Archive for February 7th, 2014
- Jeg kunne gjerne sittet i fengsel resten av livet
Et av de store mysteriene rundt NOKAS-ranet, som ble begått for snaut ti år siden, er hvor pengene har tatt veien. Havnå tror aldri svaret på dette vil bli kjent.
- De pengene er vekke. Det er ikke mulig å ha kontroll på så mye penger når du blir jakta på. Jeg vet ikke hvor de er, det kan hende de er i alles lommer, sier Havnå, og sikter til at hundrelappen du har i lommeboka kan stamme fra nettopp NOKAS-ranet.
- Angrer ikke
På spørsmål fra salen er Havnå, som ble dømt til fengsel i 16 år, klar på at han i dag ikke føler anger for ranet.
- Jeg angrer ikke på ranet. Man kan ikke angre i over 10 år. Jeg er blant annet veldig i mot NOKAS-filmen. Jeg synes det er urettferdig at jeg skal få for mye oppmerksomhet. Det er ingen helter her.
Da kommer spørsmålet om skyld. En politimann ble drept i Stavanger i 2003.
- Jeg har ikke skyldfølelse. Jeg var ikke innblandet i at han ble skutt. Jeg kunne heller ikke på noen måte forhindret at det skjedde. Jeg tar ikke lett på det, men jeg kan heller ikke angre.
56-åringen sier han har hatt kontakt med en rekke av de NOKAS-dømte etter ranet.
- Det er naturlig, etter å ha sonet sammen med flere av dem. Har kontakt med Alf Henrik Christiansen (En annen av NOKAS-ranerne. Han var også med på pubforedraget, red.anm.). Etter å ha sonet med flere av dem er det naturlig at kontakten binder seg.
Havnå ønsker at han gjennom fengselstida har gjort seg viktige betraktninger rundt soning og straff, og at det er derfor han velger å holde et slik utradisjonelt pubmøte.
- Jeg har ikke noe å tjene på å være her, men jeg ønsker å formidle det jeg mener er viktig informasjon for samfunnet.
- Vil ikke slippe fri
Han mener fengselssystemet i Norge har store mangler, ved at man den innsatte ikke føler straffen på kroppen slik at man kan ta et oppgjør med fortida.
I januar neste år kan Havnå søke om å få slippe fri. Men det er han ikke klar for enda.
- Sannheten er at jeg godt kunne ha sittet inne resten av livet. Og noe av problemet med det, slik jeg ser det, er jo at det er dere som betaler for det.
- Det som har plaga meg mest, hvor mye har dette kostet andre. Jeg tror etter hvert vi må begynne å gjøre soning billigere, og begynne og tenke annerledes, sier Havnå.
I løpet av det timeslange foredraget er det tydelig at Havnå har mye på hjertet. Det var vanskelig for ham å avslutte, selv etter spørsmålsrunden med journalistene. Det var mange som også ville snakke med Erling, og det var tydelig at en rekke på puben kjente ham fra før.
- Folk skal få lov til å hate meg og slenge dritt om meg, avslutter Havnå.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet broren Idrett blir lite viktig
- Fredag mistet Astrid Uhrenholdt Jacobsen plutselig og uventet sin gode bror og treningskamerat. Langrennstroppen har vært samlet i anledning dødsfallet, og ivaretar Uhrenholdt Jacobsen i en krevende situasjon. Astrid Uhrenholdt Jacobsen ønsker at lagvenninnene skal ha fokus på lørdagens konkurranse, skriver pressesjef Halvor Lea.
- Den norske OL-troppens tanker og medfølelse går til Astrid Uhrenholdt Jacobsen og hennes familie.
Går ikke OL-starten
Uhrenholdt Jacobsen er i den norske OL-troppen i Sotsji, men er ikke tatt ut til åpningsdistansen 15 kilometer skibytte i morgen.
Hun representerer IL Heming – og klubben mottok dødsbudskapet med sorg.
- Det eneste jeg kan si er at dette er forferdelig, forferdelig trist, sier nestleder i IL Heming, Helle Aanesen, til Dagbladet.
- Det er et sjokk. Alle være tanker går til Astrid og hennes familie, sier Aanesen.
Dagbladet har vært i kontakt med pressekontakt i Norges Skiforbund, Gro Eide. Hun opplyser at landslagsledelsen ikke kommer til å kommentere saken ytterligere i kveld.
Langrennsløperen Vibeke Skofterud er ikke med til OL og sa følgende om dødsfallet da hun var gjest hos NRK i kveld.
- Dette er et kjempestort sjokk for alle sammen. Tankene går til familien og pårørende. Idrett blir lite viktig når slike ting skjer, sier Skofterud.
I OL-åpningen skal Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Heidi Weng representere Norge. TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset tror dødsfallet preger hele langrennstroppen.
- Det påvirker jo troppen uansett. Det er supertragisk. Disse jentene er så utrolig knyttet til hverandre. Så dette preger nok troppen i veldig stor grad, sier Hjelmeset til TV2.
- Vi får håpe at de oppe i alt dette respekterer Astrid sitt ønske, som nok er at de skal gå for gull. Men det er selvsagt veldig viktig at laget nå støtter Astrid i denne vanskelige tiden, sier han.
Dag Kaas har vært Uhrenholdt Jacobsens personlige trener de siste årene. Han har ikke besvart Dagbladets henvendelser, men sier følgende til Aftenposten.
- Hun blir tatt godt vare på og fulgt opp.
Skuffet etter uttaket
Astrid Uhrenholdt Jacobsen har vært i god form denne sesongen, med blant annet pallplass sammenlagt i Tour de Ski og stafettgull i NM.
Hun var skuffet etter at hun ble vraket til åpningsdistansen som er i morgen.
- Ja. Jeg er jo kvalifisert. Jeg oppfyller alle kriteriene som var satt opp på forhånd. Det finnes ingen logikk bak avgjørelsen, sa hun etter uttaket for halvannen uke siden.
Jacobsen har i flere år vært en av Norges beste langrennsløpere og slo gjennom med VM-gull i Sapporo i 2007.
Langrennsløpernes skiathlon starter klokka 11 i morgen. Uhrenholdt Jacobsen har vært høyaktuell til flere OL-øvelser og det er foreløpig ikke kjent om hun blir værende i Sotsji eller om hun reiser hjem til Norge.
Døtrene støtter Dorthe Skappel etter OL-kritikken: Fuck haters
Maria og Marthe Skappel støtter moren Dorthe etter «OL-refs».
Scheie røper sin nye jobb
Scheie skal ta oppdrag for NRK Sporten og har også inngått en avtale om å jobbe for Norsk Tipping.
- Jeg har fått flere tilbud jeg har takket nei til. Å jobbe for andre TV-kanaler er helt uaktuelt for meg. Men da Norsk Tipping tok kontakt, var jeg positiv, sier Arne Scheie til Dagbladet etter innspillingen.
- Hva skal du gjøre?
- Det vet jeg ikke helt ennå. Men jeg skal nok være med på fotballturer, besøke klubber og bidra med det jeg har av kunnskaper om fotball og idrett, sier han – og det er som kjent ikke lite.
- Jeg husker da vi begynte med tippekampen og fikk kamper fra London. Ja, det er naturlig for meg å jobbe for å støtte kultur og breddeidrett, smiler Scheie som neppe kommer til å være synlig på skjermen.
Hyllet siden nyttår
Hele 42 ganger har han vært folkets mann under Hoppuka og ikke vært hjemme hos sin kone. Etter hans siste hoppuke har NRKs folkekjære og nerdete kommentator blitt hyllet til den store gullmedaljen, av både hoppere, andre idrettsutøvere og kollegaer.
- Det ville ha vært rart om det var brått slutt. En nedtrapping er det beste for meg. Nå skal jeg jobbe litt for NRK under OL, under hopprennene i mars og under fotball-VM til sommeren, sier en meget fornøyd mann.
- Du ble til og med hyllet på Ullevaal stadion. Hvordan føles det, Scheie?
- Det er jo fryktelig hyggelig å få ros og anerkjennelse. Men jeg må si at det er utrolig vanskelig å takke og ta imot. Da jeg så bildene av meg selv fra Ullevål, da jeg måtte ut på matta, ser jeg jo av kroppsspråket mitt at jeg strever.
Molde slo Rosenborg 4-2 på Ullevaal i slutten av november. Men mange var mer opptatt av at det var Scheies siste cupfinale og fotballkamp. I cupfinale-pausen fikk han beskjed om å komme til indre bane for å møte statsministeren.
Alle vil ha en bit bit av NRKs kjente sportsstemme og blide fjes, som altså føler seg litt ubekvem med oppmerksomheten.
- Jeg synes det er litt vanskelig, ja.
- Hvorfor det?
- Fordi jeg liker å ha kontroll og vite hva som skjer. Men det er veldig moro at NRK vil ha meg med videre på ferden.
- Og hvordan er formen til liksom-pensjonisten da?
- Veldig bra. Jeg tok ikke tiden på joggeturen min i dag. Men jeg er veldig bevisst på å passe på formen, sier Arne Scheie som, har jobbet i NRK-sporten siden 1971 og har ei fast joggeløype på seks kilometer i Frognerparken.
To ganger Scheie
Hos «Lindmo» stiller også kona Ellen Scheie som også er NRK-ansatt, hun jobber som produksjonsleder i underholdningsavdelingen, og som faktisk har vært lenger i kringkastingen enn ektemannen. De møttes på dans. Men Arne får ikke beste stilkarakter av kona.
- Han kan ikke danse i det hele tatt. Det var «Henger’n» – to – en. To skritt den ene veien og et skritt den andre, sier Ellen Scheie i «Lindmo».
At Arne har vært på jobbreiser 100 døgn i året, har ikke vært noe problem for kona. Hun synes ikke manneløsheten på nyttårsaften har vært et problem, får vi høre.
- Man kan aldri lene seg helt på en mann i livet. Jeg har alltid hatt det veldig hyggelig på nyttårsaften, jeg.
-Et vanedyr
At Scheie ikke drikker champagne til frokost, men liker orden og gjentakelser, gjør kona klinkende klart.
- Han er veldig avhengig av ritualer og faste vaner. Han starter dagen med tre knekkebrød med makrell i tomat, og pakker to epler ned i sekken. Han er et slags vanedyr, noe som er en stor kontrast til direktesendingene han leder. Men hjemme liker han det enkle liv, sier Ellen Scheie og bekrefter at han har fast plass i stua.
Kona har forøvrig et oppdrag til den nybakte «pensjonisten»: Opprydning av 3500 bøker i kjellerstua Oppslagsverk, sportsbøker, ja, altfor mange bøker.
- Jeg gir ikke bort ei eneste sportbok, sier Scheie.
Sultne og sårede barn, kvinner og eldre får forlate krigssonen i Homs
Innen kvelden hadde over 80 sivile blitt evakuert, ifølge FN.
Gamlebyen i Homs er kontrollert av opprørere, men omringet av regjeringshæren. I halvannet år har innbyggerne levd midt i kampsonen uten mulighet til å reise ut og med svært dårlig tilgang på mat, drikkevann og medisiner.
Stanset kampene
FN og Røde Halvmåne har lyktes å få partene med på stanse kamphandlingene for å hjelpe de omkring 2.500 sivile i bykjernen.
Omkring 700 av dem har sagt de ønsker å evakuere, opplyser president Sven Mollekleiv i Røde Kors i Norge.
– Hvis våpenhvilen holder og partene følger avtalen, har vi håp om å få ut alle som ønsker å komme ut, og gi hjelp til dem som ønsker å bli, sier han.
Men han medgir at dette er komplisert fordi det er så mange ulike grupper involvert i krigen i tillegg til myndighetene.
Forhandlinger
Ifølge guvernøren i Homs, Talal Barzai, vil organisasjonene først begynne å kjøre inn nødhjelp til gamlebyen lørdag. Utenriksdepartementet i Russland, Syrias viktigste støttespiller internasjonalt, sier våpenhvilen skal vare i tre dager.
Humanitær hjelp til Homs’ gamleby var et tema da regimet og opposisjonsgrupper møttes i Genève i slutten av januar, men de kom ikke fram til noen løsning verken i dette spørsmålet eller noe annet. Nye samtaler er planlagt mandag.
Hva venter dem?
Røde Halvmåne og FN er også involvert i en tilsvarende hjelpeoperasjon i den palestinske flyktningleiren Yarmouk, som i praksis er en bydel i Damaskus. Her har omkring 18.000 mennesker levd med kamphandlinger og beleiring i sju måneder.
Men selv om flyktningene fra Homs og Yarmouk nå kommer seg vekk fra krigssonen, vil framtiden være svært usikker. Ingen hus eller telt er klare til å ta imot de mange flyktningene.
De vil i første omgang bli fraktet til oppsamlingsplasser, trygge områder hvor de får mat, vann og medisiner. Det handler om å redde liv i en akutt situasjon, påpeker Mollekleiv.
– Så er spørsmålet hva man gjør videre, sier han.
Syrias naboland har allerede tatt imot mange millioner flyktninger i tillegg til de mange som er på flukt innenfor hjemlandets grenser.
Flere bydeler
Hjelpeorganisasjonene håper nå at våpenhvileavtalene i Homs og Yarmouk kan åpne for at de også slipper til i andre krigssoner. For det er mange byområder i Syria som er i en tilsvarende situasjon.
– Beleiringene er en form for utmattelsestaktikk, eller utsultingstaktikk, som regimet bruker i bydeler som faller på opprørernes hender, sier Kjetil Selvik, forsker ved Chr. Michelsens Institutt til NTB.
Regimet håper å få innbyggerne til å presse opprørerne til å forlate området eller inngå våpenhviler, påpeker han.
At regimet derfor går med på å heve blokaden noen steder, er betydningsfullt, mener han, og tror internasjonalt press er en viktig årsak. Ikke minst har Russland spilt en rolle her.
– De har vært opptatt av å vise at en diplomatisk prosess og forhandlinger har noe for seg, sier Selvik.
Innrømmelser
Både dette og løftet om å levere fra seg de kjemiske våpnene er innrømmelser president Bashar al-Assad har gitt det siste halvåret. Avtalen om kjemiske våpen kom riktignok under trussel om militært angrep fra USA, men det er også viktig for at Russland skulle kunne forsvare fortsatt støtte til Assad, påpeker Selvik.
Etter planen skulle de kjemiske stridsmidlene vært ute av Syria denne uka, men fristen ble ikke overholdt.
(NTB)
Gikk rett på snørra under OL-åpningen
Tolv uker gamle fostre ser ut som små romvesener laget av en blanding av gelé og cottage cheese, og de er ikke særlig søte. (1193 innlegg) Les mer
- En bitteliten trøst er jo at jeg slapp å ha på den capsen der
Ansvarlig redaktør: John Arne Markussen
© 2014 DB Medialab
TV 2 refset NRK etter pressetreff med Johaug
Tolv uker gamle fostre ser ut som små romvesener laget av en blanding av gelé og cottage cheese, og de er ikke særlig søte. (1193 innlegg) Les mer
Fly forsøkt kapret og omdirigert til OL-byen
Ifølge CNN er det en ukrainsk passasjer som skal ha forlangt at flyet ble omdirigert til OL-byen Sotsji.
Ville til Sotsji
Passasjeren skal ha sagt at det var ei bombe ombord i flyet, heter det i en melding.
- Mens flyet var i lufta skal en av passasjerene ha sagt sa at det var en bombe om bord, og bedt om at flyet ikke landet på Sabiha Gökcen i Tyrkia, men heller skulle lande i Sotsji, sier Habip Soluk ved Det tyrkiske transportdepartementet til CNNTurk.
Den offisielle åpningseremonien for OL i vinterleker pågår nå. I forkant av OL i Sotsji har det vært et enormt fokus på terrorfaren knyttet til urolighet i og rundt Russland.
Sendte kapret-melding
Fra flyet skal det ha blitt sendt et signal om kapringen, og etter landing skal passasjerflyet ifølge CNN ha blitt holdt i en sikker sone på flyplassen Sabiha Gökcen i Istanbul, melder det tyrkiske nyhetsbyrået TRT.
Flyet skal ha fløyet en rute mellom Kharkhov i Ukraina og Istanbul.
Det er ikke kommet meldinger om skadde passasjerer eller hvem som ville kapre flyet.
SISTE: Dæhlie tviler på Northugs gullsjanser
Tolv uker gamle fostre ser ut som små romvesener laget av en blanding av gelé og cottage cheese, og de er ikke særlig søte. (1193 innlegg) Les mer
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013