Kameraer, baby-caller og TV-er blir stadig mer populære hacking-mål. Til og med vaskemaskiner er utsatt


(Dagbladet): Trodde du det er ufarlig at det private overvåkingskameraet ditt ligger ubeskyttet ute på nettet? At uvedkommende uansett aldri vil benytte seg av muligheten?

Da tar du feil, mener seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

Private elektroniske apparater er nemlig mer utsatt for hackere enn noen gang tidligere.

- Vi ser at trendene nå går litt bort ifra å hacke datamaskiner og mobiltelefoner og går mer over til å hacke forbrukerelektronikk, sier Sandland til Dagbladet.

Rett på nett

De siste dagene har Dagbladet avslørt at bilder fra overvåkingskameraer over hele landet kringkastes rett ut på nettet, uten passordbeskyttelse.

Totalt har vi funnet over 2000 norske overvåkingskameraer ute på Internett.

Dette betyr at fremmede kan få tilgang til levende bilder fra nattklubber, restauranter, butikker og private hjem – uten at kameraeierne vet om det. Alt fra sovende babyer til betalingsterminaler og safer ligger ute på nettet.

Mange av kameraene kan styres via panelene som kommer opp i nettleseren, og noen har også lydoverføring så uvedkommende kan lytte til private samtaler via internett – og i noen tilfeller også snakke via kameraene.

Som Dagbladet skrev i går, utnyttes også disse mulighetene av uvedkommende fra hele verden.

Lite sikkerhet

Sandland trekker fram private overvåkingskameraer som et godt eksempel på den type forbrukerelektronikk som stiger i popularitet blant hackerne.

- Babycaller og babykameraer for å overvåke ungene dine er også veldig aktuelt, mens smart-tv-er også kan hackes og gjøres om til overvåkingssystemer for å se og høre hva du gjør i stua. I tillegg ser vi at flere og flere prøver å hacke kjøretøy, sier han.

- Hvorfor tror du dette er blitt så populært?

- Jeg tror det er fordi sikkerheten i veldig mange av disse systemene er fraværende. Det er fokus på funksjonalitet og det gir en hacker større mulighet til å ta kontroll. De fleste gjør nok dette for moro skyld.

«Ludder» og «idiot»

I USA har det vært flere eksempler på denne type hacking. Dagbladet har tidligere skrevet om amerikanske Marc Gilbert, som opplevde at noen hacket seg inn på babycallen deres og web-kameraet på datterens rom.

En dag hørte Gilbert en fremmed stemme rope «våkne opp, Allyson», «jævla idiot» og «ditt lille ludder» til den sovende to-åringen.

Lyden kom fra babycallen, og da han gikk inn på rommet, snudde plutselig overvåkingskameraet seg mot ham.

«Miss Teen USA» Cassidy Wolf (19) hadde en annen opplevelse. Noen hacket angivelig web-kameraet på soverommet hennes og sikret seg bilder. Deretter truet de med å utgi bildene for å presse henne for penger.

I fokus

På de anerkjente datakonferansene BlackHat og Defcon i USA i sommer var hacking av forbrukerelektronikk også ett av de store temaene. Blant fokusområdene var hacking av private overvåkingskameraer.

- Når hjemmeelektronikken blir koblet til nettet, skaper det også muligheter for de som har lyst til å misbruke denne teknologien, til å for eksempel søke opp den nett-tilkoblede vaskemaskinen din, sier redaktør for IT-nettavisen Digi.no, Sigvald Sveinbjørnsson, til Dagbladet.

Han er godt kjent med problematikken, og tror at vi kommer til å se en del tilfeller av forbrukerhacking framover, særlig på grunn av manglende sikkerhet rundt disse systemene.

- Hackere trenger seg enten inn for å vise at de kan, eller for å tjene penger. Jeg kan ikke se at risikoen for hvermansen er voldsomt høy, men dette understreker at det er en helt annen risiko når du kobler ting til nettet, sier Sveinbjørnsson.

Monday, October 7th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments