- Må lære barna at de ikke skal gjøre noe foran et webkamera som de ikke ville gjort foran hele klassen


Mandag denne uka ble det kjent at en 19 år gammel mann fra Gudbrandsdalen er siktet for seksuelle overgrep mot rundt 30 jenter. Ifølge politiet lokket han til seg unge jenter – den yngste bare 12 år gammel. I noen av tilfellene skal mannen ha forgrepet seg seksuelt på jentene, og deler av siktelsen går på at 19-åringen skal ha filmet og tatt opptak av seksuelle «tjenester» han fikk jentene til å utføre for ham på kamera.

Torsdag avslørte Kripos at de har slått til mot 73 personer i «operasjon share», en samordnet aksjon for å ramme nordmenn som sprer bilder av overgrep mot barn på nettet.

Det er tilfeldig at de to sakene kom fram i offentligheten samme uke. Og det er ingen direkte sammenheng mellom de to. Politiet vet ikke hvor bildene som er avdekket i «operasjon share» stammer fra. Men det er to saker med delvis overlappende problemstillinger som skaper bekymring hos Kripos.

- Mesteparten av bildene vi ser i en aksjon som «operasjon share», er tatt hjemme i de tusen hjem. Men vi ser også at det blir distribuert bilder i fildelingsnettverk av barn som er blitt lurt til å ta dem selv, sier leder Lena Reif ved seksjon for seksuallovbrudd i Kripos til Dagbladet.

Flest på Snapchat

Berit Skog, førsteamanuensis ved NTNU, har forsket på blant annet barn og unges bruk av sosiale medier. I september utførte hun en undersøkelse der hun spurte 665 personer i alderen 13 til 39, svarer 6 prosent av respondentene i alderen 16-17 år at de har sendt nakenbilder på Facebook. Dette samsvarer med en Medietilsynet-undersøkelse hvor 5 prosent av norske barn oppgir at de har delt et nakenbilde av seg selv på nettet.

Blant respondentene under 13 år i Skogs undersøkelse svarer 3 prosent at de har sendt et slikt bilde.

80 prosent av de spurte i undersøkelsen bruker også bildedelingsappen Snapchat. 13 prosent av disse svarer at de har sendt «personlig/intime bilder», altså et vesentlig høyere tall enn blant Facebook-brukerne. 

- Dette kan ses i lys av egenskaper ved Snapchat. Det er et kjapt og uhøytidelig medium, der en kan sende impulsive øyeblikksbilder. Grensen for å sende intime bilder av seg selv kan derfor være lavere enn i de øvrige sosiale mediene, sier Skog.

Lagres

På Snapchat blir et bilde vanligvis slettet etter ti sekunder. Men mottakerne kan lagre alle bilder som mottas, slik at intime bilder nødvendigvis ikke forsvinner, men blir delt videre. Den som sendte bildet får beskjed om lagringen.

- Undersøkelsen viser at de fleste snapchatterne er klar over at bilder kan lagres, og gjør det også selv, sier Skog. 

På spørsmålet «Har du opplevd at andre har tatt screenshot / kopi av bildene du har sendt via Snapchat?»  svarer 82% av jentene og 72% av guttene «ja». Flere gutter enn jenter sender intime bilder.

- Gutter kan ha andre normer knyttet til å sende slike bilder enn jenter, det kan inngå i en spøk- og tullestrategi, det kan være en flørtestrategi, sier Skog.

Hun advarer mot å sende denne typen bilder.

- En kan risikere at en «snapp» sendt på spøk, dukker opp på internett, eller at intime bilder brukes mot en på andre måter.

Ifølge politiet fikk 19-åringen som er siktet i Gudbrandsdalen-saken unge jenter til å sende ham nakenbilder på Snapchat.

Tør ikke si fra

Kripos oppgir at de daglig får inn tips om saker hvor barn er blitt lurt til å sende nakenbilder eller kle av seg foran webkamera.
 
- Vi får daglig inn tips om saker hvor barn er blitt lurt til å kle av seg foran webkamera. Vi ser ofte at de rammede barna ikke selv tør å si fra. De har kanskje vært med på noe innledningsvis, de fikk for eksempel fylt opp et kontantkort hvis de viste puppene sine, men så går det lenger og de føler seg fanget i et nett, sier Reif.

Det er et økende problem, ifølge Kripos.

- Norge er langt framme når det gjelder internettbruk og barn har hele tiden tilgang til datamaskiner, nettbrett og mobiler med kamera. Før kunne foreldre kanskje begrense risikoen ved å sette datamaskinen i stua, men nå er det viktigste filteret det en setter i barnas eget hode. Vi må begynne tidligere med opplæringen av barna, sier Reif.

Manipuleres

- Barn blir ofte manipulert til å lage slikt innhold. Andre ganger gjør de det av seg selv, sier Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna.

- De har tilgang til utstyr til å lage filmer og de reproduserer mye av den seksualiserte kulturen de selv ser. Det er viktig å lære barna å være kritiske til de idealene de ser og også hvordan de selv presenterer seg, sier Hegg, som tidligere i år vant trygg bruk-prisen, for sitt arbeid for å beskytte barn på nett. 

Både Redd Barna og Kripos mener enkelte barn er mer utsatt enn andre.

- Det er noen som er spesielt utsatte for det. De trenger oppmerksomhet. Når de får det, blir de dessverre enkle å manipulere, sier Reif i Kripos.

- De som eksponerer seg på denne måten, eksponerer også en stor sårbarhet. Og det er dessverre en tilgjengelig for overgripere, som søker etter sårbare barn, sier Hegg i Redd Barna.

Kripos sier de tar disse sakene meget alvorlig.

- Vi tar disse sakene alvorlig, særlig der det er overgrep mot små barn. Men det viktigste er kanskje at foreldrene selv lærer barna nettvett og sunn fornuft. At de ikke skal gjøre noe foran et webkamera som de ikke ville gjort foran hele klassen sin. Det må gjentas og gjentas og gjentas, sier Reif.

Forbilder

Redd Barna mener dagens ungdom har andre forbilder enn de som tidligere er blitt mest kritisert.

- Tradisjonelt har det vært mye kritikk mot musikkvideoer og annen ungdomskultur, som har stereotypiske kjønnsroller. Vi har inntrykk av at bloggere har vel stor påvirkningskraft på barn og unge i dag. De identifiserer seg veldig med dem. Og mange av bloggerne har et ekstremt fokus på kropp og utseende. De er nok ikke klar over hvor stor påvirkningskraft de har, sier Hegg.

- Vi må øke motstandskraften hos unge selv, slik at de kan reflektere kritisk rundt seksualiseringen. Og bloggerne må også være mer klar over at de er forbilder, sier hun.

Impulser

NTNU-forsker Berit Skog mener bloggere er blant forbildene som kan gi barn og unge seksualiserte impulser.

- Vi vet generelt at filmstjerner og kjendiser kan ha stor påvirkningskraft på unge i en usikker fase, som utvikler sin egen identitet. I dette bildet inngår også bloggere og hvordan de fronter seg selv. Bloggerne selv er kanskje ikke klar over det selv. Og jeg er litt usikker på om en får endret på væremåten deres, sier Skog.

Hun mener ikke at en enkelt blogger, eller en type bloggere, har mer ansvar enn andre.

- Det blir en sum av mange tidstypiske ting i samfunnet. Det som er felles, er at det er mye vekt på utseende. Barn og unge kan oppfatte at det er en norm å opptre lettkledd, og de er kanskje heller ikke kjent med farmomenter mht å sende slike bilder av seg selv, sier Skog.

Sunday, December 8th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments