SISTE: Merkel ønsker en forklaring, kaller USAs ambassadør inn på teppet


Tysklands statsminister Angela Merkel kaller inn USAs ambassadør for å få en forklaring om den angivelige telefonovervåkingen.

I går ble det kjent at USA kan ha avlyttet Angela Merkels mobiltelefon opplyste statsministerens kontor i tyskland. Merkel har i en telefonsamtale med president Barack Obama forlangt en forklaring.

Merkel skal i klare ordelag ha fortalt Obama at hun ser på slik avlytting som fullstendig uakseptabel, meldte nyhetsbyrået DPA onsdag. Avlyttingen ble først omtalt av det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Reaksjonen omtales som uvanlig skarp.

De nye opplysningene om overvåking vil prege det to dager lange EU-toppmøtet i Brussel som starter torsdag. Beskyttelse av data og kommunikasjoner er allerede satt opp som et tema på møtet.

Presidentens talsmann Jay Carney bekrefter at Obama og Merkel har snakket sammen på telefon. Obama forsikret ifølge Carney Merkel om at «USA ikke overvåker eller vil overvåke den tyske statsministerens kommunikasjoner».

Carney omtalte overvåking i nåtid og framtid, men sa ikke konkret at USA aldri har drevet slik overvåking. Ifølge Der Spiegel merket man seg dette i regjeringskretsene i Berlin onsdag.

Utspionert i årevis?

- Merkel kan i årevis ha vært et mål for amerikanske hemmelige tjenester. Opplysninger om dette som fortjener å tas alvorlig, fikk Merkel til å henvende seg direkte til den amerikanske presidenten og klage, het det på Der Spiegels nettsider onsdag.

- Forbundskansleren ringte i dag til president Obama og gjorde det utvetydig klart at hun tar avstand fra slik virksomhet. Hun betrakter den som fullstendig uakseptabelt, sa den tyske regjeringstalsmannen Steffen Seibert onsdag.

- Når slikt skjer mellom nære venner og partnere, som Tyskland og USA har vært i mange tiår, er det et grovt tillitsbrudd. Denne virksomheten må umiddelbart opphøre, het det i en kunngjøring fra Merkels kontor.

Allierte

Rapporter om omfattende amerikansk overvåking, de fleste av dem med utgangspunkt i dokumenter lekket av den spionsiktede varsleren Edward Snowden, har skapt sterke reaksjoner i flere europeiske land de siste dagene, blant dem noen av USAs nærmeste allierte.

Mandag skrev Le Monde at den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde overvåket millioner av telefonsamtaler på fransk jord.
Den amerikanske ambassadøren i landet ble kalt inn på teppet av utenriksminister Laurent Fabius, og president François Hollande ba om at overvåkingssaken ble satt opp på EU-toppmøtets dagsorden.

USAs etterretningssjef James Clapper forsvarte seg med at Le Mondes sak inneholdt «unøyaktige og villedende opplysninger».
Kerry konfrontert

I Roma onsdag ble USAs utenriksminister John Kerry konfrontert med beskyldninger om at USA også ulovlig har overvåket italiensk teletrafikk. Den italienske statsministeren Enrico Letta tok opp spørsmålet i et møte. Letta sa etter møtet at han hadde fått forsikringer om at USA gransket saken.

Den belgiske regjeringen har tidligere opplyst at det er startet etterforskning av et omfattende datainnbrudd hos teleoperatøren Belgacom, som de mener en fremmed stat står bak. Belgacom har stor kundeandel i Afrika og Midtøsten, men har også mange EU-institusjoner som kunder. Både NSA og britisk etterretning er nevnt som mistenkte.

Overvåket andre land

Ironisk nok ble Merkel i valgkampen foran forbundsdagsvalget i Tyskland i september kritisert for ikke å ha tatt anklagene om USAs overvåkingsvirksomhet alvorlig nok.

Mange i landet har ennå vonde minner om den storstilte overvåkingen det østtyske Stasi sto bak. Den sosialdemokratiske politikeren Thomas Oppermann krever at alle fakta nå kommer på bordet.

NTB

Thursday, October 24th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments