Hundrevis drept i et land «på randen av folkemord»


(Dagbladet): Det fryktes nå for folkemord i Den sentralafrikanske republikk, etter at flere hundre personer er funnet drept i hovedstaden Bangui de siste dagene.

- Landet er på randen av folkemord, sa den franske utenriksministeren Laurent Fabius torsdag, da FN besluttet å sende styrker inn i landet.

Fra torsdag har det vært flere voldelige sammenstøt i Bangui mellom ulike militsgrupper.

Angrep og drap

I mars tok den muslimske opprørsgruppen Seleka over makten i Den sentralafrikanske republikk, etter et statskupp.

I ettertid har det vært en rekke angrep og drap mellom ulike religiøse grupper, og de seneste angrepene antas å komme fra militser som er lojale til den avsatte, kristne presidenten Francois Bozize.

Det ble først meldt om 80 døde etter angrep denne uken, men dødstallene har økt siden da. Røde Kors vil forsette tellingen i morgen.

- Det vil bli en grusom dag. Vi må trolig fortsette enda en dag for å få oversikten, sier lederen for Røde Kors i landet, pastor Antoine Mbao Bogo, til Reuters.

Religiøse linjer

Ifølge BBC fryktes det at drapene følger sekteriske linjer, altså etter religion eller virkelighetstro.

I Den sentralafrikanske republikk er det konflikter mellom de kristne og muslimske delene av befolkningen, og store deler av angrepene fra den tidligere opprørsgruppen Seleska har vært mot den kristne befolkningen.

- Behovet for humanitær hjelp til Den sentralafrikanske republikk er akutt. Landet er i ferd med å drukne i vold, sier lege Hilde Brun Andersen i Leger Uten Grenser i en pressemelding.

Land i krise

Den sentralafrikanske republikk ble rangert som verdens niende mest sårbare land i 2012. Krisen i landet er også på Leger uten grenser sin liste over verdens ti glemte kriser.

De sier at titusener av mennesker er fordrevet av konfliktene i landet.

- De lever under ekstremt vanskelige forhold, uten medisinsk behandling, husly, mat eller vann. I flere regioner er helsesituasjonen kritisk. Helsevesenet i Den sentralafrikanske republikk er på sitt beste ekstremt svakt, og på sitt verste så godt som ikke-eksisterende, skriver Leger uten grenser.

Skal skape ro

Torsdag vedtok FN en resolusjon som fastslo at 1200 franske og 3600 afrikanske styrker kan være i landet. Frankrike hadde allerede 600 soldater i det kriserammede landet.

Flere franske soldater ble møtt med jubelrop på flyplassen utenfor hovedstaden i dag. Det er håpet at styrkene skal kunne gjenopprette ro og orden i hovedstaden.

Saturday, December 7th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments