Archive for February 28th, 2014
- Russlands «Blackwater» har ankommet Ukraina
Ukrainas fungerende president sa i kveld at 2000 russiske soldater skal ha ankommet Krim - og ba Russland stoppe provokasjonene.
- Russland har sendt styrker til Krim. De jobber med et scenario som har en klar analog til Abkhasia. Etter å først har satt i gang en militær konflikt, starter de annekteringen, sa Oleksandr Turtsjynov i et TV-intervju.
Men anerkjente Josh Rogin hos Daily Beast skriver i kveld at det slett ikke er russiske soldater som har ankommet Krim – men derimot private leiesoldater hyret av Russland.
- Ikke russiske soldater
Da Russlands utenriksminister Sergei Lavrov snakket med sin amerikanske kollega John Kerry tidligere i dag, skal han ha gjort det klart at ingen soldater verken fra den russiske hæren eller -marinen har vært utplassert utenfor militærbasen til Svartehavsflåten.
Russland har helt siden Sovjetunionens oppløsning hatt denne store marineflåten ved byen Sevastopol på Krimhalvøya.
Men om det er riktig slik Daily Beast skriver, har Lavrov dermed full dekning for sin påstand – siden uttalelsen hans ikke omhandler private soldater.
Leiesoldatene agerer imidlertid på russisk kommando.
«Russiske Blackwater»
Daily Beast hevder leiesoldatene er ansatt i selskapet Vnevedomstvenaya Okhrana, et leiesoldatselskap som lenge skal ha jobbet for russiske myndigheter med å beskytte marineinstallasjoner – nettopp på Krim-halvøya.
Nettstedet sammenligner de 2000 russiske leiesoldatene med Blackwater, det svært omdiskuterte sikkerhetsselskapet som tjente store summer, hyret inn av USA i Irak og Afghanistan.
Josh Rogin spekulerer videre i at leiesoldatene kan være utplassert for å bane vei for tidligere president Viktor Janukovitsj, som har måttet rømme til Moskva – men fortsatt bedyrer at han er Ukrainas president.
- De har ikke russiske uniformer, og den russiske regjeringen nekter at de er en del av det russiske militæret, men de utfører handlinger på direkte kommando fra den russiske marineflåten, sier den anerkjente utenrikspolitiske analytikeren Dmitri Simes.
Skal varsle
Fem russiske transportfly landet tidligere i kveld på flyplassen i Simferopol. Det skal tidligere ha landet ti russiske helikopter av typen MI-24 på den samme flyplassen.
Tidligere på dagen observerte Dagbladet flere russiske militære kjøretøyer langs veien på tur til flyplassen Belbek som ligger rundt 50 kilometer utenfor Sevastopol. Aktiviteten med militære kjøretøyer var mye større enn normalt, sier kilder tl Dagbladet.
Russland har en militærbase på Krim-halvøya, der de har sin Svartehavsflåte i Sevastopol, sør på halvøya. Etter at Ukraina fikk sin uavhengighet i 1991 er avtalen at russerne får beholde basen fram til 2042.
Men Russland skal ifølge avtalen varsle ukrainske myndigheter om troppeforflytninger. Det er uklart om det er gjort, signalene fra Kiev kan tyde på at det ikke har skjedd.
- Russisk invasjon vil få følger
Obama advarte russerne mot militære intervensjoner i Ukraina, og sa at USA vil fordømme brudd på landets suverenitet.
- Det vil få følger, sa Obama i den korte talen.
Presidenten sa at han er dypt bekymret over rapportene om at det nå skal være russiske soldater på Krimhalvøya, og sa at det kunne være «dypt destabiliserende».
Ukrainas fungerende president sa i kveld at 2000 russiske soldater skal ha ankommet Krim - og ba Russland stoppe provokasjonene.
- Russland har sendt styrker til Krim. De jobber med et scenario som har en klar analog til Abkhasia. Etter å først har satt i gang en militær konflikt, starter de annekteringen, sa Oleksandr Turtsjynov i et TV-intervju.
Men anerkjente Josh Rogin hos Daily Beast skriver i kveld at det slett ikke er russiske soldater som har ankommet Krim – men derimot private leiesoldater hyret av Russland.
Russland har en militærbase på Krim-halvøya, der de har sin Svartehavsflåte i Sevastopol, sør på halvøya. Etter at Ukraina fikk sin uavhengighet i 1991 er avtalen at russerne får beholde basen fram til 2042.
Får kanskje spille fotball igjen fire år etter at han matet ekskjæresten til hundene
Men den drømmen brast da keeperen ble dømt til 22 års fengsel for drapet på sin ekskjæreste Eliza Samudio i 2010.
Saken vakte enorm oppsikt i Brasil, spesielt for måten drapet skal ha blitt begått på. Kvinnen skal ha blitt kvalt før hun ble matet til Brunos rottweilere.
Kan gjøre comeback
Til tross for det makabre drapet kan keeperen nå få muligheten til å ta opp karrieren som fotballspiller. Ifølge brasilianske Globo har Bruno skrevet under på en kontrakt for amatørlubben Montes Claros FC. Han skal ifølge avisa få rundt 1430 dollar (rundt 8500 norske kroner) i måneden som lønn for jobben.
Han skal ifølge avisa ha signert på en femårskontrakt i dag, som vil løpe fram til 27. februar 2019. Men først må domstolen godkjenne avtalen.
Hans advokat forteller at Bruno ble dypt rørt over muligheten til å komme tilbake på fotballbanen, og at keeperen er svært spent. Han får muligheten til å spille som en del av et rehabilliteringsprogram.
- Loven gir ham muligheten til å jobbe, selv om han er på en lukket avdeling, sier advokaten Francisco Simim.
Makabert drap
Bakgrunnen for den makabre historien er en vill orgie som fant sted i 2009. I etterkant av orgien viste det seg at Eliza var gravid og hun hevdet barnet tilhørte Bruno. Flamengo-keeperen skal ha blitt svært forbannet over at Eliza valgte å beholde barnet og tvilte på om det var hans.
- Det var en orgie, disse festene er vanlig i våre kretser. Jeg hadde sex med henne – alle hadde det, fortalte Bruno magasinet Veja før arresten, ifølge irishtimes.com.
Før Samudio forsvant hadde hun beskyldt Bruno for kidnapping, vold og forsøk på tvungen abort. Barnet blir nå oppdratt av den avdøde kvinnens mor.
Bruno nektet for drapet helt siden mistanken oppsto i 2010, men innrømmet i retten at han visste om, og godkjente, drapet.
Dommeren ga Bruno strafferabatt ettersom han til slutt valgte å tilstå.
- Jensen og Cappelen snakket aldri sammen på telefon
- Det eneste jeg kan si om det, er at de traff hverandre 16. desember, sier Benedict de Vibe, 47-åringens forsvarer, til Dagbladet.
Spanet på bilen
Ifølge TV 2 skjedde møtet i en bil i Oslo 16. desember i fjor. Cappelen var da under politiovervåkning, mistenkt for å være hovedmannen i hasjligaen som nå er rullet opp.
Politispanerne skal ha fulgt Cappelens bil via en montert GPS-sender, og skal ha blitt vitne til at Cappelen møtte den profilerte spaneren fra Oslo-politiet. Ifølge TV 2 ble møtet avtalt via kryptiske tekstmeldinger.
Etter det Dagbladet forstår har politiet blitt kjent med innholdet i samtalen mellom Cappelen og Jensen i bilen denne desemberdagen.
- Snakket ikke sammen på telefon
Innholdet i samtalen mellom narkosmugleren og politimannen skal ha ført til at Jensen umiddelbart ble satt under etterforskning.
Politiet avlyttet investorens mobiltelefon i forkant av pågripelsen, men det er uklart om det ga noe utbytte.
- Det har ikke vært noen telefonsamtaler mellom dem, sier de Vibe.
All kommunikasjon mellom Jensen og Cappelen skal ha foregått via tekstmeldinger. Spesialenheten skal sitte på et stort antall meldinger som de mener underbygger påstandene om at Jensen hjalp Cappelen med å innføre store kvanta hasj gjennom en årrekke, blant annet ved å varsle om når «kysten var klar».
- Stusser
Eirik Jensens advokat, Jens Ove Hagen, har ingen kommentarer til de nye opplysningene som har kommet fram i saken, men sier at han undrer seg over advokat Benedict de Vibes uttalelser i saken.
- Jeg stusser over hans motiver, men antar at det er en mening bak det. Til nå har han oppnådd at klienten nå anses som norgeshistoriens største hasjsmugler, sier Jens Ove Hagen til Dagbladet.
Cappelen skal i avhør ha forklart at han har innført tonnevis av hasj siden midten av 90-tallet.
- 500 kr per kilo
VG melder i kveld at både narkosiktede Cappelen og hans helerisiktede sønn i avhør har forklart at Eirik Jensen fikk betaling per kilo som ble innført. Den ene av dem skal ifølge VG ha forklart at Jensen fikk 500 kroner per kilo som ble innført.
Jensen nekter straffskyld, men erkjenner at han har hatt kontakt med Cappelen. Forsvarer Hagen beskriver denne kontakten som naturlig, da de to har kjent hverandre lenge.
Skottland tilbyr alle homofile ugandere asyl, etter sjokk-loven
Loven gjør det også straffbart å ikke anmelde dem som kan mistenkes for å være homofile i Uganda, og den har høstet massiv internasjonal fordømmelse.
Norge er blant landene som har varslet kutt i bistanden til Musevenis regime.
Et land varsler nå at de går et hakk lenger: Skottland ønsler å tilby homofile ugandere asyl, melder avisa Herald.
Humza Yousaf, som har en rolle som tilsvarer utenriksminister i det dels selvsstyrende landet, har sendt et brev til Storbritannias utenriksminister William Hague, og understreket at den skotske regjeringen mener alle ugandere som rammes av den nye lovgivning bør få asyl.
- Skottland ønsker å gjøre vår del for å gi asyl til de som må flykte på grunn av lovgivningen, skriver ministeren.
Uganda er en del av det gamle britiske samveldet, som nå kalles Samveldet av nasjoner. De tradisjonsrike samveldelekene, som avholdes hvert fjerde år, skal arrangeres i Skottland i sommer.
- Under samveldelekene skal ingen som besøker Skottland trenge å være i tvil om våre verdier som et åpent og tolerant samfunn, skriver Yousaf i brevet.
President Barack Obama har kalt homoloven «motbydelig» og utenriksminister John Kerry har sammenlignet den med de antisemittiske lovene nazistene innførte i Tyskland og de rasistiske apartheidlovene i Sør-Afrika.
Reagerer på ny asyl-avtale: I verste fall får bare ti barn i året bli
- I verste fall vil veldig, veldig, veldig få barn møte kriteriene i den varige ordningen. Den er bygget på motstridende prinsipper. Barnas beste skal vektlegges mer, men hovedregelen er at foreldrene må ha medvirket til å avklare identitet og bidratt til å muliggjøre retur men erfart at retur ikke har vært mulig. Nesten ingen klarer å møte det kriteriet. Det finnes en lignende regel for lengeværende voksne. Det er nesten ingen som får asyl. Hvis Utlendingsnemnda følger vanlig praksis, vil kanskje ti barn i året få asyl, sier Steen til Dagbladet.
Også Ann-Magrit Austenå i NOAS er bekymret. Hun mener at ordningen har potensial til å bli en forbedring fra forrige regjerings politikk, men at Utlendingsnemndas praksis vil avgjøre.
- 170 får amnesti
Når det gjelder amnestiet, engangsløsningen for de barna som har vært i landet i mer enn tre år, er avtalen veldig lik den som ble presentert i samarbeidsavtalen i høst. Også den vil gjelde svært få, mener Steen.
I høst regnet Utlendingsdirektoratet ut at bare 170 av 752 barn vil få bli med denne ordningen.
- Dette er det strengeste og minst rettferdige barneamnestiet vi noen gang har hatt, sier Steen.
- Barn fra Etiopia som har vært her i tre-fire år kan trolig få opphold hvis de andre kravene er oppfylt, siden returavtalen med Etiopia er fra 2012. Barn fra Afghanistan som har vært her i åtte år kan ikke få opphold, siden returavtalen er fra 2005. Barn fra Iran eller Eritrea som har vært i Norge i hele oppveksten skal ubønnhørlig ut, uansett hvor lenge de har vært her, siden Norge ikke har noen returavtale med disse landene. Barn fra land uten returavtale må også ut, påpeker Rune Berglund Steen, og mener dette er å straffe barna fordi de er fra totalitære land.
- I venterommet
Ann-Magrit Austenå stusser på flere ting. Hun kan ikke se at det er laget noen ordning for de enslige mindreårige asylsøkerne mellom 15 og 18 år som midlertidig har fått bli i landet.
- De må fortsatt sitte i venterommet, sier hun.
Hun sier det heller ikke er opplagt hvem som skal inn på retursentrene.
- Skal det være en blanding av enslige og barnefamilier? Må barna flytte og bytte skole og barnehage? Spør hun, og lurer også på hva som skal være kriteriene for å holde folk på Trandum i lengre tid.
- Det må grunngis, sier Austenå.
Nye kamper
De forskriftsendringene som er foreslått skal nå ut på høring. Venstre er det viktig at intensjonene i forslaget til varig ordning, er at barnas beste tillegges større vekt enn i dag. Med det sier de at de ikke vil godta en svekking av barnas rettigheter, slik Rune Berglund Steen frykter.
De fire partilederne presenterte asylenigheten i dag. Alle gjorde det klart at de motpolene KrF/Venstre og Frp begge har svelget kameler. Erna Solberg la vekt på at det er fleksibilitet i avtaleverket. Nye saker krever nye forhandlinger.
Venstre erkjenner at de ikke kom helt i mål med alt, men mener likevel at de har fått til mer enn de rødgrønne for asylbarna.
- Russiske militærfly har landet i Ukraina
Det skal tidligere ha landet ti russiske helikopter av typen MI-24 på den samme flyplassen. Pansrede russiske kjøretøyer er observert på veien mellom Sevastopol og Simferopol på Krimhaløya fredag ettermiddag av en AP-journalist.
SISTE: Rundt klokken 18.40 fredag kvelde meldte nyhetsbyrået Interfax at flyplassen i Simferopol ikke vil ta mot fly som kommer fra hovedstaden Kiev. Like etterpå melder de at luftrommet over Simferopol nå er stengt. Også flyplassen Belbek utenfor Sevastopol er stengt for sivil trafikk.
Russland er ifølge avtalen med Ukraina om den russiske Svartehavsflåten, som har sitt hovedkvarter i byen Sevastopol, forpliktet seg til å notifisere ukrainske myndigheter om troppeforflytninger. Det er uklart om det er gjort, men fra de nye myndighetene i Kiev kom det tidligere i dag en erklæring om at alle russiske troppeforflyttelser på Krim ville bli sett på som en fientlig handling. Det ble observert et dusin pansrede kjøretøyer langs veien med russiske flagg, og 10 lastebilder med soldater og utstyr, melder AP.
Stor militær aktivitet
Tidligere på dagen observerte Dagbladet flere russiske militære kjøretøyer langs veien på tur til flyplassen Belbek som ligger rundt 50 kilometer utenfor Sevastopol, og aktiviteten med militære kjøretøyer var mye større enn normalt, sier kilder tl Dagbladet. Selve flyplassen Belbek var overtatt av personer i uniformer. Disse var ikke nødvendigvis russiske, selv om deres lojalitet var til Russland, men deres identitet og bakgrunn er foreløpig ukjent.
I havna i byen Balaklava som ligger like ved Sevastopol, lå et russisk krigsskip som for alle praktiske formål blokkerte havna tidligere i dag.
Flyplassen i Simferopol skal fungere som normalt, med unntak av at det er mange uniformerte og bevæpnede soldater inne i terminalbygningen og rundt flyplassen.
Økt spenning
Den politiske spenningen på Krim økte ut over dagen. Men i hovedstaden Kiev kunne de nye makthaverne bare sitte å se på det som skjedde. Det er Russland som har de militære musklene på Krim, selv um Ukraina også har militær tilstedeværelse på halvøya. I løpet av dagen idag har Krim sakte men sikkert sklidd ut av kontroll for de nye ukrainske myndighetene i Kiev. På Krim er 58 prosent av befolkningen er etniske russere, 25 prosent ukrainere, og 12 prosent Krim-tatarer.
Saken oppdateres.
Northug-sponsor deler ut gratisbilletter til Kollen for å gi Petter plaster på såret
- Det er et viktig prinsipp at grunneier har rett til å beskytte eiendommen sin, sier Senterpartiets Geir Pollestad. (580 innlegg) Les mer
Jente (16) dømt for utpressing
Fra før hadde jenta lånt 14 000 kroner av 20-åringen, men ønsket mer, skriver Varden.no.
Den 16 år gamle jenta er dømt til to måneders betinget fengsel, som følge hennes unge alder.
Da mannen ikke ville ut med mer penger laget jenta og hennes 24 år gamle venn en felle for mannen. Ifølge Nedre Telemark tingrett skal jenta ha lokken 20-åringen inn på et rom og latt ham få kysse og klå på henne. Etter dette truet hun og hennes 24 år gamle venn mannen med politianmeldelse for seksuelt overgrep, om han ikke betalte dem 20 000 kroner.
På grunn av inngrep fra familiens side fikk ikke mannen ut pengene fra banken. Han ble, ifølge Varden, redd for følgene og forsøkte å få tak i pengene via venner og familie. Ei tante som møtte ham forstod at noe var på ferde og politiet ble koblet inn.
Jentas 24 år gamle mannlige venn er tidligere dømt til ett års ubetinget fengsel. Nå ble han i tillegg til utpressing også dømt for grov vold, kjøp av narkotika, kjøring i påvirket tilstad, kjøring uten førerkort og brudd på besøksforbudet mot sin unge venninne, da hun var kun 15 år gammel.
Dommen er i samsvar med aktor Kjell Ove Ljosåks påstand. De domfelte har to ukers ankefrist.
- Narkosiktet har ingen personlig vendetta mot Eirik Jensen
47-åringens advokat Benedict de Vibe sa til TV2 i går at klienten har fortalt at det totalt skal dreie seg om 20 tonn hasj, verdt over 2 milliarder kroner på gata.
Eirik Jensen benekter på det sterkeste å ha gjort noe kriminelt.
- Har motiv
På spørsmål om hva som gjør at 47-åringen nå kommer med disse opplysningene, svarer advokat Benedict de Vibe at klienten har et motiv.
- Han har ingen personlig vendetta mot Eirik Jensen, men han har et motiv. Han har delt dette med spesialenheten, sier de Vibe.
- Men hvorfor vil han snakke seg selv inn i en sak der det skal være smuglet inn 20 tonn hasj?
– Grunnen er ikke så viktig, det får komme senere, det er innholdet i forklaringen som er det vesentlige. Vi får se hva som blir igjen av de 20 tonnene når siktelsen er ferdig. Foreløpig har han bare rukket å forklare seg detaljert om noen forsendelser, for det har vært så mye å forklare seg om, sier de Vibe.
Gjermund Erik Cappelen, som tidligere het Gjermund Thorud, ble pågrepet av politiet i Asker og Bærum før jul. Han var da i besittelse av nær 90 kilo hasj og rundt to millioner i kontanter. I flere lange avhør med Spesialenheten for politisakers har han forklart seg om kontakten med Jensen.
En rekke kilder Dagbladet har snakket med – både i politiet og i et kriminelt miljø tett på 47-åringen – mener imidlertid det er usannsynlig at omfanget har vært så stort, og at Jensen kan ha tatt en aktiv rolle i smuglingen som Cappelen hevder.
Ikke kjent med beskyldningene
Eirik Jensen er ikke kjent med de alvorlige beskyldningene mot ham som er blitt framsatt i mediene de siste dagene. Politilederen har tilgang til TV og aviser på cella, men har valgt å ikke benytte seg av dette.
Derimot ønsker han snarest mulig å bli kontrontert med beskyldningene som danner grunnlaget for Spesialenheten for politisakers siktelse mot ham. Han har bedt om å bli avhørt på nytt nå i helga, et ønske som etter alt å dømme vil bli etterkommet.
- Han har det selvfølgelig ikke godt, men bedre enn de to første døgnene da han satt på glattcelle. Han er i ferd med å komme til krefter og er innstilt på å forsvare seg i form av å gi mest mulig informasjon, sier forsvarer Jens-Ove Hagen til Dagbladet.
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013