Skutt fordi han ikke ga opp fiskefarm og inntekter


(Dagbladet): Det er The New York Times som forteller historien om hvordan kontrollen av en av Nord-Koreas få valutakilder, endte med at den unge Kim til slutt henrettet sin onkel. Historien handler også om den stadig pågående kampen mellom kommunistpartiet og hæren, og er basert på materiale fra sørkoreansk og amerikansk etterretning.

Væpnet konfrontasjon

Det var i slutten av september, eller begynnelsen av oktober, 150 soldater fra hæren dukket opp ved skalldyrfarmen rett nord for grensa til Sør-Korea på vestkysten. Soldatene fra hæren forlangte å få kontroll med virksomheten, men lederne der, sa at slik kontroll kunne bare deres overordnede, Jang Song-thaek, gi. Det oppsto tumulter, og minst to skal ha bitt drept i sammensøtet mellom hæren og Jangs sikkerhetsstyrker.

Rett etter ble to av Jangs nærmeste medarbeidere henrettet, og starten på kampanjen mot Jang, og dem som sto ham nær, var i gang.

Historien har imidlertid en forhistorie som på sjeldent vis forteller hvordan kampen om makt og penger foregår i verdens mest lukkede land.

Ga Jang skalldyrfarm

Da Kim Jong-un overtok etter sin fars død for to år siden, var det onkel Jang, og tante Kim Kyong-hui, som ble betraktet som garantister for den unge Kims (den gang trolig 28) styre. En av de tingene som skal ha bekreftet det nære forholdet, var at Kim, etter at han overtok makta, ga Jang avsvaret for en valutamaskin som skalldyrproduksjonen er i Nord-Korea. De to eksportartiklene av noen verdi er kull og skalldyr.

Skalldyrproduksjonen var tidligere, ifølge New York Times, i hendene på de militære. For det første var det begrunnet med at soldatene måtte ha mat, for det andre med at pengene var en viktig del av hærens, og generalenes, inntekter.

Men tidligere i år skal Kim ha inspisert militæravdelinger og blitt bekymret for hvor lite mat soldatene hadde. Det var da han skal ha beordret at kontrollen over skalldyrproduksjonen igjen skulle tilbake til de militære.

Kamp om økonomiske reformer

Men Jang skal ha motsatt seg dette, og åpent trosset lederen. Det skal ha gjort Kim rasende, og den væpnede konfrontasjonen ved skalldyranlegget skal ha vært dråpen som fikk det til å renne over begeret, for Kim.

Kontrollen over skalldyrproduksjonen er det banale bildet på en større og viktigere kamp, nemlig kompen om kontroll mellom partiet og hæren i Nord-Korea. Onkel Jang var partiets mann, talsmann for økonomiske reformer, og han hadde gode politiske kontakter til Kina. Hæren var imidlertid de privligerte i faren Kim Jong-ils tid, med «militæret først» politikken.

Det kan derfor også være et ideologisk oppgjør vi har vært vitne til i Nord-Korea med henrettelsen av Jang. Et oppgjør der de mlitære vant, og de i kommunistpartiet som vil ha økonomiske reformer tapte.

Wednesday, December 25th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments