Thailands statsminister med ny taktikk

Myndighetene og statsminister Yingluck Shinawatra vil øyensynlig lette på trykket og slippe ut litt damp, antakelig et dyktig taktisk trekk for å dempe spenningene i hovedstaden, etter to dagers vold som har kostet fem liv i helga. Yingluck spiller dessuten med en konge fra sin politiske kortstokk, et særdeles sterkt kort i Thailand. Og hun henter støtte fra utlandet.

- I dag vil vi ikke bruke tåregass, ingen sammenstøt, vi vil slippe dem inn hvis de vil, uttalte politisjefen i Bangkok, Kamronvit Thoopkrachang, til journalister.

Overraskede demonstranter, tatt på senga, gikk rundt blant politifolk, og noen omfavnet hverandre, hvor politiet dagen før hadde brukt tåregass og gummikuler og hvor demonstrantene hadde brukt hjemmelaget sprengstoff, fyrverkeri, steiner og stokker mot politiet. Politifolkene fjernet sperringer og piggtråd.

- I alle områder hvor det har vært sammenstøt, har vi gitt ordre til alle politifolk om å trekke seg tilbake. Det er regjeringas politikk å hindre sammenstøt, sa Kamronvit til nyhetsbyrået Reuters.

Statsminister Yingluck lovte mandag å ikke bruke vold mot demonstrantene, gjerne kalt «gulskjorter», som har forsøkt å storme offentlige bygninger og krever hennes avgang. Men hun viser til Grunnloven og nekter å trekke seg.

Tusenvis av demonstrantene fikk plutselig slippe inn bak gjerdene i Regjeringshuset i Bangkok, hvor statsministerens kontor ligger. Både der og ved hovedpolitistasjonen var det plutselig karnevalsstemning, meldte nyhetsbyrået AFP. Demonstrantene blåste i fløyter, tok bilder av hverandre og slo seg ned på medbrakte tepper på de velklippede plenene. Det kan hende de tok seieren på forskudd.

Der i Regjeringshuset var ikke statsminister Yingluck. Hun har reist til badestedet Hua Hin sør i landet hvor kong Bhumibol holder hus, for å forberede den elskede monarkens 86. fødselsdag på torsdag. «Gulskjortene» er svorne monarkister, men nå er det hun som forbereder hans store dag.

Ved å dempe spenningene nå håper hun nok å ta futten ut av demonstrantene i Bangkok, som på mandag viste tegn til å gå tomme for drivstoff. Torsdag må kongevennene uansett stanse all uro, ellers kan de anklages for majestetsfornærmelse, noe helt utenkelig. Yingluck håper nok uroen er over etter festen.

På formiddagen slapp et helikopter løpesedler over hovedstaden. Der advares folk mot opprørslederen Suthep Thaugsuban, som er siktet for opprør og forsøk på å styrte regjeringa. «Så vær så snill, hold dere borte fra ham og hold dere borte fra ulovlige samlinger», het det. Men den tidligere visestatsministeren gir seg ikke. Søndag ga han statsministeren to dager på å trekke seg, en frist som gikk ut i dag, tirsdag.

- I dag vant vi en delvis seier, men vi kommer til å fortsette helt til Thaksin-regimet er drevet ut, sa Suthep i en tale til sine tilhengere.

Han vil gjennomføre et «folkekupp» mot de folkevalgte og erstatte regjeringa med et «folkeråd», som ikke skal velges av folket. Politiet er på jakt etter ham, men har ikke fanget ham til tross for at han er lett å finne for journalister. Han viste seg til og med i Regjeringshuset.

Kampen mot «Thaksin-regimet» er det som samler de gule. Tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, storebroren til Yingluck, ble styrtet av de militære i et kupp i 2006. Men de gule mener at han fremdeles styrer landet fra utlandet gjennom søstera og at hans tilhengere, «rødskjortene», er en fare for monarkiet.

Men Demokratpartiet, det største i opposisjon til Yingluck, hvor de gule hører hjemme, har ikke vunnet et valg på tjue år. De har støtte fra eliten i Bangkok og velgerne sør i landet. «Rødskjortene», som står sterkest i nord og øst, har vunnet fem valg på rad. Nyvalg er derfor ikke et virkemiddel for å bli kvitt «Thaksin-regimet».

Utlandet, i alle fall Thailands venner i Vesten, er slett ikke begeistret for Sutheps planer om kupp mot de folkevalgte. Yingluck bruker utlandet til å dempe de gule. Hun har gitt utenriksminister og visestatsminister Suapong Tovichakchaikul ansvaret for krisehåndtering, og han søker støtte for demokratiet i Thailand fra andre land. Suapong har hatt møte med de 37 ambassadørene i Bangkok og ledere for internasjonale organisasjoner i byen og forklart dem hva som foregår.

USAs ambassadør, Kristie Kenney, har hatt møter med både statsministeren og ledere fra opposisjonen. USA støtter fredelige demonstrasjoner og ytringsfrihet, men vold og storming av offentlig eller privat eiendom kan ikke godtas for å løse politisk uenighet, lød det fra USA etterpå.

Fra EU-ambassaden beklager man også vold og sier at «svaret fra thailandske myndigheter har hittil vært forsiktig og passende».

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, oppfordrer «alle parter til å garantere de demokratiske prinsippene, rettsstaten og menneskerettighetene, deriblant også ytringsfrihet».

Kuppet mot Thaksin i 2006 fikk ingen støtte i utlandet. Det vet de militære. I 2007 måtte de holde valg, og «rødskjortene» vant igjen. I 2008 gjorde «gulskjortene» opprør, og en domstol la ned forbud mot partiet til «rødskjortene». I 2010 okkuperte Thaksins tilhengere deler av Bangkok, og mer enn 90 personer, for det meste sivile demonstranter, ble drept i kampene da hæren rykket inn. I 2011 vant «rødskjortene» og Yingluck igjen valget.

Utlandet ønsker ikke en fortsettelse av dette endeløse oppgjøret, noe statsministeren minnet alle om i fjernsyn mandag.  

- Jeg tror ikke noen ønsker å se historien gjenta seg, da vi så folk lide og miste sine liv, sa Yingluck Shinawatra.

Tuesday, December 3rd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments