Disse 19 bestemmer hva slags regjering vi får


(Dagbladet:) Etter to uker med sonderingsmøter går de fire partilederne i dag hver til sitt. Nå skal de fortelle sine egne organer hva de kan regne med å få ut av fire år i regjering.

I Høyre er spørsmålet hvem de kan få med seg. I Fremskrittspartiet virker lysten på å gå i regjering så stor at kamelmåltidene kan bli rene festmiddager.

Sånn er det ikke i Venstre og Kristelig Folkeparti, hvor flere sentrale skikkelser allerede har uttrykt sin skepsis mot et firepartisamarbeid.

Disse avgjør for KrF

I Kristelig Folkeparti skal både den nye stortingsgruppa, samt lands- og sentralstyret, tas med på råd før de bestemmer seg for eventuell regjeringsdeltakelse.

Partilederen i KrF siden 2011, bømloværingen Knut Arild Hareide (40), har sittet ved forhandlingsbordet i Nydalen sammen med nestlederen Dagrun Eriksen (42) og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen (46).

Klokka 19 i kveld skal de legge fram sonderingssvarene for de åtte som utgjør stortingsgruppa, i tillegg til Hareide og Syversen:

Kjell Ingolf Ropstad (28) har vært på Stortinget for KrF siden 2009, og er valgt inn fra Aust-Agder. Ropstad hadde våren 2011 vært på Stortingets talerstol i tre timer, 28 minutter og 37 sekunder, noe som gjorde ham til den tredje mest taletrengte stortingsrepresentanten.

- Det er en veldig spent organisasjon, sa Ropstad til Dagbladet tidligere i dag.

Rigmor Andersen Eide (59) har lang erfaring både fra lokal og nasjonal politikk, og har i perioden 2009-2013 hatt tilhold i Stortingets næringskomité. Hun er valgt inn fra Møre og Romsdal.

Ledet 22. juli-arbeid

Geir Jørgen Bekkevold (49) er gjenvalgt for KrF i Telemark. Bekkevold har de siste fire åra hatt tilhold i kommunal- og forvaltningsloven, i tillegg til at han har sittet i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Der har han blant annet hatt ansvar for å lede arbeidet med å kontrollere regjeringens oppfølging av 22. juli-kommisjonens rapport.

Rogalendingen Olaug Vervik Bollestad (51) er sykepleier av yrke, men har de siste seks åra vært ordfører i Gjesdal kommune. Line Henriette Hjemdal (41) bor i Fredrikstad, er utdannet teolog, og er innvalgt på Stortinget for sin tredje strake periode. Hun kan også mye om regjeringsarbeid: Hjemdal var politisk rådgiver for tidligere KrF-statsråd Dagfinn Høybråten i åra 2001-2005.

Geir S. Toskedal (59) er rektor på Karmøy kulturskole, og har hele seks perioder bak seg i Karmøy kommunestyre for KrF før han nå får sette sitt stempel på rikspolitikken.

Hans Fredrik Grøvan (59) har vært vararepresentant for Vest-Agder KrF på Stortinget i to perioder. Nå er den tidligere Lyngdal-ordføreren inne for fullt. Det er også Anders Tyvand (33), som fikk stortingsplass etter en hard kamp om Vestfolds utjevningsmandat. På sin Twitter-profil presenterer Tyvand seg som «Medieviter, PR-mann, pappa og lokalpolitiker i Tønsberg for KrF».

Venstre-møte klokka 14

- Venstre er et gammelt, parlamentarisk parti. Hos oss er det stortingsgruppa – de folkevalgte – som avgjør.

Det har vært mantraet til Venstre-leder Trine Skei Grande de siste par ukene. Og i dag skjer det:

Klokka 14 samles de ni som skal danne Venstres gruppe på Stortinget. Skei Grande vil da, sammen med sine medforhandlere Terje Breivik og Ola Elvestuen, presentere utfallet av sonderingsmøtene med H, KrF og Frp.

Fra bygd til by

De tre nevnte utgjør en tredel av stortingsgruppa. Trine Skei Grande (43) og hennes nestleder Ola Elvestuen (45) representerer Oslo, selv om lederen egentlig kommer fra Overhalla i Nord-Trøndelag – mens Elvestuen er født og oppvokst på Toten i Oppland.

Terje Breivik (48) er partiets generalsekretær, og kommer fra nabogården til tidligere Venstre-leder Lars Sponheim i Ulvik. I likhet med Elvestuen er Breivik fersk på Stortinget.

Det er også fem av de seks andre som ble valgt fram 9. september.

Abid Q. Raja (37) har i flere år vært blant Norges mest profilerte jurister og samfunnsdebattanter. Nå skal han representere Akershus på Stortinget, etter å ha vært ambassadesekretær ved Norges ambassade i India fram til sommeren 2013.

Ketil Kjenseth (45) bor på Gjøvik, hvor han er fylkesleder i Oppland Venstre og prosjektleder i Norsk Vann. På Stortinget har han tidligere vært politisk rådgiver — nå blir han selv representant.

Pål Farstad (54) er født og oppvokst på Sunnmøre, men har bodd i 24 år i Kristiansund. Lærer av utdanning, men har i mange år jobbet i næringslivet på Nordmøre, samtidig som han har hatt politiske verv for Venstre – både på fylkes- og bystyrenivå.

Skjelstad-comeback

Sentralstyremedlemmet Iselin Nybø (32) stiller til dagens møte som Venstres kommende stortingsrepresentant for Rogaland. Juristen er opprinnelig fra Randaberg, men bor nå i Stavanger, hvor hun har vært valgt inn i bystyret og formannskapet.

Sveinung Rotevatn (26) fra Nordfjordeid blir blant de yngste på Stortinget. Og han blir nasjonalforsamlingens eneste ungdomspartileder: Siden 2010 har han stått ved Unge Venstres ror.

Den eneste – foruten Trine Skei Grande – som har vært stortingsrepresentant for Venstre tidligere, er André N. Skjelstad (48). I likhet med Grande er han også trønder: Gårdbrukeren Skjelstad, som satt i Stortingets arbeids- og sosialkomité i perioden 2005-2009, er varaordfører i Verran kommune.

Wednesday, September 25th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments