- Nå er USA et «drømmeland» for å rekruttere spioner


(Dagbladet): USAs etterretningstopper advarer mot at budsjettkrisa som rammet landet etter at Kongressen ikke kom fram til en løsning i går kan gå hardt utover landets evne til å beskytte landet, melder ABC News.

- Jeg har vært i etterretningsmiljøet i rundt 50 år. Jeg har aldri sett noe liknende. Dette skader i stor grad vår evne til å sikre tryggheten til vår nasjon og våre borgere. Skadene kan være skumle, sier James Clapper.

Drømmeland for spion-rekruttering

Han er USAs nasjonale etterretningsdirektør, og har som jobb å lede USAs 16 etterretningsetater. Forøvrig ble han tildelt Den Kongelige Norske Fortjenstorden i april i år, for «fortjenstfullt virke for fremme av norsk-amerikansk forsvarssamarbeid».

Ifølge Clapper skaper krisa «et drømmeland» for utenlandske etterretningsmyndigheter. For 70 prosent av de ansatte i USAs etterretning har nemlig blitt permittert, og han mener dette kan gjøre det gunstig for andre land å rekruttere spioner i landet.

- Dette er et drømmeland for utenlandske etterretningstjenester å rekruttere spioner i, spesielt når ansatte i permisjon står overfor store økonomiske utfordringer, sier Clapper.

Må prioritere terrortruslene

Økonomiske utfordringer og gjeld er svakheter som etterretningstjenester kan benytte seg av. Derfor er gjeld eller liknendene svakheter være grunn nok til å ikke få sikkerhetsklarering. Dette gjelder også i Norge.

For å forhindre slik rekruttering, forteller Clapper at de har opprettet en egen rådgivningstjeneste for ansatte for å hjelpe dem med økonomien.

En annen utfordring, ifølge Clapper, er at kontraterror-agenter må prioritere potensielle trusler mot landet, og bare får bruke arbeidskraft på de aller mest spesifikke truslene.

De 30 prosent ansatte som sitter igjen på jobb, skal bare være dem som er høyst nødvendig for å beskytte USA mot en umiddelbar fare for liv og eiendom.

Wednesday, October 2nd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments