tøffere tiltak mot separatistene eller å imøtekomme kravene om større grad av føderalisering.
- De fleste sier at de ønsker at regjeringen gir mer selvstyre, men ikke nødvendigvis føderalisering, sier Fredriksen.
Han drar tilbake til Kiev i dag, og blir der i påsken for å følge situasjonen.
- I Kiev er dagliglivet mer tilbake til det vanlige, men folk er bekymret for flere militære aksjoner på grunn av de russiske soldatene som er utplassert på grensen.
Ifølge ambassadøren har ikke urolighetene påvirket landets økonomi stor grad så langt.
- Det er ikke vårt inntrykk. Men folk blir ofte redde for sparepengene sine i en slik situasjon, og går til bankene for å ta ut hard valuta. Men vi har ingen bank- eller forsyningskrise ennå, sier Jon Elvedal Fredriksen.
Russland med rasende oppgjør med USA: Washington må forstå de katastrofale konsekvensene av hodeløs støtte til Kiev
Tips oss hele døgnet på 2400
Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Sylvi Listhaug har ikke levert noen saker til Stortinget
Fredag før påske er regjeringens deadline for å få sendt over saker til behandling i Stortinget før sommeren. I et påskerush fylte alle Erna Solbergs statsråder opp sakslistene til stortingskomiteene med nye saker – alle så nær som én. Landbruksminister Sylvi Listhaug har ikke levert en eneste sak.
Mange utspill – ingen saker
Næringskomitéen har null saker til behandling, men Sylvi Listhaug har likevel kommet med en rekke utspill i media.
Hun vil avvikle ostetollen, oppheve bo- og konsesjonsplikten, oppheve den offentlige priskontrollen på landbrukseiendommer og heve produksjonskvotene for melk og kjøtt. Men statsråden har møtt veggen hos samarbeidspartiene KrF og Venstre, som hun er avhengig av for å få flertall for politikken sin i Stortinget.
Et frieri til Ap fredag for halvannen uke siden, slo også feil.
Venstre: – Usammenhengende
Venstre mener Listhaug fører en usammenhengende landbrukspolitikk.
- Vi er i utgangspunktet positive til å se på endringer i landbrukspolitikken. Men det vi har sagt til Sylvi Listhaug, er at hun må sette forslagene inn i sammenheng. Vi lurer på hva som er målet og meningen, sier Venstres nestleder, Terje Breivik.
Verken Venstre eller KrF vil avvikle ostetollen. Ifølge Breivik kan Venstre være med på å gjøre noe med priskontrollen på landbrukseiendommer, men partiet ønsker ikke å oppheve den. De er positive til endringer i bo- og driveplikten, men vil ikke skrote den. Venstre vil beholde fylkesvise kvoter, men kan være med på å løfte kvotetakene noe.
KrF: – Ute av takt
KrF er enda strengere.
- Hun er ute av takt med KrF, Venstre og resten av opposisjonen, sier Line Henriette Hjemdal, som sitter i næringskomitéen for KrF.
- En samlet næringskomite har listet opp målsetninger om jordbruk i hele landet og økt matproduksjon. Da må Listhaug finne tiltak slik at hun når det. Eiendomspolitikken ble varslet i regjeringsplattformen. Det er en grunn til at vi ikke gikk i regjering, men valgte å være i opposisjon. Vi vil ikke være med på et frislipp av melkekvoter. Dette er heller ikke et tiltak som melkebøndene etterspør. Bare to prosent av melkebøndene stanger i kvotetaket, 98 prosent gjør det ikke. Det bøndene ønsker er å investere i driftsbygninger, da får man heller gjøre noe med avskrivingssatsene.
- Så hun satser på feil saker?
- Ja, mitt råd er å levere på det bøndene er opptatt av.
Landbruksoppgjøret blir den store saken for Listhaug denne våren. Her kan hun få til endringer, men hun er avhengig av å komme til enighet med bondeorganisasjonene.
Listhaug har ifølge departementet reist på en to uker lang ferie til utlandet, og har ikke anledning til å kommentere saken.
Det skulle ta nesten 43 år før politiet fant ut hvordan Cheryl og Pamela forsvant
En guttegjeng fortalte i politiavhør at jentene hadde stoppet dem på vei til festen og spurt etter retningen. Jentene fulgte etter i bil, men et sted på veien forsvant plutselig jentene - uten spor.
Og dermed gikk det snart 43 år uten noen sikker informasjon om de to jentene.
Nå melder Sky News at myndighetene har løst saken – om enn med en nedslående konklusjon: Cheryl og Pamela døde i en trafikkulykke.
De kjørte ved et uhell ut i en sump i South Dakota Creek i Oklahoma.
Fant mystisk bil
Da en bil med skjelettrester ble oppdaget nettopp i sumpen i South Dakota Creek i Oklahoma i fjor, trodde politiet at de muligens kunne løse forsvinningsgåten.
Stedet der Cheryl og Pamela ble sett, var nemlig ikke langt fra stedet hvor bilen ble funnet i fjor.
Det var en fisker som i fjor oppdaget noen hjul som stakk opp fra vannet. Bilen var naturligvis i dårlig stand etter så mange år under vann, og de kriminaltekniske undersøkelsene har tatt lang tid.
Fant førerkort
Resultatene av undersøkelsene ble klare denne uka.
I bilen har etterforskerne også funnet en rekke gjenstander som tilhøre de to jentene: blant gjenstandene var Cheryl Millers førerkort og veske.
Det har tidligere vært gjennomført omfattende søk i området uten funn.
Al-Qaidas «kronprins» deltar helt åpenlyst på massemøte
- Oppsikt er trolig også hensikten, sier terrorforsker Brynjar Lia til Dagbladet.
Ifølge CNN var CIA og Pentagon enten ikke klar over at møtet skulle finne sted, «eller de kunne ikke få en drone tidsnok på plass for et angrep.»
«Kronprinsen»
I originalvideoen Dagbladet fant på Youtube, opptrer blant annet al-Qaidas nestkommanderene Nasir al-Wuhayshi i en framtredende rolle. Han regnes av enkelte som terrororganisasjonens kronprins og leder al-Qaida på den arabiske halvøya.
Videoen er trolig filmet i Jemen. Her virker al-Wuhayshi avslappet og rolig, til tross for den store sikkerhetsrisikoen en slik massemønstring representerer for ham selv og andre til stede.
- Dette er en helt ekstraordinær video, sier terrorekspert Paul Cruickshank til CNN. – Han tar en stor risiko.
Amerikanske tjenestemenn sier overfor CNN at videoen trolig er autentisk.
Intern rivalisering
Ifølge terrorforsker Brynjar Lia er det sterk rivalisering mellom ulike fraksjoner og grener med tilknytning til al Qaida.
-At Nasir al-Wuhayshis opptrer så åpent på en massemønstring og i en video, er nok fordi han har et ønske om å markere seg. Han har et behov for å komme på offensiven og gjenvinne initiativ etter å ha vært lite synlig tidligere, sier Lia som er førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.
Et ikke-tema
Etter å ha sett gjennom hva Nasir al-Wuhayshi tar opp i videoen, legger Lia spesielt merke til en ting: Hva al-Wuhayshi ikke sier.
- Jeg oppfatter ikke at han eller andre på noe tidspunkt snakker om Syria. Og det er interessant, sier Lia.
I Syria har ei kontroversiell utbrytergruppe fra al-Qaida, «Den islamske stat i Irak og Syria» (ISIS), styrket sin posisjon og utfordrer nå åpenlyst den gamle al-Qaida-ledelsen. Dette skjer på bekostning av blant annet «kronprinsen» og hans tilhengere med base i Jemen.
Al-Wuhayshi er altså en mann med behov for å skinne internt.
Fallende stjerne
På slutten av 2000-tallet ble al-Qaida i Jemen regnet som nettverkets farligste gren, med evne til avanserte internasjonale terroraksjoner.
- En årsak var at gruppa hadde en internasjonal avdeling med stor kompetanse om bomber. En av deres bombekonstruktører sto bak flere sofistikerte operasjoner mot internasjonal luftfart. Avdelingen ble regnet som svært farlig, sier Lia.
I dag regnes verken al-Wuhayshi eller hans avdeling som en like stor faktor innen internasjonal terrorisme som tidligere.
- Al-Qaida i Jemen er i dag mer fokusert om situasjonen internt i Jemen. Gruppa betraktes heller ikke nødvendigvis som den største sikkerhetstrusselen for regimet i Jemen, men bare som en av mange utfordringer i et fattig, splittet og krigsherjet land, sier Lia.
Nytt materiale
For vestlige etterretningstjenester er selvhevdelse internt i terrornettverket noe man det selvfølgeliG følger nøye med på.
- Nasir al-Wuhayshi tar åpenbart en risiko. Hvordan amerikanerne vurderer dette, vet jeg ikke. Men videoen inneholder antagelig nyttig etterretningsinformasjon som jeg regner med at mange land nå vil studere nøye, sier Lia.
Anklages for å bytte side: Soldater vegrer seg for å skyte på egne landsmenn
Islamkritikere er glade i å snakke demografi. Så la oss snakke demografi, Tybring-Gjedde. (1576 innlegg) Les mer
Direkte nå: Nato vil gå inn med flere militære
Tips oss hele døgnet på 2400
Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
- Han markerte seg i flere konkurranser, og var kjent som både ivrig og dyktig
Dette er: Yngve Dalquist (37) fra Trondheim, Ole Simensen (28) fra Os, bosatt i Oslo, Øyvind Slørdahl (36) fra Oslo og Ola Drøpping (27) fra Sunndal.
Ola Drøpping (27) har tidligere satset på sykling, og har de siste årene markert seg i toppturmiljøet. I fjor satte ifølge Fri Flyt uoffisiell norsk randorekord da han gikk 12 007 høydemeter i løpet av et døgn.
- Han var en ekstremt ivrig toppturgjenger og en eksepsjonelt sprek fyr, sier Tore Meirik, nettredaktør i Fri Flyt.
Han intervjuet Drøpping flere ganger, blant annet etter rekordturen i 2013.
- Han markerte seg i flere konkurranser, og var kjent som både ivrig og dyktig. Han var kjent som en solid mann i fjellet. Jeg vet ikke om han var på tur hver eneste dag, men det var ikke langt unna, sier Meirik.
Toppturmiljøet
Yngve Dalquist fra Trondheim var også godt kjent i toppturmiljøet. I 2012 vant han Galdhøpiggrennet.
- Han var en veldig flink og flott kar. Han har vært med i toppen i flere år, og var en de fleste av oss kjente. Han var erfaren, trivelig og omgjengelig, sier rennleder Per Olav Tangen til Dagbladet.
Øyvind Slørdahl er fra Trondheim, men bodde og jobbet i Oslo. Han jobbet for Orkla Foods, og var i likhet med de tre andre omkomne frilufts og idrettsentusiast. Vinterstid drev han med frikjøring. Han har også drevet frikjøring med flere av de som var med på denne siste, fatale turen tidligere. Slørdahl kom i 2012 på tredjeplass i den prestisjetunge triathlon-konkurransen Norseman.
- Han har vært en aktiv triatlet og en positiv bidragsyter i miljøet. Det er mange i vårt miljø som kommer til å savne ham, sier Dag Oliver, generalsekretær i Norges Triathlonforbund.
Filmet skred
28 år gamle Ole Simensen har tidligere beskrevet seg selv som en erfaren løssnø-kjører. Han kommer fra Os i Hedmark, men jobbet i ingeniørfirmaet Hjellnes Consult i Oslo.
I et intervju med Fri Flyt og Dagbladet i 2012 fortalte Ole Simensen om da han ble tatt av et snøskred på Gaustatoppen i november 2012. Med et hjelmkamera filmet han hvordan snømassene dro ham nedover fjellsida. Da han stoppet 800 meter lenger ned satt han fast med snø til knærne. Han gravde seg ut ved hjelp av spade og sa i intervjuet at opplevelsen hadde gitt ham respekt for skred.
Administrerende direktør Geir Knudsen i Hjellnes Consult forteller at han fikk savnet-meldingen i går og fikk bekreftet dødsfallet i dag.
- Vi mottok beskjeden med stor sorg. Han var en høyt verdsatt person hos oss. Han var et friskt pust og var alltid blid og hyggelig, sier Knudsen til Dagbladet.
Simensen jobbet i prosjektledelsen for utbyggingen av den nye flyterminalen på Oslo lufthavn Gardermoen. Friluftsinteressen hans var godt kjent på arbeidsplassen med rundt 200 ansatte. Tirsdag over påske blir det minnestund.
- Hans hobby var allmenn kjent. Det hendte han var på tur med kolleger også. Blant annet i videoen der han ble tatt av skred på Gaustatoppen var han sammen med en kollega, sier Knudsen.
Selvironisk i ny video: Lær å lappe sykkeldekk med Lance Armstrong
Islamkritikere er glade i å snakke demografi. Så la oss snakke demografi, Tybring-Gjedde. (1576 innlegg) Les mer
Hundetrening i Oslo vekker reaksjoner:Jeg blir uvel, kvalm og sint
Tidligere denne uka la hun ut video av en organisert hundetrening fra Ekebergsletta på Facebook som har skapt en heftig diskusjon. Nesten 1000 personer har delt videoen.
Straffer hundene
For to uker siden var Sommerfeldt ute og gikk tur med hunden Pia (5). Etter hvert fikk hun øye på en gruppe med Gordon Settere som fikk en type hundetrening der valpene fikk straff når de ikke gjorde som eierne sa.
- Jeg observerte dem en stund. Så tenkte jeg: Oi, er det fortsatt noen som trener hunder på denne måten? sier hun.
Som du kan se i videoen blir hundene trent på innkalling, som er å sitte og bli til de får tillatelse til å gå. Hvis de ikke gjør som de får beskjed om reagerer enkelte av deltakerne, og videoen viser blant annet at en av hundene blir løftet etter nakkeskinnet, mens en annen blir løftet tilbake.
- Ikke representativt
Kurslederen sier videoen viser en situasjon som er tatt ut av sin sammenheng.
- Dette er ikke representativt for innholdet i kurset. Vi ønsker ikke atferd som dette. Jeg som kursleder tok det opp i etterkant, men kan ikke være ansvarlig for alle handlingene til de enkelte deltakerne underveis, sier vedkommende til Dagbladet.
Dagbladet kjenner ikke identiteten til kursdeltakerne.
- Jeg kan skjønne at folk reagerer når de ser en sånn video. Jeg hadde sikkert reagert selv. Men den viser bare en liten del av et større kurs. Samtidig er det klart at det som skjedde er uheldig. Jeg tar avstand fra det og har tatt opp i gruppa at det ikke er måten å gjøre det på, sier vedkommende til Dagbladet.
- Ble redde
Kurslederen sier videoen viser en øvelse hvor hundene skulle sitte til de ble kalt inn.
- Det var rett etter at vi hadde startet, og noen av hundene ble ganske viltre da de ble sluppet ut på den store sletta. Noen av hundene stakk mot veien som går over sletta, og jeg tror eierne ble redde og dermed overreagerte overfor hundene sine. Jeg tror de var redde for at hundene skulle bli påkjørt, og det kan jeg skjønne.
Den erfarne kurslederen sier de foretrekker å bruke såkalt positiv forsterkning i dressuren, og at det legges stor vekt på dette gjennom kurset.
- Det er det mest effektive, og det vi gjør 90 prosent av tiden på kursene. Noen ganger må det korrigeres, for å vise dem hva vi ønsker at de skal gjøres, men vi foretrekker positiv forsterkning gjennom ros og godbiter.
Originalvideoen som ble lagt ut på Facebook er på rundt seks minutter, og Dagbladet har redigert den ned til 90 sekunder
- Skal ikke spre frykt
Dyrevelferdsloven er klar på at det er forbudt å utøve vold mot dyr.
I lovens paragraf 26 bokstav c heter det at dyr ikke med hensikt skal påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger og belastninger i forbindelse med trening. Tronerud mener det er forskjell på å lære hunden å sitte riktig kontra å ikke oppføre seg aggressivt mot barn.
Ole-Herman Tronerud, veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet, sier følgende på generelt grunnlag:
- Treningen skal ikke spre frykt. De fleste får mer igjen med en positiv tilbakemelding, å belønne når hunden gjør noe riktig. Det viktigste med hundetrening er å gi tilbakemelding i det sekundet den gjør noe riktig eller feil, og bevisst gi belønning eller straff til rett tid.
- Gode erfaringer
Norsk Gordon Setter-klubb sier på generelt grunnlag at de tar avstand fra dressur som innebærer korreksjoner i form av fysisk avstraffelse. Nestleder Geir Morten Søgård sier kurset ikke er i regi av dem.
Også Norsk Kennelklubb (NKK) oppfordret til positiv forsterkning og belønning av ønsket atferd ved trening av hund.
- Vi har mange aktive eiere som kan vise til gode resultater med positiv forsterkning, sier Trine Hage, administrerende direktør i Norsk Kennelklubb, til Dagbladet.
Medieansvarlig i NKK, Anne Hofmo Bjølgerud, ser en generell positiv trend når det gjelder hundetrening.
- Vårt inntrykk er at hundeeiere i Norge er flinke og at dyrevelferden er god. Det gjelder også når det kommer til trening av hund, sier hun.
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013