Nakenprotest under Nobelprisutdelingen


(Dagbladet): Svensk politi arresterte i kveld en naken mann som demonstrerte utenfor konserthallen hvor nobelprisene for medisin, fysikk, kjemi, litteratur og økonomi deles ut i Stockholm i kveld.

Idet gjestene begynte å strømme til konsertlokalene løp tre nakne kinesiske dissidenter over Hötorget, mens en fjerde forsøkte seg på en unnamanøver, skriver svenske SVT.

Alle de fire ble pågrepet og kjørt vekk fra stedet i en politibil.

For Liu Xiaobo

De fire demonstrantene ønsket å rette søkelyset mot at vinneren av Nobels fredspris 2010, den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo, fortsatt sitter fengslet i Kina.

I fjor reiste den kinesiske regimekritikeren Meng Huang til Stockholm og løp naken over torget.

- Det handler om en fredelig og naturlig demonstrasjon. Jeg om mine kollegaer kommer hit for å skape oppmerksomhet rundt situasjonen i Kina, sier Bei Ling, en av de fire demonstrantene, til SVT.

Fortsatt i fengsel

Den kinesiske litteraturanmelderen og dissidenten Liu Xiaobo er medforfatter av Charter 08»-initiativet, et Ã¥pent brev signert over 300 intellektuelle, journalister og advokater. Â

Oppropet inneholder en lang rekke krav til politiske reformer, demokratisering av lovgivningsprosessene og respekt for menneskerettighetene og enkeltindividet.

Xiaobo ble arrestert kort tid etter, og har snart sonet 5 år av den 11 år lange dommen. Han fikk ikke komme til Norge for å motta prisen da han fikk Nobels fredspris i 2010.

Han har nå bedt om å få saken gjenopptatt.

I husarrest

Kona Liu Xia fortalte kort tid etter at mannen hadde fått fredsprisen i 2010 til Dagbladet at hun var blitt satt i husarrest og fratatt telefonen sin. Hun har sittet i husarrest siden.

- Vi lever på et absurd sted. Det er helt absurd. Jeg trodde jeg var et menneske som var mentalt forberedt til å takle konsekvensene av at Liu Xiaobo vant nobelprisen. Men etter at han vant prisen, jeg kunne aldri forestilt meg at etter at han vant, så ville jeg ikke kunne forlate mitt hjem. Dette er for absurd. Jeg tror ikke engang Kafka kunne ha skrevet noe som er mer absurd og utrolig enn dette, sa Liu Xia til Associated Press i 2012.

Leder for Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, sa i 2010 at prisen til Xiaobo var en av de mest innflytelsesrike prisene som noensinne har blitt tildelt.

- Hvis den ikke var viktig og at Liu bare var en kriminell, som kinesiske myndigheter hevder, hvorfor bryr de seg da så mye om prisen? Den vil påvirke menneskerettighetssituasjonen i Kina og også i andre land, sa Jagland.

Wednesday, December 11th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
October 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Recent Comments