Nordmenn med datoskrekk kaster 300 000 tonn brukbar mat


Ifølge Mattilsynet skal ferdigpakkede matvarer merkes med holdbarhetsdato.

Det er to former for holdbarhetsdato: Siste forbruksdag og best før. Merking med holdbarhetsdato gjøres både av hensyn til varens kvalitet, og av helsemessige årsaker.

Mye tyder på at nordmenn har datoskrekk. Hvert år kaster vi mat for 10 milliarder i året, selv om maten er fullt brukbar etter best før-datoen. Og beregninger viser at en familie fort kan spare 10 000 kroner i året på å kaste mindre mat.

Nå endrer blant annet Tine og Nortura praksisen for datomerking av en rekke varer, inkludert bacon, biff, kjøttdeig og svinekoteletter.

Vær obs på varme dager

Siste forbruksdag brukes om varer som er lett bedervelige, og som kan utgjøre en helsefare for deg. Disse varene bør du ikke bruke etter at datoen har gått ut, og du bør sørge for at varene kommer raskt i kjøleskap eller fryseren etter at de er kjøpt inn.

Mattilsynet opplyser at siste forbruksdag er satt i henhold til en sikkerhetsvurdering som er gjort av produsenten selv, og Mattilsynet mener at det er en eksakt dato man bør forholde seg til.

- Særlig om sommeren er det viktig at man overholder datoen. I varmen er kjølekjeden under press, og varene kan utsettes for høyere temperaturer i både butikken og under transport. Da kan det være riktigere å ha noen ekstra dager å gå på, råder Atle Wold, seksjonsleder i tilsynsavdelingen ved Mattilsynets hovedkontor.

Uansett temperatur bør du få med deg rådene om hvordan du får maten til å holde seg lenger.

Stadig mer blir best før

Siste forbruksdag er en streng betegnelse, og kanskje for streng, med tanke på hvor mye brukbar mat som blir kastet. Derfor er det mulig å spare penger på å handle varer som snart går ut på dato, da de ofte settes ned i pris i butikken.

Store produsenter som Tine og Nortura har på grunn av det store svinnet gjennomgått sine rutiner, og kommet til at langt flere produkter enn tidligere kan merkes med best før. Tross alt er det ganske få produkter som er farlige å spise dagen etter at de gikk ut på dato.

- Før var det slik at ferske kjøttvarer ble merket med siste forbruksdag uansett, selv om varen kunne være spiselig i både en og flere dager etter denne datoen. Vi har derfor i de seinere årene gått over til en best før-merking på flere av varene i vårt sortiment, forklarer Beate Folgerø, kvalitetssjef produkt i Nortura.

Varer som er merket best før, kan du altså trygt spise så lenge det ser bra ut, og lukter og smaker godt.

Ferske kjøttvarer

Varer som har, eller skal få, endret datomerking, er altså alt fra bacon, biff, svinekoteletter og kjøttdeig. Felles for dem alle er at det er produkter som du skal varmebehandle hjemme, slik at bakteriene drepes ved tilberedning.

Husk bare å sørge for at kjøttdeigen er gjennomstekt.

- På pålegg og andre produkter som ikke skal varmebehandles, opprettholdes siste forbruksdag, blant annet fordi det kan være farlig for gravide å spise pålegg som har gått ut på dato, påpeker Folgerø.

Kylling er også blant produkter som fortsatt vil merkes med siste forbruksdag. Selv om kjøttet ikke nødvendigvis er dårlig allerede dagen etter, er det rett og slett en utfordring at kyllingen lukter vondt. Det er ikke en opplevelse Nortura unner kundene sine.

Husk at ikke alle produsenter nødvendigvis har gjort de samme endringene som Nortura. Står det siste forbruksdag på biffen din, er det nok ikke noe i veien for å bruke skjønn om du finner den en dag for seint i kjøleskapet ditt. Også fisk har lengre holdbarhet enn mange tror, men den er heller ikke så fersk som mange tror.

Les også:
Visste du at det er alger og treverk i vaniljeisen?
Kan du spise pizzastykket som har ligget framme på benken?
Ikke så godt kanskje … Slik ser ferdigmaten egentlig ut

Thursday, October 3rd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments