Vasket i Rema 1000-butikk, fikk null kroner betalt


(Dagbladet): – Jeg var naiv. Jeg stolte på ham. Men jeg trodde aldri han kom til å lure meg for alle pengene, sier nepalske Sharma Maneswori (35). Siden september har hun vært ansatt i Tveita Renhold og vasket for blant annet Rimi på Haugerud og ved Rema 1000-butikken i Universitetsgata i Oslo.

Nå bekrefter selskapet at Maneswori ikke er alene, og at flere av de nærmere 30 ansatte som har jobbet for de 22 Rema 1000-butikker har jobbet for ulovlig lav lønn.

Maneswori jobbet først på Rimi og rett før i fjor jul begynte hun å vaske for Rema 1000. Ifølge arbeidskontrakten skulle hun få betalt 152 kroner i timen. Men ifølge en konkursbegjæring mot Tveita Renhold har hun aldri fått ei eneste krone utbetalt i lønn.

Maneswori vasket for Rema 1000 to timer per dag, seks dager i uka. Tveita Renhold skylder ifølge konkursbegjæringen den nepalske dama rundt 100 000 kroner.

- Dette er mye penger for min familie, sier Maneswori. Hun har oppholds- og arbeidstillatelse i Norge.

- Ført bak lyset

- Vi har blitt ført bak lyset av denne leverandøren og setter pris på at dette blir avdekket, sier Per Åge Dahl, regiondirektør for Rema 1000 Oslo.

Kjøpmann Ole Sagvold fra Rema 1000 bekrefter at Maneswori ikke fikk betalt av Tveita Renhold, og han sier at det var grunnen til at de sa opp kontrakten.

«Straks jeg fikk vite at Maneswori ikke hadde fått lønnen hun hadde krav på over lengre tid, sa jeg umiddelbart opp kontrakten med Tveita Renhold. Dette er ikke noe jeg ønsker å bidra til, og som jeg tar sterk avstand fra», skriver Sagvold i en e-post til Dagbladet.

Nå bekrefter også Yogathas Rasmanikcam (43) fra Tveita Renhold at Maneswori ikke hadde fått betalt, men han sier dette skyldtes at Maneswori ikke har levert inn skattekort.

Kona drev selskap

Hos Brønnøysundregistrene er det kona til Rasmanikcam som står oppført som daglig leder og styreleder, men ovenfor Dagbladet bekrefter Rasmanikcam at det er han som driver selskapet. Dette på tross av at Rasmanikcam ble ilagt toårig konkurskarantene juni 2012. Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Rasmanikcams kone.

Rasmanikcam gikk seinest konkurs med Elegance Renhold i 2011. Dette firmaet har på et tidspunkt vasket hos cirka 20 Rema-butikker i Oslo, bekrefter Rema 1000.

Rasmanikcam ble anmeldt for blant annet underslag og brudd på skattelovverket og saken ble avgjort ved at Rasmanikcam har vedtatt et forelegg.

Ett år seinere var Rasmanikcam tilbake og leverte vasketjenester til Rema 1000-butikkene. Ifølge Rema 1000 har Tveita Renhold levert vasketjenester til 22 butikker.

- Vi vil ikke akseptere at de som står bak disse firmaene jobber i våre butikker igjen, sier Per Åge Dahl, regiondirektør for Rema 1000 Oslo. Han forteller at alt samarbeid ble avsluttet med Elegance Renhold.

- De butikker som seinere har gjort avtale med Tveita Renhold, hadde ikke muligheten til å se forbindelsen mellom disse firmaene, sier Dahl til Dagbladet.

Ulovlig lav lønn

Rasmanikcam forteller at Tveita Renhold ikke har betalt timelønn, men at de heller har gitt hver ansatt en fast sum hver måned. Ifølge ham har Tveita Renhold cirka 30 ansatte.

Rasmanikcam forteller at de ansatte jobbet 26 dager i måneden ved hver butikk. Hver jobb pleide å ta to timer. For denne jobben fikk de 6000 kroner. Med 52 timer i måneden tilsier det en timelønn på 115 kroner – noe Rasmanikcam bekrefter. Dette er langt lavere enn den lovpålagt minstelønnen som er 161,17 kroner i timen.

- Det er ikke mulig for oss å betale mer. Rema 1000 presser ned prisene, og hvis jeg hadde betalt mer hadde jeg mistet anbudet, sier Rasmanikcam til Dagbladet. Han mener Rema 1000 aldri sjekket hvor mye de ansatte fikk betalt.

- Dette er ikke riktig. Prismessig var de verken billigst eller dyrest. Det klart mest avgjørende for oss er den daglige kvaliteten på jobben og samarbeidet. Da vi selv avdekket forholdet sa vi umiddelbart opp kontrakten, sier Dahl fra Rema 1000. Hver enkelt kjøpmann står fritt til å bruke det renholdsfirmaet de ønsker, forteller Dahl.

- Men etiske retningslinjer gjelder uansett for alle våre butikker. Våre rutiner og retningslinjer vil bli ytterligere skjerpet, sier Dahl.

Rimi reagerer også på Dagbladets opplysninger.

«Alle våre leverandører skal naturligvis følge alle lover og regler. Vi følger også regelverket rundt allmenngjøring av tariffavtaler for rengjøringsbedrifter. Vi har utarbeidet en instruks som vil brukes for å kontrollere dette. Brudd på dette er helt uakseptabelt. Vi takker Dagbladet for at dere har avdekket dette», skriver Lise Mette Kjellberg fra ICA Norge, som eier Rimi, til Dagbladet.

«Vi vil ta kontakt med bedriften hun jobbet for, for å finne ut som har skjedd her, slik at hun kan få lønnen hun har rett på», skriver Kjellberg fra ICA.

Yogathas Rasmanikcam (43) har siden onsdag ikke svart på Dagbladets henvendelser.

Saturday, October 5th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments