Archive for January 16th, 2014

Ari og Per blir tatt av skjermen igjen: Stakkars amatører

(Dagbladet): TVNorge-programmet til kameratene Ari Behn og Per Heimly, «Ari og Per løser verdensproblemer», stoppes.

Etter svært skuffende seertall på de fire første episodene i fjor høst, ble programmet tatt av skjermen i håp om at det ville trekke flere seere på nyåret. Planen har vært å sende de resterende fire episodene, samt de fire som gikk på TV før jul på nytt.

Nå setter TVNorge imidlertid ned foten igjen – nok en gang på grunn av altfor lave seertall.

- Stakkars amatører. Jeg er på ingen måte overrasket! Alt i orden for meg, skriver Ari Behn i en tekstmelding til Dagbladet.

- Problemet er kanalen og identiteten. TVNorge klarer rett og slett ikke snu seervaner. Sånn er det, men jeg takker for forsøket og er glad sesong to ble produsert. Om ti år er serien en «classic». Jeg har forøvrig bestemt for lenge siden å sette punktum med dette, sier Behn.

Sender ikke reprise

Til tross for at serien aldri nådde den responsen TVNorge hadde håpet på, vil de likevel sende de to resterende episodene.

- Planen var å sende alle åtte episodene etter jul. Vi sendte de fire første episodene før jul. Da fikk vi ikke de tallene vi hadde håpet på. Vi flyttet programmet for å gi det en ny sjanse. Nå sender vi de fire episodene som ikke har blitt vist på TV, men vi sender ikke reprisene om igjen, sier kommunikasjonsdirektør i TVNorge, Espen Skoland, til Dagbladet.

Den femte episoden, som ble sendt 8. januar, ble bare sett av 68 000 – noe som er det laveste tallet programmet har opplevd noensinne

- Det er en brå start rett over nyttår, folk er ennå i feriemodus. Vi har laget fine program, men det er mulig at det er en lang prosess å forandre seervaner, skrev Behn i en tekstmelding til Dagbladet da seertallene ble kjent.

- Fortjent

Skoland forklarer at han skjønner skuffelsen Behn står overfor. Likevel har TVNorge tatt en helhetsvurdering når det kom til valget om å stoppe serien.

- Ari og Per har gjort en fantastisk jobb for oss. De har gitt av seg selv og levert et strålende program. Dessverre er det slik at ikke alle seerne deler vår begeistring for serien. Vi har vist hele serien i sin helhet. Det mener vi at den har fortjent. Men i kommersiell TV må man også ta hensyn til helheten. Derfor velger vi ikke å sende de fire første episodene i reprise. Jeg har stor forståelse for Aris skuffelse. Og håper som han at denne seien kan få den statusen det fortjener etterhvert, sier Skoland. 

Behn har selv ingen planer om å lage flere sesonger. Hans TV-karriere er over for denne gang, og skal derfor bruke tiden på andre ting.

- Jeg elsker Per, men jeg tror konseptet er ok slik det nå er, 14 episoder i tallet. Per bør gjøre mye tv framover, han er en begavelse. Selv skal jeg skrive. Og aldri gjøre talkshow, skriver han i SMS til Dagbladet.

«Ari og Per løser verdensproblemer» sendes på TVNorge de neste to tirsdagene klokka 21.30.

Thursday, January 16th, 2014 Bil No Comments

- Bestikkelsene har vært skjult på en sofistikert måte

Korrupsjonssaken mot Yara nådde i dag den politiske toppledelsen i Norge, da Yara-toppene var inne på teppet hos næringsministeren.

Allerede da Økokrim i mai 2011 ransaket Yaras lokaler i Norge, så etterforskerne konturene av et internasjonalt korrupsjonssystem.

- Vi tok beslag i datamateriale og dokumenter, og blant annet fakturaen som gjaldt India-forholdet, forteller førstestatsadvokat Marianne Djupesland til Dagbladet.

Yara tok kontakt

Fakturaen viste at Yara i oktober 2007 betalte en million dollar til en konto i Hong Kong som tilhørte et selskap i skatteparadiset De britiske jomfruøyene. Selskapet sto i navnet til ektefellene til en sentral rådgiver i Departementet for kjemikalier og gjødsel og hans sønn.

Rådgiveren var også styremedlem i et statseid selskap som Yara forhandlet med om et samarbeid for å komme inn på det indiske markedet.

Kort før ransakingen i mai 2011 hadde selskapet selv kontaktet Økokrim med mistanke om korrupsjon under den tidligere toppsjefen, Thorleif Enger.

Uavhengig

Våren 2011 satte selskapet også i gang en egen intern granskning, men Djupesland sier at Økokrims etterforskning foregått uavhengig av denne.

- Økokrims etterforskning, og samarbeidet med utenlandsk politi,  har vært avgjørende for sakens oppklaring, sier Marianne Djupesland.

Et eksempel er det tette samarbeidet med sveitsisk politi. I desember 2011 ble generaldirektøren i et sveitsisk Yara-selskap avhørt i om sin nøkkelrolle i overføringen av 1,5 millioner dollar til den libyske oljeministeren sønns i mars 2007.

- Sofistikert

Dokumenter fra den sveitsiske etterforskningen viser at norsk politi var med da det i januar 2012 ble foretatt dokumentbeslag hjemme hos involverte i Sveits.

- Bestikkelsene har vært skjult på en sofistikert måte. Særlig Libyaforholdet. ØKOKRIM mener å kunne bevise at dette gjort avansert og via flere mellomledd. Hvem som har betalt og hvem som har mottatt pengene har vært vanskelig å finne ut, forteller Djupesland.

Økokrim ser utbetalingene i sammenheng med at Yara på denne tida forhandlet med det libyske statsoljeselskapet om gjødselproduksjon i Libya.

Finansierte bestikkelse

Utbetalingen ble ifølge Økokrim kamuflert ved at et sveitsisk, samarbeidende selskap først betalte inn pengene til den libyske ministersønnens sveitsiske konto. Deretter fikk dette selskapet refundert pengene ved at Yara betale altfor mye for selskapets ammoniakkleveranse.

- Altså er det i realiteten Yara Switzerland som har finansiert bestikkelsen, sier Djupesland.

I politiavhør sa generaldirektøren i det sveitsiske Yara-selskapet likevel at han trodde det var vanlige, kommersielle transaksjoner.

- Kurant konsulentbruk

Thorleif Engers advokat Ellen Holager Andenæs sier at hennes klient ikke erkjenner noen straffeskyld. Om Libya-transaksjonene sier hun at Enger ikke visste om dem. Bruken av konsulenten i India visste han derimot om.

- Han kjente i høy grad til dette med India. Det var en fullstendig åpen og kurant bruk av en konsulent, sier hun til Dagbladet.
Den siste posten i forelegget mot Yara, som har med Russland å gjøre, er Enger ifølge hans advokat ikke tiltalt for.

Fosfatstein

Det tredje forholdet som Yara nå har godtatt et forelegg på 295 millioner kroner for, er Enger ifølge hans advokat ikke tiltalt for. Også det dreier seg også om kronglete transaksjoner som endte i selskaper i eksotiske land, henholdsvis Belize og De britiske jomfruøyer.

Ifølge Økokrims forelegg tilhørte selskapene personer i ledelsen for russiske Phosagro, som forhandlet for et søsterselskap om leveranse av fosfatstein.

Ifølge forelegget godtok Yaras forhandlere å gjøre en utbetaling på 2,8 millioner dollar til en av personene, mens det til en annen ble utbetalt 1,1 millioner dollar.

Konstruktivt Yara

Marianne Djupesland sier at det har vært en utpreget internasjonal etterforskning.

- Vi har henvendt oss til 12 land, noen har vi fått betydelig hjelp fra, særlig Sveits og Frankrike. Bistanden har vært helt avgjørende for etterforskningen, sier hun.

Djupesland sier hun er glad for at Yara tok kontakt i 2011, tre år etter at de fikk mistanke.

- Det hadde imidlertid vært mer formildende om de hadde kommet til oss med en gang. Det blir vanskeligere å etterforske jo lengre tid det går. Men kontakten med Yara har vært god og konstruktiv. Og Yaras egne granskere har informert Økokrim om sine funn, sier hun.

Thursday, January 16th, 2014 Bil No Comments

Empire State Building saksøker han som tok dette bildet

(Dagbladet): Mandag sendte ledelsen i Empire State Building et søksmål på én million dollar, tilsvarende 6 113 000 norske kroner, mot fotografen Allen Henson (30).

Det var i august i fjor at Henson tok et bilde av en toppløs modell på bygningens utsiktsplass i 86. etasje, skriver nyhetsbyrået Reuters.  

Spredt på Internett

Bildet, som ble tatt med mobilen hans, spredte seg raskt på internett. 

- Vi gjorde et sosialt eksperiment, sier Henson til Reuters.

Han legger også til at han har fotografert modeller i tre år, og tatt bilder av toppløse kvinner i for eksempel Central Park og på Peninsula Hotel på Manhattan.

Henson begynte med dette da han i januar i fjor fikk vite at polititjenestemenn i byen ble hindret i å arrestere kvinner som viser brystene offentlig.

Da ble den profesjonelle fotografen nysgjerrig på de sosiale følgene av regelen, og bestemte seg for å lage bildeserien av damene.

Henson bekrefter dog at bildet som ble tatt på Empire State Building ikke var tatt i sammenheng med hans karriere som profesjonell fotograf.

- Jeg er en profesjonell fotograf, men det betyr ikke at jeg utfører en fotoseanse hver gang jeg berører noe med kameralinsa, sier han.

Skader bygningens gode rykte

Ledelsen i Empire State Building mener Hensons bilde har svertet bygningens gode navn og rykte for å være en trygg, sikker og familievennlig turistattraksjon, da bildet ble tatt mens observasjonsdekket var fullt av turister, inkludert barn. 

Hvert år har mer enn fire millioner besøkende fra hele verden kommet og betalt for å se New York fra Empire State Buildings utsiktsplass.

Empire State Building-representanter vil ikke kommentere saken ytterligere til Reuters.

Henson forteller at vaktene på utsiktsplassen ikke reagerte eller prøvde å fjerne ham fra stedet da han tok bildet.

- Bare så det er sagt, så hadde hun fantastiske bryster, avslutter fotografen.

Thursday, January 16th, 2014 Bil No Comments

Boktrykkerkunsten, pornografiske sonetter og inkvisikasjonens tilbakekomst

IDEER: Monografier er bøker som tar for seg et avgrenset emne. Årstallene 428, 1066, 1314, 1421, 1492, 1688, 1789, 1848, 1913, 1926, 1977, 1979 og 2001 er eksempler på enkeltår som har fått sine egne bøker. 1968 kan være det årstallet som har fått aller flest bøker oppkalt etter seg. Denne trenden med bøker som behandler et årstall eller en kortere tidsperiode, er kanskje et forsøk på å finne originale vinklinger for å kunne si noe større ut fra noe mindre, et alternativ til «mikrohistorie».

Finnes det noen år da ikke «alt» skjedde? I fjor utkom «1913» av Florian Illies, som beskrev det Europa som fantes like før krigsutbruddet, med innlagte visitter hos Proust, Freud, Klimt og Kafka. Bokas undertittel var «Århundrets sommer», som om 1913 skulle vært et slags høydepunkt. Her fikk vi forklart hvilken produktiv stemning som hersket før alt braste sammen i skyttergravenes blod- og gjørmebad.

Vi elsker å speile oss i fortider. I år skal vi se mange framstillinger om 1814 — hva som førte til 1814 og hva 1814 førte til, særlig for Norge og norskheten. Vi skal også dvele ved 1914 og utbruddet av den store krigen, med en forventet topp 28. juni, hundreårsdagen for det legendariske «Skuddet i Sarajevo». Men best av alt er 1500-tallet. Det er jo også et helt århundre, med mange likhetstrekk med vår egen tid.

Nylig er det kommet ut to bøker om 1500-tallet med omtrent samme navn. De står på en måte i hver sin ende av skalaen for det boklig mulige. Umberto Eco har redigert 1140 sider med artikler av om lag 100 eksperter om alle slags emner — politikk, filosofi, religion, økonomi, vitenskap, billedkunst, teater, musikk, og naturligvis litteratur — under tittelen «Cinquecento» (som betyr 1500-tallet). Verket består i tillegg til to tjukke bind også av et stort apparat med multimedia-ressurser på nettet. Bøkene inngår i en kolossal bokserie der det hittil er kommet fire bind om middelalderen og to om antikken.

I den andre enden har vi Margareth Hagens mer beskjedne, men allsidige og innsiktsfulle «1500», som samler sju artikler om 1500-tallslitteraturen i Italia. Hagen er førsteamanuensis i italiensk litteratur ved Universitetet i Bergen og ekspert på det kanskje fremste av alle litterære verk fra dette århundret, Ludovico Ariostos «Orlando Furioso».

1500-tallet er en vill tid i Europa, full av begivenheter. Spanias Karl V, som også er tysk-romersk keiser, kjemper mot franskekongen om hegemoniet i Europa, og mye av kampen foregår på italiensk land. Roma blir plyndret av tyske leiesoldater. Martin Luther innleder reformasjonen, jesuittordenen blir grunnlagt og inkvisisjonen får nytt liv. Amerika blir stadig mer oppdaget og verden er plutselig blitt enorm. Kopernikus snur verden på hodet med sitt heliosentriske verdensbilde og Giordano Bruno blir brent på bålet for blant annet å hevde at verdensrommet må være uendelig stort.

Trykkekunsten har ført til massiv bokproduksjon, og det kommer ut mye vital, nyskapende og dristig litteratur. Litteratur spres til helt nye lesergrupper, og det dukker opp skribenter også fra lavere sosiale lag. Grenser tøyes og friheten utforskes. Antiautoritære stemmer konkurrerer med pavers og fyrsters maktspråk og undertrykkende verdensbilder. Aktive skribenter er Erasmus av Rotterdam, Michel Montaigne, Ludovico Ariosto og Niccolò Machiavelli. Nye oversettelser og kommentarer til klassikerne kommer ut, og diskusjonene om Platon og Aristoteles forgår livlig i akademier og ved hoffene. Billedkunsten når nye høyder med Rafael, Michelangelo, Tizian og Dürer.

Margareth Hagens bok begynner med en analyse av Niccolò Machiavellis komedie «Alrunen». Dette var en av de første originale komedier som ble skrevet i renessansen, etter en mengde oversettelser og imitasjoner av latinske klassikere som Plautus og Terents. Plottet i stykket dreier seg om et muntert bedrag der målet er å skaffe seg sex med den deilige, unge kona til en gammel tullebukk. Helten benytter seg av en korrupt munk for å overtale kvinnen, og amoralen er at det du ikke vet, har du ikke vondt av. Det kyniske blikket vi kjenner fra Machiavellis «Fyrsten» er her benyttet til livlig humor, og menneskelig kløkt vinner over konvensjoner og moral.

Boka Hagen benytter mest plass til, er Ariostos «Orlando furioso». Denne parodien på et ridderepos var en kjempesuksess i sin samtid, og ble modell for en rekke seinere verker. Vi møter riddere fra Karl den stores tid i kamp mot «sarasenere», det vil si krigere fra den muslimske sfæren. Orlando er den italienske formen av navnet Roland, og det er handlingen i «Rolandskvadet» som ligger i bånn. Men hos Ariosto hersker et usystematisk kaos der riddere rir rundt i tåkete landskaper, ikke aner hvor de er, drikker vann av underlige kilder som forvandler dem, blir fanget i forheksede borger eller reiser med en bevinget hest til månen. Dantes guddommelige komedie blir parodiert, og det er ikke lett å skille helter fra skurker. De er alle mennesker med store mangler, til tross for sine parodisk overdrevne kvaliteter. Tekstens kaos speiler sin samtids tilstand.

Andre hovedverker fra epoken som behandles av Hagen er Castigliones «Hoffmannen», nylig utkommet på norsk, Sannazaros «Arcadia», Tassos «Gerusalemme liberata» og Galileos traktat om å se på månen i teleskop, som først kom ut i begynnelsen av århundret etter. Hagens bok beveger seg gjennom århundret, og vi er med fra den frivole starten og fram til motreformasjonens tunge lenker legges rundt kulturen. Torquato Tasso, som seinere ble en symbolfigur for romantikkens poeter, bukker under for den strenge moralismen som brer seg mot slutten av århundret.

Århundrets virkelige enfant terrible, skandaleforfatteren Pietro Aretino, nevnes bare så vidt, og det er et savn at Hagen ikke har tatt ham — eller for den saks skyld Girodano Bruno — skikkelig for seg. Aretino levde høyt som frilanser i det livlige og pengesterke Venezia. I motsetning til sine samtidige var han ikke tilknyttet noe fyrstehoff, men drev for seg selv og solgte bøker i store opplag. Han utga mange bind med egne brev, der han gjerne utsatte samtidens stormenn for ren utpresning. Av hans mest kjente verker er hans dialog mellom en skjøge og hennes datter, der seksuelle perversiteter innen kirke og klostervesen brettes ut, og de seksten pornografiske sonettene som ble illustrert med eksplisitte litografier av Giulio Romano. Selvsagt ble alt Aretino skrev forbudt da kirken igjen kom på offensiven i annen halvdel av århundret. Først i vår tid har han sluppet til igjen. 1500-tallet er nærmere enn vi tror.

• Jon Rognlien er litteraturkritiker i Dagbladet.

Thursday, January 16th, 2014 Bil No Comments

Indie-studioet bak «No Man’s Sky» ble tatt av flommen

(PressFire.no): Firemannsforetaket Hello Games rakk akkurat å presentere sitt nye og ambisiøse prosjekt før de fikk et skikkelig skudd for baugen denne jula.

«No Man’s Sky» ble første gang vist under VGX-prisutdelingen i forrige måned, og var den største snakkisen fra showet. Dette blir et enormt sci-fi-spill med masse frihet:

Ser du en stjerne på himmelen, representerer det et nytt solsystem du kan besøke, lover skaperne.

«No Man’s Sky» og Hello Games – tidligere kjent for «Joe Danger»-spillene – hadde definitivt kursen staket ut mot en spennende galakse etter VGX.

 

- Bibelske mengder vann

Etter den imponerende debuten skjedde imidlertid det katastrofale: Lokalene til Hello Games ble oversvømt i løpet av stormene som herjet i Storbritannia. 

Kontorene til det lille spillstudioet i Guildford like utenfor London fikk gjennomgå.

En elv i nærheten gikk over sine bredder i går, og MASSE vann strømmet inn virkelig raskt. Bibelske mengder. Det kom til og med inn gjennom vinduene, tvitret Hello Games 1. juledag.

Etter å ha kontaktet forsikringsagenten sin, fikk Hello Games beskjeden de neppe hadde forventet. Bor du i en risikosone for slike naturfenomener, er du heller ikke forsikret for flom, rapporterte spillskaperne noen dager senere.

 

Mistet alt

Det har fått mange til å spørre seg om utviklingen av «No Man’s Sky» blir påvirket, utsatt – eller i verste fall kan velte hele prosjektet.

Men Hello Games klarer seg, de:

Vi mistet alle pc-ene våre, utstyr, møbler, utviklermaskiner (…). Jeg ønsker ikke å si hva verdien på alt vi mistet er. Det er forferdelig. Trolig [representerer verdien] det samme som å finansiere et lite spill, oppdaterer Sean Murrey på bloggen til studioet.

- Den gode nyheten er at folk har vært virkelig, virkelig snille mot oss. Så overveldende støttende at jeg faktisk ikke vet helt hva jeg skal si.

- Noen av oss jobber hjemmefra. Vi har fylt opp noen containere med de gamle sakene våre, og bygd midlertidige, postapokalyptiske arbeidsstasjoner. Men vi er tilbake, i full fart!

 

Ingen utsettelser

Sean Murray understreker i gårsdagens blogginnlegg at «No Man’s Sky» ikke blir utsatt:

- Det vil jeg ikke tillate!

- Det har vært stunder jeg ønsket å deppe, lide litt, men det er umulig når man er omgitt av denne gjengen. De er ustoppelige. Hvis vi har mistet noe vi jobbet med, tar vi igjen det tapte.

- Vi vil stjele utviklermaskiner. Vi kan komme til å jobbe fra en båt. Uansett hva som kreves (ikke stjelinga, kanskje), skriver han.

Planen har vært å bruke springbrettet av oppmerksomhet, og nysgjerrighet, de fikk fra VGX-visningen før jul til å sette inn høygiret og utvikle «No Man’s Sky». Trolig øke bemanningen hos Hello Games med noen ekstra folk, også.

 

- Stay dry

Murray forteller at mange har tipset at dette tidspunktet er perfekt for å ta prosjektet til Kickstarter, for å kronerulle seg gjennom denne flom-floka.

- Tipper det hadde vært et bra tidspunkt for oss å gjøre dét, økonomisk, og det er veldig mange som har foreslått det. Jeg tror bare ikke det er riktig for «No Man’s Sky» akkurat nå. Vi hadde trolig droppet å spise mat i stedet for å gjøre noe som virker feil til dette spillet.

- Kjøper du våre «Joe Danger»-spill, vil det hjelpe oss, skriver Murray myntet på dem som har sagt de gjerne vil hjelpe på et vis.

Fra sine «postapokalyptiske» kontorplasser de nå har etablert seg med, er planen videre å flytte inn i nye lokaler i løpet av noen få måneder. Eller bygge opp igjen det gamle.

- Jula var kanskje et dårlig tidspunkt for alt dette å inntreffe, men nyåret kan ikke være bedre for en frisk, ny start. Jeg er superspent på 2014.

Murray avslutter med å friste litt – Hello Games kommer til å vise litt mer fra «No Man’s Sky» snart. Og oppfordringen fra britene er i mellomtiden: stay dry.

 

Vi vet foreløpig ikke hvilke plattformer dette spillet utvikles til, eller når det er planlagt ferdig. Men mye tyder på at de nye konsollene er i tankene til Hello Games. Her er den første filmsnutten som ble vist under VGX i desember:

<!– –><!– –>


Thursday, January 16th, 2014 Bil No Comments

Brende tvinger Listhaug til å røpe kunder: Her er lista

Settestatsråd Børge Brende har avgjort at offentlige kunder på Sylvi Listhaugs kundeliste fra tiden i First House må offentliggjøres, melder NTB.

Listhaug har eklært seg inhabil til å behandle saken, etter råd fra Justisdepartemetns lovavdeling.

Se kundelista her.

Av lista går det fram at den tidligere seniorrådgivetren har hatt kundeansvar for:
• Ski kommune
• Våler og Åsnes kommune

Hun har dessuten inngått i kundeteam for:

• Akershus Universitetssykehus HF
• Drammen kommune
• Kragerø kommune
• NSB v/ NSB Fellestjenester
• Oppland fylkeskommune

Hun har dessuten hatt en perifer rolle overfor Asker kommune.

Følger Sivilombudsmannens råd

Avgjørelsen Brende har landet på, er den samme som Sivilombudsmannens, som i desember ba Landbruksdepartementet gjøre en ny vurdering om landbruksminister Sylvi Listhaugs (Frp)  kundelister fra tida da hun var ansatt i First House, bør offentliggjøres.  Det samme gjaldt statssekretær Julie Brodtkorb (H) ved Statsministerens kontor (SML), om hennes kunder fra tida i JKL Oslo.

Sivilombudsmannen mener alle de offentlige kundene bør offentliggjøres, mens private kunder kan forbli hemmelige. 

For Brodtkorbs del har dette resultert i åpenhet om de tildligere kundene: Norges Bank, Ruter og Innovasjon Norge.

Som Dagbladet har omtalt tidligere, gikk Listhaug direkte inn i regjering fra jobben som seniorrådgiver i First House, mens Brodtkorb (H) noen uker før regjeringstiltredelsen hadde sagt opp jobben som administerende direktør i JKL Oslo.

Begge lobby- og kommunikasjonsbyråene opererer med hemmelige kundelister.

Les Sivilombudsmannens uttalelse om Sylvi Listhaug her.

Les Sivilombudsmannens uttalelse om Julie Brodtkorb her.

Sivilombudsmannnes konkluderer blant annet med at «kommunikasjonsbyråenes argumentasjon om at opplysningene om kunderforholdet skal unntas for å beskytte kundene, vanskelig kan tillegges stor vekt når det er tale om offentlige organ som kunder

Har nektet innsyn 

Dette skjer som følge av at flere medier, deriblant Dagbladet, har søkt om innsyn i kundelistene etter offentlighetsloven og fått avslag, som igjen er klaget inn for Sivilombudsmannen.

Justisdepartementets lovavdeling har tidligere konkludert med at listene bør hemmeligholdes av hensyn til bestemmelser i offentlighetsloven som regulerer offentlig innsyn i taushetsbelagt innformasjon.
   
Da uttalte sivilombudsmann Arne Fliflet til VG:

- Jeg mener at den (journ. anm. saken) ikke er avgjort ennå. Dette er en viktig og prinsipiell sak, som har betydning utover denne enkeltsaken. Den angår viktige spørsmål i vårt styringsverk, hvordan demokratiske beslutningsprosesser skal skje og hvor stor grad av åpenhet det skal være. Dette er spørsmål som det er viktig å belyse på en rettslig måte.

Vil ha egen lov

Karin Andersen (SV), som sitter på Stortinget for Hedmark, ivrer for en egen lovendring for å kreve åpenhet om regjeringensmedlemmens tidligere kundeforhold.

- Vi må få en ende på dette, og eneste farbare vei er en lovendring som krever åpne kundelister. Dette hemmelighetskremmeriet er sikker noe pr-byråene ser seg tjent med å spinne rundt seg, men det er ikke noen grunn til å hemmeligholde listene. Det er krav til åpenhet i flere andre land, uten at det skaper problemer for pr-bransjen eller deres kunder der. Den eneste konsekvensen er at forhold som kan skape inhabilitet blir kjent for offentligheten, har hun sagt til Dagbladet.

Også SV-nestleder Bård Vegar Solhjell, som sitter på Stortinget for Akershus, har henvendt seg til statsminister Erna Solberg (H) og bedt om at det gis innsyn i kundelistene.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen har også har bedt om innsyn i listene.

- Det er helt uholdbart når Stortinget må be regjeringen som igjen må be et privat firma om lov til å gi innsyn i forhold som er av offentlig interesse. SV jobber nå sammen med Arbeiderparteit og Senterpartiet om dette, og vi håper at stortingsflertallet sluttet seg til dette, fortsatte Andersen.

Dagbladet har tidligere fått innsyn i en sladdet versjon av statssekretær Brodtkorbs kundelister – der det gikk fram at hun måtte stole på hukommelsen da hun orienterte regjeringsråd Nina Frisak og statsminister Erna Solberg (H) om sine tidligere kunder.

Thursday, January 16th, 2014 Bil No Comments

Ida Fladen går til konkurrenten

(Dagbladet: Parallelt med at Ida Fladen (27) tok steget fra radio til TV, tok hun også skrittet ut i rampelyset og inn i seernes hjerter.

Gjennom NRK-serien «Prosjekt perfekt», der Fladen som forsøkskanin testet alt hun kom over av livsstilsråd, ble hun raskt en tv-yndling.

TV 2-direktøren Trond Kvernstrøm har mandag hentet inn Ida Fladen som ny programleder.

- Ida er et kjempetalent som vi har stor tro på, og som vi tror kan bli et veldig positivt tilskudd på skjermen hos oss. Hun er engasjert, sjarmerende og utfordrende i kraft av å være ærlig, ekte og rett fram. Sånn sett kler hun TV 2 helt ypperlig, og jeg er derfor veldig glad for at hun har lyst til å bli programleder hos oss, sier den ferske TV 2-direktøren, Trond Kvernstrøm. 

Så stor tro har Kvernstrøm på Fladen at han har kapret henne uten å ha noe konkret programformat som står og venter på henne.  

- Hvilket program hun skal lede? Ha?kke peiling! Det skal vi finne ut av etter hvert! Nå var det viktigst å sørge for at hun ble vår, og så skal vi utfordre både produksjonsselskapene, Ida selv og TV 2 internt til å komme med idéer på hvordan vi best mulig kan få unyttet Idas potensiale. Men jeg ser vel ikke akkurat for meg at vi skal gjemme henne bort, smiler Kvernstrøm.  

- Ansatt uten konkret format

Fladen sa tidligere i år at hun gjerne ville jobbe med tv igjen, etter at serien hennes tok slutt.

- Jeg håper jo selv at det blir mer tv. Jeg har iallfall veldig lyst til det, så vi får se hvordan det blir, sa Fladen til Dagbladet i fjor.

Nå ser hun også fram til et samarbeid med TV 2.

- Jeg synes først og fremst det er veldig stas at Trond og Rolf har vært så gira på å få meg med på laget. Det gir en ekstra motivasjon når folk virkelig viser at de har lyst til å jobbe med deg. Og jeg digger at de tar sjansen på å ansette meg uten å ha et konkret format i tankene. Jeg liker ting som er litt uforutsigbare, så det passer meg egentlig bra. Det som i alle fall er sikkert, er at jeg får gleden av å jobbe med flinke folk. TV 2 lager mye fin tv, og det er en ære å bli spurt om å være med på det. Jeg gleder meg til å lære masse og å utvikle meg som programleder i et spennende miljø, sier Ida Fladen.   

Thursday, January 16th, 2014 Bil No Comments

- Likestillingen har gått for langt

Otto «Sinnasnekker’n» Robsahm har sterke meninger.

Thursday, January 16th, 2014 Bil No Comments

«Harry Potter»-skuespiller er død

Gikk bort i natt.

Thursday, January 16th, 2014 Bil No Comments

- Jeg synes synd på Messi. Han ser dum ut

  • Å gjøre kriminelle ut av folk som ikke gjør noe galt

    Hva er så forferdelig med cannabis, som gjør at noen kan fortelle meg at jeg ikke får lov til å benytte meg av det, og tar fra meg rettigheter? (7265 innlegg) Les mer

  • Thursday, January 16th, 2014 Bil No Comments
     

    Recent Comments