Archive for March 24th, 2014
- Spesialenheten stilte spørsmål om Jensen allerede i 2006
Spesialenheten for politisaker mener Jensen kan mistenkes for å ha mottatt penger og tjenester fra hasjsiktede Gjermund Cappelen. Jensen nekter straffskyld.
- Ville vite alt
Spesialenheten har også tidligere forsøkt å se Jensen nærmere i kortene. Dagbladet får bekreftet at Spesialenheten hadde personer inne til avhør i 2006. Blant annet ble en seinere dømt person i flere timer utspurt om sitt kjennskap til Eirik Jensen, en nær kollega av Jensen og en kjent størrelse i Oslos underverden.
Spesialenheten ville vite hvilket forhold de tre hadde. Det var forholdsvis godt kjent blant kriminelle at «den kriminelle størrelsen» hadde et usedvanlig tett kildeforhold til enkelte personer ved Oslo politidsitrikt.
- Jeg husker avhøret som det var i går, sier mannen som i flere timer ble spurt ut om Jensen, hans kollega og den kriminelle.
- Spesialenheten ville vite alt om forholdet mellom Eirik Jensen, en av hans kolleger og mannen i Oslos underverden. Blant kriminelle var det en kjent sak at vedkommende hadde kontakt med Jensen. Jeg ble avhørt i flere timer, sier mannen, som senere er straffedømt, til Dagbladet.
Ikke om Cappelen
Spørsmålene den gang skal ikke ha handlet om Gjermund Cappelen, som Jensen har hatt kontakt med siden 90-tallet. Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen sier kontakten mellom dem har vært naturlig.
Dagbladet har vært i kontakt med Jensens daværende kollega. Han ble aldri konfronter med at Spesialenheten viste interesse for Jensen, ham og personen på midten av 2000-tallet.
- Jeg regner med at Spesialenheten innkaller meg til avhør om Jensen-saken. Men jeg var aldri klar over at Spesialenheten etterforsket Jensen og meg. Første gang jeg fikk høre om det, var da Dagbladet ringte meg, sier eks-politimannen.
Han har kjent Eirik Jensen i mange år, og tror absolutt ingenting på anklagene mot politioverbetjent.
- Anklagene mot Eirik Jensen er absurde, sier eks-politimannen.
Vil ikke kommentere
Forsvarer Jens-Ove Hagen sier han ikke er kjent med noen etterforskning mot Jensen i 2006.
Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til Spesialenheten. De sier til Dagbladet at de ikke kan kommentere eventuelle tidligere etterforskninger.
Det er uvisst hvor langt granskningen den gang faktisk kom. Spesialenheten mottar et stort antall anmeldelser vært år, og i mange tilfeller gjøres det innledende undersøkelser, uten at noen siktes eller at etterforskningen tas videre.
Eirik Jensen var regnet som en av krumtappene i bekjempelsen av organisert kriminalitet før han ble pågrepet og siktet. Som Dagbladet har skrevet tidligere nekter mange av hans tidligere og nåværende kolleger å tro på korrupsjonsanklagene. Forsvarer Jens-Ove Hagen mener Jensen i dag bør settes fri, da han mener det verken er grunnlag for mistanke mot Jensen eller at det er noen form for bevisforspillelsesfare.
Reeva Steenkamp i brev til «Blade Runner»: Jeg vil bare elske og bli elsket
Ifølge den australske journalisten Tom Steinfort, som følger saken for det australske tv-nettverket Nine Network og det australske tv-showet The Today Show, fikk retten se det lange brevet Steenkamp skrev 26. januar 2013.
Altså knappe tre uker før hun endte sitt liv på badegulvet hjemme i villaen de to delte.
Sjalu
Brevet er skrevet etter at de to har forlatt en av Steenkamps beste venninners forlovelsesfest fordi Pistorius gjorde et stort nummer ut av at Steenkamp skal ha flørtet med ektemannen til en annen venninne.
«Jeg flørtet ikke med noen i dag. Jeg blir kvalm av at du i det hele tatt sa det, at du gjorde et nummer ut av det ved bordet og at du fikk oss til å reise hjem tidlig,» skriver Steenkamp i brevet.
Detaljert beskriver hun «Blade Runners» voldsomme humørsvingninger, hvordan han latterliggjør henne, og at hun er redd for ham når han blir sint på henne.
I brevet kommer det tydelig fram at Pistorius’ sjalusi ble et større og større problem for Steenkamp i perioden før hun ble skutt av ham.
«Jeg beklager om du virkelig trodde jeg la an på min venn Sams ektemann og jeg beklager at du syns så lite om meg.», skriver Steenkamp, og fortsetter med å fortelle Pistorius at de ikke klarer å skjule at de går gjennom en vanskelig tid i forholdet.
«Jeg vil bare elske og bli elsket. Være glad og gjøre en annen like glad. Kanskje vi ikke kan gjøre det for hverandre. Akkurat nå vet jeg at du ikke er glad, og jeg er i alle fall både ulykkelig og lei meg», skriver Steenkamp.
Nødverge
Oscar Pistorius ble verdenskjent da han som første handicappede utøver fikk delta i de olympiske lekene i London 2012. «Blade Runner» har amputert begge beina og løper med proteser. Han har fire gull fra de paralympiske lekene, og også et stafettsølv for Sør-Afrika i friidretts-VM i 2011.
Pistorius hevder han handlet i nødverge da han skjøt og drepte sin samboer Reeva Steenkamp i deres felles hjem i februar 2013.
Mann (34) tatt uten førerkort 65 ganger og ruskjøring 13 ganger: Han utgjør en betydelig fare for oss alle
USAs visepresident, Joe Biden, på Europa-besøk varsler nye sanksjoner. (888 innlegg) Les mer
G7-landene enige om å utestenge Russland
Det kom fram i et møte om Krim-krisen mellom lederne for USA, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada i Haag i kveld.
«Vi er fortsatt klare til å intensivere våre reaksjoner. Det inkluderer koordinerte sanksjoner som vil ha en stadig større innvirkning på den russiske økonomien hvis landet fortsetter å eskalere situasjonen», heter det i en uttalelse etter krisemøtet.
(NTB)
Telenor skal ta betalt for Bank-ID på mobil
DinSide Telenor har i dag 100.000 kunder som benytter BankID på mobil for å logge inn og utføre transaksjoner i nettbanken.
Disse kundene vil få seg en lite hyggelig overraskelse de neste dagene. Telenor har nemlig besluttet å ta betalt for BankID på mobil.
- Kundene vil bli varslet om endringen på sms fra i dag og i de nærmeste dagene, sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor til DinSide.
Les også: BankID er en grusom løsning
Gjelder fra 1. mai
Endringen trer i kraft fra 1. mai. Fra denne datoen vil det koste penger for både identifisering, signering og betaling med BankAxess.
Det vil altså koste penger hver gang du genererer en kode med BankID på mobil, eller per transaksjon som Telenor kaller det.
Slik blir prisene:
- Identifisering: 49 øre
- Signering: 49 øre
- Betaling med BankAxess på mobil: 49 øre
- Vi har jobbet med BankID på mobil i veldig mange år og var første mobiloperatør som lanserte løsningen i 2009. I denne perioden har vi aldri tatt betalt for kostnader knyttet til utvikling og drift av tjenesten, men det ser vi oss nå nødt til å gjøre, sier Krokan.
Les også: Nettbanken redder deg fra betalingsproblemer
Spent på reaksjoner
Når Telenor nå går i gang med varslingen de neste dagene, er de spent på hvordan kundene vil reagere.
- Siden tjenesten har vært gratis, er det forståelig om noen vil reagere på at Telenor nå skal ta 49 øre per transaksjon. Vi håper likevel at de som bruker tjenesten ser så stor nytteverdi at de fortsatt vi benytte BankID på mobil, sier Krokan.
Telenor opplyser at tjenesten er utviklet sammen med bankene, men den driftes av Telenor.
At BankID på mobil nå blir underlagt betaling for Telenor-kundene, skal sikre videre utvikling og drift av tjenesten.
Les også: Telenor og DNB klare for mobilbetaling
- Flyet styrtet. Alle er døde
Flyet, og de 239 ombord, gikk ned sør i Det indiske hav i morgentimene 8. mars.
- I kveld ble jeg informert om at det britiske telekommunikasjonsbyrået Inmarsat har gjort ytterlige dataanalyser, og dermed har kunnet kaste nytt lys over flyruta til MH370. Den fløy langs den sydlige korridoren, og siste posisjon var i Det indiske hav vest for Perth. Dette er et øde sted, uten landingsmulighet.
- Det er med dyp sorg jeg må informere om at ifølge disse nye dataene gikk flight MH 370 ned i det indiske hav, sier Razak.
Malaysia Airlines har sendt en tekstmelding til de pårørende til de overlevende om at alle beviser nå tyder på at flyet styrtet sør i det indiske hav, og at ingen om bord overlevde.
152 av de ombord var kinesiske statsborgere, 50 kom fra Malaysia. Resten av passasjerene kom fra 13 andre land.
Vrakrester
Meldingen om at Malaysiske myndigheter nå er sikre på at flyet styrtet i havet sørvest for Perth i Australia, kom etter et døgn med flere observasjoner objekter som kan være vrakrester fra flyet i det samme området.
I skrivende stund er det ikke bekreftet at noen av disse objektene er vrakrester fra flyet, men en slik bekreftelse kan komme i løpet av de nærmeste timene.
Pilot i det Australske flyvåpenet, Josh Williams, har fortalt om de siste funnene. Williams betegnet søkeoperasjonen som «en suksess» da han landet etter det mange timer lange rekognoseringstoktet i kveld, lokal tid.
- Vi så vrakrester i vannet, en hel rekke objekter. Det er første gang vi faktisk har verifisert noe, sier han ifølge det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.
Williams understreker imidlertid at det er umulig fra et fly å fastslå at vrakdelene virkelig stammer fra Flight 370.
- Alt vi kan bidra med er posisjon, tid og markører, sier han.
Det australske marinefartøyet «HMAS Success» skal nå befinne seg i området der vrakrestene ble funnet. Disse områdene er nå markert med røykgranater og gps-markører.
Det australske skipet vil forsøke å ta ombord vrakgodset for å kunne fastslå om de stammer fra MH370.
Jakten på den svarte boksen
Det blir en stor utfordring for etterforskerne å fastslå akkurat hvor flyet gikk ned. De restene av flyet som flyter har vært i drift, påvirket av sterk vind og sterke strømmer, i 17 døgn. Man må derfor ta i bruk kompliserte beregninger av vind og strøm fra denne perioden for å etablere et sannsynlig ulykkessted.
Selv om det nå er fastslått at flight 370 har styrtet i Det indiske hav, er det fortsatt en gåte hva som skjedde med flyet, som var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Om flyet ble utsatt for en ulykke, eller om den ble fløyet av kurs og styrtet som en villet handling fra noen ombord.
Transport- og forsvarsmnister i Malaysia, Hishammuddin Hussein, sa på dagens første pressekonferanse at det vil være avgjørende å få tak i den svarte boksen for å få svaret på hva som har skjedd med flyet.
- Vi forsøker å finne spor av flyet for å fine svar på hva som har skjedd. For øyeblikket er det vanskelig å si noe om hva som har skjedd med flyet. Det er så mange teorier, sier Hussein.
Området i Det indiske hav der flyet har gått ned, har dyp helt ned til 6000 meter.
Franske spesialister, som var med på søket etter Air France flight 447 som gikk ned i Atlanterhavet 1. juni 2009, er allerede på plass i Malaysia.
Etter Air France-ulykken tok det to år å finne den sorte boksen, som lå på 4000 meters dyp.
Lengste mulige rekkevidde
25 land har bidratt i søkearbeidet etter Malaysia Airlines flight 370.
De første søkene etter flyet ble foretatt i havområdet under flyets siste bekreftede posisjon, nordøst for Malay-halvøya. Etter at det ble bekreftet at flyet endret den planlagte kursen og svingte vestover, ble det søkt i Malakka-stredet, uten resultat.
En satelitt fra britiske Inmarsat plukket opp et signal fra flyet klokken 08.41. Signalet plasserte flyet langs en krummet korridor som gikk fra Kashakstan i nord, til det sørlige indiske hav i sør.
Det som nå etter alt å dømme er funnstedet, 2500 kilometer sørvest for Perth i Australia, er helt i enden av den beregnede sørlige korridoren. Det betyr at flyet etter alt å dømme har fløyet helt til det gikk tom for drivstoff, for så å styrte i havet.
108 savnet etter jordskred i USA
Nå er det imidlertid klart at hele 108 mennesker er savnet etter det massive jordskredet.
- Det er ingen tegn til liv. Det er en stor skuffelse for alle nødetater på stedet, sier brannsjef Travis Holt til NPR.
Det er mange beboere i området, som ligger mellom to byer i Washington, men bilister på riksveien som går gjennom området og anleggsarbeider fra nabobyene, fryktes også omkommet i skredet.
Redningsarbeiderne har ikke funnet levninger i jordmassene siden lørdag.
Hørte rop om hjelp
Da skredet gikk og redningsmannskapene kom til stedet lørdag, hørte de først rop om hjelp inne fra området.
Det var imidlertid alt for farlig å ta seg inn, blant annet på grunn av leire og kvikksand, og etter en stund stilnet ropene. Søndag var det stille. Redningsarbeiderne har siden jobbet på spreng, og i dag kunne myndighetene melde at hele 108 personer er savnet.
John Pennington, som leder redningsarbeidet, har imidlertid understreket at det ikke betyr at det er 108 døde, men at totalt 108 personer er meldt savnet til ulike instanser etter skredet.
Hus ble knust til pinneved av de massive jordmassene og skredet har også demmet opp elva Stillaguamish som går gjennom området.
Pårørende fikk dødsbudskapet på tekstmelding
USAs visepresident, Joe Biden, på Europa-besøk varsler nye sanksjoner. (888 innlegg) Les mer
Telenor skal ta betalt for BankID på mobil
DinSide Telenor har i dag 100.000 kunder som benytter BankID på mobil for å logge inn og utføre transaksjoner i nettbanken.
Disse kundene vil få seg en lite hyggelig overraskelse de neste dagene. Telenor har nemlig besluttet å ta betalt for BankID på mobil.
- Kundene vil bli varslet om endringen på sms fra i dag og i de nærmeste dagene, sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor til DinSide.
Les også: BankID er en grusom løsning
Gjelder fra 1. mai
Endringen trer i kraft fra 1. mai. Fra denne datoen vil det koste penger for både identifisering, signering og betaling med BankAxess.
Det vil altså koste penger hver gang du genererer en kode med BankID på mobil, eller per transaksjon som Telenor kaller det.
Slik blir prisene:
- Identifisering: 49 øre
- Signering: 49 øre
- Betaling med BankAxess på mobil: 49 øre
- Vi har jobbet med BankID på mobil i veldig mange år og var første mobiloperatør som lanserte løsningen i 2009. I denne perioden har vi aldri tatt betalt for kostnader knyttet til utvikling og drift av tjenesten, men det ser vi oss nå nødt til å gjøre, sier Krokan.
Les også: Nettbanken redder deg fra betalingsproblemer
Spent på reaksjoner
Når Telenor nå går i gang med varslingen de neste dagene, er de spent på hvordan kundene vil reagere.
- Siden tjenesten har vært gratis, er det forståelig om noen vil reagere på at Telenor nå skal ta 49 øre per transaksjon. Vi håper likevel at de som bruker tjenesten ser så stor nytteverdi at de fortsatt vi benytte BankID på mobil, sier Krokan.
Telenor opplyser at tjenesten er utviklet sammen med bankene, men den driftes av Telenor.
At BankID på mobil nå blir underlagt betaling for Telenor-kundene, skal sikre videre utvikling og drift av tjenesten.
Les også: Telenor og DNB klare for mobilbetaling
Erna: Ikke Norge som lanserte Jens. Men nå haster det for Nato
Hun deltar på toppmøtet Nuclear Security Summit om atomsikkerhet. I randsonen av konferansen diskuteres Russlands annektering av Krim og lederspørsmålet i NATO.
- Trenger klar ledelse
- Det er viktig med klar ledelse, slik at det ikke blir tomrom i beslutningsprosessen. Det er viktig både for Norge, EU og NATO med klarhet i hvem som skal lede vår viktigste sikkerhetspolitiske allianse, sier Solberg til Dagbladet.
Hun mener en norsk generalsekretær er viktig for Norge fordi han kjenner nordområdene og de sikkerhetspolitiske utfordringene her.
Men selv om hun heier på nordmannen, var det ikke Norge som lanserte Stoltenberg som kandidat, understreker hun overfor internasjonal presse.
Både Merkel, Hollande, Cameron og Obama skal ønske seg Jens Stoltenberg. Men italienerne tviholder fortsatt på sin kandidat, Franco Frattini. Solberg ønsker ikke å spekulere rundt prosessen.
- Det blir ingen avklaring i NATO før den faktiske avgjørelsen er tatt. Det kan gå fort eller ta lang tid, fordi det er en konsensusprosess, sier Solberg.
Hun etterlyser fokus på krisen, ikke på personalpolitikk.
Gir Ukraina atom-hjelp
Hun kaller Russlands framferd overfor Ukraina for svært bekymringsverdig. På spørsmål om hvilke tiltak Norge gjør mot Russland, sier Erna Solberg at den norske regjeringen vil fortsette med å gå gjennom møter og kontaktpunkter.
- I en situasjon der Russland har begått tydelige brudd på folkeretten, kan ikke vi fortsette som om ingenting har skjedd, sier Solberg.
Ett bilateralt møte og én militærøvelse er hittil avlyst, men Norge fortsetter vanlig dag til dag-samarbeid med Russland.
- Det viktigste vi gjør er ikke tiltak mot Russland, men det vi gjør for å stabilisere Ukrainas økonomi, sier Solberg.
Det internasjonale pengefondet klargjør nå en økonomisk pakke til Ukraina, og Norge bidrar med å doble bevilgningene til Ukraina. Norge har også sagt ja til å hjelpe Ukraina med håndtering av atom-avfall, dersom Ukraina ønsker det.
Vil snakke med Kina
Erna Solberg skulle egentlig møte ukrainas utenriksminister i dag, men møtet ble kansellert fordi utenriksministeren ble forsinket. Men statsministeren får rikelig anledning til å snakke med utenlandske kollegaer i løpet av de to dagene i Haag. Da vil hun prioritere Kina.
- Får jeg snakke med kineserne, vil jeg benytte anledningen til å snakke om forholdet mellom Norge og Kina, sier Solberg til Dagbladet.
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013