Siste nytt i debatten: Skoler får refs for å nekte barna fri


(Dagbladet): Oslo-rektorene blir nå pålagt å vurdere hver søknad om permisjon fra skolen individuelt.

Dagbladet har flere ganger omtalt de nye permisjonsreglene i Oslo-skolen.

Siden skolestart i høst har mange opprørte foreldre tatt kontakt med Dagbladet og fortalt at de ikke lenger får lov til å ta barna ut av skolen for å reise blant annet i bryllup, familiebursdager og andre aktiviteter.

Flere har påpekt at de nye reglene oppfordrer til skulk og løgn, fordi familiene av og til vil ha behov for å ta barna ut av skolen når det for eksempel er bryllup, konfirmasjoner og andre begivenheter der barna skal være til stede. Når dette skjer andre steder i landet eller utenfor Norges grenser, vil det en vanlig helg ikke alltid være tilstrekkelig.

Før han gikk av som skolebyråd for en uke siden, sendte Torger Ødegaard (H) et brev til samtlige rektorer i Oslo-skolen der han presiserte at de fremdeles er mulig for skolene å innvilge inntil ti dagers permisjon fra opplæringen innenfor det nye reglementet.

Byråden påpeker at antallet klager på avslag på permisjon har økt i omfang, sammenliknet med tidligere år.

«Videre viser vi til at byrådsavdelingen har mottatt flere enkelthenvendelser vedrørende praktisering av det nye reglementet. På bakgrunn av de signaler byrådsavdelingen har fått vedrørende praktisering av Oslostandarden, ser det blant annet ut til at enkelte skoler avslår søknader om permisjon uten å foreta en vurdering av hvorvidt permisjon er forsvarlig i hvert enkelt tilfelle,» heter det i brevet.

MÃ¥tte presisere

- Vi har presisert at hver søknad skal behandles individuelt, sier den nyoppnevnte byråden for kunnskap og utdanning i Oslo kommune, Anniken Hauglie (H).

- Vi fikk en del tilbakemeldinger om at rektorer bare avslo søknader blankt, uansett grunn — og uten å ta stilling til årsaken til at det ble bedt om fri. Rektorene skal ikke bare si nei automatisk. Vi følte derfor et behov for å presisere at det fremdeles skal være mulig å innvilge inntil ti dager permisjon i året, sier Hauglie.

Hun stiller seg fullt og helt bak beslutningen om å stramme inn regelverket.

- Jeg føler meg sikker på at dette vil gå seg til, og jeg støtter endringene i permisjonsreglene. Dette er ikke ment som en generell oppmykning av reglene, bare en presisering, sier Høyre-byråden.

Det nye reglementet innebærer en skjerpelse av grunnlaget for permisjon, samtidig som det i Oslo-skolen ikke lenger åpnes opp for å innvilge mer enn ti dagers permisjon i løpet av et skoleår, påpeker Haugli.

- Problemet har vært at altfor mange elever har vært altfor mye borte fra skolen. Det har gått utover undervisningen og de elevene som har vært igjen, sier hun.

Fri enkeltdager

I skrivet til skolene heter det at rektor skal foreta en «individuell skjønnsmessig vurdering av hvorvidt permisjon vil være forsvarlig eller ikke. Dette innebærer at det skal foretas en reell vurdering av hver enkelt søknad om permisjon». Â

Det står også at reglementet gir anledning til at «kontaktlærer kan innvilge permisjon for enkeltdager, dersom rektor finner en slik arbeidsdeling hensiktsmessig».  

Søknader om permisjon for deltakelse i spesielle arrangement og markeringer, for eksempel knyttet til organisasjonsarbeid, idrett, kultur og familiebegivenheter skal vurderes.

«Dette vil blant annet være aktuelt i forbindelse med den nær forestående ungdomshøringen som Barne-og ungdomsrådet i Oslo gjennomfører på oppdrag fra Oslo kommune 30.oktober. Tilsvarende må også gjelde for deltakelse på ungdommens bystyremøte og lignende arrangementer», står det i brevet som byråden har sendt til skolene.

Fikk mange reaksjoner

-En grei avklaring, mener Terje Vilno, leder av Utdanningsforbundet i Oslo.

Han har fått mange reaksjoner på de nye reglene i Oslo-skolen, både fra foreldre og lærere.

- Det virker fornuftig at rektorene må foreta en individuell vurdering av søknadene, og at ikke alle skal få automatisk avslag. En del av eksemplene som Dagbladet og andre trakk fram tidligere i høst, viste at mange oppfattet de nye reglene som at de ikke fikk fri uansett, sier Vilno.

Han mener det er behov for en gjennomgang av regelverket, og at man bør snakke både med foreldre og lærere for å finne ut hvilke retningslinjer skolen bør legge seg på.

- Det vil alltid være litt støy ved innføringen av nye regler. Men mot slutten av året bør skolemyndighetene stikke fingeren i jorda og stille seg spørsmålet om dette er et riktig reglement å ha. Det er viktig at foreldrene blir involvert, slik at man forsikrer seg om at det er stor oppslutning rundt permisjonsreglene. For at skole-hjem-samarbeidet skal fungere, må begge partene spille på lag, sier Vilno.

Wednesday, October 23rd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments