Archive for February 21st, 2014
Julia Timosjenkos datter til Dagbladet: Det er viktig med fortsatt press for å få henne ut
Likevel jubler hun ikke før moren faktisk er fri.
– Det er et første skritt på veiene at parlamentet har signert denne loven. Det skjer fordi Janukovitsjs makt er svekket i parlamentet. Likevel er det fortsatt mye som gjenstår. Janukovisj har ikke skrevet under. Retten må også behandle saken og vedta løslatelse. Men vi har håp om at hun skal bli løslatt, sier Jevgenia Timisjenko på telefon til Dagbladet.
- Så du er ikke helt sikker på at hun blir løslatt?
– Hun vil bli løslatt før eller senere, kanskje før den internasjonale kvinnedagen 8. mars? Men dette er en pågående kamp. Det er viktig med fortsatt press fra Europa for å få henne ut, sier hun.
Takker de falne
Med hjelp fra den tyske og franske utenriksministeren undertegnet president Viktor Janukovisj og opposisjonen i dag en avtale som blant annet gir nasjonalforsamlingen får mer makt og president Janukovitsj mindre. Straks dette var et faktum, gjorde parlamentet en rekke vedtak, ett av dem lovendringen som gjør at forholdene Julia Timisjenko er dømt for ikke lenger er straffbare.
- Vi er takknemlig for hjelpen fra Europa var avgjørende for at Janukovisj og opposisjonen undertegnet avtalen i dag. Vi er veldig takknemlig for alle heltene i Ukraina som har kjempet og død for dette. Dette er deres seier, sier Jevgenia Timisjenko til Dagbladet.
I morens fravær har hun blitt en ledende opposisjonell skikkelse i Ukraina.
Ikke snakket med moren
Foreløpig har hun ikke fått snakke med moren, som er innlagt på et sykehus på grunn av ryggproblemer, men er godt bevoktet av politiet.
– Hun har ikke telefon og jeg får ikke snakke med henne og hørt hennes reaksjon før mandag. Men hun er knust over drapene som har vært og fortsetter å støtte det ukrainske folkets kamp.
- Tror du moren din vil stille som presidentkandidat igjen?
- Vel, først må jeg få henne ut. Det er det første, og så for alt det andre komme seinere.
Forsøker å få liv i lille Sebastian på motorveien
- Da han stoppet å gråte følte jeg at noe var galt. Det var som en magefølelse, sier Pamela Rauseo til avisa New York Daily News.
En fotograf i avisa Miami Herald sto i samme bilkø og fikk med seg dramatikken som oppsto på motorveien i går ettermiddag. Kvinnen hoppet ut av bilen med babyen og skrek etter hjelp. Den begynte å bli blå i ansiktet.
- Jeg hørte skrik og så en kvinne hoppe ut av bilen og skrek at babyen ikke fikk puste, sier fotografen Al Diaz til egen avis.
Lucila Godoy (34) forlot sin tre år gamle sønn i bilen, løp til stedet og startet å gi barnet livreddende hjelp. Fotografen løp også bort og forsøkte å skaffe hjelp. Han fikk tak i en politimann som kom raskt til stedet og overtok hjerte- lungeredningen, skriver avisa.
- Jeg løftet han opp og ned i lufta. Han startet å puste og gråte, sier politimannen Amauris Bastidas.
Men babyen mistet pusten igjen. To brannmenn kom til stedet og sjekket at gutten hadde frie luftveier. Gutten, som ble født for tidlig, ble fraktet til sykehus. Tilstanden hans skal være stabil opplyser sykehuset talsmann til avisa New York Daily News.
Tanta Pamela Rauseo var på vei hjem fra en legesjekk med gutten etter at han hadde hatt pusteproblemer siden januar etter en kraftig forkjølelse. Hun synes bildene av henne og den livløse gutten er skremmende.
- Det minner en på hvor enkelt vi kunne ha mistet ham. Jeg føler jeg gjorde det jeg måtte gjøre. Jeg gjorde bare det alle ville gjort i den situasjonen, sier kvinnen, som roses for sin livreddende innsats på motorveien.
«Hun er nå prikk lik Erna Solberg. De kunne vært tvillinger»
Siv Jensen lar seg inspirere.
OL-studio: Lørdag kan gi nytt norsk gull-rush i Sotsji
I åttedelsfinalen får vi krysse fingrene for at Marte Høie Gjefsen, som er Norges eneste håp i skicross for kvinner, tar seg videre.
Facebook blir det nye kjærlighetsorakelet
Undersøkelsen er basert på analyser av mer enn 1,3 millioner menneskes Facebook-profiler og totalt 8,6 milliarder forbindelser på det sosiale nettverket.
Ut ifra dette har de funnet en formel som gjør det stort sett umulig for brukerne å skjule hvem de har romantiske affærer med.
Men det stopper ikke der – nå hevder de at de også kan finne ut om når et nytt forhold kommer til å gå dukken.
«Riktige» venner
Facebook vet også hvor mange ganger du sjekker profilen din, hvem du sender beskjeder til, hvilke oppslag du liker, og liknende. Men det de også vet er hvem du er i et forhold med, og hvor lang tid dere har vært det.
- I starten av et forhold kikker partene utrolig ofte på hverandres Facebook-profiler. Derfor er det en god pekepinn på om folk er i et forhold, men kun i starten av forholdet, sier Jon Kleinberg, forsker fra Cornell til magasinet Wired.
Forskerne av undersøkelsen mener også at de ut ifra partenes felles venner kan spå forholdets fremtid.
Dersom de to involverte i forholdet ikke ble venner med de «riktige» av hverandres venner, som familiemedlemmer, arbeidskolleger og studiekamerater på Facebook, var risikoen 50 prosent større for at testpersonene ville endre status fra «i et forhold» til «singel» innen to måneder.
Så om du ikke blir venner med din nye kjærestes beste venn, mor, kollega, studiekamerat eller alle sammen, så er risikoen stor for at forholdet deres ikke er noen suksess.
Thore Husfeldt, algoritmeforsker og professor i datalogi på Lund Universitet i Sverige, forklarer at forskerne har utviklet en ny metode for å finne ut hvem som er kjærester med hvem ut ifra deres Facebook-relasjoner, og dermed også hvilke forhold som holder og ikke.
Kvalitet, ikke kvanitet
Men det handler ikke om hvor mange felles venner kjæresteparet har, men hvilke venner de har til felles.
– Et tradisjonelt mål for denne undersøkelsen dreier seg om etableringer i forholdet som er definert ut ifra antallet felles venner de involverte i forholdet har. Dessverre kan dette bomme litt når det kommer til vennskap i sosiale medier, sier Thore Husfeldt.
Han bruker en mann som kjenner konas kolleger, familiemedlemmer og tidligere studentkamerater, selv om disse tilhører helt forskjellige omgangskretser og ikke kjenner hverandre, som et eksempel.
Det eneste som binder dem sammen er altså vennskapet de har med kona hans. At mannen kjenner alle disse personene, men at disse ikke kjenner hverandre, er en stor pekepinn for forskerne på at mannen og kona er i et forhold. Hadde de ikke vært gift, men for eksempel vært gamle klassekamerater, er sannsynligheten stor for at mannen ikke hadde kjent hennes nåværende kolleger og familiemedlemmer.
Selv om studiet kanskje bekrefter noe vi allerede vet om forhold, mener Thore Husfeldt at det likevel er noe banebrytende ved det, som forteller hvordan datalogien er med på å kartlegge andre vitenskaper.
- Hele resultatet er et eksempel på at sosiologi, som biologi, blir brukt innenfor datalogi. Sosiale nettverk, som Facebook, har gjort sosiologiske analyser større, når datamateriale med flere millioner medlemmer er tilgjengelig kun ved ett tastetrykk, avslutter han.
Timosjenko kan løslates
Avstemningen i parlamentet ble sendt direkte på ukrainsk TV, melder NTB.
Timosjenko var en av lederne for orangerevolusjonen i 2004 og ble senere statsminister. Hun ble beskyldt for å ha gått utover sine rettigheter da hun forhandlet en gassavtale med Russland og dømt til 7 års fengsel.
Hun er en av president Janukovitsj største politiske motstandere og har hele tiden hevdet at fengslingen var politisk motivert. Mange vestlige ledere har ment det samme.
Timosjenko har nå vært fengslet i to og et halvt år. Hun har fortalt om dårlig behandling og mishandling i fengselet og har flere ganger sultestreiket i protest. Den siste tiden har hun vært innlagt på sykehus med politivakter på grunn av ryggproblemer.
Opposisjonslederens advokat Serhiy Vlasenko sier at hun kan løslates om to uker, ifølge Kyivpost. Han uttrykker derimot bekymring for at Janukovitsj kan sørge for at hun vil bli tiltalt for andre forhold.
- Det er lettere for ham å beskylde henne for en million nye lovbrudd enn å la henne gå fri, sier han.
Loven som åpner for at hun kan løslates er imidlertid vedtatt i parlamentet med så stort flertall at presidenten ikke kan bruke sin vetorett til å stoppe den, ifølge avisa.
Dagbladet kommer med mer.
- Jeg kuttet navlestrengen
Chris O’Neill om babylykken.
Dette er Narvik sentrum
- Vi jobber med å få oversikt over omfanget, men jeg kan bekreftet at Lakselv, Alta og Nordreisa er uten strøm. Vi har også ubekreftede meldinger om andre steder. Det er ganske store områder, sier Glette til Dagbladet.
Han forteller at det så langt er lokalisert en feil i Ofoten transformatorstasjon, som er svært viktig for strømforsyningen i Nord-Norge. Nå fortsetter kartleggingsarbeidet.
- Vi har ute mannskaper for å finne feil og starte reparasjonsarbeid, sier han til Dagbladet.
Nordlys skriver om problemer med strømmen både i Narvik, Harstad og Alta.
Også i Tromsø har det vært problemer, men disse problemene skal nå være løst.
Ifølge Finnmark Dagblad har Lakselv, Karasjok, Børselv og Skoganvarre ved 18-tida fått strømmen tilbake. Det melder vakthavende i Luostejok kraftlag.
Amerikanerne nekter å anerkjenne at Norge leder medaljetabellen
Ingen har tatt flere gull enn Norges ti, og offisielt vektes statistikken først etter gullmedaljene. Totalt har Norge 21 medaljer, 4 sølv og sju bronse i tillegg til gullene.
Men i USA har de sin egen måte å rangere OL-nasjonene på. NRK omtalte den uvanlige tellingen tidligere i dag.
Norge er femte best
En rekke amerikanske aviser og TV-kanaler setter nettopp USA på toppen av sin medaljestatistikk, på tross av at USA bare har åtte OL-gull.
Hos blant annet USA Today, Washington Post og Wall Street Journal veier antall medaljer tyngst, og der har USA hele 25 – fire mer enn Norges 21.
Også TV-kanalen NBC og Sports Illustrated ignorerer Norges gulldominans, med sine fargerike diagrammer over topp tre uten rød-hvitt og blått.
Ifølge den «amerikanske metoden» er Norge bare femte beste nasjon, også Russland og Canada og Nederland sniker seg forbi med henholdsvis 23, 22 og 22 medaljer.
Idrettshistorier Tom A. Schanke sier til Dagbladet at IOC er veldig tydelige på hvordan nasjonenes suksess regnes.
- IOCs offisielle måte er å rangere etter gull, sier Schanke
Minner om Torino
- Hvorfor rangerer ikke amerikanerne slik?
- Det er selvsagt fordi de ikke har flest gull.
- Du tror bare det er årsaken?
- Ja, selvfølgelig. Men jeg er ikke fremmed for at norske medier ville gjort det samme hvis det var omvendt.
Selv minner han han om at gullrangeringen kan gi rare utslag, som da Norge etter Torino-OL ble vurdert som mesterskapets 13. beste nasjon.
Norge tok to gull, åtte sølv og ni bronser i 2006, totalt 19 medaljer. Estland med sine tre enslige gull, ble sett på som bedre – på statistikken.
- Det var helt vilt, jeg har forståelse for prinsippet om å rangere etter antall medaljer, sier Schanke.
USA er foran nå
Og slår fast:
- Siden jeg ikke er tilhenger av den offisiell gullstatistikken, ville jeg si at USA er foran oss nå i Sotsji-OL. Men det varer ikke lenge. Vi skal ta sju-åtte medaljer til, blant annet to-tre gull.
Han understreker at han synes den gamle poengrangeringen var aller best til å skille nasjonene, da førsteplass og ned til sjette ga fra 7 til ett poeng.
- Norge har mye stang ut i Sotsji, i form av fjerdeplasser. Det ville blitt utliknet på en poengrangering. Men IOC oppfordret media til å slutte med poengrangeringen, de gikk selv bort fra den. Den ble borte, sier Schanke.
Tyskland med sjokkstafett rett etter dopavsløring
Gull: Ukraina 1.10.02,5 (0/5) — Vita Semerenko (0/1), Julia Dzjyma (0/0), Valj Semerenko (0/3), ,Olena Pidgrusjna (0/1),
sølv: Russland 0.26,4 min. bak (0/4) — Jana Romanova (0/1), Olga Zaitseva (0/2), Jekaterina Sjumilova (0/0), Olga Vilukhina (0/1),
bronse: Norge 0.37,6 (0/5) — Fanny Welle-Strand Horn (0/3), Tiril Eckhoff (0/1), Ann Kristin Aafedt Flatland (0/0), Tora Berger (0/1),
4) Tsjekkia 1.23,2 (0/14) — Eva Puskarcikova (0/4), Gabriela Soukalova (0/2), Jitka Landova (0/5), Veronika Vitkova (0/3), 5) Hviterussland 1.30,9 (1/8) — Ljudmila Kalintsjik (1/5), Nadezjda Skardino (0/1), Nadzeja Pisareva (0/2), Darja Domratsjeva (0/0), 6) Italia 1.40,8 (1/9) — Dorothea Wierer (0/3), Nicole Gontier (1/6), Michela Ponza (0/0), Karin Oberhofer (0/0), 7) USA 2.11,7 (0/13), 8) Canada 2.19,0 (2/12), 9) Sveits 2.31,8 (0/9), 10) Polen 2.31,9 (4/8), 11) Tyskland 3.41,7 (0/6), 12) Kasakhstan 5.52,2 (0/13). Innhentet med en runde: 13) Japan (0/11), 14) Slovakia (5/19), 15) Kina (0/11), 16) Estland (1/13).
Brøt: Frankrike (0/0).
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013