«Vi vet hvor du bor»


(Dagbladet): Regionalt verneombud Anders Johnsen i Oslo sier hverdagen som besøkende verneombud på byggeplassene har blitt hardere.

- Det vi har merket at det har blitt veldig mye hardere de siste åra. Det er en større sjanse for å bli truet på jobben nå enn tidligere, sier han.

I Dagbladet i dag slo Kripos alarm om den økende arbeidskriminaliteten i Norge. Kripos erkjenner at de ikke har god nok oversikt over omfanget og frykter at de skal miste kontrollen.

Tunge kriminelle

Som verneombud går jobben til Johnsen ut på å sjekke bedrifter og arbeidsplasser innen bygg og anlegg. De sjekker om bedriftene har arbeidsmiljøutvalg, om de har egne verneombud og om de følger arbeidsmiljøbestemmelsene. Han ønskes ikke like velkommen på arbeidsplassen hver gang.

- Det er ikke alle som er like begeistra for besøk. Dette kan være tunge kriminelle. Man får en følelse når man kommer på plassen om man er velkommen eller ikke, det ligger i lufta. Det skjer heldigvis sjelden, sier han.

Han har ikke blitt utsatt for fysisk vold, men truslene har vært ubehagelige.

- De tar bilder av bilen din og sier: «Vi vet hvor du bor.» De kan stå der med en kniv eller øks i hånda og gjerne komme gående i en gruppe mot deg. Det er ubehagelig, sier Johnsen, som sier forholdene anmeldes til politiet og Arbeidstilsynet.

Flere trussler

Regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet sier de opplever den samme økende trenden.

- Vi har dette året gjennomgått våre rutiner slik at vi skal vite  hvordan vi håndterer ulike situasjoner. Før var det vanlig at inspektørene gikk alene på inspeksjon i byggebransjen. Nå vurderer vi at vi ofte må være to av hensyn til sikkerheten, sier han, og trekker i tillegg fram uteliv, bilpleie og renholdsbransjen som mest utsatt.

- Dette er en trussel for samfunnet og for alle som ønsker å drive seriøst og lovlig. Det er også en trussel for arbeidstakerne og arbeidsmiljøstandarden når virksomheter har det som forretningsidé å tjene penger på ikke å følge arbeidsmiljøloven, sier han.

- Bør forstå at noe er galt

Han mener privatpersoner må endre holdning til kjøp av tjenester.

- Når noen kjøper tjenester til en pris som ligger langt under ordinær markedspris, eller betales svart, så må vi skjønne at noe er galt. Vi bør også sjekke de bedriftene vi bruker grundigere ved blant annet å sjekke enhetsregisteret, sjekke ID-kort når det gjelder renholdstjenester og byggetjenester, sier han.

Verneombud Johnsen lar ikke episodene gå utover arbeidet som han er veldig glad i.

- Jeg tenker at slik kan man ikke gå rundt og tenke på eller frykte dette. Det skal ikke ødelegge for jobben, sier han.

Sunday, December 22nd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments